Sport XXI. Nemzeti Sportstratégia megkezdett megvalósítási gyakorlata A Sport Szakállamtitkárság kistérségi programjai 2008. június.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A Kompetencia és Tanácsadó Központ bemutatása Tóth Zsófia Kata Szociális Szolgáltatásokért Egyesület Pécs, október 28.
Advertisements

A munkahelyi egészségfejlesztés lehetőségei, nemzetközi tapasztalatok
Országos könyvtári fejlesztések a tanulás támogatására
A sport és szabadidős kistérségi stratégia Varga Csaba szociológus, c. egyetemi docens, Stratégiakutató Intézet elnöke Veszprém, április 10.
Sport állami finanszírozása Finanszírozási minták, modellek
Ifjúsági Egészségnap április 7.. Célcsoport és célok •18-28 éves korosztály •A felsőoktatásban tanuló hallgatók •Egészségmagatartás fejlesztése.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
„Csellengő fiatalok” komplex bűnmegelőzési projekt
BALOGH GÁBOR Magyar Diáksport Szövetség Elnök
Gondolkodj Egészségesen! Program OSZMK baleset-megelőzési konferencia szeptember 30.
1 TÁMOP B-11/2/KMR Az oktatás és kutatás színvonalának emelése a Szent István Egyetemen AZ OKTATÁS ÉS KUTATÁS SZÍNVONALÁNAK EMELÉSE A SZENT.
Jövő Internet technológiák és alkalmazások kutatása Magyarországon A Magyar Tudomány Hónapja Jövő Internet technológiák és alkalmazások kutatása Magyarországon.
A fenntartható fejlődés és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia
Házi dolgozat Csibésztábor, Csibésztanya – feketén - fehéren
Az életminőség mérése Kelemen Rita
Integráció a sportiskolai és a művészeti nevelés segítségével A Vajda Péter Ének-zenei Általános és Sportiskola pályázatáról Integráció sporttal és zenével.
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat Észak-magyarországi Regionális Ifjúsági Szolgáltató Iroda ● 3527 Miskolc, Selyemrét.
Szektorok közötti együttműködés tapasztalatai a kerékpáros érdekképviseletben Csikai Mária Nyíregyháza, május 27. A program.
határtalan technológia Szülőföldön boldogulás, határtalan technológia Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter Budapest, november.
Kovács István Vilmos Fejlesztéspolitikáért felelős elnökhelyettes
A Stratégiakutató Intézet (Hungary) bemutatása Varga Csaba szociológus, c. egyetemi docens Stratégiakutató Intézet elnöke
Ifjúsági és szabadidős programok Legyen az esély egyenlő- esélyteremtés a Sásdi kistérségben.
Ifjúsági és szabadidős programok Legyen az esély egyenlő- esélyteremtés a Sásdi kistérségben
„Nyitott kapu” a rendszeres testmozgásért és kapcsolódó egészségfejlesztési programok Vámospércsen Ménes Andrea polgármester.
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Útban a sportoló nemzet felé
A diákok/fiatalok és az aktív államporság „Civil szervezetek és a közoktatási intézmények közösségi kapcsolatai” Eger, november 10.
TÁMOP /A – RÉV projekt ORSZÁGOS MUNKAERŐ-PIACI SZOLGÁLTATÓ ÉS SZAKMAI TÁMOGATÓ HÁLÓZAT III. ORSZÁGOS HÁLÓZATI TALÁLKOZÓ Budapest
Műegyetem - Kutatóegyetem Bizalom-Minőség-Együttműködés 1 Hogyan tovább, Műegyetem? november 17.
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Tudástranszfer egyetemi városokban
