Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Matematikai érdekességek

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Matematikai érdekességek"— Előadás másolata:

1 Matematikai érdekességek
A prezentáció forrása:

2 Albrecht Dürer bűvös négyzete
Albrecht Dürer német festőművész mind kézirataiban, mind képein bizonyítékát adta a különböző tudományok iránti szeretetének. Az 1514-ben készült Melankólia című rézmetszetén az embert fölfelé emelő szárnyakkal ábrázolja, kezében körzővel, a tudomány eszközével. Körülette lévő szerszámok az ember alkotó tevékenységére utalnak. A rézmetszet jobb felső sarkában található híressé vált bűvös négyzete a festő matematika iránti vonzalmát és tehetségét bizonyítja. A négyzet minden sorában, oszlopában és átlójában szereplő számok összege 34. Az alsó sor két középső száma 15 és 14 a metszet elkészülésének évszámát adja. Ezen kép alapján jogos az a feltételezés, hogy Dürer tervezte számjegyeink mai alakját. 

3 Diophantosz sírfelirata
Az alábbi feladat állítólag Diophantosz sírján szerepelt, méltón a nagy feladatmegoldóhoz: "Vén Diophantoszt rejti e kő. Bár ő maga szunnyad,  megtanította a sírt, mondja el élte sorát. Évei egyhatodát tölté ki a gyönge gyerekkor,  még feleannyi lefolyt, s álla szakálla kinőtt. Egyheted eltelt még, és nászágy várta a férfit,  elmúlt újra öt év, és fia megszületett.  Ez feleannyi napig láthatta a fényt idefenn, mint  atyja, mivel neki így szabta az isteni sors. Őt gyászolva a sír felé hajlott agg Diophantosz, négy évvel később ő is elérte a célt. Mondd, hány esztendőt élt hát meg gyászban, örömben, S itta az édes fényt, míg hona lett ez a sír?"

4 Rejtélyes életrajz Szczepan Jelenski "Pitagorasz nyomában" című könyvében szerepel az alábbi feladat: "Az egyetemet 44 éves koromban fejeztem be, egy év múlva, már mint 100 éves ifjú, feleségül vettem egy 34 éves kisasszonyt. A jelentéktelen korkülönbség - mindössze 11 év - nagyon kedvezett harmonikus házaséletünknek. Aránylag rövid időn belül már 10 gyermekünk volt. Az én havi keresetem zloty volt. melyből 1/10 részt a húgomnak adtam, úgyhogy saját magunk eltartására csak zloty maradt havonta, mégis boldogan éltünk.„ Hogyan lehetne megfejteni ezt az életrajzot? Mit jelenthetnek ezek a furcsa adatok? 

5 Ne higgy a szemednek! A lenti képen ezt a 4 részt látod más elrendezésben. A részek itt is ugyanazok, mint a fenti képen. Honnan származik ez a kis négyzet?

6 Egy feladat a XX. századból
Ezt a feladatot állítólag Einstein írta: 1. Öt ház van. 2. Minden házban él egy-egy, más-más nemzetiségű ember. 3. Különböző italokat fogyasztanak, más-más cigit szívnak, és más-más állatot tartanak. Információk: 1. A brit piros házban lakik. 2. A svéd kutyát tart. 3. A dán teát iszik. 4. A zöld ház a fehér ház bal oldalán van. 5. A zöld ház tulajdonosa kávét iszik. 6. Aki Pall Mall-t szív, az madarat tart. 7. A sárga ház tulajdonosa Dunhill-t szív. 8. Aki középen lakik, tejet iszik. 9. A norvég az első házban lakik. 10. Aki Blend-et szív, amellett lakik, aki macskát tart. 11. Aki lovat tart, amellett lakik, aki Dunhill-t szív. 12. Aki Blue Mastert szív, az sört iszik. 13. A német Prince-t szív. 14. A norvég a kék ház mellett lakik. 15. Aki Blendet szív, az a vizet ívó szomszédja. Kérdés: Ki tart halat? Einstein agya

7 Fraktálokról Ilyen típusú alakzatokat alig húsz éve ismerünk. A nyolcvanas évek elején indultak hódító útjukra egy véletlen folytán. Mandelbrot lengyel származású, USA-ban élő matematikus, miközben számításait geometriailag illusztrálta számítógépén, olyan furcsa mértani alakzatra lett figyelmes, amely minden korábbitól különbözött. Sokáig azt hitte, számítógépe meghibásodott, azért adja a szokatlan kimenetet.

8 Készítette: Pózmán Petra 10.C


Letölteni ppt "Matematikai érdekességek"

Hasonló előadás


Google Hirdetések