A SZENT ISTVÁN EGYETEM OMMI-ba kihelyezett ÖKOGAZDÁLKODÁSI ÉS KUTATÁSMÓDSZERTANI TANSZÉKE • ÁLTALÁNOS • KUTATÁSMÓDSZERTANI • INTERAKTÍV INTERDISZCIPLINÁRIS.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Jó Karma Ez egy jó kis olvasmány, de rövid! Élvezd! A Dalai Láma üzenete a világ számára 2012-ra. Mindössze néhány percig tart elolvasni és végiggondolni!
Advertisements

A SZERETET - HIMNUSZA IDÉZET PÁL APOSTOLNAK A KORINTUSIAKHOZ ÍRT 1.LEVELÉBŐL.
A szeretet himnusz értelmezése
Tutori tevékenység a gyakorlatban
Szent István Egyetem Általános Kutatásmódszertan Doktori (PhD) kurzusa Bevezetés a heurisztikába Köszöntjük a Hallgatót!
Digitális kompetenciák a pedagógusképzésben Jelli János Apor Vilmos Katolikus Főiskola (HU) Námesztovszki Zsolt Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző.
Tájékoztató az Anglisztika MA-ról Cser András PPKE BTK Angol Intézet október 9.
A Leonardo kísérleti projekt célja: Az AIFSZ (illetve az ISCED szintnek megfelelő) képzések európai és hazai felmérése, elemzése Egy konkrét AIFSZ képzés.
Szent István Egyetem Általános Kutatásmódszertan Doktori (PhD) kurzusa
Alapképzések a Debreceni Egyetem Informatikai Karán
Tengeralattjáró győzelmi hírek elmaradása – kilövés
Tudás, közösség, hatalom
Primer és szekunder kutatás
I. Informatikai alapismeretek Dabas, november 18.
Készítette: Babinszki Helga TEJ3W9
Tudomány Társadalom Kommunikáció Pojekt-bemutató.
A magyar tudományosság kihívásai Kárpátalján, kutatói szemmel Csernicskó István II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Hodinka Antal Intézet Beregszász.
Egészségügyi informatika oktatása és kutatása az Egészségügyi Főiskolai Karon.
A tudományos munka néhány szerzői jogi vonatkozása
Széchenyi István Egyetem MTK Közlekedési és gépészmérnöki Intézet
Informatika.
Tájékoztató az Anglisztika MA-ról Cser András PPKE BTK Angol Intézet október 18.
A történelemtanítás, történelemdidaktika általános kérdései
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei
Kutatói pályára felkészítő akadémiai ismeretek modul Környezetgazdálkodás Publikáció (szóbeli és írásbeli) készítés KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖK MSC.
Isten akarata-e, hogy megházasodjam? A házastárs kiválasztása.
Országos Közoktatási Intézet Tantárgyi obszervációs vizsgálatok
A konstruktivista pedagógia alapjai
FRANCIA NYELV, IRODALOM ÉS KULTÚRA MESTERKÉPZÉSI SZAK.
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
A hazai és a nemzetközi hadtudományi kutatások műhelyei, főbb képviselői, a legfontosabb hadtudományi kutatási témák GŐCZE ISTVÁN ZMNE, Gőcze.
1. Bevezetés a tárgy célja: azoknak az eszközöknek és módszereknek a megismertetése és begyakoroltatása, melyek az érvelések megértéséhez, elemzéséhez,
Az E-TANÁR portál. A digitális olvasás-tudás már széles körben elterjedt. A digitális írás-tudás széleskörű alkalmazásához azonban alkotói közösségi fórumok.
Az E-TANÁR portál.
Kerekasztal tézisek A víz- és időjárás trendek hatása a jövő mezőgazdaságára Jolánkai Márton – Tarnawa Ákos – Pósa Barnabás – Fekete Ágnes – Török Gábor.
Védekezés és alkalmazkodás az agrárterületeken III. Magyarországi Klímacsúcs Szentendre, január 19. Jolánkai Márton Szent István Egyetem.
Szakkönyvtári teljesítménymérés Hegyközi Ilona - Fazokas Eszter Székesfehérvár május 8.
Merre, hogyan tovább budapesti egészségügyi ellátás?
A modell fogalma, a modellezés jelentősége
és segíteni az embereket, akik hozzá akarnak férni ezekhez.
Bevezető előadás Történelemdidaktika Dr. habil. Dárdai Ágnes /I.szem.
Térképészet és térinformatika
Jövőkutatás - Tóth Attiláné dr. Jövőkutatás Tóth Attiláné dr.
A metafizika és a természettudomány. Különböző érzékszervi ingereket érzünk, melyeket alkalmi mondatokkal fejezhetünk ki. Pl.: a tej látványára a „Tej.
A szellemi tulajdon védelme Alapinformációk március
Kompetensek lettünk? június 27..
Autonómia és felelősségvállalás
A piackutatás alapjai E-Learning.
TUDOMÁNYOS ELŐADÁS KÉSZÍTÉSE Kutatásmódszertan
GeoGebra A matematikai szabadszoftver tanuláshoz és tanításhoz
Algoritmikus gondolkodás és fejlesztésének lehetőségei
Szoftverfejlesztés az Informatikus Szakigazgatási Agrármérnök szakon Bakó Mária Várallyai László DE, Gazdaságtudományi Kar.
A TDK és a doktori képzés kapcsolatrendszerének fejlesztése Dr. Csernoch László az Országos Doktori Tanács elnöke.
Tudás és képesség az OKKR-ben Pajkossy Péter Kognitív Tudományi Tanszék Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem.
Ambrusné Dr. Somogyi Kornélia
MODERN ÜGYVITELI GYAKORLÓHELY KIALAKÍTÁSA A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLÁN
Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézet
Prof. Dr. Neményi Miklós tudományos és külügyi rektorhelyettes A doktori és publikációs adatbázis kialakításának elvei és megvalósítása Nyugat-magyarországi.
Róbert Péter Egyetemi tanár Széchenyi Egyetem, Győr
Találkozások az Angelikában - ahol az ötlet megszületett.
A sporttudomány helye a tudományok rendszerében
Dr. Illésné Dr. Kovács Mária Borbás Emese
A felnőttkori tanulás motivációja és jellemzői Esettanulmány egy leghátrányosabb helyzetű kistérségben működő esti gimnáziumról Dr. Simándi Szilvia –
A kutatóegyetemek helye az innovációban (Ahogy mi látjuk) Dr. Greiner István alelnök Magyar Innovációs Szövetség június 22.
Let’s coach it!
Barankovics István Alapítvány Tanári Kerekasztal Kiss Mária Rita BIA Ifjúsági projekt vezető.
Környezettudomány mesterszak (MSc) Analitikai, Környezettudományi és Limnológiai Intézet Pannon Egyetem, Mérnöki Kar.
Motiváció és ellenőrzés az informatika órákon
Miért szükségszerű a változás a természettudományok oktatásában?
Új lendülettel az európai kutatóegyetemek élvonalába
Előadás másolata:

