Kovács Ferenc projektvezető PA Zrt. A PAKSI ATOMERŐMŰ ÜZEMIDŐ-HOSSZABBÍTÁSA PÉCS, 2007. április 18.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szélkerék-erdők a világban és hazánkban
Advertisements

Energetikai gazdaságtan Energiatermelés (Termelési folyamat) gazdasági értékelése.
GreenTech Megújuló Energia Klaszter 1. Konferencia
Ügyvezető igazgató, RHK Kft.
Depóniagáz, mint üzemanyag
ORSZÁGOS ATOMENERGIA HIVATAL Tervezett üzemidő lejártát követő üzemeltetés engedélyezése Dr. Rónaky József főigazgató.
1 Az obnyinszki atomerőmű indításának 50. évfordulójára emlékező tudományos ülésszak június 25., Pécs Az atomenergetika gazdaságossága és versenyképessége.
Fenntartható energiagazdálkodással az éghajlatváltozással szemben: retorika vagy realitás? Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Környezetgazdaságtan.
Paks, szeptember 07. A vegyészeti főosztály (VEFO) szerepe és kapcsolata a hazai nukleáris szakember képzésben Elter Enikő 1.
PTE PMMK Környezetmérnöki Szak (BSC)
A területi vízgazdálkodási tervek készítéséhez (vizeink minősítése érdekében) végzett laboratóriumi mérésekből levonható következtetések Krímer Tibor.
A PIACI MŰKÖDÉS TAPASZTALATAI A MAGYAR GÁZIPARBAN
Török Ádám Környezettudatos Közlekedés Roadshow,
ÚJ KIHÍVÁSOK, ALTERNATÍVÁK A FENNTARTHATÓSÁG ÚTJÁN „LEGYEN SZÍVÜGYÜNK A FÖLD!” Nukleáris energiatermelés a fenntarthatóság jegyében Bátor Gergő.
A környezeti hatástanulmányok készítése vállalkozói szemmel
Geotermikus energia A geotermikus energia a Föld belső hőjéből származó energia. A Föld belsejében lefelé haladva kilométerenként átlag 30 °C-kal emelkedik.
Lenkei István vezérigazgatói tanácsadó
A távhőszolgáltatás időszerű (hatósági) kérdései
© Gács Iván (BME)1/13 Kémények megfelelőségének értékelése Az engedélyezi eljárások egy lehetséges rendszere (valóság és fantázia )
2006. január 27. Kovács József vezérigazgató A 30 éve alapított Paksi Atomerőmű Rt évi működése Sajtótájékoztató január 27.
Energetikai folyamatok és berendezések
Villamosenergia-termelés (és elosztás) Dr
Energia és környezet A levegőtisztaság-védelem céljai és eszközei Levegőszennyezés matematikai modellezése.
Az energiaellátás és az atomenergia Kiss Ádám február 26. Az atomoktól a csillagokig:
Piller Rudolf SzélerőVép Kht.
Térfogatkompenzátor NA300-as csonk átmeneti varratának elemzése
Nukleáris energia. ► A nukleáris energia az utóbbi két évtizedben reménytelenül kiment a divatból. ► A biztonsági kételyek megingatták a lakosság támogatását,
Az atomenergia.
Eger, június 27. Az atomerőmű teljesítménynövelésének és üzemidő- hosszabbításának gazdasági kérdései Molnár László gazdasági vezérigazgató-helyettes.
) 27/07/2014 A befektetői tőke szerepe a távhőszolgáltatás fejlesztésében Fernezelyi Ferenc Kereskedelmi igazgató Dalkia Energia Zrt. MaTáSzSz konferencia.
1 A magyar energiapolitika „ Az energiahatékonysági indikátorok az EU-ban és Magyarországon” nemzetközi szeminárium Budapest, október 5. Hatvani.
Energiatervezés Energiapolitikai szempontok Forgatókönyv elemzés.
Atomerőmű Tervezet Herkulesfalva október 1. Gamma Atomerőmű-építő Zrt.
GTTSZ Hazai energiaforrásaink Vízenergia - oldal: 1.
A Kiotói Jegyzőkönyv Énekes Nóra Kovács Tamás.
Problémák az interoperábilis közlekedésre alkalmas vontatójárműveknél Dr. Márkus Imre vezérigazgató 1.
Éghajlatváltozásról MSZOSZ Elnökség március 2.
