Fehér Rózsa Zborovján Ferencné

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Hámoriné Váczy Zsuzsa. •Története: 1936-tól szakképzés, flexibilis szakmacsoportos oktatás, a gazdaság, mint megrendelő.
Advertisements

Szakképzésbe lépés lehetősége Magyarországon
BIZTONSÁG ÉS PARTNERSÉG Lépésváltás az egészségügy korszerűsítésében.
Mit tanítsunk? Változó szakmai kompetenciák, változó szakmai elvárások…. Magyarországi Szociális Szakemberek Képzéséért Egyesület ISKOLASZÖVETSÉG 2012.
TÁMOP Nagyrendezvény. Az ifjúságsegít ő esetmenedzser létrejötte – case Manager.
Egészségügy Intézmények Kontrollingja
Felsőoktatási menedzsment MA Felsőoktatás Nyilvánossága Konferencia november 17. dr. Princzinger Péter.
Társadalmi Egyesülések Zala Megyei Szövetsége. • Székhely: Zalaegerszeg • Alapítás éve: • Tagok: civil szervezetek, alapítványok, klubok • Fő tevékenység:
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat hosszú távú stratégiája, kapcsolata a releváns operatív programokkal.
A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány bemutatása az egyenlő esélyű hozzáférés tükrében Budapest, június 17. Szentkatolnay Miklós.
M ű szaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége Szabolcs – Szatmár – Bereg Megyei Szervezete.
KÖZEGESZSÉGÜGYI KÖZÖSSÉGI PROGRAM A TÁRSADALMI INTEGRÁCIÓ ELŐTÉRBE HELYEZÉSE AZ EMBERI ÉS AZ INTÉZMÉNYI ERŐFORRÁSOK RÉVÉN A KÖZÖSSÉGI ORVOSI ELLÁTÁSBAN.
1. Tájékoztató az Oktatási Minisztérium HEF OP pályázati kiírásairól február 24.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Orvos- és Egészségtudományi Centrum
TÁJÉKOZTATÓ a Nemzeti Felnőttképzési Intézet tevékenységéről.
Szakképzési szakemberek kompetenciáinak meghatározása
Egészségügyi informatika oktatása és kutatása az Egészségügyi Főiskolai Karon.
Egészségpolitika.
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása TÁMOP /1/B.
Radnainé Gyöngyös Zsuzsanna egyetemi docens tanszékvezető
Public Relations eszközök az egészségügyi intézmények szolgálatában
A 2014/15. tanévben a vasvári középiskolába lehet tanulni. Vas megyében az elsők között hirdetjük meg a nappali és ingyenes képzést.
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
A felnőttoktatás gazdasági, társadalmi és oktatási kapcsolatrendszere két alföldi nagyvárosban Petrás Ede MTA RKK Miklósi Márta DE BTK Változás.Válság.Váltás.Hu.
„A képzés minőségének és tartalmának fejlesztése”
A TISZK rendszer továbbfejlesztésére irányuló TÁMOP /1-2F pályázat február 4. A TISZK rendszer továbbfejlesztésére irányuló TÁMOP /1-2F
Az EEM helye a menedzsmentben
Sapientia-EMTE informatikai rendszerének kialakítása és fejlesztése Dr. Dávid László Dr. Györfi Jenő Budapest, November 11.
Vállalati kapcsolatok fejlesztése Nógrád Megyei Szakképzés-szervezési Társulás.
Köszöntöm Önöket az FSZ konferencián! Dr. Zárda Sarolta rektor.
Új paradigmák a FSZ képzés kereskedelmi szakmáiban Medvéné dr Szabad Katalin november 30.
Közmunkaprogram kórházaknak Budapest, április. 27 SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM KÖZMUNKA TANÁCS KÖZMUNKA TANÁCS.
OKJ módosításból adódó feladatok,
Gazdasági kapcsolatok és regionális együttműködések Félixfürdő május 17. Miklóssy Ferenc alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
P E D A G Ó G I A I K A R. Alapképzési (BA) s z a k o k Nappali tagozat SzakKöltségtérítésKépzési idő (félév) Andragógia Ft6 Gyógypedagógia 110.
Kaposvári Egyetem Gazdaságtudományi Kar 2009/2010-es tanévre pótfelvételi eljárásban meghirdetett képzések.
A szakképzés helyzete Magyarországon
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
Prof. Dr. Hanusz Árpád Egyetemi tanár
2011. évi CLXXXVII. törvény a szakképzésről Hatályos: január 1-től.
Fogyatékossággal élő hallgatók a Nyíregyházi Főiskolán Göncziné dr. Szabó Terézia „Egyenlő esélyek biztosítása a felsőoktatásban” november 26.
Nemzetközi Rehabilitációs Központ
ÚTLEVÉL A GYORS ELHELYEZKEDÉSHEZ! Eü. Kar véd ő n ő Egészségügyi gondozás és prevenció gyógytornász Ápolás és betegellátás képalkotó diagnosztikai analitika.
Az érettségi utáni továbbtanulást meghatározó tényezők
VÉDŐNŐK A CSALÁDOK SZOLGÁLATÁBAN
SZEREPLŐK ÉS FELELŐSSÉGEK A SZAKKÉPZÉSI RENDSZERBEN MÁV KONFERENCIA
MODERN ÜGYVITELI GYAKORLÓHELY KIALAKÍTÁSA A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLÁN
FELVÉTELI 2015 SZIE-ABPK JÁSZBERÉNY.
AZ ÁPOLÁS ÉS AZ ÁPOLÓ.
E 5. Együttműködések a humán szolgáltatásokban
A betegellátás keretei és rendszere
Bolognai Folyamat a az európai és a hazai mérnökképzésben Jobbágy Ákos BME november 17.
A SZAKMAI PEDAGÓGUSKÉPZÉS HELYZETE Tóth Béláné október.
1 Eötvös Loránd Tudományegyetem Kémiai Tanszékcsoport Vegyész szak.
egyetemi tanár, főigazgató
Környezettudomány mesterszak (MSc) Analitikai, Környezettudományi és Limnológiai Intézet Pannon Egyetem, Mérnöki Kar.
EKF Comenius Kar, Sárospatak Dr. Kelemen Judit dékán.
2008. június 16.foglalkozási rehabilitációs képzés1 Foglalkozási rehabilitációs képzés az ELTE GYFK-n ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskolai Kar.
A köznevelési intézményi rendszer változása, Szakképzési Centrum és Kamara együttműködése a kamarai garanciavállalás sikeres megvalósításáért Kalmár Andrea.
Közösségszervezés BA.
Centralizáció és specializáció az Onkológiai sebészetben
KAPOSVÁRI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM NAGYATÁDI ADY ENDRE GIMNÁZIUMA, SZAKGIMNÁZIUMA, SZAKKÖZÉPISKOLÁJA.
TÁMOP /2-2F FVM Dunántúli Agrár-szakképző Központ
Pápai Gazdasági Szakképző Iskola és Kollégium
Szociális terület képzési rendszerének tervezett módosításai
Lorem ipsum.
A Tanácsadók Virtuális Közösségének
SZÁMALK-Szalézi Szakgimnázium
Ferencsik Mária, Zöllei Magdolna SZTE ÁOK I sz. Belgyógyászati klinika
Előadás másolata:

