Roma Integráció Évtizede Program Stratégiai Terv 68/2007. OGY határozat Rauh Edit Szociális és Munkaügyi Minisztérium.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Területfejlesztés és esélyegyenlőség a Barcsi kistérségben
Advertisements

A kiemelt projekt tapasztalatainak hasznosítása „Tett - Program az áldozatokért és tettesekért” nyitókonferencia december 16. Siófok Lénárd Krisztina.
Az Európai Unió fogyatékosügyi stratégiája Budapest, március 30.
Rauh Edit szociálpolitikus, c. egyetemi docens
1 Idősebb munkavállalók a magyar munkaerőpiacon Dr. Székely Judit november 28. BUDAPEST.
S IROKI R OMA - M AGYAR E GYESÜLET. A Z EGYESÜLETRŐL ban alakult - Székhelye: a Közösségi Ház és Információs Központ (volt Tűzoltó szertár) Szervezeti.
Az Országos Esélyegyenlőségi Hálózat tevékenysége és céljai
Térségi tanoda hálózat BHIM RAO Egyesület
„ A régió, ahol íze van az életnek” A Dél-dunántúli Operatív Program pályázatai Kovács Zoltán Tervezési csoportvezető Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat hosszú távú stratégiája, kapcsolata a releváns operatív programokkal.
dr. Juhász Péter Fogyatékosságügyi és Rehabilitációs Főosztály
Kovács István Vilmos Fejlesztéspolitikáért felelős elnökhelyettes
Esélyegyenlőség Integráció A települési és intézményi közoktatási intézkedési tervek elkészítésének szükségessége Tájékoztató nap Budapest, május.
Európai Uniós pályázatok Első Orosházi Kistérségi Civil Szemináriumi napok Első Orosházi Kistérségi Civil Szemináriumi napok December 8. Barák Anita.
általános főig. helyettes
Tapasztalatok bemutatása a hátrányos helyzetű kistérségek szociális ellátó- rendszerének fejlesztése és a közszolgáltatások kistérségi integrációja területén.
Társadalmi Megújulás Operatív Program
Mobil: (30) Cím: 4100 Berettyóújfalu, Széchenyi u. 13.
Civil szervezetek részvétele a munkaerőpiaci szolgáltatások ellátásában a Közép-magyarországi régióban.
A Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) és a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) Kisgyörgy Orsolya Szociális és Munkaügyi Minisztérium.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program számokban Időtartam: Költségvetés: € – Ft/év Magyarországon.
BEVEZETÉS. Magyarország között 15 operatív program megvalósításáért felelős Összesen mintegy 22,4 milliárd euró fejlesztési forrást tudunk felhasználni.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
A TÁMOP civileket érintő területei. A TÁMOP specifikus céljai 1.A munkaerő-piaci kereslet és kínálat összhangjának javítása 2.Az aktivitás területi különbségeinek.
Szeretettel köszöntjük a TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai szakmai fórum résztvevőit! szakmai fórum résztvevőit!
NFT I NFT II Hosszú távú cél: az életminőség javítása Általános cél: Az EU átlaghoz viszonyított jövedelmi különbségek mérséklése specifikus.
Kísérlet a roma integráció szempontjainak fokozott érvényesítésére: a leghátrányosabb helyzetű kistérségek programja Kullmann Ádám, Nemzeti Fejlesztési.
Tájékoztató az aktuális foglalkoztatási és képzési programokról.
A leghátrányosabb helyzetű kistérségek támogatása az Államreform Operatív Program keretében ápr. 29. Kullmann Ádám.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Kormányzati intézkedések a romák társadalmi integrációja érdekében.
Új megközelítés - Anyaklubok Magyarországon Jónás Jánosné Szarvasi Fiatalok a Holnapért Egyesület április 3.