A SZENT ISTVÁN EGYETEM OMMI-ba kihelyezett ÖKOGAZDÁLKODÁSI ÉS KUTATÁSMÓDSZERTANI TANSZÉKE • ÁLTALÁNOS • KUTATÁSMÓDSZERTANI • INTERAKTÍV INTERDISZCIPLINÁRIS DOKTORI TANFOLYAMÁN • KÖSZÖNTJÜK HALLGATÓINKAT!

2

Bevezetés az általános kutatásmódszertanba Tomcsányi Pál akadémikus Országos Mezőgazdasági Minősítő Intézet Szent István Egyetem, Gödöllő

4 Az általános kutatásmódszertan az ismeretalkotás és -közlés tudományszaktól független elmélete és gyakorlata, ami mindenkinek használható, mégse tartozik sehová sem

A hazai kutatás értékét az mutatja, milyen mértékben szolgálja hazánk és népünk boldogulását és fennmaradását. Van, amit magunknak csak mi kutathatunk, és van, amiben csak kicsiny része vagyunk a világkutatásnak.

Ha valamely tudományterület új eredményeinek létrehozásában hazánk 1 %-kal vesz részt – ami ritkán nagyobb, gyakrabban kisebb – úgy, hogyan hasznosítjuk a további 99 %-ot?

7 1. Új ismeretek is hozhatók létre mások által közzétett megállapításokból, adatokból, azok szintetizálásával, alkotó kombinálásával vagyis szekunderkutatással (szükség szerint saját primer adatfelvétellel kiegészítve)

A szekunder kutatás valamely tudományos problémát már meglévő, és hozzáférhető (mások által közzétett vagy saját korábbi) információkkal old meg. (A szekunder piackutatás fogalmának más tudományágakra való kiterjesztése)

9 2.Hasonló munkamenetet követ a problémamegoldó kutatás, a diszciplínafejlesztés és a szakirodalmi művek létrehozása.

12 A tudomány a tudás, az ismeret bővítése, munkája a kutatás, aminek eredménye ismeretalkotás. Miből tevődik össze az információhasznosító (ismeretbővítő) kutatómunka? Mi lehet ebből közös, „általános”?

