Etikai Kódex.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette: Fülöp Szabina Veres Anita
Advertisements

Munkáltató és a részvételi intézmények Kisgyörgy Sándor ÉTOSZ.
A Vállalkozásfejlesztési munkacsoport
A JOGHARMONIZÁCIÓ. Az államok konszenzusa alapján elfogadott, szerződéses és szokásjogi magatartási normák összessége, amelyek a nemzetközi jogalanyok:
7. A PR (Public Relations) tevékenység (Propaganda / Nyilvánosság)
Civil szerepek és civil szereplők
Fenntarthatóság – vállalati szemszögből. Fenntartható növekedés - makro  válságot követő stabilizáció  a növekedés mennyiségi/minőségi tényezői  válság.
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
VI. Köztudatos vállalati magatartás A vállalatok társadalmi felelősségvállalása Szlávik János az MTA doktora tanszékvezető, egyetemi tanár Budapesti.
Vállalkozások az EU-ban Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány.
Optimális szervezet Kiegyensúlyozott stratégiai mutatószám rendszerrel
SEK, május 9. Forrás: Baritz Sarolta Laura AZ ÜZLET MINT HIVATÁS – UTÓPIA VAGY REALITÁS? In Távlatok.
Vállalkozásunk külső, belső kapcsolatrendszere és értéklánca
Social label – társadalmilag felelős munkáltató minősítés Garadnay Tea
Munkavédelmi előírások rendszere
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
Reklám etika.
Is:energy kereskedelmi folyamatainak automatizációja Office System felhasználásával Turcsán Ferenc, sales és marketing igazgató, is:energy Hungary Kft.
Előadó: LAVOTHA ILDIKÓ High-Care Cosmetics Kft. cégvezetője április 24.
Fejlesztési, stratégiai útmutató
Etika Könyvtárosi etika Könyvtárosi etikai kódex
Public Relations eszközök az egészségügyi intézmények szolgálatában
MNB felügyeleti integráció
Fekete Imréné KKB tag A közfelügyeleti rendszer súlypontjai Cegléd, július 6 1.
Sajtótájékoztató, november 14. AmCham - Egészséges Munkahely Program 1 Az Amerikai Kereskedelmi Kamara AmCham Egészséges munkahely programja Dr.
Kérdések a második zh-hoz
Szolgáltatáselemző Rendszer. A rendszer fejlesztése szeptemberében kezdődött, az előkészítő munkálatok év elejétől. Az éles rendszer átadásának.
A Grundfos Vállalatcsoport
Minőségdíjak.
Szolgáltatásfejlesztés Az értékesítési és marketing osztály feladata Új szolgáltatások kifejlesztése a hagyományos és a versenypiaci tevékenységhez.
Javaslat az ÁVF számára Etikai Kódex elkészítésének szempontjai
Készített: Schneider Gábor GM/N/ Április 1.
A Safer Internetplus Program célja és területei eContentplus és Safer Internetplus Nemzeti Információs Nap Budapest, április 18. Simor Gabriella,GKM.
Magyar Controlling Egyesület 1113 Budapest, Bartók Béla út 152. Telefon / fax: 06/1/ Honlap: Számviteli.
Állami és önkormányzati vállalatok átláthatósága - a FŐTÁV Zrt. esetében Budapest, április 28.
Figyelő Top 200 Üzleti etika és korrupció Alexa Noémi október 11.
Szervezeti struktúra és kultúra
Vállalati emberi erőforrás menedzsment
Minőség menedzsment 6.előadás