Fehér Rózsa Zborovján Ferencné Az egészségügyi és egészségtudományi szakképzés és továbbképzés evolúciója a Széchenyi István Egyetemen és az Észak-nyugat magyarországi térségben Fehér Rózsa Zborovján Ferencné

A kezdet…. A diplomás ápoló szak „győri születése” a Széchenyi István Főiskola és a Petz Aladár Megyei Kórház közös akarata egészségtudományi képzések létesítése „orvosegyetemi háttér” nélkül, a győri Kórház klinikai minőségére alapozva a Széchenyi István Főiskola képzési struktúrájának bővítése az intézmény multidiszciplináris erősítése az egészségügyi képzési szerkezet átalakulása növekvő munkaerő piaci igény a felsőfokú végzettségű egészségügyi szakemberek iránt

A „hőskor” 1995 – 2000 1995 a tervezés időszaka – a diplomás ápoló képzés programjának adaptálása a helyi lehetőségekhez a klinikai – kórházi oktatók és gyakorlatvezetők kiválasztása vezetők, szakvezető, egészségügyi és szociális oktatási szakemberek felkérése vegyes, „bérelt infrastruktúra”, „többlaki életforma” közös használatú tantermek, a még szakközépiskolaként működő intézményben tanszéki iroda a Kórház „Zöldházában” „kihelyezett” klinikai órák az Orvosi Kamara belvárosi irodájában illetve a Kórház konferencia termében…

Megalakul az Egészségtudományi Tanszék 1996. Az Egészségügyi és Szociális Intézet keretében Egészségtudományi Tanszék alakul a diplomás ápolók nappali és levelező képzésére, 3 fő főállású vezetői és oktatói funkciót is betöltő munkatárssal „külső” – főként kórházi – munkatársaink, oktatóink száma a képzési idő alatt elérte a 60 főt

