Dr. Hatvani Erzsébet, az Igazságügyi Hivatal főigazgatója

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A gyermek- és fiatalkori bűnözés kérdései ügyészi szemmel
Advertisements

„Ha bejön, akkor bejössz
A pártfogó felügyelet lényege A pártfogó felügyelet a bűncselekményt elkövetők ellenőrzését, irányítását, a társadalomba beilleszkedésük.
A kiemelt projekt tapasztalatainak hasznosítása „Tett - Program az áldozatokért és tettesekért” nyitókonferencia december 16. Siófok Lénárd Krisztina.
 2011 első félévében Magyarország látja el az Európai Unió Tanácsának soros elnöki feladatait  az önkéntesség európai éve  június 4-12.
Tisztelettel köszöntöm
GRAFFITI Brassai Orsolya június 2. …így is lehet!?
Jóvá Tett Hely Közösségi Foglalkoztató
A Grundtvig program: felnőttoktatási pályázatok a Tempus Közalapítvány kezelésében Várterész Flóra Budapest,
Szociális munka a börtönben
Békés Megyei Államigazgatási Kollégium június A közérdekű munka büntetés végrehajtásának tapasztalatai Békés megyében Békés Megyei Kormányhivatal.
Közérdekű munka büntetés Dr. Hatvani Erzsébet főigazgató Igazságügyi Hivatal december 12.
az áldozatokért és a tettesekért
Pedagógiai problémák-pártfogói programok A pártfogó felügyelet lehetséges válaszai a szakmai problémafelvetésre Budapest, 2009.
A Társadalmi Bűnmegelőzés Nemzeti Stratégiája és kapcsolódási pontjai a Nemzeti Drogstratégiához Gyökös Melinda Hotel Hélia, Budapest június 24.
CEP1 „ Jóvá Tett Hely” Képzési, Támogató és Szabadidős Központ „ Jóvá Tett Hely” Képzési, Támogató és Szabadidős Központ Bűnmegelőzési projekt.
ÁLDOZATOK NAPJA „EGYÜTT AZ ÁLDOZATOKÉRT”
Hivatalos programoldal: /hirek/666-coaching-fezstival-2013.html.
A csoportos technikák alkalmazási gyakorlatának lehetőségei, a pártfogó felügyelői esetkezelés módszereinek és a külön magatartási szabályok előírási.
Mobil: (30) Cím: 4100 Berettyóújfalu, Széchenyi u. 13.
Szabad-e a szabadult? A TÁMOP kiemelt projekt szerepe a reintegrációs folyamatban Botka Bianka szolgáltatás módszertani vezető, Belügyminisztérium.
(Igazságügyi Hivatal, főigazgató)
A fiatalkori bűnelkövetés kezelésének speciális színtere – a közösségi foglalkoztató fejlesztése alprojekt TÁMOP Siófok, december
Az utógondozás szerepe és fontossága az Igazságügyi Szolgálatnál Dr. Kunfalvi Zoltán, KIMISZ Főigazgató Intenzív utógondozás: lehetőségek és kockázatok.
A társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs programok módszertani megalapozása-kiemelt projekt (TÁMOP 5.6.2/10-1),
HÁLÓZATSZERŰ EGYÜTTMŰKÖDÉSEK A KOMPLEX SEGÍTSÉGNYÚJTÁSBAN
A PÁRTFOGÓ FELÜGYELŐI SZOLGÁLAT
A felnőtt korúak ügyeiben alkalmazott közvetítői eljárás (mediáció) Magyarországon dr. Törzs Edit április 28. „A helyreállító igazságszolgáltatás.
A pártfogó felügyelet speciális magatartási szabályai
A pártfogó felügyelő szerepe és feladata a jelzőrendszerben Budapest, március 28.
Merre tart a hazai büntetés-végrehajtás?
A közösségi foglalkoztató szerepének modellezése és megerősítése a közösségi bűnmegelőzés rendszerében január 15.
Mikor kivel, hogyan működhetünk együtt hatékonyan?
„Szociális és Oktatási Önkéntes Tevékenység
Készítette: Tóth Adrienn Barbara DE-GYFK III. Évfolyam
PEST MEGYEI KORMÁNYHIVATAL IGAZSÁGÜGYI SZOLGÁLAT
Igazságügyi Hivatal TÁMOP Dr. Hatvani Erzsébet főigazgató július 15.
Az Országos Bűnmegelőzési Bizottság
Hatvani Erzsébet főigazgató
dr. Hatvani Erzsébet Büntet-e a „büntető mediáció”,
A közvetítői eljárás pártfogó felügyelői tapasztalatai
Kormányszóvivői tájékoztató 1 A társadalmi bűnmegelőzés nemzeti stratégiája 115/2003. (X. 28.) OGY határozat. Cselekvési program 1009/2004. (II. 26.) Korm.
Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium Társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs programok módszertani megalapozása TÁMOP A projekt.
Települési mediációs modellprojektek tapasztalatai Benedek László Június 19.
A társadalmi bűnmegelőzés évi cselekvési programja Gönczöl Katalin Büntetőpolitikai szakállamtitkár.
Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium
Nemzeti stratégia a bűnmegelőzésről összeállította: Finszter Géza
Teleházak pályázati lehetőségei. TIOP 3-as prioritás A munkaerő-piaci részvételt és a társadalmi befogadást támogató infrastruktúra fejlesztése
Az Esélyegyenlőség és az ESZA alapelveinek érvényesítése Európai Unió Magyarország -Budapest Európai jogfejlődés Luxemburgi és Lisszaboni folyamat.
Esély a munkára – Civil együttműködés a hátrányos helyzetű rétegek munkaerő-piaci integrációjáért Projektazonosító: NCA-DP-09-A-0185 Dolgozzunk együtt!
MIÉRT ÉS HOGYAN SEGÍTHETNEK A RESZTORATÍV MÓDSZEREK?
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
Bodor Tamás főosztályvezető-helyettes Gyermek és Ifjúsági Osztály
A társadalmi bűnmegelőzés stratégiája egy éves tapasztalatai.
Intézkedések V. 1..
TÁMOP /1/B Gyermekek és fiatalok integrációs programjai Csomópont - Ifjúsági Információs Pont kialakítás Álláskereső klub.
A TÁRSADALMI BŰNMEGELŐZÉS REGIONÁLIS JELLEMZŐI
A közösségi foglalkoztató szerepének modellezése és megerősítése a közösségi bűnmegelőzés rendszerében.
Mediátorképzés Büntető mediáció.
Iskolai közösségi szolgálat
A három pillér elve (vertikális) az elkövetővé válás esélyének csökkentése + az áldozattá válás esélyének csökkentése + a bűnalkalmak kontrollja „Bűnmegelőzés.
A projekt megvalósítását támogatja a Belügyminisztérium Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsa „A legkisebb ellenállás” – bűnmegelőzés a szépkorúak körében BM –
Konfliktuskezelő eljárások és módszerek a Pártfogó Felügyelői Szolgálat tevékenységében Biró Balázs pártfogó felügyelő, mentor közvetítő.
Ahogy a bv. bírók és ügyészek látják, javaslatok és ötletek pártfogóknak Dr. Végh Edit büntetés-végrehajtási bíró.
A mediáció szerepe a büntető igazságszolgáltatásban
TÁMOP / A fogvatartottak többszakaszos, társadalmi és munkaerő-piaci reintegrációja és az intenzív utógondozás modellje A projekt megvalósulása.
A TÁMOP kiemelt projekt nyitókonferenciája
„Út a munkához” program tapasztalatai
A TÁMOP szerepe a büntetés-végrehajtási szervezet életében
„FÜGGŐSÉG ÉS/VAGY MUNKAKÉPESSÉG” konferencia
Előadás másolata:

Dr. Hatvani Erzsébet, az Igazságügyi Hivatal főigazgatója Szimbolikus helyreállítás – közösségi büntetések a Pártfogó Felügyelői Szolgálat gyakorlatában Magyarországon Dr. Hatvani Erzsébet, az Igazságügyi Hivatal főigazgatója „A helyreállító igazságszolgáltatás európai jó gyakorlatai a büntetőeljárásban” Konferencia Budapest, 2009. április 27-29.

A komplex büntetőjogi reform okai Megváltozott életviszonyok A rendszerváltás után növekedett a bűnözés Csökken a biztonságérzet, nő a bűnözéstől való aggodalom Az eszközrendszer nem elég hatékony

A komplex büntetőjogi reform céljai ● bűnmegelőzési, büntetési és integrációs érdekek következetes érvényesítése ● a kettős nyomtávú büntetőpolitika érvényesítése ● diverziós eszközök alkalmazási lehetőségeinek bővítése /közösségi szankciók elterjedése ● a megsértett közösség és az áldozat érdekeinek érvényesítése ● a közösség bűnözéstől való félelmének csökkentése, eredményesség ● költséghatékonyság

A közösségi szankció fogalma Az Európa Tanács Ajánlása /Recommendation No. R(92)16/ ● az elkövetőt nem szakítja ki a közösségből ● szabadságkorlátozó elemeket tartalmaz (feltételek, kötelezettségek előírása) ● erre feljogosított (pártfogó) szervezet hajtja végre, ● a különböző szintű szabadságkorlátozással kombinált felügyelet reintegrációs segítséget is nyújt