1 Konjunktúrajelentés 2009  Az üzleti helyzet és várakozások  A befektői környezet A DUIHK 15. konjunktúrafelmérése Dirk Wölfer április 21.
1 A LIBERALIZÁLT ENERGIAPIAC HATÁSA A GAZDASÁG FEJLŐDÉSÉRE Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Hatvani György helyettes államtitkár.
ORSZÁGOS ATOMENERGIA HIVATAL
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
Civin Vilmos MVM Zrt. „Klímacsúcs” Budapest, február 27. Klímaváltozás és egy állami tulajdonú villamos társaság.
Slenker Endre Magyar Energia Hivatal
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
Fejlett országokban megvalósított atomerőművi beruházások várható megtérülése Kaderják Péter, Mezősi András, Kerekes Lajos Regionális Energiagazdasági.
A tartamos erdőgazdálkodás és a faenergetika optimális kapcsolata „A biomassza felhasználásának formái” Budapest, október 25. Jung László vezérigazgató-helyettes.
Anyagvizsgálat a Gyakorlatban 7. Szakmai Szeminárium Tóth Péter MVM Paks II. Atomerőmű fejlesztő ZRt. Nukleáris Osztály VII. AGY, Új atomerőművek.
Roncsolásmentes vizsgálat az atomerőmű életciklusa különböző szakaszaiban Prof. Dr. Trampus Péter Dunaújvárosi Főiskola 7. AGY, Kecskemét,
A CIVAQUA program jelentősége, megvalósításának feltételei Nagyerdő Konferencia szeptember 16. Előadó: Orbán Ernő osztályvezető TIKÖVIZIG.
Az az atomerőművek energiatermelése, biztonsága és környezeti hatásai
Az igazi változásokhoz szemléletbeli váltásra van szükség ? Az energiaszektor szerepe a versenyképesség javításában Energiatudatosság.
HAZAI JOGSZABÁLYI HÁTTÉR ÉS ATOMERŐMŰ ENGEDÉLYEZÉS ÖRDÖGH MIKLÓS SOM SYSTEM KFT. TÁVLATOK AZ ENERGIAGAZDÁLKODÁSBAN ETE KONFERENCIA, PÉCS, NOVEMBER.
Paksi atomerőmű. A paksi atomerőmű Magyarország egyetlen atomerőműve. Épült: Alapkiépítés: 1760 MWe.
Decentralizált energiaellátás
Mérlegen a koordináló szervezetek Hartay Mihály ÖKO-Pack Kft.
MIT TEHETÜNK A GÁZFÜGGŐSÉG CSÖKKENTÉSE ÉRDEKÉBEN?
Atomenergia kilátások Kovács Pál OECD Nuclear Energy Agency OECD Nuclear Energy Agency.
A víz hiánya és többlete, mint potenciális veszélyforrás Nemzetközi tudományos-szakmai konferencia Nemzetközi tudományos-szakmai konferencia
A Paksi Atomerőmű üzemidő hosszabbítása Lenkei István Műszaki főszakértő A műszaki-vezérigazgató helyettes tanácsadója Energiapolitika 2000 Társulat Energiapolitikai.
A Paksi Atomerőmű múltja, jelene és jövője Hamvas István műszaki vezérigazgató-helyettes Paksi Atomerőmű Zrt. 8. Energiapolitikai Fórum Budapest, 2007.
Égner Ibolya Gombor Melinda Szucsán Marina WiN Magyarország 1.
A kapacitás fenntartási program a nukleáris biztonsági hatóság szemszögéből Hullán Szabolcs GTTSZ konferencia „atomenergia=ellátásbiztonság” november.
Süli János vezérigazgató-helyettes „A Közép-Duna térség gazdaságfejlesztési lehetőségei” Dunaújváros, A Paksi Atomerőmű Zrt. fenntartásához.
Miskolc város energetikai fejlesztései Geotermikus alapú hőtermelés Kókai Péter projektmenedzser.
Az atomenergia szerepe a Nemzeti Energiastratégiában dr. Aradszki András energiaügyért felelős államtitkár A Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetségének.
Energetikai gazdaságtan
A mátrai ligniterőmű fejlesztése
Dr. Kocsis István vezérigazgató
A VEOLIA pécsi erőműve a körkörös gazdasági modell tükrében
„Az atomerőmű jövőképe és stratégiája”
Előadás másolata:

Kovács Ferenc projektvezető PA Zrt. A PAKSI ATOMERŐMŰ ÜZEMIDŐ-HOSSZABBÍTÁSA PÉCS, április 18.

