BME Diákközpont, Karrier Iroda

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az előadás témái Az ellenőrzés-értékelés-minősítés értelmezése, kapcsolata A portfólió fogalma, fajtái Érvek és ellenérvek a portfólió alkalmazásáról.
Advertisements

Goronné Ondré Katalin Bihari Mentor Hálózat kiépítése a résztvevő szemével.
A jó célkitűzés, mint a siker és önmegvalósítás alapja
VEZETÉKNÉV KERESZTNÉV | A KOM-PASSZ program ismertetése „KOM-PASSZ” pályaválasztást segítő program GEBAUER FERENC MFPI, március 7.
SZÜLŐK SZEREPE A TUDATOS PÁLYAORIENTÁCIÓBAN
A Hallgatói Mentorprogram működése
Önkéntesség Miért is jó a Nyíregyházi Főiskola diákjaként önkéntes munkát vállalni és miért különösen jó ez egy Tanodában? Készítette: Hajdu Zsolt és Dudás.
TÁMOP Nagyrendezvény. Az ifjúságsegít ő esetmenedzser létrejötte – case Manager.
„Lépj feljebb! Tanulj tovább! Segítünk! A sarkadi Ady Endre - Bay Zoltán Középiskola és Kollégiumban”
„SZAKMÁVAL AZ ÉLHATŐBB JÖVŐÉRT”
A PROJEKT, A VÁLLALKOZÁSI SZERZŐDÉS SZEMSZÖGÉBŐL dr. Naszádos Krisztina NKKB Ügyvédi Iroda 2010.
SZEREP TANMŰHELY ESÉLYEGYENLŐSÉGI RENDEZVÉNY március 25. West Hungary Humán Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft.
Szociális és gyermekjóléti területhez kapcsolódó lehetséges szolgáltatások.
1 A „B oldalon” is vannak jó számok, avagy kivezetés a munka világából coaching segítségével Életutak – generációk – ünnepek Szakmai konferencia ISBN:
Egyén a szervezetben Vezetés és szervezés BA Pécs.
TANULÁS-TUDÁS-MINŐSÉG Farkas Katalin címzetes főiskolai tanár, SZTE Tanárképző Főiskolai tanár Budapest, november 29.
Karrierfejlesztés lehetőségei és dilemmái
Életpálya-építés fiatalkorban
Bevezetés a tanácsadásba Dr. Dan Brinkman.. Tanácsadás  Nátán esete (2Sám 12:1- 14)
Szakdolgozat, mint a legjobb referencia a pályakezdéshez
Dr. Nyitrai Ágnes, AVKF Paradigmaváltás a családi napközi ellátásra való felkészítésben június 1.
Hogyan segítik a tanításkísérő szemináriumok az összefüggő egyéni szakmai gyakorlatot? ELTE PPK N. Kollár Katalin
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
Karriertervezés.
TÁMOP / Humánszolgáltatások szabaduló fogvatartottak részére.
Szervezetfejlesztés Töviskes Imre.
Készítette: Bónisné Fürjesi Magdolna
Pályaorientáció ÁMK Báta Hunyadi János Általános Iskola
A gyakorlatvezető mentor
Dr. Szilágyi Klára Szent István Egyetem
Széchenyi István Egyetem, Győr
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
MENTORI MEGSEGÍTÉS A GÖLLESZ VIKTOR SPECIÁLIS SZAKISKOLÁBAN.
Foglakoztatás pályázati projektekben Általános áttekintés Tóth István, tanár.
Falus Iván 7. Nevelésügyi Kongresszus Budapest Augusztus 26.
Személyközpontú diáktámogatás a Dobbantó programban Győrik Edit Kongresszus után – a változások folyamatában Budapest, május
Biztoskezdet gondolat a falakon túl A gyerekházon túl is élnek.
Kerekasztalok tervezésének munkafolyamata Mikor lehet rá szükség? Mikor lehet rá szükség? 1. Ha egy adott település vagy klienscsoport szolgáltatásai forráshiányosak.
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
TÁMOP /A Tanulás, képzés, önfejlesztés Az elmúlt időszak fejlődési üteme, amely az élet minden területét jellemzi, elengedhetetlenné.
A kistérségi szereplők funkciója a pályaorientációban
Autonómia Alapítvány projektfejlesztő programja a Nyílt Társadalom Intézet Alapítvány (OSI) „EU forrásokkal a romák integrációjáért” nemzetközi program.
Hogyan készüljünk fel a szóbeli interjúra? Milyen kérdések várhatóak?
Mi fán terem a pszichológia? Önismeret 1. előadás
Szakmai gyakorlat jelentősége, tudatos karrierépítés
„KOM-PASSZ” pályaválasztást segítő program
Ki segít a segítőnek?. A segítő „születése” Hogyan válik valaki segítővé? Az ember, mint eredendően társas lény, nembeli lényegeként hordozza a proszociális.
Eszterházy Károly Főiskola 3300 Eger, Eszterházy tér. 1 TÁMOP D-12/2/KONV Az Eszterházy Károly Főiskola Roma Szakkollégiumának.
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
Egyéni fejlesztési tervek készítése és használata az iskolában
Péter Katalin December 2. Aszód.  Hol dolgozik?  Hogyan?  Kikkel?  Milyen tevékenységeket végez?  Milyen eszközöket használ?  Mit szeret csinálni?
Edzéselméleti témák Kiválasztás
Mentorrendszer ELTE Mi a mentorrendszer?dv Egyetemünk külföldi hallgatóit segítő önkéntes magyar hallgatókból álló szervezet Students helping students.
„P EDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA ” TÁMOP-3.1.5/ A szaktanácsadásról.
Hatékonyság. Ügyfélközpontúság. Modernizáció. Diplomás pályakezdők kiválasztása és beillesztése a MÁV csoportnál Kiss Mária Humánerőforrás fejlesztés vezető.
Maximális teljesítmény
FELVÉTELI, avagy hogyan jelentkezünk középiskolába
A BKF tudástranszfer modellje a
A 2014/2015 iskolai év pszichológusi tevékenységének beszámolója.
Pályaválasztást segítő, pályaorientációs program a gyermekotthonokban és lakásotthonokban nevelkedő gyermekek számára.
Ki az a mentortanár? „az a pedagógiai gyakorlattal rendelkező tanár, aki tapasztalatai és a továbbképzésben szerzett speciális képzettsége eredményeként.
Coachinggal a sikeres nyelvtanulásért
A Nemzeti Pályainformációs Portál Juhász Ágnes. Juhász Ágnes Az életpálya-tanácsadás kikötője ahonnan eljuthatunk minden információhoz.
„ÚT A JÖVŐBE” Pályaválasztást segítő, pályaorientációs program a gyermekotthonokban és lakásotthonokban nevelkedő gyermekek számára.
Gyakorlás – gyakorlat – gyakornok Sokszor egyetlen élmény egész életére megnyitja a fiatal lelket a zenének. Ezt az élményt nem lehet a véletlenre bízni:
Pályaválasztási tájékoztató szeptember. Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság képviselete Kapcsolattartás a kis- és középvállalkozások.
Az üzletek operatív működtetése
Motiváció és ellenőrzés az informatika órákon
„Lépj feljebb. Tanulj tovább. Segítünk
Előadás másolata:

BME Diákközpont, Karrier Iroda Karriertervezés BME Diákközpont, Karrier Iroda

Karrier, karriertervezés A karrier a munkában eltöltött időt, fejlődést, szerencsés esetben önmegvalósítást, a képességek maximális kifejlesztését, kiteljesítését jelenti. Az egyéni karriertervezés folyamatában te irányítod, befolyásolod, szervezed karrieredet teljes szakmai pályád során, kezdve a tanulmányaidtól egy adott szervezetben való előmeneteledig.

Karrier-periódusok

Egy életen át tartó folyamat…. Önismeret Karrier-mendzsment Munka világának felfedezése Álláskeresési készségek fejlesztése Gyakorlatszerzés Döntéshozatal

Önismeret Készíts mérleget erősségeidről és korlátaidról! (eredményeid/sikereid és kudarcaid alapján) Gondold át, milyen munka, tevékenység lenne számodra a legideálisabb! (iskolai, iskolán kívüli egyaránt) Segítségképp egy kis elmélet: Schein karrier horgonyai: Menedzseri kompetencia, Specializáció, technikai kompetencia, Autonómia / függetlenség, Szervezeti stabilitás, Földrajzi biztonság, Szolgálat, elkötelezettség, Életstílus integráció, Vállalkozói szellem, kreativitás, Állandó kihívás

Ahol a csoda történik A te komfort zónád

Munka világának felfedezése Szerezhetsz formális és informális módon ismereteket a munka világáról:

Informálisan olvass utána az egyetemed honlapján, hogy mit takarnak az egyes szakok, szakirányok beszélgess felsőbb évesekkel a szakokról, a javasolt tárgyakról és lehetséges extra tevékenységekről  használd ki a munkáltatók által kínált kapcsolatépítő lehetőségeket (gyárlátogatások, szakmai napok, workshopok) keress lehetőséget arra, hogy kipróbáld magad interjú szituációban látogass el állásbörzére, ahol a karrier lehetőségekről személyesen informálódhatsz a cégektől  csatlakozz alumni vagy más szakmai közösségekhez (szakkollégiumok, szakmai szervezetek)

Gyakorlatszerzés Szakmai gyakorlat Gyakornoki programok Szakmai versenyek Szakkollégiumok TDK

Jelentősége gyakorlat során a középiskolai pályaválasztási döntésedet tesztelheted, ellenőrizheted kapcsolatokat építhetsz a szakmabeliekkel (akár csoporttársak, tanárok, céges képviselők), akiknek a segítségére később támaszkodhatsz az önéletrajzodban, illetve az álláskeresés során minden ilyen tevékenység a motivációdat támasztja alá, ami minden munkahelyen igen fontos szempont az optimális élmény (flow) keresése

Flow élmény

Döntéshozatal Ne csak a távoli jövőbe nézz, tervezz rövid és középtávra is! Specifikus Mérhető Elérhető Reális Időben meghatározott

Példa: 2013. december 31-ig leteszem az angol középfokú nyelvvizsgát. Specifikus: angol nyelvvizsgát akarok tenni. Mérhető: középfokú szintet akarok elérni. (Ha csak az alapfokú nyelvvizsgát sikerül letennem, nem értem el a célt. Ha felsőfokot érek el: túlteljesítettem.) Elérhető: most nem tudnék levizsgázni, mert nem elég jó a nyelvtanom. Tanulnom kell, tehát a cél elérése erőfeszítéseket kíván részemről. Reális: tanultam már angolt, viszonylag jól beszélek, közelítem a középfokú szintet. Minden esélyem megvan rá, hogy tanulással elérjem a célomat. Időben meghatározott: 2013. december 31-et tűztem ki magamnak határidőként.

A célok felállítása után készíts cselekvési tervet A célok felállítása után készíts cselekvési tervet! Gondold át, mit tehetsz a céljaid eléréséért ebben az évben ebben a hónapban ezen a héten a mai napon! Priorizáld a feladatokat!

Álláskeresés Amire szükséged lesz: Egy jól megírt pályázati anyag (önéletrajz, motiváció levél, referencia lista) Tájékozódás a kiválasztási technikákról Hatásos bemutatkozó (Elevator pitch)

Elevator pitch – néhány perc a liftben elegendő háttér információt nyújt és kellően lelkesítő ahhoz, hogy a másik személy folytatni akarja a beszélgetést erősségeid, értékeid, eredményeid, amelyek EGYEDIVÉ tesznek a cél az, hogy rövid idő alatt felkeltsd mások figyelmét!

Állásbörze Ne az azonnali sikerbe bízz, törekedj a hosszabb távú kapcsolatok, pozitív benyomások kialakítására! készíts listát nyomtass megfelelő mennyiségű önéletrajzot készülj egy 20-30 másodperces bemutatkozóval készülj kérdésekkel

Networking – avagy a kapcsolati háló Kezdd azokkal, akiket már ismersz! Szélesítsd a kapcsolati hálód! Maradj kapcsolatban! Te Családod barátai Rokonok Barátok, évfolyamtársak Tanárok Egyetemi szervezetek kontaktjai Alumni Gyakorlati helyek kontaktjai

Mentorálás „A mentorálás segítő kapcsolat, melynek célja, hogy a segített elérjen hosszú távú célokat.” A kapcsolati háló fontos részét képezik Az egyetemi és szakmai élet bármely színterén segíthetnek Később referenciaként szolgálhatnak

Hogyan tudod segíteni mentoráltadat karrierrel kapcsolatos kérdésekben? Önismeretének fejlesztése Szakmai lehetőségeiről információ nyújtás Céljai kijelölésében segíteni Céljaihoz feladatok felállítása A feladatok teljesítésének követése Ha úgy érzed nem vagy elég kompetens a felmerült problémában, javasolj szakembert, például karrier-tanácsadót!

Köszönöm a figyelmet!