Az EEM helye a menedzsmentben
A évi Integritás Felmérés eredményei a belső kontrollok és a korrupciós kockázatelemzés tükrében Budapest, január 19. Dr. Benkő János, ÁSZ.
Kormányzati lépések a közigazgatási korrupció csökkentéséhez Horváth Viktor főosztályvezető.
MUNKÁLTATÓ ÉS AZ ÜZEMI TANÁCS KAPCSOLATA (Mt. 267.§)
Kihívások a HR szakterület előtt Budapest, PSZE HR Szakmai nap Előadó: Rajnai Attila gazdasági vezérigazgató-helyettes.
CSR ALAPÚ MOTIVÁCIÓ ÉS BÉREZÉS I.A CSR FOGALMÁRÓL II.CSR ALAPÚ BÉREZÉS III.CSR ALAPÚ MOTIVÁCIÓ IV.CSR ALAPÚ GLOBÁLIS BÉRPOLITIKA MULTINACIONÁLIS VÁLLALATOKNÁL.
. Negyedik Partner Közép-Dunántúli Foglalkoztatási Hálózat 4P KDFH Alapítva: Gere János
A Körös-menti TDM Egyesület a „Szarvasért” Alapítvány, és a Szarvasi Város-, és Környezetvédő Egyesület megállapodása.
A deviancia értelmezési kerete
Balatonszemes Az Európai Unió szintű szociális párbeszédben való részvétel tapasztalatai.
Az igazgatás és az ápolás-szakfelügyelet kapcsolata
Alapfogalmak, definíciók ÁVF Civil társadalom és nonprofit elméletek 1.
A „soft law” hatása az oktatás és képzés szabályozására az európai integráció tükrében dr. Várnagy Péter egyetemi docens PTE FEEK.
CSR ISMERETTÉRKÉP. Munkahely Közösség Környezetvédelem Piaci környezet Üzleti Etika Vállalatok Társadalmi Felelősségvállalása.
„Migráns tanulók a magyar közoktatásban” Oktatási és Kulturális Minisztérium Társadalmi Megújulás Operatív Program „BÁBEL- interkulturális pedagógia porjekt”
A közszolgáltatásokra kifejlesztett általános együttműködési modell GYÁL VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNÁL Gyál, szeptember 30.
Tulajdonos és ügyvezető közötti viszonyok megváltozása „Az ügyvezetői tévedés ára” konferencia május 8. dr. Fehérváry Ákos, ügyvéd / partner Kajtár.
Gazdasági etika 4. Vállalati etika.
Vállalkozásmenedzsment I.
1 TÁMOP A-13/ A villamosenergia-iparág területén dolgozó munkavállalók munkavédelmi, munkabiztonsági, munkahelyi egészségmegőrzés helyzete.
Út az etikus bank felé – az Ökobank projekt Kapitány Ákos Tanácsadók a Fenntartható Fejlődésért.
A SZAKKÉPZÉS-FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ TARTALMI IRÁNYAI MFKB megbeszélés február 5.
Európai Uniós ismeretek Az Európai Unió jogrendszere; Versenyjog.
Az NCA Civil Önszerveződés Területi és Szakmai Együttműködés Kollégiumának támogatáspolitikája és hozzájárulása a civil szektor fenntartható fejlődéséhez.
„A vállalati társadalmi felelősségvállalásban rejlő lehetőségek kis- és középvállalkozások számára” Konferencia november 10. Hotel Mercure Buda.
FÜGGETLENSÉG Készítette: Szabó Gabriella. Nemzetközi szabályozás A Könyvvizsgálók Nemzetközi Szövetsége (IFAC) által kiadott Könyvvizsgálói Etikai Kódex.
MISSION IMPOSSIBLE a legelőn
Reklám etika.
ÉRTÉK, ESZMÉNY, NORMA A NEVELÉSBEN
Egészségügyi ellátás tárgyi és humán erőforrás feltételeinek szabályozása.
A VEZETÉS FOGALMA, FUNKCIÓI
Előadás másolata:

Etikai Kódex

Az Etikai Kódex fogalma jogi szabályozásra épülő, azzal összhangban álló, de annál részletesebb kifejtésű, konkrét (nem általános) fogalmazású, a szemléletet és a gyakorlatot befolyásolni szándékozó, írásba foglalt és közzétett erkölcsi szabály és normagyűjtemény.

Etikai Kódex Etikai Kódex = írásba foglalt normagyűjtemény Fajtái: Alapelveket megfogalmazó Részletesen kidolgozott: Érték ( vagy integritás) orientációjú Jog megfelelés orientációjú

Az Etikai Kódex szerepe Az Etikai Kódex kidolgozásának célja, hogy a szervezet (vállalkozás, intézet, közhasznú társaság, alapítvány, tudományos, műszaki-gazdasági célú egyesület stb.) fenntartsa és erősítse belső értékrendszerét.

Az Etikai Kódex szerepe Tartalmát a szervezet egyes tagjaira vonatkozó és magát a szervezetet, annak működését szabályozó erkölcsi normák képezik. Az etikai kódex léte, elfogadása és tartalmi jegyeinek érvényre jutása befolyásolja a szervezet rövid és hosszabb tavú működését.

Az Etikai Kódex tartalma Az Etikai Kódex magába foglalja az általános emberi, társadalmi és a szervezet sajátosságaihoz kötődő speciális magatartás jellemzőit. Így: a kulturált magatartás munkahelyen elvárható szabályait; az emberek közötti kapcsolatokban érvényesítendő általános etikai, erkölcsi normákat;

Az Etikai Kódex tartalma gazdasági etikai elvárásokat, amelyek a szervezet érdekei alapján meghatározottak; a szervezetek belső viszonyrendszeréből fakadó elvárásokat; a szervezet külső kapcsolatrendszerébe tartozókkal kapcsolatos magatartási előírásokat. (Ide tartoznak a partnerek, ügyfelek, versenytársak, állami és önkormányzati, valamint a különböző társadalmi és civil szervezetek.)

Tartalmi jegyek Jellemzői: Tartalma nem jelenthet újat. Gyakorlatban működő, élő értékek, elvek. Nem tartalmaz minden etikus és etikátlan cselekedetet. Iránymutató. A kódex szelleme hasson.

Tartalmi jegyek Tartalmaznia kell: Az etikus magatartásmódot az alkalmazottakkal szemben. A tulajdonos(ok) etikáját tulajdonosi jogosítványaik gyakorlása közben. Az ügyfelekkel, az üzleti partnerekkel, az állammal szembeni üzleti viselkedést. A szponzorálási, támogatási politikát, a helyi közösségi értékek támogatását. A környezettel szemben felelős magatartást.

Az Etikai Kódex kidolgozása A kódex hatékonyságához 3 alapelvet kell figyelembe venni a kidolgozás során: A részvétel elve Az érvényesség elve Hitelesség elve

Az Etikai Kódex feladata A szervezet belső értékrendszerének erősítése, a kötelező, de legalább elvárt magatartás megfogalmazása. A küldetéstudat, a vevő szolgálatának megfogalmazása.

Az Etikai Kódex feladata A belső és külső kapcsolatokban az egységes és kiszámítható magatartás kialakítása. Vezetői döntésekben az etika hatásának érvényesítése. Légkör alakítása, munkafeltételek, munkabiztonság megteremtése. Image növelése.

Etikai Intézmények Típusai: etikai kódex etikai bizottság Egy vállalati etikai program egymásra épülő építőkockái. Típusai: etikai kódex etikai bizottság vállalati krédó etikai igazgató etikai „forródrót” etikai képzési programok etikai v. társadalmi audit

Etikai Bizottság Feladatai: A normabetartás folyamatos nyomon követése (monitoring funkció) A normasértő alkalmazott elleni fellépés (szankcionális funkció) Az ideális az lenne, ha a vállalat minden szintjéről lennének benne képviselők.

Az Üzleti Etikai Díjra méltó szervezet: az alkalmazottak számára biztonságos, emberi munkahelyi környezetet és munkafeltételeket teremt, nem él vissza kiszolgáltatottságukkal, érdekképviseleteik véleményét figyelembe veszi, és tiszteletben tartja, A munkavállalókat is etikus gondolkodásmódra ösztönzi, emberi értékek mentén motiválja őket.

Leggyakoribb előfordulásai Magyarországon: nagy árbevétel, nyugati piaci értékesítés, 500 főnél több foglalkoztatott, a külföldi tulajdonrésszel rendelkező vállalatok, Budapest, Észak-Dunántúl. Az Üzleti Etikai Díj korábbi nyertesei: Alcoa-Köfém Kft., a Styl Ruhagyár Rt., és a Westel Mobil Távközlési Rt.