A tanszék „evolúciója” I. 2000. nyarán átadtuk az első diplomákat jelentős infrastrukturális és személyi fejlesztés történt - további főállású munkatársak alkalmazása - korszerű tanári munkahelyek kialakítása - közvetlen informatikai kapcsolat kialakítása a Főiskola központjával integráció az európai és magyar egészségtudományi képzések rendszerébe együttműködési kapcsolatok kiépítése a társ- főiskolákkal TDK fejlesztés tanszéki szabályzatok, együttműködési szerződések struktúra- váltása sikeres felnőttképzési akkreditáció

A tanszék „evolúciója” II. A képzési struktúra bővítése 2002. Szülésznő felsőfokú szakképzés megalapítása és indítása 2003-ban és 2004-ben két főiskolai szak, szakindítási dokumentumát készítettük el: gyógytornász és egészségbiztosítási szak A bevezetés akadályai : a felsőoktatási szerkezet átalakítása és a szakmai lobbyk érdeke 2004-ben Képi diagnosztikai és intervenciós asszisztens felsőfokú szakképzés indítása 2002. január 1-től a SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM tanszéke lettünk !

„Bolognai rendszer” megújulás BSc alapszakok indítása nappali és levelező tagozaton Ápolás és betegellátás – ápoló és szülésznő szakirány Egészségügyi szervező - egészségbiztosítás és egészségturizmus-szervező szakirány A felsőfokú szakképzések átalakítása és újabb képzés indítása tagozódás a bolognai struktúrához a moduláris rendszer kialakítása Csecsemő és kisgyermeknevelő-gondozó FSZ képzés indítása (kihelyezett képzési formában)

Ápolás és betegellátás alapszak A képzés célja: olyan ápoló és betegellátó szakemberek akik az egyén, a család, a közösség és a társadalom egészségvédelmét, az egészség helyreállítását végzik, képesek az egészségügyi és szociális ellátás valamennyi szintjén a megelőző, gyógyító, gondozó és rehabilitációs munkában önálló felelősséggel részt venni kellő ismerettel rendelkeznek a képzés második ciklusában történő folytatásához

Kompetenciák az ápoló szakirányon ismerik az egészségügyi és szociális intézményrendszert, az egészséges szervezet működését, az egészségkárosodások tényezőit, megelőzésük lehetőségeit, fontosabb morfológiai és funkcionális jellemzőit, lefolyását, a gyakoribb betegségek diagnosztikájában alkalmazott vizsgáló módszereket, a betegségek kezelési módozatait, a prevenció, a rehabilitáció lehetőségét, a betegellátás (gondozás) során előforduló kórházi ártalmakat, a megelőzés és az elhárítás módjait, valamint a higiéné szabályait

A szakirányon végzettek alkalmasak a beteg sajátos szükségleteinek a feltárására az ápolási diagnózis felállítására és a prioritások alapján történő szakszerű feladatellátásra, együttműködésre az egészségügyi és szociális szolgáltatások tervezésében, fejlesztésében, lebonyolításában, az ápolási modellek megválasztására, azok alkalmazására, ápolási folyamathoz szükséges információk, erőforrások feltárására, felhasználására

Elhelyezkedési lehetőségek ápolásvezetés: fekvő és járó-beteg intézmények,háziorvosi körzet, szociális ellátórendszer) oktatás egészségnevelés ápolási vállalkozás

Kompetenciák a szülésznő szakirányon ismerik a legfontosabb kóros és élettani folyamatokat, nőgyógyászati és szülészeti betegségeket a normális női életciklusokat, a női reproduktív rendszerek problémáinak okait és kezelésük módját

A szakirányon végzettek alkalmasak a szülés vezetésére, az újszülött ellátására, az anya-újszülött korai közvetlen kapcsolatának biztosítására; gyermekágyas megfigyelésre, gondozásra, a szoptatás segítésére, a hazabocsátással kapcsolatos feladatok ellátására terhes gondozási feladatok végzésére nőbetegek gondozására, ápolására, speciális kezelésére, műtéti előkészítésre

Elhelyezkedési lehetőségek ápolásvezetés (szülészeti-nőgyógyászati osztályok, szakrendelések, szülőotthonok, reprodukciós intézetek) oktatás egészségnevelés

Egészségügyi szervező alapszak A képzés célja: olyan szakemberek képzése, akik az egészségügyben, a humán biztosításban és az egészségturizmus területén zajló folyamatok törvényszerűségei alapján, ellátják ezen területek szervezési, informatikai, gazdasági tevékenységeit

Kompetenciák az egészségbiztosítási szakirányon az egészségügy, az egészségbiztosítás és az üzleti biztosítás területén magas szintű informatikai, gazdasági, biztosításelméleti döntéseket hoznak szervezik és irányítják a biztosítási dokumentációs és informatikai folyamatokat hatósági és nem hatósági tevékenység körében ellenőrzési feladatokat végeznek

