Fibonacci-sorozat.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egyszerű oszthatósági problémák
Advertisements

Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
Egy szélsőérték feladat és következményei
A Floyd-Warshall algoritmus
,,…a geometria két legnagyobb kincse közül az egyik” (Johannes Kepler)
Matematika a tőzsdén.
Egy „JEL”: a Fibonacci számsor jellegzetességei, jelentései, jelenségei „Ha bármi fontosat kihagytam volna, kérem türelmes elnézésüket, hiszen senki.
A szeretet himnusz értelmezése
FEJEZETEK A MATEMATIKÁBÓL
KÉSZÍTETTE: Takács Sándor
A Fibonacci-féle sorozat
Matematika a zenében „A zene az érzelem matematikája, a matematika az értelem zenéje.” J. J. Sylvester.
A pillangó tanítása Egy nap egy kis pillangó látszott egy félig nyitott selyemgubóban. Egy férfi ült mellette, és nézte a pillangót néhány óráig, ahogy.
Kamatszámítás.
7. Az idő mérésére használt csillagászati jelenségek
Matematika a filozófiában
Matematikai Analízis elemei
Matematika és Tánc Felkészítő tanár: Komáromi Annamária
Fogalma, története, „Fí” szám értéke
2006. március 10. Délben az óra mutatói fedik egymást. Hány másodperc múlva fogják legközelebb fedni egymást az óra mutatói? Telefonos feladat.
Aranymetszés képviselői
Az egyed-kapcsolat modell
Halmazok, műveletek halmazokkal
A hatágú csillag (12 oldalú poligon) kerülete K1= (4/3)K0= 4,
HIKGHB Németh Gábor LUF9NV Simon Attila. A programozás alapjai előadás Híradástechnikai Tanszék.
INFOÉRA Kombinatorikai algoritmusok (Horváth Gyula és Szlávi Péter előadásai felhasználásával) Juhász István-Zsakó László: Informatikai.
Programozási alapismeretek 13. előadás. ELTE Érdekességek - kombinatorika  Az iskola bejáratánál N lépcsőfok van. Egyszerre maximum K fokot tudunk lépni,
Bernoulli Egyenlőtlenség
MATEMATIKA 100. ÓRA MAJOROS MÁRK.
Kombinatorikus problémák sokszögek háromszögekre osztásaival kapcsolatban Hajnal Péter Szeged, SZTE, Bolyai Intézet.
Fejezetek a matematikából
Valós számok Def. Egy algebrai struktúra rendezett test, ha test és rendezett integritási tartomány. Def. Egy (T; +,  ;  ) rendezett test felső határ.
Matematika III. előadások MINB083, MILB083
A Fibonacci-féle sorozat
Matematika a természetben és a művészetben
Matematika a művészetekben
Aranymetszés, avagy az isteni arány.
 Matematika a tudományokban és a művészetekben.  Egy nyúlpárnak havonta egyszer születik kölyke, egy hím és egy nőstény. A kölykök születésük után 2.
EGYSZERŰ ÁRAMKÖR.
Aranymetszés.
Aranymetszés a természetben
Objektumok. Az objektum információt tárol, és kérésre feladatokat hajt végre. Az objektum adatok (attribútumok) és metódusok (operációk,műveletek) összessége,
B A A A B B C D E D C E D C F A B C D A B E D C B A E D C F Hány háromszögre oszthatjuk fel ezeket a sokszögeket?
Exponenciális egyenletek
A Dijkstra és a kritikus út algoritmusok kapcsolata és szemléletes tanítása Kiss László főiskolai docens OE RKK MKI augusztus 25.
Tájékozódás az égen Az éggömb: Forgása:
A Birodalmi lépegetőtől… Egy játék matematikája. Egyszer volt… Ha megnőnek a gyerekek, akkor a matematikusnak marad a solitaire :( Van k darab doboz 1-től.
A Birodalmi lépegetőtől… Egy játék matematikája. Egyszer volt… Ha megnőnek a gyerekek, akkor a matematikusnak marad a solitaire :( Van k darab doboz 1-től.
AAO Csink László november.
Alapsokaság (populáció)
Siker a tőzsdén A/11 Fibonacci számok
Megyei Matematika verseny
Szabályos hasábok Mit tudok róla? (Know) Mit szeretnék tudni? (Wonder) Mit tanultam? (Learn) Szabályos sokszög az alapja. Mindent meg szeretnék tudni velük.
Szabályos hasábok Mit tudok róla? (Know) Mit szeretnék tudni? (Wonder) Mit tanultam? (Learn) Oldallapjai kongruensek Minden megsyeretnek tudni ami erdekes.
Spirálok Fodor Ferenc 11.c.
Emelt szintű matematika érettségi
és a Venn-Euler diagrammok
A CSALÁDOK HITVALLÁSA.
1 „Még korunk szélhámosainak is tudósnak kell magukat színlelni, mert különben senki sem hinne nekik.” C.F. Weizsacker.
előadások, konzultációk
By: Nagy Tamás…. A rögzített tengely körül forgó merev testek forgásállapotát – dinamikai szempontból – a tehetetlenségi nyomaték és a szögsebesség szorzatával.
FIBONACCI SOROZAT.
Táblázatkezelés Képletek és függvények. Képletek A képletek olyan egyenletek, amelyek a munkalapon szereplő értékekkel számításokat hajtanak végre. A.
Számtani sorozat Számtani sorozatnak nevezzük azokat a sorozatokat, amelyekben ( a második elemtől kezdve ) bármelyik tag és az azt megelőző tag különbsége.
Hanoi tornyai Egy egyszerű matematikai feladvány. A lényege, hogy van 3 rúd. Az elsőre rá van téve tetszőleges számú, különböző méretű korong, méret szerint.
XLI. Felvidéki Magyar Matematika Verseny 2017
A Fibonacci-féle sorozat
Matematika I. BGRMA1GNNC, BGRMA1GNNB előadás.
Előadás másolata:

Fibonacci-sorozat

Hogy Leonardo Fibonacci itáliai matematikusnak voltak-e nyulai, azt nem tudni, de 1202-ben annyira elmélyült a nyúltenyésztés problémájában, hogy az eredmény egy újfajta számsorozat lett, melyet róla neveztek el. A sorozat elemei több természetes képződményben fellelhetőek, például csigaházakban vagy a napraforgóban.

Fibonacci gondolatkísérlete szerint egy nyúlpár a második hónaptól képes szaporodni, és innentől fogva a nyúlmama havonta egy hím és egy nőstény nyulat hoz a világra. Az érési idő elteltével aztán ezek az utódok is sokasodni kezdenek, és soha nem pusztulnak el, hiszen matematikai nyulak. A nyúlpárok száma így az egyes hónapokban 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, és ez még csak egy év volt. A sorozat tagjainak rekurzív (ismétlődő lépésekből álló műveletsorozaton alapuló) képzési szabálya nagyon egyszerű (az új tag mindig az előző két tag összege), de az úgynevezett explicit képlet (a sorozat n-edik tagjára vonatkozó képlet) is ismert. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy indiai matematikusok mintegy 50 évvel megelőzték Fibonaccit e sorozat felismerésében (aki erről nem tudott).

A sorozat a negatív számokra is kiterjeszthető A sorozat a negatív számokra is kiterjeszthető. A "mínuszos" tagok esetében a sorozat oszcillál, a pozitív sorszámú tagok viszont csaknem exponenciálisan növekedve követik egymást. Ez nem mértani sorozat, a hányados tehát nem állandó, azonban ahogy egyre nagyobb tagokat veszünk, a szomszédos tagok hányadosa egyre közelebb kerül az ókor óta ismert 1,618...-hoz, a nevezetes aranyszámhoz, amely az aranymetszést kifejező szám. Egy szakasz akkor van az aranymetszésnek megfelelően kettéosztva, ha a hosszabbik darabja úgy aránylik a rövidebbhez, mint az egész a hosszabbhoz.

Számos természeti képződményben felismerhetőek az aranymetszés, illetve a Fibonacci-sorozat elemei: puhatestű-házakban (aranyspirál), napraforgóban, sőt az emberi testben is. A napraforgó tányérjában ülő magok spirálok mentén helyezkednek el. Az óramutató járása szerinti spirálok száma nem azonos az ellentétes spirálok számával,  hanem két szomszédos Fibonacci számnak felelnek meg.

http://www.origo.hu/tudomany/20100325-fibonaccisor-matematika-az-elovilagban.html

Feladatok 1. Egy lépcsőn szeretnénk feljutni úgy, hogy minden lépésben vagy 1 vagy 2 lépcsőfokot lépünk felfelé. Hány különböző módon juthatunk fel, ha a lépcső 10 fokból áll? 2. Bizonyítsuk be, hogy f1 + f2 + f3 + …. + fn = fn+2 – 1, ha n ≥ 1 és ahol fn a Fibonacci sorozat n. tagja! 3. Bizonyítsuk be, hogy f2 + f4 + f6 + …. + f2n = f2n+1 – 1, ha n ≥ 1 és ahol fn a Fibonacci sorozat n. tagja! 4. Bizonyítsuk be, hogy fn-1*fn+1 – fn2 = (-1)n, ha n>1 és ahol fn a Fibonacci sorozat n. eleme! (Ez az ún. Cassini azonosság)