Egyszerű LL grammatika.  Definíciók  Példa. Ábrákkal  MASM program (szó felismerése LL(1) –ben )

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A digitális számítás elmélete
Advertisements

Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
2012. tavaszi félév Vitéz Gergely. A diasor ismerete nem helyettesíti a tankönyvet, és a példatárat. A diasor ismerete szükséges, de nem elégséges feltétele.
Algebrai struktúrák.
Függvények Egyenlőre csak valós-valós függvényekkel foglalkozunk.
Adatszerkezetek Az adatokat két fő csoportra oszthatjuk: egyszerű és összetett adatok.  Az egyszerű adatot egy érték jellemez, tovább nem bontható. (szám,
Többtáblás lekérdezések, allekérdezések Rózsa Győző
Kötelező alapkérdések
Copyright, 2009 © Szlávi Péter A kupac és a prioritási sor típuskonstrukciók Szlávi Péter ELTE IK Média- és Oktatásinformatikai Tanszék
4. Helyes zárójelezés algoritmusa
4. VÉGES HALMAZOK 4.1 Alaptulajdonságok
Hatásköri kétértelműségek Kvantifikáló kifejezések: Néhány lány =>  x(x lány  …) Minden fiú =>  x(x fiú  …) Két prímszám=>  x  y( x prímszám  y.
Intervallum.
MI 2003/7 - 1 Az egyesítési algoritmus Minden kapitalista kizsákmányoló. Mr. Smith kapitalista. Mr. Smith kizsákmányoló.
Példa az Early-algoritmus alkalmazására
A verem működése fpga-n
Bizonyítások Harmath Zsolt.
HTML parancsok használata
Programozó matematikus szak 2003/2004-es tanév II. félév
Programozó matematikus szak 2003/2004-es tanév II. félév
A digitális számítás elmélete
A digitális számítás elmélete
A HTML alapjai Havlik Barnabás Készítette:
Bevezetés a matematikába I
1 Györgyi Tamás – GYTNAAI.ELTE 2007 Április 03 Algoritmusok És Adatszerkezetek 2 Gráfalgoritmus Bellman-Ford Algoritmusa S a b d e
Helyes zárójelezés programozási tétele LL.
A szövegszerkesztés alapjai
Operációs rendszerek gyakorlat Reguláris kifejezések.
Operációs rendszerek gyakorlat. Reguláris kifejezések.
Programozás C-ben Link és joint Melléklet az előadáshoz.
A digitális számítás elmélete
4. Gyires Béla Informatikai Nap Debreceni Egyetem Informatikai Kar Új eredmények a Chomsky-féle (formális) nyelvtípusokkal kapcsolatban Dr. Nagy Benedek.
Halmazok Tanítás.
Grafikus tervezőrendszerek programozása 11. előadás.
Listák, Vermek és Várakozási Sorok. Vermek Def: Egy sajátos lista amelyben minden beszúrási illetve törlési művelet csak a lista egyik végén történik.
Számegyenesek, intervallumok
2012. tavaszi félév Véső Tamás Véső Tamás OE­NIK / 29.
Formális nyelvek előadások
Programozási alapismeretek 11. előadás. ELTE Szlávi-Zsakó: Programozási alapismeretek 11.2/ Tartalom  Rendezési.
Egy szövegszerkesztő legegyszerűbb szolgáltatásai
A Helyes Zárójelezés Struktogramja
Gráfok 1. Szlávi Péter ELTE IK Média- és Oktatásinformatika Tanszék
Koncepció: Specifikáció: e par exp i = eb imp bod ib Specifikáció elemzése: tulajdonságok felírása a koncepció alapján + tulajdonságok bizonyítása.
SZÖVEGSZERKESZTÉSI ALAPISMERETEK Formázások összefoglalás
Információ- és hírközléselmélet '991 Információ- és Hírközléselmélet Vassányi István, Információelmélet –forráskódolás –csatornakódolás.
ACCESS Lekérdezések, űrlapok, jelentések
9. osztály Táblák létrehozása. Létrehozás Tervező nézetben  Üres adatbázis létrehozása.  Adatbázis mentése.  Objektumok oszlopban a Táblák sorra kattintunk.
Stratégiai játékok. Mit nevezünk stratégiai játéknak? Az ilyen típusú játékokban a játékosok megadott szabály szerint lépnek. Általában kötelező lépni.
Fordítás természetes nyelvről FOL-ra Kvantifikáló kifejezések: Néhány/Egy F   x( F(x)  …) Minden G   x( G(x)  …) Két H   x  y( H(x)  H(y)  …)
Szöveg bevitele, kijelölések, szövegrészek mozgatása, másolása
A folytonosság Digitális tananyag.
Algoritmusok és Adatszerkezetek Egy kifejezés lengyelformára hozása - bemutató.
Programozási alapismeretek 11. előadás
Kiterjesztések szemantikája: Szemantikai tartomány : Adatoknak, vagy értékeknek egy nem üres halmazát szemantikai tartománynak nevezzük. Jelölése: D. Egy.
Összeállította: Gergely János
Ultrametrikus terek ELTE IK/Fraktálok - Varga Viktor.
LR-elemzés: LR(0) – ha az  x mondatforma nyele , akkor  bármely prefixe (az egész is) járható prefixe – ez azt jelenti, hogy ha elkezdjük olvasni.
LL(1)-elemzés ● az LL(1)-elemzők már jobbak az előzőeknél, bár nem fedik le a programozási nyelvek szükségleteit ● alapötlet: a levezetés következő lépéséhez.
Fordítóprogramok gyakorlat tavaszi félév gyakorlatvezető:Kitlei Róbert szoba:D 2-616B honlap:
Szövegszerkesztés összefoglalás.
II. konzultáció Analízis Sorozatok Egyváltozós valós függvények I.
Precedencia-nyelvtanok
Egyenletek.
Nem módosítható keresések
Számrendszerek.
LL(1)-elemzés az LL(1)-elemzők már jobbak az előzőeknél, bár nem fedik le a programozási nyelvek szükségleteit alapötlet: a levezetés következő lépéséhez.
Bevezetés a matematikába I
Készítette: Sinkovics Ferenc
Gráfok - 1 Definíció: Irányított gráf (digráf) G=(V,E) rendezett pár.
Készítette: Sinkovics Ferenc
Előadás másolata:

Egyszerű LL grammatika

 Definíciók  Példa. Ábrákkal  MASM program (szó felismerése LL(1) –ben )

 Left to right, using a Leftmost derivation ◦ Balról jobbra, legbaloldalibb levezetéssel  LL(k) ◦ k szimbólum előreolvasásával döntünk a következő alkalmazandó szabályról  LL(1) ◦ 1 szimbólumot olvasunk előre. ◦ Elemzésének megvalósítása egyszerű ◦ ε-mentes  NT: Nem terminális, T: Terminális

 A levezetés tetszőleges pontján a szöveg k terminálisa meghatározza az alkalmazandó levezetési szabályt  FIRST k (α) (k≥0) ◦ Az α-ból levezethető szimbólumsorozatok k hosszúságú kezdő terminális sorozatainak halmaza. ◦ FIRST k (α) = {x|α  xβ∩|x|=k}U{x|α  x∩|x|<k}

 LL(k) ◦ k szimbólum előreolvasásával döntünk a következő alkalmazandó szabályról ◦ Tetszőleges S  wAβ  wα 1 β  wx S  wAβ  wα 2 β  wy levezetéspárra FIRST k (x) = FIRST k (y) esetén α 1 =α 2  Példa LL(2) –re ◦ G=({a,b}, {A,S}, S, P)  S  abA|ε  A  Saa|b

 Definició ◦ Olyan LL(1) grammatika, amelyben a szabályok jobb oldala terminális jellel kezdődik ◦ A → aα alakú szabályok  Következmény ◦ Az azonos NT jelekhez tartozó szabályok jobb oldalai különböző T jellel kezdődnek.  Tétel ◦ A szabályok A->aα alakúak ◦ A → a 1 α 1 és A → a 2 α 2 => a 1 ≠ a 2

 Verem tetején terminális szimbólum ◦ A szöveg következő karakterével egyezés esetén kivesszük a veremből és lépünk a szövegben ◦ Ha nem egyezik a két szimbólum, akkor hiba  Verem tetején NT szimbólum ◦ Ha van megfelelő szabály, NT jel cseréje szabály jobb oldalára a veremben ◦ Egyébként hiba  Ha a verem üres ◦ Ha a szöveg végére értünk, vége ◦ Egyébként hiba

 S -> aS | bAc  A -> bAc | d

 Dévai Gergely – ELTE IK ◦ handout.pdf