A szakirányon végzettek alkalmasak az egészségbiztosító intézményei dokumentációs és informatikai rendszerének szervezésére és irányítására egészségbiztosítási tevékenység megszervezésére és irányítására az egészségügyi, államháztartási és üzleti szférában

Elhelyezkedési lehetőségek Munkaköri ágazatok: egészségügy, egészségügyi igazgatás, banki-, pénzügyi szféra, gazdálkodó szervezetek, egyéb (oktatás, alapítványok, kutatás stb.) Munkaköri lehetőségek: informatikus, rendszerszervező, TB ügyintéző, controller, minőségbiztosítási referens, banki ügyintéző, gazdasági ügyintéző, egészségügyi menedzser

Kompetenciák az egészségturizmus-szervező szakirányon mint turisztikai szakemberek egészségközpontok, rekreációs centrumok széleskörű ismeretekkel rendelkező integrátorai képesek feltárni adott térségekben rejlő potenciális turisztikai fejlesztési lehetőségeket, térségi szolgáltatási rendszerek szervezésére és a nemzetközi idegenforgalmi piacon való hatékony működésre

A szakirányon végzettek alkalmasak egészségturisztikai programok készítésére és vezetésére egészségmegőrzést szolgáló, prevenciós programok szervezésére speciális turisztikai menedzsmentek irányítására, projektek készítésére turizmusfejlesztési programok megvalósítására

Elhelyezkedési lehetőségek szállodaipar (wellness hotelek, gyógyfürdő komplexumok) turizmus (gyógy-, falusi-, sport-, kulturális) rendezvényszervezés (fesztiválok, gasztronómia) oktatás

Orvos laboratóriumi és képalkotó diagnosztikai analitikus felsőoktatási szakképzés A képzés célja: az egészségügyi szakellátást végző csoport tagjaiként, kompetenciaszintjüknek megfelelően munkájukat hivatásszerűen gyakorolják, és az etikai, jogi, egészség- és biztonságvédelmi, valamint minőségellenőrzési szabályokat betartva mintavételi, előkészítési, analitikai, dokumentálási archiválási feladatok ellátására képesek

Választható szakirányok – problémák….. képi diagnosztikai és intervenciós asszisztens orvos-diagnosztikai laboratóriumi asszisztens mindkét szakirányra jelentős munkaerő piaci igény feltétel: befogadó szak indítása! BSc

Középfokú szakképzések – egészségügyi asszisztens érettségire épülő, moduláris időtartam: 2000 óra /2 év választható képzési formák: iskolarendszerű felnőttképzés szakirányok: általános asszisztens fogászati asszisztens gyógyszertári asszisztens

Fogászati asszisztens képzés moduljai 3710-10 Interakció az egészségügyi ellátásban 3711-10 Aszepszis, anti-szepszis, munkavédelem, környezetvédelem 3712-10 Egészségmegőrzés – betegségmegelőzés 2327-10 Első ellátás-elsősegélynyújtás 2398-10 Gyermekfogászati és fogszabályozási beavatkozások 2397-06 Fogászati beavatkozások, kezelések

Gyógyszertári asszisztens képzés moduljai 3710-10 Interakció az egészségügyi ellátásban 3711-10 Aszepszis-antiszepszis, munkavédelem, környezetvédelem 3712-10 Egészségmegőrzés – betegségmegelőzés 2327-10 Első ellátás-elsősegélynyújtás 2853-09 Gyógyszertári asszisztens gyógyszerellátással kapcsolatos feladatai 2399-06 Gyógyszertári asszisztens adminisztratív és ügyviteli feladatai 2400-06 Gyógyszertári asszisztens gyógyszerkészítéssel kapcsolatos feladatai

Középfokú szakképzések – gyakorló ápoló érettségire épülő rész-szakképzés időtartam: 2000 óra /2 év (maximum) választható képzési forma: felnőttképzés választható szakirány: - kompetencia hátrány: szak-ápolástani és klinikai ismeretek hiánya!

Gyakorló ápoló képzési moduljai 3710-10 Interakció az egészségügyi ellátásban 3711-10 Aszepszis-antiszepszis, munkavédelem, környezetvédelem 2327-10 Első ellátás-elsősegélynyújtás 3716-10 Egészséges ember gondozása 3713-10 Alapápolás 3714-10 Diagnosztika-terápia 3715-10 Betegmegfigyelés/Monitorozás

Jövőkép…… felsőoktatás (állami finanszírozás?, kompetenciák?, külföldi munkavállalás) középfokú szakképzés (szakképző iskolák?, iskolarendszeren kívüli képzés anomáliái) munkaerő-piaci igények társadalmi presztízs……

Köszönöm a figyelmet!