K ÖZIGAZGATÁSI ÉS IGAZSÁGÜGYI MINISZTÉRIUM T ÁRSADALMI F ELZÁRKÓZÁSÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁG romagov.kormany.hu A Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia.
Kormányszóvivői tájékoztató 1 A társadalmi bűnmegelőzés nemzeti stratégiája 115/2003. (X. 28.) OGY határozat. Cselekvési program 1009/2004. (II. 26.) Korm.
Esélyegyenlőség a dokumentumokban és a gyakorlatban Budapest, November 10.
Dr. Brebán Valéria főigazgató Dombóvár - Roma Fórum.
Foglalkoztatási Programok Osztálya – osztályvezető
Teleházak pályázati lehetőségei. TIOP 3-as prioritás A munkaerő-piaci részvételt és a társadalmi befogadást támogató infrastruktúra fejlesztése
1 Közoktatás fejlesztési elképzeléseinek háttere 2007.
OFA Hálózat évi tevékenységei
Tájékoztató a Társadalmi Megújulás Operatív Programról.
Roma Központ Nagykanizsa Magyar-Horvát Szakértői Akadémia szeminárium
Patrónus program és ezzel együtt az IPR bevezetése 2007/ 2008-as tanévtől a halmozottan hátrányos helyzetű tanulók esélyenlőségének biztosítása céljából.
Az Esélyegyenlőség és az ESZA alapelveinek érvényesítése Európai Unió Magyarország -Budapest Európai jogfejlődés Luxemburgi és Lisszaboni folyamat.
ÚJ TUDÁS- MŰVELTSÉG MINDENKINEK Gyula, június 23.
Strukturális és Kohéziós Alapok
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Kormányszóvivői tájékoztató 1 Tanulni és versenyben maradni felnőttkorban is.
A KEZDŐ KÉPZÉSI SZAKASZ FEJLESZTÉSI IRÁNYAI ÉS LEHETŐSÉGEI Dr. Csonka Csabáné 2007.
Első esély - esélyegyenlőség a mai iskolarendszerben
Nem mondunk le senkiről – a Sárospataki kistérségben sem! Komplex felzárkóztató programok készítése a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben ÁROP /B.
Pécs Telep-programok Tenczer tamás EMMI SZÜTFFÁT.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
„LEGYEN JOBB A GYERMEKEKNEK” NEMZETI STRATÉGIA TÖOSZ Polgármesternői Tagozat Budapest, június 7.
A felnőttképzés, szakképzés fejlesztése és a gazdaság igényei november 21. DAT 2006 Konferencia S2 – Gazdaság vezérelt informatikai szakképzés Szociális.
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
Nyíregyháza június 1..  Speciális élethelyzet, speciális és egyénre szabott segítségek.  Érintettségből adódó rálátás a helyi szükségletekre.
Emberi erőforrás fejlesztési operatív program
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
Az esélyegyenlőség elvének érvényesülése az oktatáspolitikában EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA KÖZNEVELÉSÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁG Pölöskei Gáborné helyettes.
Felzárkózási fejlesztések SEBESTYÉN ZSUZSA EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA TÁRSADALMI FELZÁRKÓZÁSÉRT FELELŐS HELYETTES ÁLLAMTITKÁRSÁG.
TÁMOP B TELEP-PROGRAMOK ELNÉPTELENEDŐ FALVAK LANGERNÉ VICTOR KATALIN.
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
Esélyegyenlőség, társadalmi felzárkózás Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Langerné.
A Társadalmi Megújulás OP és a Társadalmi Infrastruktúra OP Budapest, április.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Munkaerő- piaci helyzetet gátló tényezők kezelése.
AZ EFOP VÉGREHAJTÁSÁNAK ELŐREHALADÁSA* SZEPTEMBER 23. *2016. SZEPTEMBER 15-EI ADATOK ALAPJÁN DR. GARAI PÉTER EU FEJLESZTÉSEK VÉGREHAJTÁSÁÉRT FELELŐS.
Munkaerő- piaci helyzetet gátló tényezők kezelése
Előadás másolata:

Roma Integráció Évtizede Program Stratégiai Terv 68/2007. OGY határozat Rauh Edit Szociális és Munkaügyi Minisztérium

Háttér és előzmények Konferencia „Romák a bővülő Európában. A jövő kihívásai” címmel június Budapest Résztvevők: kilenc közép- és délkelet-európai ország (Szlovákia, Csehország, Magyarország, Románia, Bulgária, Macedónia, Szerbia, Montenegró, Horvátország) + nemzetközi szervezetek + roma szakemberek Cél:  romák és nem romák közötti szakadék csökkentése, megszüntetése,  a romák társadalmi és gazdasági integrációa  a romákról alkotott kép pozitív irányú átalakulása

A Stratégiai Terv elfogadása Társadalmi vita: június augusztus 29. között az ország hét régiójában, kb. 700 szervezet, intézmény részvételével (többek között cigány kisebbségi önkormányzatok, roma civil szervezetek, területfejlesztési tanácsok, ipari és kereskedelmi kamarák, ÁNTSZ, munkaügyi központok,). Egyeztetés az érintett államigazgatási szervekkel.

Roma Integrációs Tanács (tagjai: érintett közigazgatási szervek, OCÖ, jelentősebb roma szervezetek) 2007 ápr. 3-i és 16-i ülésén tárgyalta. Civil Ernyő ápr.13-án tárgyalta. A kormány április 25-én fogadta el. Az országgyűlés június 25-én (341 igen, 0 nem, 0 tartózkodás) hagyta jóvá. A Stratégiai Terv elfogadása

A Stratégiai Terv felépítése Stratégiai Terv – hosszú távú stratégia, 2015-ig szól, célok + feladatok + mutatók. I. Prioritások szociális és területi szempontok szerint: oktatás foglalkoztatás lakhatás egészségügy II. Kultúra – a közéleti szerepvállalás erősítése III. Média – a közvélemény formálása IV. Sport – a közösségépítés eszköze Horizontális szempontok: anti-diszkrimináció, nők és férfiak esélyegyenlősége

Oktatás Jelenlegi helyzet:  A cigány fiatalok 82,5 % fejezte be az általános iskolát, 5 %-uk érettségizett. Mindössze 1,2 %-uk tanul felsőoktatási intézményben – az összes fiatal közül 40 %.  Óvodába a roma gyerekek közül csak 42 % jár, míg az összes 3-5 éves gyermek közül országosan 88 %. Célok, feladatok:  az integrált oktatás kiterjesztése, a szegregáció megszüntetése;  több óvodai férőhely;  tanodák indítása hátrányos helyzetűek számára, speciális képzés az iskolából kimaradottak számára;  mentori hálózat az óvodától a munkába állásig;  Útravaló ösztöndíj program;  a roma pedagógusok számának növelése;  az állami támogatások újragondolása.

Foglalkoztatás Jelenlegi helyzet:  A 15 és 74 év közötti roma férfiak kevesebb, mint 1/3-ának volt valamilyen munkajövedelem az elsődleges megélhetési forrása.  A dolgozó romák 70 %-a segéd- vagy betanított munkásként dolgozik, 22 %-uk szakmunkásként. A fehérgalléros dolgozók aránya csupán 8 %. Célok, feladatok:  a diszkrimináció visszaszorítása (bér- és járuléktámogatás a munkáltatónak a hátrányos helyzetű térségekben);  roma foglalkoztatás-szervező menedzseri hálózat fejlesztése;  „második esély” iskolák az oktatásból lemorzsolódottak számára  esti iskolák újraindítása;  komplex munkaerő-piaci programok képzéssel egybekötve.

