Aktív, egészséges életmód

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette:Dobák Lídia
Advertisements

Egészséges életmód Az egészség és az egészséges életmód megfogalmazása elég nehéz. Mivel minden ember különböző igényekkel, és adottságokkal, rendelkezik.
Egészségtudatos táplálkozás
Táplálkozási alapfogalmak
Alap Termékek.
Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
Tóthné Iski Éva Klinikai táplálási tanácsadó
„Ez az icike-picike mind megette!”
Egészséges környezet - egészséges gyermek
2010 ÉVI PCOS ORVOS ÉS KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓ
Helyes táplálkozás.
Egészséges táplálkozás
Egészséges táplálkozás középiskolásoknak
Táplálkozás-egészségügyi ajánlás
Gyermekkori sajátosságok
készítette: Ruska Izabella Mercédesz Bajnóczi Krisztián Sándor
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
Flavon max termékcsalád
Mennyire (információ)tudatos a magyar vásárló?
Egészséges táplálkozás Mindent tudunk róla A csapból is ez folyik Unalmas téma Nem lehet semmit enni Mi jut eszünkbe róla ?
Mese a tejről.
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
Reformtáplálkozás.
Egészségtudatos táplálkozásról – szülőknek
Az egészséges táplálkozás irányelvei
A magyar lakosság táplálkozásának jellemzői
A helyes táplálkozás.
Dr. Boros Szilvia Centrum Sajtótájékoztató Táplálkozási jellemzők Magyarországon, új RDA és az egészséges táplálkozás megvalósulásának előnyei.
Kalcium és D vitamin szerepe táplálkozásunkban
A-vitamin Készítette: Hendrich Klaudia Kira Papp Martina.
Kedvező hatásai: Központi szerepet játszik a csontfejlődésben. Ha a kicsi gyermekek szervezetében alacsony a D-vitamin szintje, nem megfelelően fejlődik.
Szívünk napja - Szív Világnapja SZEPTEMBER 24.
Az egészségtelen táplálkozás és a túlsúly
Időskori betegségek vagy civilizációs betegségek?
Egészséges életmód: a testmozgás élettani hatásai
Oktatás kiemelkedő fontossága
Egészségtudatos táplálkozásról – szülőknek
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
„Foglakozz az egészségeddel, nem lesz gondod a betegségeddel!” Oriflame egészségmegőrző termékek.
A szervezet energiaforgalma
Készítette: Máté-Kovács Dávid. A vitamin olyan szerves vegyület, amely kis mennyiségben ugyan, de nélkülözhetetlen egy élőlény számára A vitaminokat két.
Az egészség Készítette: Vida Fruzsina.
Az egészséges életmód és a stressz
Egészséges életmód Egészségmegőrzés
A táplálkozás és az egészség összefüggései
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
A helyes táplálkozás.
Aktív, egészséges életmód
Testi - lelki egyensúly
Egészségkultúra 9. évfolyam
Egészséges életmód, helyes táplálkozás
Az egészséges táplálkozás szerepe az egészséges életmódban
Egészségnevelés óvodásoknak, kisiskolások és a tinik körében
Klikk a folytatáshoz!. Az elmúlt évek során a cukorbetegség diétájának fogalma átértékelődött. A hangsúlyeltolódás lényege elsősorban az, hogy a II. típusú.
10. rész :Táplálékunk összetevői Fehérjék Klikk a folytatáshoz.
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS Készítette: Nadin, Barbi, Cinti, Attila.
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
10. rész :Táplálékunk összetevői Szénhidrátok Klikk a folytatáshoz.
Prof. dr. Szkenderovity Horvát Teréz BIO-ÉLELMISZEREKKEL AZ EGÉSZSÉGÉRT.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Az egészség fogalma, egészségfejlesztés, prevenció.
GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK II.
A sejtet felépítő anyagok A sejtek anyagcseréje Tápanyagok Anyagcsere
DOWN Alapítvány Vámos Magdolna 2016.
10. rész :Táplálékunk összetevői
Formálja át életét 90 nap alatt!
Élelmiszerek Az élelmiszerek fogalma. Az élelmiszerek árujellemzői és forgalmazásuk feltételei.
Előadó: Dr. Frányó Ildikó háziorvos
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Előadás másolata:

Aktív, egészséges életmód © A tananyag a Táplálkozás, Életmód, Testmozgás Platform szellemi terméke, bármilyen változtatás csak a Platform írásbeli engedélyével lehetséges. Lelovics Zsuzsanna Kovács Ildikó Antal Emese Henter Izabella Aktív, egészséges életmód diákoknak

Mit tehetsz egészséged érdekében? Hogy érezd jól magad! Hogy élvezni tudd a körülötted zajló világot! Hogy sokáig megőrizd fiatalságod és szépséged! Hogy ne hízz el! Hogy céljaid elérésének ne rossz egészségi állapotod legyen majd akadálya!

Miért fontos egészségtudatosan táplálkozni? Hogy bírd a gyűrődést és tartsd a formád! Hogy sokáig emlékezz arra, amit megtanultál! Hogy figyelmedet ne a benned végbemenő kellemetlen történések (fejfájás, gyomorrontás, egyéb fájdalmak) vonják el!

A megfelelő étrend Az egészség megőrzésének nem elégséges, de szükséges feltétele. Attól megfelelő, hogy rád van szabva mennyiségi, és minőségi téren.

Mitől függ a szükséglet? Nemtől Kortól Fizikai aktivitástól Örökölt tulajdonságok Tápláltsági állapottól Nem vagyunk egyformák! Leginkább a fizikai aktivitással lehet befolyásolni!

Energiaegyensúly Hízni fogsz! Fogyni fogsz! alapanyagcsere sport házi munka, tanulás Felvétel Leadás Hízni fogsz! Fogyni fogsz!

A sport nem helyettesíthető! Válassz neked tetsző és a korodnak megfelelő sportágat! Hetente legalább négyszer, rendszeresen sportolj!

A kiegyensúlyozott étrend A teljes őrlésű gabonafélék alkossák az étrended alapját. Előnyei: fontos szénhidrátok, élelmi rostok és vitaminok forrása.

A kiegyensúlyozott étrend Zöldségfélékből és gyümölcsből legalább napi 4–5 adag ajánlott. Előnyei: élelmi rostok, C-vitamin, ásványi anyagok.

A kiegyensúlyozott étrend A tej és a tejtermékek szintén naponta fogyasztandók. Előnyei: fehérje, kalcium.

A kiegyensúlyozott étrend Sovány (csirke, sovány felvágottak) húst naponta, halat legalább hetente egyszer egyél! Előnyei: fehérje, vas, B-vitaminok.

Egyéb élelmiszerek Az előző ábrákon nem jelzett ételek, élelmiszerek sem tilosak, de naponta nem szükségesek a szervezet számára. Zsiradékokat már az elfogyasztott élelmiszerek is tartalmaznak, de egy kevés növényi zsiradék (olaj, margarin) nem árthat meg. Hetente elegendő tojást (3–4), májat, olajos magvakat, lekvárt, mézet stb. enni. Édességet, sós rágcsálnivalót, cukrozott üdítőitalt csak mértékkel fogyassz! Lehetőleg ne sózd az ételeket! Az alkoholt hagyd meg a felnőtteknek. Fejlődő szervezeted számára ez méreg!

Napi folyadékszükséglet Felkelés után 2 pohár víz Reggelihez 1 pohár víz Délelőtt, szünetekben 2 pohár víz Ebédhez 1 pohár Délután Vacsorához Vacsora és lefekvés között 7

Mit jelent a tökéletes étkezés? Mennyit? Mit? Hányszor? Mikor? Hányfélét? Hogyan?

