Matematika a művészeti ágakban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
,,…a geometria két legnagyobb kincse közül az egyik” (Johannes Kepler)
Advertisements

A m ű v é s z e t e k A művészet a görög tekhné és technika,
(Nürnberg, május 21. – Nürnberg, április 6.)
Nevezetes algoritmusok
A Fibonacci-féle sorozat
Adatelemzés számítógéppel
LEONARDO DA VINCI - ARÁNYOK
A kompetenciafejlesztés lehetőségei az iskolai tantárgyakon keresztül
Rezgések kölcsönhatása
Elektrotechnika 5. előadás Dr. Hodossy László 2006.
Balla Ágnes B. Bürger Kriszta Fehér Zsuzsa
RedOwl Bende Márk Bláthy Ottó Titusz Informatikai Szakközép Iskola 12/c Mesterlövészt azonosító elektronikus szerkezet.
Matematika és Tánc Felkészítő tanár: Komáromi Annamária
Fogalma, története, „Fí” szám értéke
Aranymetszés képviselői
Matematika a zenében.
Készítette: Major Máté
Számold meg a fekete pontokat!
Prímtesztelés Témavezető: Kátai Imre Komputeralgebra Tanszék Nagy Gábor:
Matematika Eredete és története Kaszás Tamás.
Bizonyítások Harmath Zsolt.
Készítette: Pető László
Példatár Egyenes egyenlete a síkban
Miskolci Egyetem Informatikai Intézet Általános Informatikai Tanszé k Pance Miklós Adatstruktúrák, algoritmusok előadásvázlat Miskolc, 2004 Technikai közreműködő:
A digitális számítás elmélete
Determinisztikus véges automaták csukva nyitva m s kbsm csukva nyitva csukva nyitva csukvanyitva 1. Példa: Fotocellás ajtó s b m m= mindkét helyen k= kint.
RENESZÁNSZ FESTÉSZET „A festészet az a művészet, amely arányos vonalakkal és a dolgok természetéhez hasonló színekkel, a perspektíva tényét követve oly.
Fizika 3. Rezgések Rezgések.
A Fibonacci-féle sorozat
Matematika a természetben és a művészetben
Matematika a művészetekben
Aranymetszés, avagy az isteni arány.
Aranymetszés.
~építészet, szobrászat, festészet~
Nevezetes algoritmusok Beszúrás Van egy n-1 elemű rendezett tömbünk. Be akarunk szúrni egy n-edik elemet. Egyik lehetőség, hogy végigszaladunk a tömbön,
Az aranymetszés természet, művészet, matematika
A négyzetes mátrixok (nxn-es kétdimenziós tömbök)
Rendezési algoritmusok
TÖMBÖK Asszociatív adatszerkezetek Tömbök
11. évfolyam Rezgések és hullámok
Készítette: Horváth Zoltán (2012)
Összetett adattípusok
Képek beillesztése. A beszúrandó képnek abban a mappában kell lennie, ahol a html oldalad forráskódja található! Először mindig a képet szúrjuk be, majd.
Matematika II. 1. előadás Geodézia szakmérnöki szak 2010/2011. tanév Kataszteri ágazat tavaszi félév.
Matematika felvételi feladatok 8. évfolyamosok számára
A korai avantgárd és a film
Alapfogalmak.
CSAPODY VERA március 29. – Budapest, november 6. "Az én hivatásom, hogy másoljam le a természet szépségeit. Mindegyiket, amennyire csak lehetséges."
Az ősi tudomány Geodézia Készítette: Jakab Csaba Lóránd.
Több képlettel adott függvények
Albrecht Dürer ( ).
 1898 jún. 17 – 1972 márc. 27, Hollandia  Apja mérnök volt  Építészetet és iparművészetet tanult  Érdekelte a matematika (bár nem részesült magas.
Ember-Feltaláló-Géniusz
Az Olasz Reneszánsz Írta és Rendezte: Auerbach István.
Készítette: Boldizsár Szilvia Horváth Lívia Kincses Adél
előadások, konzultációk
ABA - NOVÁK (1894 – 1941) a barbár zseni Életmű - kiállítás MODEM Debrecen
Illés Zoltán ELTE Informatikai Kar
Halmazok Érettségi követelmények:
FIBONACCI SOROZAT.
Alapvető raszteres algoritmusok, szakasz rajzolása, DDA, MidPoint algoritmus.
Rezgések Műszaki fizika alapjai Dr. Giczi Ferenc
Ajánlott irodalom Klinghammer, Papp-Váry: Füldünk tükre, a térkép. Gondolat, Bp., 1983 Klinghammer, Mosonyi, Török, Zs.: Amiről a térképek mesélnek (CD-ROM).
A Catalan-összefüggésről
Készítette: Görgics Zoltán
Matematikai érdekességek
Erasmus + pályázat Józsa Elek 10/D.
A bűvös négyzet játék algoritmusa
ELEMI GEOMETRIAI ISMERETEK
Előadás másolata:

Matematika a művészeti ágakban Csoporttagok: Birta Bernadett Boldizsár Renáta Boros Zoltán Haraklányi Erzsébet Katona Árpád

Művészek találkozása a matematikai modellekkel Két nagyon különböző művészeti mozgalom: a konstruktivizmus és a szürrealizmus a matematikai modelleket nagyjából ugyanakkor fedezte fel a maga számára. Barbara Hepworth: Pelagos (konstruktivista) Max Ernst: Orsó cikloid (szürrelista)

Naum Gabo Antoine Pevsner A konstruktivista Naum Gabo (1890—1977) az 1930-as évek elején a matematikai modellek hatására kezdett hasonló alakzatokat rajzolni, és minden bizonnyal az első konstruktivistaként. Antoine Pevsner (1886-1962), Nuam Gabo testvére volt. Festőként kezdte karrierjét, majd  Gabo szobrászatra ösztönözte. Pevsner tagadta, hogy a matematikai modellek közvetlen hatással lennének a munkáira, ám valószínű, hogy a Síkba fejthető felület sorozatát az egyenessel leírható felületű modellek ihlették.

Naum Gabo alkotásai Fej II. (Head № 2) Konstrukció Egy kőfaragvány vázlata (1933). Vázlat egy modellhez, amelynek egyenessel leírható felülete van.

Antoine Pevsner alkotásai Síkba fejthető felület  Negyedik dimenzió  Munkája a Venezuelai Egyetemen

Man Ray 1936-ban, Man Ray (1890—1976), a szürrealista fotó- és festőművész egy sorozat fényképet készített a párizsi Poincaré Intézet (Institut Henri Poincaré, Paris) matematikai modelleket bemutató tárlatáról.  Man Ray fotográfiái, csakúgy mint a Matematikai modellek   sorozaton alapuló festménysorozata jelentősen előtérbe helyezte a matematikai modelleket.

Man Ray fotói

Man Ray festményei King Lear Aline at Valcoure From Les Six Masques Voyants

XIX. századi, ma is elő festők Maurer Dóra (1937-) Hepp Edit (1947-) 1970 utáni műveinek nagy része a következö matematikai fogalmak köré csoportosítható: -Szám, számosság, megszámlálhatóság. -Mérés, mérték, illetve két mennyiség egymással való összehasonlításából származó fogalom: arány -Több szám vagy „dolog” egymás mellé sorolásából létrejövö sorozatok, illetve ezen müveletekkel történö bövítéséből Sík, tér. Hamburger Péter matematikusprofesszor neje férjével közös munkái a matematika és a muvészet kapcsolatából születtek Festményei egészen légiesek, valahol mégis felismerhetö bennük a grafikonok és hullámgörbék következetessége

Maurer Dóra festményei Hemiszférikus hármas ikrek Hepp Edit festményei Gemini 4/B Hemiszférikus hármas ikrek