Lakhatás Jelenlegi helyzet: A romák kb. 40%-a – ezer vagy annál kisebb lélekszámú – községben él. Jelentős részük az ország gazdasági-, infrastrukturális, foglalkoztatási hátrányokkal sújtott kistérségeiben, többtízezren szegregált, elslumosodott, telepszerű, komfortnélküli lakáskörülmények között élnek. Célok, feladatok:  komplex célprogramok a telepeken élők integrációja érdekében;  a közszolgáltatások kiemelt fejlesztése a leghátrányosabb helyzetű térségekben;  a rászorulók bevonása a szociális bérlakás programba;  a mobilitás elősegítése – a lakáscélú szociálpolitikai támogatás átalakítása

Egészségügy Jelenlegi helyzet: a romák születéskor várható élettartama tíz évvel alacsonyabb, mint az országos átlag. Célok, feladatok:  az alapszintű ellátás maradéktalan kiépítése a leghátrányosabb településeken is;  a szűrővizsgálatokon a romák részvételének ösztönzése;  roma orvosok, nővérek képzése, alkalmazásuk elősegítése;  a roma ügyfelek ismereteinek fejlesztése egészségügyi téren jogaikról és az igénybe vehető szolgáltatásokról.

Kultúra, média, sport  A roma kultúra elismertetése fontos értékként  Roma kulturális intézmények fejlesztése  Hiteles kép elérése a romákról a médiában  Roma fiatalok bevonása a tömeg- és élsportba ösztöndíjakkal

Kétéves intézkedési tervek •konkrét feladatok + felelős. •határidő: szeptember 30. •forrás: hazai és uniós források től kétévente újabb intézkedési tervek

Finanszírozás  A mindenkori éves költségvetésből –Hátrányos helyzetű és roma tanulók iskolai tanulmnányit támogató ösztöndíjak (pl. Útravaló Ösztöndíjprogram, Roma tanulók tanulmányi ösztöndíja, Arany János ösztöndíj-program, stb.) –Integrációs és képesség - kibontakoztató normatívák a közoktatásban –Deszegregációs intézkedések a közokatatásban –Munkaerőpiaci programok (központi és decentralizált) –OFA programok –Népegészségügyi program –Roma telep program –Anti-diszkriminációs szolgáltatások fenntartása (Egyenlő Bánásmód Hatóság, Roma Anti-diszkriminációs Ügyfélszolgálati Hálózat, civil jogvédelem, stb.)

Finanszírozás  Új Magyarország Fejlesztési Terv– TÁMOP, TIOP, ROP-k intézkedései –A halmozottan hátrányos helyzetű és a roma tanulók szegregációjának csökkentése, esélyegyenlőségük megteremtése a közoktatásban – TÁMOP 3. prioritás –Az eltérő oktatási igényű csoportok oktatásának és a sajátos nevelési igényű tanulók integrációjának támogatása, az interkulturális oktatás – TÁMOP 3. prioritás –A foglalkoztathatóság fejlesztése, a munkaerőpiacra való belépés segítése és ösztönzése – TÁMOP 5. prioritás  Pl. START Plus, START Extra kártyák –Az alkalmazkodóképesség javítása – TÁMOP 2. prioritás  „Lépj egyet előre”! –A halmozottan hátrányos helyzetű társadalmi csoportok szociális ellátórendszerhez és szolgáltatásokhoz való hozzáférésének javítása munkaerő-piaci integrációjuk előmozdítása érdekében – TÁMOP 5. prioritás –Komplex programok – több operatív programból finanszírozva  „Esélyt a leghátrányosabb helyzetű térségben élőknek!”  21. század iskolája  Gyermekesély program

Nemzetközi elnökség  Nemzetközi elnökség –2003. július – június Magyarország –2005. július – június Románia –206. július – június Bulgária –2007. július – június Magyarország Szerbia, Csehország, Szlovákia, Horvátország, Macedónia, Feladatok: –Új országok meghívása –Oktatási és lakhatási szegregáció elleni intézkedések –Kommunikációs kampány

További információ: Köszönöm a figyelmet!