A határmenti együttműködés „iskolapéldája” Előadó: Kiss Gábor projektvezető.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
ÁROP /C/A A leghátrányosabb helyzetű kistérségek fejlesztési és együttműködési kapacitásainak megerősítése.
Advertisements

Gordos Márta Európai Együttműködési Programok Igazgatósága
Eredmények, ismeretek megosztása
2005. november 18. Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület Tevékenységi Prezentáció VIDÉKFEJLESZTÉSI FÓRUM Jászfényszaru Molnár Katalin elnök.
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / A pedagógus(tovább)képzés kérdései és lehetőségei az egész napos iskola-
Projektciklus- menedzsment (PCM)
A Nemzeti Fejlesztési Terv Logisztika a gyakorlatban Nemzetközi Szakkiállítás Szeptember 12. Jobbágy Valér Nemzeti Fejlesztési Terv és EU Támogatások.
H-M Szakért ő i Akadémia Tematikus fejlesztésére Pécs – 9. szeminárium.
Bemutatkozik a Nagykapos és Vidéke Társulás
Az ökoiskola kritériumrendszer megújítása Magyarországi Ökoiskolák VII. Országos Találkozója Budapest 2009 OKM OFI Szontagh Pál.
A leghátrányosabb helyzetű kistérségek támogatása az Államreform Operatív Program keretében ápr. 29. Kullmann Ádám.
: ITI és EGTC Az ETT-k lehetséges szerepe a határ menti ITB-k megvalósításában.
Besenyi Sándor Regionális szakmai munkatárs Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. Régiós szakmai műhely - Szeged A „FoglalkoztaTárs.
Kisújszállás: itt mindenkire szerep vár TÁMOP A közművelődés a nem formális és informális tanulás szolgálatában.
A referenciaintézmények feladatai, hatáskörei
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
Az NFT társadalmi egyeztetése civil szemszögből Civilek a Nemzeti Fejlesztési Terv Nyilvánosságáért - CNNy Pécs, március 23.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
A Nemzeti Fejlesztési Terv és a közoktatás lehetőségei Gönczi Tamás Nemzeti Fejlesztési Hivatal Önfejlesztő iskolák egyesülete Szolnok.
1 Civil részvétel és szerepvállalás A helyi és térségi együttműködés lehetőségei és korlátai Rajnai Gábor Országos Területfejlesztési Civil Egyeztető Fórum.
Iskolák határok nélküli együttműködése.
„Határon innen, határon túl – integráció és migráció a Kárpát- medencében” – A projekt eredményeinek bemutatása Eger, február 25. Projekt záró konferencia.
FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM, MINT A HELYI ÖSSZEFOGÁS FÓRUMA Gödöllő, március 9.
A TÁMOP-2.2.3/07/2-2F projekt megvalósítása Nógrád megyében
Gazdasági kapcsolatok és regionális együttműködések Félixfürdő május 17. Miklóssy Ferenc alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
Intézményesített határon átnyúló együttműködési lehetőségek az INNOAXIS régióban - CESCI - Intézményi háttér - Térszerkezeti háttér.
Fejlesztes.emagyar.net farkas andrás. fejlesztes.emagyar.net mi ez? A Magyar-magyar Platform – bár még maga is új kezdeményezés – állandó fejlesztést,
Önkéntesség az Észak-Magyarországi Régióban. A Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA) története A Demokratikus Ifjúságért Alapítványt 1999-ben hozta.
CODEX – „Coordinated Development and Knowledge Exchange on Spatial Planning Methodology” A CODEX projekt fő célkitűzéseinek valamint kulcstevékenységeinek.
A BARANYA PAKTUM MARKETINGTERVE. Környezetelemzés – Baranya megye fős lélekszáma az ország lakosságának 4%-át teszi ki Népesség fogyó tendenciája.
TÁMOP / „Integrációs bázisiskola a Jászságban”
Dél-alföldi SZAK-TÁR Dél-alföldi SZAK-TÁRTÁMOP /2/B Projekttájékoztató nap Szakmai program bemutatása Béthel Alapítvány.
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
TÁMOP / Munka és tanulás – Munkahelyi képzések támogatása a Közép-dunántúli Régió mikro- és kisvállalkozásainál.
A határ menti együttműködések lehetőségei és korlátai Rechnitzer János, egyetemi tanár MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézete, Széchenyi Egyetem.
Határtalanul II. MédiaMánia határon innen és túl BGA-12-HA /13 Varró István Szakiskola, Szakközépiskola, Általános Iskola és Kollégium Karcag.
A HORIZONTÁLIS PARTNERSÉG (FOGALOM)
A projekt általános szakmai célkitűzései
Határtalanul Együtt egymásért a zene és a tánc világában HA /14 Premier Művészeti Szakközépiskola és Szakiskola.
A Nemzeti Fejlesztési Terv és a partnerség Civil részvétel és EU források – december 3. Európai Ifjúsági Központ Dr. Arató Krisztina ELTE.
A Roma-Net Helyi Támogató Csoport lehetőségei a szociális városrehabilitáció tervezésében és végrehajtásában Mini-konferencia ,
„Migráns tanulók a magyar közoktatásban” Oktatási és Kulturális Minisztérium Társadalmi Megújulás Operatív Program „BÁBEL- interkulturális pedagógia porjekt”
INNO-REÁL Szövetség Civil Ágazati-szakmai Stratégiai Terv május 21.
INNOLEARN KONFERENCIA Gödöllő, szeptember 26.
A fogyatékkal élő célcsoportba tartozó projektek bemutatása, monitoring tapasztalatok HU Phare program,zárókonferencia Budapest,2004.október 4 Előadó:Lechnerné.
A magyar-szerb Szomszédsági (interreg) program első kiírásának tapasztalatai egy megvalósult projekt tükrében Ricz András Regionális Tudományi Társaság,
Dr. Schiffer Csilla: Kooperáció és koordináció
A Dél-borsodi Akciócsoport LEADER programja Értékelési szempontok Tiszaújváros szeptember 30.
1 TÁMOP A-13/ A TÁMOP A-13/1 „Társadalmi partnerek kapacitásfejlesztése a Konvergencia Régióban” Pénzügyi tájékoztató
Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése a sajátos nevelési igényű gyermekek, tanulók együttnevelésének.
A kiemelt projekt eredményei: a módszertani feladatok és a hálózatépítés tükrében Avagy az „emberorientált” hálózat működése a hajléktalan-ellátáson belül.
Az NCA Civil Önszerveződés Területi és Szakmai Együttműködés Kollégiumának támogatáspolitikája és hozzájárulása a civil szektor fenntartható fejlődéséhez.
A Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület tevékenységének bemutatása GYURKÓ BÉLA (megyei kapcsolattartó)
TÁMOP A-14/ „Komplex intézményi mozgásprogramok és kapcsolódó egészségfejlesztési alprogramok megvalósítása az általános iskolákban, többcélú.
A projekt megvalósítását támogatja a Belügyminisztérium Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsa „A legkisebb ellenállás” – bűnmegelőzés a szépkorúak körében BM –
OPTOMEHU projekt bemutatása Dr. Kiss András Projekt menedzser Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.
Duna Stratégia – Duna menti Kamarák Szövetsége Budapest Kiss Ervin DCCA és BKIK főtitkár.
A projektek hosszú távú előnye – tartós foglalkoztatás A projekt generáló szerepe, a továbblépés lehetőségei, komplex fejlesztési elképzelések.
1 SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL (SZÖM) 1 2 A SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL Komplex eszköz a teljes körű intézményi önértékeléshez, és ez által az.
Az OEFI TÁMOP / számú ”Egészségfejlesztési szakmai hálózat létrehozása” című kiemelt projekt köznevelési alprojektje ELKÉSZÜLT SZAKMAI.
TÁMOP / A fogvatartottak többszakaszos, társadalmi és munkaerő-piaci reintegrációja és az intenzív utógondozás modellje A projekt megvalósulása.
Tervezési folyamat.
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
Towards an Effective Regional Resource Allocation (TERRA) Zárókonferencia Nagyvárad, március 19. A projekt rövid bemutatása - célok és eredmények.
A széchenyi Programiroda szerepe a régióban
MNGSZ Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség
Az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország
„Országos Foglalkoztatási Közalapítvány INFORMÁCIÓS NAP 2009” Gosztolai Géza OFA- Hálózat Közép-dunántúli Regionális Iroda Székesfehérvár, 2009.
A projektek hosszú távú előnye – tartós foglalkoztatás
Előadás másolata:

A határmenti együttműködés „iskolapéldája” Előadó: Kiss Gábor projektvezető

A projekt megvalósítója  Szemere Bertalan Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium Miskolc  Združená stredná škola služieb Lučenec

A projekt forrása  Phare CBC Közös Kiprojekt Alap 2003/  Lebonyolító szervezet: VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Közhasznú Társaság

A megvalósítás helyszínei  Magyarország, Északkelet- magyarország, Miskolc  Szlovákia, Banska Bystrica, Lucenec

A tevékenység célja  A projekt célja a határ két oldalán meghatározó jelentőségű szakképző iskolák kulturális és képzési kapcsolatrendszerének integrált fejlesztése

A célcsoportok  Az elsődleges célcsoport a határmenti két iskola tanulói és az iskolák pedagógusai  Másodlagos célcsoport az intézmények menedzsmentje, a tanulók szülei és az iskolákkal együttműködő civilszervezetek tagjai

Átfogó cél /hosszú távú célkitűzés/: Cél a határmenti régiók periférikus jellegének csökkentése, a határon túli intézményekkel megvalósuló, fenntartható kulturális, sport kapcsolatok kialakításával A kulturális együttműködés és az intézmények hagyományteremtő, fenntartható kapcsolatrendszere generálhatja a gazdasági együttműködést is