Albrecht Dürer bűvös négyzete Az 1514-ben készült Melankólia című rézmetszetén az embert fölfelé emelő szárnyakkal ábrázolja, kezében körzővel, a tudomány eszközével. Körülette lévő szerszámok az ember alkotó tevékenységére utalnak. A rézmetszet jobb felső sarkában található híressé vált bűvös négyzete a festő matematika iránti vonzalmát és tehetségét bizonyítja. A négyzet minden sorában, oszlopában és átlójában szereplő számok összege 34. Az alsó sor két középső száma 15 és 14 a metszet elkészülésének évszámát adja.  Ezen kép alapján jogos az a feltételezés, hogy Dürer tervezte számjegyeink mai alakját. Mindenestre tény, hogy minden számjegy előfordul benne.

Az isteni arány Leonardo da Vinci a festészetben az ember ábrázolását tekintette fő feladatának. Ehhez az i.e. első században élt római tudós, Vitruvius megfigyeléseire támaszkodott. „Az emberi test középpontja természetesen a köldök. Ha egy kinyújtott karral és lábbal háton fekvő ember köré egy körzővel a köldökét középpontnak véve kört húzunk, akkor a kéz- és lábujjai érinteni fogják az így megadott kört. […] Ha pedig megmérjük a távolságot a talptól a fejtetőig, majd ezt összevetjük a kinyújtott karok hosszával, úgy találjuk, hogy a szélesség megegyezik a magassággal.” A tétel igazolását Leonardo egyik legismertebb vázlatán láthatjuk. A Vitruviánus ember egy idealizált férfialakot ábrázol, az emberek nagy részére természetesen nem teljesülnek a fenti arányok. 

ZENE Fourier-elemzésnek nevezett matematikai tételből következik, hogy minden periodikus rezgés megfelelő számú tiszta, szinuszos részrezgés eredőjeként is felfogható. Ezeknek a részrezgéseknek a körfrekvenciái az előforduló legkisebb körfrekvencia egész számú többszörösei lesznek. ahol : *n = 1, 2, 3, …. *y(t) az elemzett periodikus rezgés pillanatbeli kitérése *αn az egyes részrezgések csúcsértéke, amplitúdója *ω0 = 2π x f0, ahol f0 az elemzett periodikus rezgés alapfrekvenciája *φn az egyes részrezgések kezdeti fázisszöge.

Programozási algoritmusok néptáncban Buborékrendezés A buborékrendezés egy egyszerű algoritmus, amellyel egy véges (nem feltétlenül numerikus) sorozat vagy egy tömb elemei sorba rendezhetők [(n-1)n]/2 összehasonlítás elvégzésével, ahol n a sorozat elemeinek számát jelenti. Mivel az algoritmus nem túl hatékony, a gyakorlatban szinte egyáltalán nem, inkább csak az algoritmuselmélet oktatása során használják. http://www.youtube.com/watch? feature=player_embedded&v=lyZQPj UT5B4

Programozási algoritmusok néptáncban Shell-sort (Kagylórendezés) A shellsort előnye hogy jóval gyorsabb mint a többi egyszerű rendszerezési algoritmus. A shellsort alapelve hogy az adatokat mint egy két dimenziós mezőt tekinti és ebböl adódóan a rendszerezés először tömbönként történik. Ezt a folyamatot addig folytatjuk amig már csak egy tömb marad meg. Ez után a többi rendszerezés Bubblesorttal történik. http://www.youtube.com/watch? feature=player_embedded&v= CmPA7zE8mx0

Könyvészet http://vilagbiztonsag.hu/keptar/thumbnails.php?album=518 http://members.iif.hu/visontay/ponticulus/rovatok/hidverok/matekmuveszet.html http://divany.hu/kultur/2010/08/04/a_matematikus_is_erzo_ember/ http://members.iif.hu/visontay/ponticulus/rovatok/hidverok/kiraly_maurer.html http://www.bethlen.hu/matek/mathist/forras/Albrecht_Durer_buvos_negyzete.htm http://aranykonyvek.hu/mattort/cikk.php?cikk=leonardo Képek: www.google.hu