2 Energiapolitikai célok Az energiapolitika célja, hogy az energiaellátás hosszú távon (fenntartható módon) biztosítsa a gazdaság versenyképes fejlődését. Ennek érdekében az energiaellátás: –Garantálja az ellátásbiztonságot. –Legyen környezetbarát, mentes a szén-dioxid-kibocsátástól (kiotói célok). –Legyen olcsó, mentes a nagy áringadozásoktól hosszú távon is (kiszámíthatóság). –Magas legyen a rendelkezésre állása (megbízhatóság).

3 PAE és az energiapolitikai célok 1. •Ellátásbiztonság szempontjából stabil –Az uránkészlet országonkénti, ill. régiónkénti eloszlása lényegesen egyenletesebb, mint a kőolaj, földgáz esetén (Ausztrália, Kazahsztán, Kanada). –Kétéves üzemanyag-tartalék van az erőműben (ugyanekkora hőerőmű esetén 6- 8 Mt szén- vagy 2-4 Mrd Nm 3 földgázszükséglet). –Diverzifikált üzemanyag-beszerzés (BNFL). •Nem bocsát ki CO 2 -t, és egyéb módon sem terheli számottevően a környezetet –A hazai korszerűbb erőművek fajlagos CO 2 -kibocsátását alapul véve (0.4 kg/kWh) évente kb. 5.6 millió t CO 2 -emissziót takarít meg az atomerőmű, a szénerőművek átlagos fajlagos kibocsátásával számolva ez ennek duplája. Ennek oxigénszükséglete majdnem az összes magyarországi erdő oxigéntermelésének felel meg. –Egyéb „megtakarítások: 650 ezer t SO 2; 60 ezer t NOx; 100 ezer t por és hamu (benne rengeteg toxikus nehézfém); 40 ezer t CO.

4 •Gazdasági szempontból versenyképes –A legtöbbet, legolcsóbban az atomerőmű termel. –Az üzemidő-hosszabbítás során a tulajdonos 554,5 Mrd Ft hozamra tesz szert folyó áron osztalék formájában. –A villamos energia ára csak kismértékben függ az urán üzemanyagárától. –Az üzemidő-hosszabbítás nem igényel közpénzeket. PAE és az energiapolitikai célok 2.

5 Import ÜH szerepe az energiarendszerben MW Hazai építendő kapacitás Hazai termelő- kapacitás paksi atomerőmű Hazai csúcsigény ÜH

6 A PAE-blokkok leállításának becsült hatásai •A villamos energia előállításának költsége mintegy 19%-kal emelkedne meg. •A villamos energia kevésbé gazdaságos előállítása miatt Mrd Ft-tal csökkenne a GDP. •Leértékelődnének a hazai erőforrások (a reálbérek általános szintje 1%-kal, a tőkemegtérülési ráta 5-6%-kal). •A CO 2 -kibocsátása 27-30%-kal nőne. •A lakosság jóléti hatása (1% körüli csökkenés) sem elhanyagolható. •Bruttó beruházások volumene 3,2%-kal csökkenne. •A paksi atomerőmű kiváltása, különösen esetleges idő előtti leállítása problémákat vetne fel a magyar gazdaság- és környezetpolitikában.

7 PAE blokkjainak üzemidő-hosszabbítása A fentieken túlmenően: •Az atomenergia nemzetközi megítélésének kedvező változása •Meglévő hazai elfogadottság, politikai szándék ↓ A paksi atomerőmű nélkülözhetetlen eleme a magyarországi energiarendszernek.

8 A PAE ÜH megvalósíthatósága •A PAE blokkjai ~20 évesek (üzembe helyezés: ) •A tervezett üzemidő 30 év volt, amely –a berendezések jelentős tartalékai és túlméretezése, –a biztonságnövelés, –a gondos üzemeltetés és karbantartás miatt biztonságosan, a követelmények teljes betartása mellett még további 20 évvel meghosszabbítható, amit minden biztonsági szempontra kiterjedő vizsgálat és elemzések igazoltak. •Az üzemidő-hosszabbítás összhangban van a nemzetközi gyakorlattal.