Konkrét cél /rövid távú célkitűzés/: A tanulók és tanáraik, illetve az iskolák vezetésének személyes együttműködése minden szinten javítja az Európai Unióban elvárt együttműködési készséget A projekt keretében rövid távú cél a kulturális kapcsolatok lehető legtöbb formájának megalapozása, az eddigi tevékenységek fejlesztése

A tevékenységek részletes ismertetése  Kapcsolati rendszer szakértői fejlesztése A hosszú távú együttműködés tervezése szükségessé teszi a kapcsolatrendszer, a tervezett tevékenységek, kompetenciák, megvalósítók körének tervezését

A tevékenységek részletes ismertetése

 Képzési kapcsolatok -szaktudás, know- how terjesztése Autóelektronikai oktatóbázisban a szakmai képzés fejlesztését elősegítő tréning lebonyolítása Miskolcon Az aranyműves képzés fejlesztését elősegítő tréning lebonyolítása Losoncon

A tevékenységek részletes ismertetése

 Képzési kapcsolatok - szakmai gyakorlatok szervezése Mindkét iskola tanulói egy hetes szakmai gyakorlaton vesznek részt a határon túli partnernél A csereprogramba azok a tanulók vonhatók be, akiknek a szakmai képzése mind a két iskolában folyik

A tevékenységek részletes ismertetése  Képzési kapcsolatok - szakmai versenyeken való részvételek Szlovák tanulók részvétele Magyarországon a Kézműves Kupán Magyar tanulók részvétele Szlovákiában szakmai versenyeken

A tevékenységek részletes ismertetése

 Testvériskolai kapcsolatok fejlesztése - testvérosztályok kapcsolatrendszerének kialakítása és működtetése Ifjúsági csereprogram 40 fő részvételével Magyarországon Ifjúsági csereprogram 30 fő részvételével Szlovákiában

A tevékenységek részletes ismertetése  Kulturális együttműködés fejlesztése - kulturális rendezvények, kiállítások szervezése A pályázó iskolánál és partnereinél megvannak azok a hagyománynak tekinthető rendezvények amelyek bemutatása partnereknek jelentősen hozzájárulhat a határon túli ország kultúrájának megismeréséhez

A tevékenységek részletes ismertetése

 Sport kapcsolatok fejlesztése A pályázó iskola és partnere között több éve elindult a sport területén az együttműködés, amely jelentősen hozzájárult az intézmények közötti kooperáció erősítéséhez, a tanárok és diákok közötti közvetlen kapcsolat megalapozásához

A tevékenységek részletes ismertetése

 Európai Uniós pályázati felkészítő, tapasztalat átadó szeminárium A két napos tapasztalat átadó tréning során ezek az ismeretek, tapasztalatok, technikák kerülnek átadásra A szeminárium lehetőséget teremt a hosszú távú közös pályázati tervezésre

A tevékenységek részletes ismertetése  A projekt tevékenységeit dokumentáló kiadvány és videó anyag összeállítása  Eszközfejlesztések

A partnerségről  A Strukturális Alapok felhasználásának egyik alapelve  Szabályozás: 1260/1999 EK rendelet 8. cikkely  Értelmezhető program szinten és projekt megvalósítás szintjén

Partnerség a programozás szintjén: a civil szféra bevonásával  NFT különböző dokumentumai társadalmi vitára kerültek  Monitoring Bizottságokban a nem- kormányzati partnerek részt vesznek  Civil szervezetek tájékoztatást kapnak a programok megvalósulásának értékeléséről

Partnerség a projekt megvalósítás szintjén: lehetséges formák  Projekt megvalósulásában érdekelt szereplők egyeztetésbe, értékelésbe való bevonása, tájékoztatása  Konzorciumi együttműködés  Egyéb partnerek bevonása

Partnerség a projekt megvalósítás szintjén - előnyök  Érdekelt felek bevonása, tájékoztatása: támogatottságot teremt  Széleskörű egyeztetés megteremtése: projekt valós igényekre szabása  Nagyobb projekt: meghaladja egy szervezet kapacitásait (menedzsment, likviditás, stb.)  Komplex projektek esetén: többféle kompetencia, tudás, készség szükséges

Partnerség a projekt megvalósítás szintjén: amire figyelni kell  Partnerek részéről: kapcsolattartó és képviselő személyének tisztázása  Partnerek pontos feladatainak meghatározása (pályázó kiemelten!)  Partnerek felelősségének rögzítése  Partnerek részesülésének rögzítése  Partnerek közötti kommunikáció, info- áramlás módjának rögzítése

Együttműködési lehetőségek a partnerség keretében  Szektorok közötti  Ágazatok közötti  Intézmények közötti  Térségi, regionális

Tapasztalatok  Felkészült projektmenedzsment (nem a megírás a nagyobb feladat, hanem a lebonyolítás)…  Projekt koordináció…  Belső kommunikáció…  Finanszírozási problémák, likviditás…

Tapasztalatok  Nyilvánosság (nem elég jól csinálni)…  Dokumentálás (nem elég csak csinálni)…  Szükség esetén (krízis helyzet) gyors beavatkozás…  Monitoring…  Fenntarthatóság…

Köszönöm a figyelmet!