Napi 5 étkezés Vacsora 20% Reggeli 20% Uzsonna 10% Tízórai 10% Ebéd 40%

Esztek-e ezen kívül is?

Miért gond az elhízás? Az egészség egyik mutatója, hogy testtömeged a kívánatos tartományba esik (erről kérdezd meg iskolaorvosod vagy a védőnőt). Az elhízás – mértékétől függően – betegség is, de további betegségek okozója is lehet. Csúfolhatnak érte társaid. Nehéz lefogyni, és szakember segítsége nélkül diétát nem is szabad követni.

Tőled is függ, mit vásárolsz és mit eszel! A helyes étrend megválasztásának kulcsa mindig a te kezedben van. Bővítsd rendszeresen a kiegyensúlyozott étrendre és az egészséges életmódra vonatkozó ismereteidet, hogy az élelmiszerek közül a neked legjobban megfelelőt választhasd. Tájékozódj a termék címkéjéről is, mielőtt élelmiszert vásárolsz (tápanyagtartalom, fogyaszthatósági idő stb.).

Címkézés: élelmiszer-választás okosan Megnevezés Mennyiség (tömeg vagy térfogat) Lejárati idő és jelölés módja Összetétel (mennyiségileg csökkenő sorrendben) → minőségjelző Az élelmiszerek tápértékének jelölése Gyártó vagy forgalmazó Elkészítés módja, táplálkozási javaslat Tárolásra vonatkozó utasítás Különleges jelölések - INBÉ

INBÉ = Irányadó Napi Beviteli Érték Az INBÉ megmutatja az általad választott élelmiszer energia (kilokalória), cukor, zsír, telített zsírsav és nátrium tartalmát összehasonlítva a teljes napi ajánlással. Ilyen feliratokat találhatsz az élelmiszereken

Az INBÉ dekódolása 1. Zsír: energiát adnak, kiemelik az ételek ízét, segítenek az A-, D-, E-, K-vitaminok felszívódásában. Túlzott fogyasztásuk nem javasolt. Energia: A kalóriatartalom megmutatja, hogy mennyi energiát tartalmaz az adott étel/ital. Telített zsírsav: A zsírok egy fajtája, állati eredetű termékekben található. Ha túl sokat eszünk belőle, a szív- érrendszeri betegségek kockázata megnő. Cukor: a szénhidrátok egy fajtája, amely többek között az agy számára nélkülözhetetlen, a gyümölcsökben, édességekben található. Túlzott fogyasztása nem javasolt. Nátrium: A konyhasó összetevője, amely kis mennyiségben létfontosságú, de általában többet fogyasztunk belőle, amely hosszú távon betegségek kialakulásához vezethet.

Az INBÉ dekódolása 2. Abból az élelmiszerből, amelyiken az alsó sorban lévő százalékos értékek alacsonyak, többet ehetsz. Abból az élelmiszerből, amelyiken az alsó sorban lévő százalékos értékek magasak, kevesebbet ehetsz.

Táplálkozásod a Te kezedben van! Nem annyit kell elfogyasztani egy-egy élelmiszerből, amennyi egy csomagban van (pl. egy zacskó chipset nem egyszerre) Fontos, hogy megismerd a helyes adagméretet és arányokat! Kerüld a szélsőségeket! Az E-számokat tartalmazó élelmiszerek sem tiltottak! Ha alkalmanként többet eszel, azt követően időben kapj észbe, és mozogj többet! Kis lépésekben könnyebb változtatni a szokásokon!

Összefoglalás A táplálkozásodra való odafigyelés nem jár semmilyen közvetlen haszonnal, de ha okosan osztod be a zsebpénzed, nem csak jóllaksz, hanem egészséged megőrzéséért is nagy lépést tettél. Légy tudatos! Ne csak egyél, gondold át, és táplálkozz, vásárolj tudatosan!