9 A PAE ÜH feladatai •A PAE ÜH egy komplex feladat, amely megvalósítása - a nemzetközi jó gyakorlat alkalmazásával, - a legújabb műszaki-tudományos ismeretek bázisán, - a magyar egyetemek, kutatóintézetek, tervezővállalatok s szükség esetén külföldi szakértők közreműködésével, -a nemzetközi szervezetek szakmai támogatásával (NAÜ TC projekt) történik. •A szükséges anyagi erőforrást a PA Zrt. saját működő pénzáramaiból, hitelekből fedezi állami szerepvállalás nélkül. •Az ÜH-engedélyeztetés szabályozási háttere adott. •Minden, a biztonsággal összefüggő szempontra tekintettel vagyunk, mint például a megfelelően képzett szakemberek és a tudásmenedzsment biztosítása.

10 A környezeti hatásvizsgálat érdekében működtetett programok 1.Felszíni vizek (Duna) állapota és változása 2.Hatás a felszíni és felszín alatti vizek hasznosítására 3.A Duna medre és a partfal állapota (hidrometria) 4.A hűtővíz Dunában történő elkeveredés- vizsgálata légi termovíziós mérésekkel 5. A vízbázis tríciumtartalmának vizsgálata 6. Lokális klíma az atomerőmű környezetében 7.Mintaértékű biomonitoring vizsgálatok 8.A környezetben élők egészségi állapotának vizsgálata 9.Az élővilág sugárterhelésének meghatározása 10.A környezetének jellemzése légi és űrfelvételekkel 11.Határokon átterjedő környezeti hatások 12.Környezeti sugárzás vizsgálata 13.Kibocsátások környezeti radiológiai értékelésével kapcsolatos metodikai fejlesztések 14. Mikroszeizmikus monitoring

11 A környezeti hatásvizsgálat eredménye •A tanulmány sem az eddigi üzemelés, sem a továbbüzemelés során nem tárt fel az erőmű működéséből adódó, környezetet károsító hatásokat. •Ebből adódóan nincs országhatáron átterjedő hatás sem, de az Espoo-i Egyezménynek megfelelően az érdeklődő országokkal (Ausztria, Románia, Horvátország) lefolytattuk az eljárást, melyet mindhárom országgal sikeresen lezártunk.

12 ÜH engedélyezési menete Két lépésben történik: •Program, legkésőbb 4 évvel a tervezett üzemidő lejárta előtt (30 – 4 = 26. évben; ) •Üzemeltetési engedély megkérése, a tervezett üzemidőre érvényes üzemeltetési engedély lejárta előtt 1 évvel (30. évben) Megvalósít- hatósági tanulmány Programkészítés Program hatósági ellenőrzése Program végrehajtása Üzemeltetés: • az engedély feltételei szerint • folyamatos szinten tartás Környezetvédelmi engedély EKT RKHT

13 A blokkok indulása dec aug szept aug.9. A blokkok tervezett üzemideje 30 év.

14 Ütemezés PAE blokkjai Indulás30 éves üzem vége Üzemidő- hosszab- bítással Névleges telj MW Tervezett telj MW 1.blokk dec blokk aug blokk szept blokk aug

15 A PAE termel legtöbbet, legolcsóbban •Alacsony fajlagos beruházási költség A legnagyobb és legolcsóbb hazai forrás!

16 (osztalék 2037-ig) (osztalék 2017-ig) (jegyzett tőke kamata 2018-tól 2037-ig) A „plusz” 20 év – gazdasági értéke (2004. évi árbázis + Hosszú Távú Kapacitáslekötési és Termelési Megállapodás)

17 A Paksi Atomerőmű Zrt. •A lakossági támogatás hosszú évek óta 70%. •Az országgyűlés november 21-én 96,6%-os többséggel foglalt állást az üzemidő-hosszabbítás mellett! üzemeltetését a magyar lakosság fontosnak tartja és támogatja

18 A paksi atomerőmű •a nemzetközi és magyar normák és a tudományos megítélés szerint biztonságos, amelyet a nemzetközi szervezetek is elismernek, •a biztonság növelése érdekében nagy erőfeszítések történtek, •a biztonság a jövőben is abszolút elsőbbséget élvez, •több mint húsz év tényadatai alapján sem az erőmű dolgozóit, sem pedig a környezetet nem terheli.

19 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!