5. hét: Solow-modell Csortos Orsolya

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
Advertisements

Tökéletes verseny Közgazdaságtan 10. hét.
A magyar gazdaság versenyképessége Vojnits Tamás április 2.
Nyugat-Pannónia – határon átnyúló együttműködések, és a as fejlesztési időszak előkészítése Készítette: Győrffy László Gábor.
Állóeszköz-gazdálkodás
MAKROÖKONÓMIA GTK Gazdálkodási és menedzsment, Kereskedelem és marketing (BA Levelező) 2010.
Makroökonómia 5. előadás.
Makroökonómia gyakorlat
MAKROÖKONÓMIA GTK Gazdálkodási és menedzsment,
Vállalat kínálati magatartása
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Marketing
Regionális gazdaságtan 4.
Csortos Orsolya, Kádár András
Makroökonómia Árupiaci egyensúly.
Makroökonómia 3.előadás.
Közgazdasági elméletek története 3. Előadás július 12. Ricardo.
Műszaki haladás közgazdasági szempontból Meyer Dietmar március 3.
EGYENSÚLYI MODELLEK Előadás 4.
8. hét: Rövid táv IS-görbe
Rövid távú modell IV. Aggregált kínálat.
2. A MAKROGAZDASÁGI POLITIKA CÉLRENDSZERE
Makroökonómia I.2006/2007. tanév, 2. félév 8. előadás 1/11 DátumTémakörElőadó február 6.Bevezetés – A makroökonómia tudománya Fenyővári Zsolt február 13.A.
A félév programja: Dátum Témakör Előadó február 6.
Neoklasszikus szintézis
Elmélettörténet A neokeynesiánus válasz. Tobin álláspontja A neokeynesiánusok a monetarista kritika több elemét beépítették Tobin: a megnövekedett pénzmennyiség.
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
Gazdasági növekedés hosszú- és rövidtávon Növekedés erőforráskorlátokkal.
Gazdasági növekedés rövid- és hosszútávon
Makroökonómia Mundell-Fleming.
Makroökonómia Feladatmegoldás.
Stackelberg, Cournot, Bertrand
Makroökonómia Aggregált Kereslet.
A makrgazdasági munkakínálat:
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Tulajdonjogok és a nemzetek gazdagsága Heitger, B. [2003]: Property rights and the wealth of nations: a cross-country study Csorba László II. évfolyam.
Evolúciósan stabil stratégiák előadás
Munkanélküliség.
A kvantummechanika alapegyenlete, a Schrödinger-féle egyenlet és a hullámfüggvény Born-féle értelmezése Előzmények Az általános hullámegyenlet Megoldás.
Gazdasági növekedés hosszú- és rövidtávon
Gazdasági növekedés hosszú- és rövidtávon
Lakossági eladósodási és megtakarítási trendek Barabás Gyula Magyar Nemzeti Bank Budapest, november 25.
Közgazdasági elméletek története 3. Előadás július 29. A modern növekedéselmélet eredete.
Elmélettörténet Monetarizmus.
11. évfolyam Rezgések és hullámok
Gazdálkodás és gazdaságosság a vállalatban
MAKROÖKONOMIA Előadás Szabó Richard BMF KKGK VSZI
MAKROÖKONOMIA Előadás Szabó Richard BMF KKGK VSZI 1 Makroökonomia Szabó Richard VII.Előadás Növekedés, ciklusok Május.
MAKROÖKONOMIA Előadás Szabó Richard BMF KKGK VSZI 1 Makroökonomia Szabó Richard V.Előadás Makrogazdasági egyensúly Április.
A HIV-fertőzés alapmodellje Vírusdinamika = a szervezeten belüli folyamatok modellezése.
Kompartmentmodellek. Vér és nyirok NYIROKRENDSZER VÉR T VPVP I T I VLVL V P : vírus a vérben V L : vírus a nyirokrendszerben i e.
Gépészmérnöki kar BSc Levelező képzés szeptember-október
Ágazati GDP előrejelző modell Foglalkoztatási és makro előrejelzés Vincze János Szirák, november 10.
Az áru és a pénzpiac együttes egyensúlya
A gazdasági élet problémái
A teljes keynesiánus modell
A gazdasági élet problémái
A termelési függvény.
Makroökonómia II. ea. Munkakereslet és munkakínálat. Munkapiac a neoklasszikus modellben. Neoklasszikus árupiac.
Keynesiánus modell és neoklasszikus modell
Gazdaságpolitika Az állam gazdasági szerepe. A gazdaságpolitika típusai. Költségvetési deficit, lehetséges kezelési módjai és következményei.
A mozgás egy E irányú egyenletesen gyorsuló mozgás és a B-re merőleges síkban lezajló ciklois mozgás szuperpoziciója. Ennek igazolására először a nagyobb.
Erőhatás, erő -Az erő fogalma-.
2005. Információelmélet Nagy Szilvia 2. A forráskódolás elmélete.
BME Közösségi gazdaságtan Andor György. BME Ismétlés ›JÓLÉTI ÁLLAM –Jóléti állam közgazdasági háttere –A jóléti állam dilemmái
Vegyesgazdaság Piacgazdaság – kommunizmus (piaci koordináció – bürokratikus koordináció) összevetése Mit Piac: Fogyasztói pénzszavazatok, keresleti-kínálati.
Vegyesgazdaság Piacgazdaság – kommunizmus (piaci koordináció – bürokratikus koordináció) összevetése Mit Piac: Fogyasztói pénzszavazatok, keresleti-kínálati.
Munkagazdaságtani feladatok
Közgazdaságtan II Mit akarunk leírni (kapitalizmust), hogyan (tudományosan). Amit tanultunk (egyensúlyelmélet) erre nem alkalmas (nem decentralizált, nincs.
Közgazdaságtan II Mit akarunk leírni (kapitalizmust), hogyan (tudományosan). Amit tanultunk (egyensúlyelmélet) erre nem alkalmas (nem decentralizált, nincs.
A munkaerő-keresleti rugalmasságok
Előadás másolata:

5. hét: Solow-modell Csortos Orsolya orsolya.csortos@gmail.com Kádár András kandris16@freemail.hu 2011. március 10.

Eddig Minden változó egy hosszú távú egyensúlyi szint felé konvergált. Egészen addig, amíg a változók el nem érték hosszú távú egyensúlyi szintjüket növekedtek (csökkentek) A növekedés üteme egyre kisebb lett, s mikor a változó elérte a hosszú távú egyensúlyi szintet a növekedés nullává vált (Yt+1/Yt =1) A MODELLNEK VAN ÁLLANDÓSULT ÁLLAPOTA Az állandósult állapot a rendszer időtől független megoldása

Egyensúlyi növekedési pálya Az a pálya, ahol az összes változó konstans ütemben növekszik Azaz Yt+1/Yt =1+gy  minden t-re és minden változóra Mi válthat ki növekedést? A munkaerő (népesség) növekedése, azaz a munkaerő nem konstans, hanem konstans ütemben növekszik  Lt+1/Lt =1+n Technológiai fejlődés, pl. munkakiterjesztő technológiai haladás  a vállalat termelése nem a munkaerő, hanem az úgynevezett hatékonysági egység függvénye lesz  Yt = Ktα(EtLt )1-α  Et+1/Et =1+g Ekkor (1+gY, K, C… ) = (1 + g)(1 + n)

Eredmények Az egyensúlyi növekedési pályán a tőkeállomány, a kibocsátás, a fogyasztás és a beruházás a munkaerőállomány és a technológia együttes hatásával megegyező ütemben növekszik, azaz Kt+1/Kt = Yt+1/Yt = Ct+1/Ct = It+1/It = (1 + n + g) Az egyensúlyi növekedési pályán az egy főre jutó tőkeállomány, kibocsátás, fogyasztás és beruházás növekedési üteme megegyezik a technológiai haladás növekedési ütemével, tehát (1 + g) Az egyensúlyi növekedési pályán a hatékonysági egységre jutó tőkeállomány, kibocsátás, fogyasztás és beruházás NEM növekszik

Következtetés A modellnek nincs állandósult állapota, csak EGYENSÚLYI NÖVEKEDÉSI PÁLYÁJA Annak a modellváltozatnak, amely nem az eredeti változókat, hanem a hatékonysági egységre jutó változókat tartalmazza, annak már van állandósult állapota!

A végleges modell c = MPC*y y = kα i = (1+n)(1+g)k – (1-δ)k ≈ (n+g+δ)k Az átalakított modell, azaz a hatékonysági egységre jutó változók meghatározása: c = MPC*y y = kα i = (1+n)(1+g)k – (1-δ)k ≈ (n+g+δ)k y = c + i Ezekből pedig: k = [(n+g+δ)/s]1/(α-1) Nem kell az időindex, mert az átalakított rendszer állandósult állapotban van akkor, amikor az eredeti rendszer az egyensúlyi növekedési pályán mozog.

Tanulságok A stacionárius állapot a gazdaság hosszú távú egyensúlyi helyzetét jelenti. Függetlenül az induló tőkeállomány értékétől, a gazdaságban végül az egyensúlyi tőkeállomány valósul meg. A Solow-modellben a megtakarítási ráta központi szerepet játszik az egyensúlyi tőkeállomány meghatározásában. (Ha a megtakarítási ráta magas, akkor a gazdaságban nagy tőkeállomány és magas szintű kibocsátás valósul meg.) De a megtakarítási ráta csak a stacionárius állapot eléréséig eredményez nagy ütemű növekedést. Amikor a gazdaság stacionárius (egyensúlyi) növekedési pályán van, az egy munkásra jutó kibocsátás emelkedési üteme csak a technikai haladástól függ. A Solow-modell szerint csak a technikai haladás eredményezhet folyamatosan emelkedő életszínvonalat.