13

18 Minden kutatás vége: írásba foglalás, minden tudományos írásmű alapja kutatás. A publikációt eredményező munkafolyamat hasonló a kutatás időrendi "forgatókönyvéhez". Ez a disszertációkészítésre építve tanítható, mert a ’doktorálót’ az érdekli leginkább.

19

Történelmünk, irodalmunk, szokásaink virágait, csokorrá a magyar nyelv köti össze. Használata nem választható el az ismeretek fejlesztésétől, a nyelv a tudásnak nemcsak teste, hanem lelke is. Nyelv nélkül nincs gondolkodás, a nemzeti nyelvek más-más gondolatot szülnek, több nyelv ismerete fokozza a gondolkodás hatékonyságát, a nyelv a nemzeti identitás megtestesítője, ezért korszerűsíteni kell "szakmai nyelvújítással".

Az általános kutatásmódszertan részei Szakirodalom-kutatás, Írásmű-szerkesztés, Szaknyelvkutatás, Az ismeretalkotás- módszertana, Heurisztika, Kreativitásfokozás, Kutatási eredmények és a tudományos munka értékelése nagyrészt szekunder kutatások Kapcsolatos önálló „általános” tárgyak: Kísérleti statisztika, Biometria, Informatika, Számítógép-tudomány stb.

Az általános kutatásmódszertan: a problémamegoldó gondolkodás, a heurisztika és a kreativitás-fokozás, a kutatások és a tudományos munka értékelése, tercier kutatások vagyis olyan módszerek kidolgozásának gyümölcsei, amelyekkel a primer és szekunder kutatásokat végezzük. (Az agy, a biológiai hardver nagy kapacitása kihasználatlan, mert "programozása" a gondolkodási technikát jelentő szoftver, nem kielégítő. Ezt pótolják a heurisztika és a kreatív módszerek.)

23

Az általános kutatásmódszertan vázlata 1. A diszciplina elhatárolása a szekunderkutatás alapján 2. A kutatások és írásművek "forgatókönyve” 3. A szakirodalomkutatás és ismeretgazdálkodás 4.A tudományos írásművek módszertana 5. Szaknyelv használat és fejlesztés 6. Az ismeretalkotás módszerei a) Probléma megoldó gondolkodás b) Heurisztikus technikák c) Kreativitás lélektani fokozása 7. A kutatási eredmények értékelése és tervezése 8. A tudományos tevékenység értékelése és szervezése

25 Hogyan ítélhető meg a kutatások eredménye azok érvényessége? • Egyrészt, hogy nemzetközileg, világszerte mennyire érvényesek, érdekesek és hasznosak. • Hol érvényesek? • Másrészt, hogy mennyire időállók, szükségesek és korszerűek? • Meddig érvényesek?

26 A globalitás („nemzetköziség”) jelzi: a tudományág mennyire tud beilleszkedni a világtudományba, ami presztízse és a külföldi eredmények átvétele szempontjából kedvező, a saját eredmények hazai hasznosítása szempontjából irreleváns.

A tudományos munka értéke az újdonsága, eredetisége és hasznossága mellett. Az újdonság előrelátás, mondhatjuk: korszakosságnak aminek fokozatai: A korai felismerő: akár évszázadokkal korábban megsejtett valamit, a korát megelőző: már csak néhány évtizeddel előzi meg a korát, gyakran nem értik még meg, a korszerű megelőző: csak 5-10 évvel korábban ismer fel valamit "jó meglátással". Kérdés mikor ismerik fel és meddig érvényes az ismeret?

30 Mindent amíg használják érvényesnek is tekintenek. A tudás relativitása az, hogy igazsága csak meghatározott helyen és időpontban érvényes. Megmaradhat azonban, mint túlélő közhiedelem. A tananyag avulása viszont nem engedhető meg.

A mindenkori tudomány időlegesen érvényes, mert az emberi tudás meghaladja. A tudás így lehet „hit” dolga is. A A tudomány hite: meggyőződés, hogy valamely ismeretünket soha vagy sokáig nem módosítják, nem cáfolják meg.

Ami ma érvényes ismeret, de módosításra kerül a jövőben, ezáltal meghaladott "tudományos hiedelemmé" válik. Hiedelemnek tekintjük a mások általunk kétségbe vont hitét is, hacsak hitté nem szilárdul, amivel átkerül a tudományból a kultúra másik "kategóriájába" a kultuszba.

Adjon erőt a jövő kutatóinak, hogy van bőven felfedezni való, mert minden módosításra szorul. De ehhez ismerniük kell mindazt amit előttük létrehoztak. Így aztán kutató küzdhetsz és bízva bízhatsz (sőt, még higgyél is) — eredményeidben.

34