A közösségi szankciók jellemzői A szabadságvesztés alternatívájaként más koncepción alapul: ● nem a megfosztás a központi cél, ● nem szeparálja az elkövetőt a közösségtől, felelős tagja marad /a végrehajtás nem intézményes ● nem ellenőrzési technika eltűrése, hanem kötelezettségek teljesítése, pozitivitás, aktivitás (magatartási szabályok, mediáció, tevékeny megbánás, jóvátétel) ● egyoldalú passzív kapcsolat helyett kétoldalú aktív kapcsolat ● a közösség integratív erejére épít ● szabadságkorlátozó (kontroll) és támogató (segítő) elem egyaránt ● a végrehajtó szervezettel (pártfogó felügyelő, mediátor) folyamatos, személyes kapcsolattartás, a helyi közösség bevonásáért is felel a szervezet, ● a feltételek nem teljesítése jogkövetkezménnyel jár.

Közösségi büntetés és közösségi rehabilitáció összekapcsolása Az Európa Tanács Ajánlása /Recommendation No. R(2000)22./ A jövőbeni büntetőpolitika egyik iránya a reparatív elem jelenléte a szélesebb értelemben vett közösségi szankciók körében. Az áldozat-elkövető közötti mediáció a közösségi szankciók, intézkedések egy típusának is tekinthető.

Közösségi kötelezések Ingyenes munkavégzés Speciális tevékenységek folytatása (lehet reparációs cél is) Programokon részvétel Egészségügyi (drog, alkohol) rehabilitáció Segítő-központ látogatása Cselekvési terv teljesítése Meghatározott tevékenységektől, helyektől tiltás

Helyreállító igazságszolgáltatás –horizontális elv „ A Pártfogó Felügyelői Szolgálat célja a bűnismétlés kockázatának csökkentése. A pártfogó felügyelő az alternatív büntetések végrehajtásával, az elkövető szükséges mértékű és következetes ellenőrzésével elősegíti a büntetőjogi következmények maradéktalan érvényesülését, a közösség védelmének erősítését; támogató tevékenységével növeli az elkövető társadalmi integrációjának esélyét. A Pártfogó Felügyelői Szolgálat a helyreállító igazságszolgáltatás elve alapján működik. Célja, hogy az elkövető szembesüljön tettének következményeivel, s hogy az áldozat, a megsértett közösség és a bűnelkövető közötti közvetítéssel a bűncselekmény okozta károk mérséklődjenek.”

Helyreállító szemlélet Direkt alkalmazás Büntető ügyekben alkalmazott mediáció Szimbolikus jóvátétel

A helyreállító szemlélet direkt megjelenése - Mediáció Magyarországon 2007 óta Felnőttek és fiatalkorúak ügyeiben is Ügyészségi és bírósági szakban alkalmazható Megvalósult jóvátétel esetén a büntetőeljárás megszűnik (vagy enyhébb büntetés) Ügyszámok: 2007 – 2.451 ügy 2008 – 2.976 ügy

Szimbolikus jóvátétel Szimbolikus jóvátétellel kapcsolódik össze a büntetés A szimbolikus jóvátétel nem feltétlenül helyreállító eljárás alkalmazásának eredménye Nem kifejezetten a sértett javára történik (nincs konkrét sértett, nem jön létre mediáció) Nem az érintettek bevonásával születik döntés, de a sértett részt vehet a döntéshozatalban (pl. a mediáció során választja) Szűkebb, tágabb közösség javára Az elkövető vállalja a jóvátételt A jóvátétel módja nincs közvetlenül összefüggésben a bűncselekménnyel A köz javát szolgáló tevékenység (elsősorban civil szervezeteknél, büntetés-végrehajtás esetében településen)

A szimbolikus jóvátétel lehetőségei A szimbolikus jóvátétel feltételei Az elkövető felelősségvállalása Aktivitás Közösség részéről pozitív, befogadó attitűd A szimbolikus jóvátétel lehetőségei Bűncselekmény= közösségben félelem közbiztonságérzet csökkenése életminőség romlása Szimbolikus reparáció = reintegráció/reparáció sikere

Főbüntetési nem, közösség számára végzett ingyenes munka A szimbolikus jóvátétel lehetőségei a büntetések végrehajtása során I. Közérdekű munka Főbüntetési nem, közösség számára végzett ingyenes munka Bíróság szabja ki Pártfogó Felügyelői Szolgálat a végrehajtás felelőse Cél: a jóvátételi jelleg erősítése Pl. településen természeti, épített környezet megőrzését, fejlesztését célzó tevékenységek Közösség részére munkavégzés = jóvátételi, kiengesztelései és kiengesztelődési folyamat

The reasons of the complex penal reform, the purposes of the new criminal policy:

A szimbolikus jóvátétel lehetőségei a büntetések végrehajtása során II A szimbolikus jóvátétel lehetőségei a büntetések végrehajtása során II. Környezettanulmány, pártfogó felügyelői vélemény Javaslattételi lehetőség a speciális magatartási szabályokra az ügyészség és a bíróság számára - jóvátételi jellegű magatartási szabályok Magatartási szabályok megállapítása a vádemelés elhalasztása esetén: Be. 225. § 2) Az ügyész a gyanúsított részére kötelezettségként írhatja elő, hogy a) részben vagy egészben térítse meg a sértettnek a bűncselekménnyel okozott kárt, b) más módon gondoskodjék a sértettnek adandó jóvátételről, c) meghatározott célra anyagi juttatást teljesítsen, vagy a köz számára munkát végezzen (a köz javára teljesített jóvátétel) Btk. 82.§(6) A bíróság, illetve az ügyész az egyéb magatartási szabályokon kívül más magatartási szabályokat is előírhat, különös tekintettel a bűncselekmény jellegére, az okozott kárra és az elkövető társadalmi beilleszkedésének esélyeire.

Pilot projekt: Közösségi jóvátételi programok a fővárosban- A szimbolikus jóvátétel lehetőségei a büntetések végrehajtása során III. A pártfogó felügyelet jóvátételi jellegű magatartási szabályai Pilot projekt: Közösségi jóvátételi programok a fővárosban- Fővárosi Igazságügyi Hivatal (2007. szeptember- 2008. április) OBmB projekt

Közösségi Jóvátételi Program Főpályázó: Fővárosi Igazságügyi Hivatal Pártfogó Felügyelői Szolgálata – Jóvá Tett Hely Közösségi Foglalkoztató Együttműködők: ELTE ÁJK Kriminológiai Tanszék Rügyecskék Ember- és Környezetvédelmi Közhasznú Alapítvány Gyermekvilág Ágyszínház Közhasznú Alapítvány Ferencvárosi Egyesített Családsegítő Központ és Intézményei (FECSKE) Csillebérci Szabadidő Kft.

Közösségi jóvátételi program A projekt során 20 fiatalkorú, illetve fiatal felnőtt bűnelkövető a pártfogó felügyelet külön magatartási szabályként a közösség javára végzett tevékenységgel jóvátételt nyújtott az elkövetett bűncselekményért 16 fiú, 4 lány (16-24 év közöttiek)

Gyermekvilág Ágyszínház Közhasznú Alapítvány Budapesti kórházak látogatása, játékos foglalkozások tartása beteg gyermekeknek Animátor képzés (társas együttjátszás és kommunikációs képességek átadására) Különböző játékok, érzékelést fejlesztő, szerep és szabály játékok megismerése, elsajátítása, komplex művészeti és kézműves tevékenységek (vizuális foglalkozások, mozgás, mesemondás stb.)

Rügyecskék Ember és Környezetvédelmi Közhasznú Alapítvány Utak, ösvények feltérképezése Szelektív hulladékgyűjtés Élményösvényen okozott károk helyreállítása Heti 2-3 nap takarítás/szemétszedés az erdőkben, közterületeken (Kistarcsai erdő, Csepel Duna ág) Ferencváros Egyesített Családsegítő Központ és Intézményei (FECSKE) Aluljáró Ifjúsági Klubban a rászoruló általános iskolás gyerekek esetében korrepetálása, egyéb személyes segítői tevékenység Oktatási intézményeknél (Dominó Általános Iskola) gyermekek részére szabadidős és sport tevékenységek lebonyolításában való részvétel Aluljáró Ifjúsági Klubban speciális ügyeleti feladatok ellátása különböző szervezeteknél

ELTE ÁJK Kriminológiai Tanszék Csillebérc Szabadidő Kft. Erdőkarbantartás (az ősfás park tisztítása, a lehullott gallyak, ágak összegyűjtése, lomb eltakarítása) Gyepes területek karbantartása (fűnyírás, gyepápolás, takarítás) Bútorok javítása – karbantartása ELTE ÁJK Kriminológiai Tanszék Jóvátételi programokban kortárs-segítő mentorként való részvétel 13 mentor

Célok, motiváció A projekt céljai: A közösség aktív részvételének erősítése Társadalmi befogadás elősegítése A Projektben részvevő szervezetek számára motiváló tényező: Munkában segítség Fontosan tartják a fiatalokkal való foglalkozást Ideális: Ágyszínház, Rügyecskék: önkéntesen, szabadidejükben végzik tevékenységüket Valódi mintanyújtás

Folytatás Programhálózat kialakulása- Zöld Ház Közösségi Foglalkoztató Miskolcon Forrásbővítés – szervezetek bevonása XIII. ker. Önkormányzat Mentori tevékenység szakmai gyakorlatként való elfogadása – önkéntesek bevonása Alternatív büntetési szankciók körének bővülése Helyreállító igazságszolgáltatás szélesebb körű társadalmi megismerése

29