Magyar Információs Társadalom Stratégia (MITS) – egészségügyi és szociális vonatkozások: Az Egészségügyi és Szociális Ágazati Információs Stratégia (MITS-ESZ)
Az Európai Unió és a sport, közvetlen brüsszeli pályázati lehetőségek
Közösségi művelődési törekvések Budapest, március 5 Beke Márton, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Közművelődési Főosztályának vezetője.
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar A vidék fejlesztésének titka, a sikeres vidéki térségek és települések Nyugat-Magyarországon.
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
A diákok/fiatalok és az aktív államporság „Civil szervezetek és a közoktatási intézmények közösségi kapcsolatai” Salgótarján, január 29.
Nagy Zoltán: A reform emberei Értékteremtés érték a dolgokban rejlő lehetőség EU-s projektek lehetőségei hasznosság értékek átadása adott embereknek adott.
A vidéki tér sikertényezői
Távmunka tanácsadói képzés a BME-n
„Beszélgessünk Európáról” programsorozat MeH EU Kommunikációs Főosztály Dániel Anna Békés, március 18.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Közkincs kerekasztal a kecskeméti Kistérségben Szakmai konferencia június 9. Kecskemét.
„Határon innen, határon túl – integráció és migráció a Kárpát- medencében” – A projekt eredményeinek bemutatása Eger, február 25. Projekt záró konferencia.
Nemzetközi együttműködések „A BAKONYÉRT” Egyesületnél.
Önkormányzatiság Romániában – helyzetkép és jövőkép Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető alelnöke INNOVA KONFERENCIA Szabadka
Mátrai Balázs vidékfejlesztési szakértő Magyarországi LEADER Központ
2010. november 19. Ráczné Németh Teodóra: Egészséges életmód szociális dimenziói.
9 tézis a jövő településfejlesztéséhez Kistérségek fejlettségi rangsora.
A 21. század energiapolitikai kérdései és hazai válaszai: a „Magyarország energiapolitikája ” című stratégia és a lezajlott társadalmi-szakmai.
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
EU-s források ökoiskolák számára Takács Eszter Könczey Réka Budapest, június 6. Magyarországi Ökoiskolák VII. Országos Találkozója.
A NEVELÉS TERÜLETEI.
Nem mondunk le senkiről – a Sárospataki kistérségben sem! Komplex felzárkóztató programok készítése a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben ÁROP /B.
Elgondolások az aktív időskor programjára,
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Gergely László Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
1 Kézfogás a Magyar Vidék fejlődéséért : Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH)
A könyvtár, mint az információs társadalom stratégiai tényezője Dr. Tóvári Judit
BIHARINÉ dr. KREKÓ ILONA főiskolai docens
Az aktív időskor programjára, a Szenior Akadémia hálózat kialakítására Horváth János Kowacsics Rita Budapest, Szenior Akadémia.
TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ
LEADER, Identitás, Sport
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL ÖNÉRTÉKELÉSI SZINTEK
Közösségi Szinten Irányított Városi Helyi Fejlesztések (CLLD )
Előadás másolata:

Sport XXI. Nemzeti Sportstratégia megkezdett megvalósítási gyakorlata A Sport Szakállamtitkárság kistérségi programjai 2008. június

Nemzeti Sportstratégia karakteres nyitási irányai „Sportoló Nemzet” gyakorlatának kialakítása A piramis csúcsa, „ékköve”: „Sportnemzet” rangunk megőrzése Rendszeres testedzésbe bekapcsolódó emberek számának dinamikus emelkedése – szabadidősport aktivitás növelése! Sport és Egészség összefüggései – Primer prevenció Egészségfenntartás, egészségmegőrzés Sport és Tudástársadalom összekapcsolása Sport és Információs Társdalom összekapcsolása Sport és a Humán területek tudatos összekapcsolása Oktatás, kultúra, aktív turizmus hétköznapi élet biztonsága, stb. Rendszerben történő gondolkodás – rendszerelméleti megközelítés: Létesítményfejlesztés (Fenntartható modellek kidolgozása a sportban) MULTIFUNKCIONAKITÁS! Szabadidő menedzser, sportmenedzser - sokoldalú képzettség

SportNemzet - Sportoló Nemzet Sport XXI. Nemzeti Sportstratégia (2007 – 2020) 65/2007. (VI.27.) OGY. határozat Sport XXI. Nemzeti Sportstratégia szellemisége szorosan kapcsolódik az azóta megjelent „Fehér Könyv a sportról” (Európai Közösségek Bizottsága) Brüsszel, 11.07.2007. című dokumentum szellemiségéhez Cselekvési Program 2008/2009 – 1030/2008 (V.16.) Korm. hat. Létesítményfejlesztés A sport humán – erőforrás, tudományos és információs bázisának fejlesztése Szabadidősport fejlesztése Versenysport és utánpótlássport minőségi fejlesztése A sport kistérségi kapcsolatrendszerének fejlesztése

A kistérségi sport és szabadidős stratégia vertikális céljai kistérségi versenysport fejlesztése – kistérségi sportnemzet program közösségi sport- és szabadidő önfejlesztés – kistérségi sportoló nemzet program egészségmegőrzés-, és fejlesztés, új életminőség program a sport révén a kistérségi tudástársadalomban közösség-fejlesztés sport- és szabadidő-gazdaság fejlesztése sport és szabadidős oktatási-képzési program fenntartható fejlődés és a sportprogramok összefűzése új mentalitás a sportban, s mentalitás-fejlesztés új szabadidő kultúra és kultúra-fejlesztés

A kistérségi sport és szabadidős stratégia horizontális céljai TUDÁS- ÉS GONDOLKODÁS-FEJLESZTÉS tudás(ok), köztudások, új tudás(ok) teremtése, kistérségi sport információs rendszer, tudás-innováció, tudásfejlesztés, tudományos tudás paradigmaváltásai, a kistérségi munka-és mozgáskultúra, a hagyományok kutatása, fejlesztése és kiszélesítése, e-sport és szabadidő tudás, K+F, új tudás(ok) megértése és befogadása, új korszellem a kistérségekben is, új társadalmi tudásprogram KISTÉRSÉGI TUDAT FEJLESZTÉSE új személyes tudat(ok), kistérségi kollektív tudat(ok), a sport fontosságának felértékelése, koncepcionált közösségi tudatfejlesztés, az új kollektív tudatállapotok megértése és befogadása, a szabadidő kultúrát emelő tudat- és tudatosulás paradigmaváltás és ennek programja LOKÁLIS DEMOKRÁCIA FEJLESZTÉSE a képviseleti demokrácia részleges megőrzése, de a demokrácia demokratizálása, a részvételi demokrácia és az e-demokrácia létrehozása, új közösségi demokrácia-működési típusok, az új globális-lokális demokrácia-fejlesztési térben új kistérségi demokrácia program és ennek megvalósítása TECHNOLÓGIA FEJLESZTÉS gyökeres váltózásokat hózó új (a sport- és sportoló kistérséget támogató) technológiák megismerése, új technológiák, új technológiai előrejelzések, technológiai fejlesztések, különböző új technológiák megértése és alkalmazása, innováció és innováció-fejlesztés, a technológiák pozitív és negatív hatásait kezelő új stratégia INTÉZMÉNYFEJLESZTÉS a meglévő szervezetek, intézmények modernizálása, új intézmények és e-intézmények tervezése, létrehozása – mindennek hatása a vertikális sportcélokra és stratégiákra, avagy az önkormányzat és a kistérségi társulás, továbbá a civilszféra - a kistérségi sport és szabadidős programok számára - milyen kistérségi intézményeket-szervezeteket működtetet, milyen legyen a kistérségi sportigazgatás és önszerveződés, végül a kistérség milyen társadalmi (civil) intézményeket, köröket szakosztályokat támogat és a kistérségi sport- és szabadidő menedzserek alkalmazása.

www.ksr.sportolonemzet.hu

Szinergiák - egymást erősítő elemek összefűzése 1 kistérség – természetföldrajzi adottságoknak megfeleltetett 1 - 2 szabadidősport – 1 sportoló példakép – 1 kiemelt sportág

A sportfeladatok önkéntes vállalása a kistérségekben – Sportreferensi helyzet

2007 Kistérségi Szabadidősport Projektek 10 kistérség - 150 civilszervezet

Komplex Humán Program – „új” táborozási modell - 80 kistérség, 222 tábor

Néhány állandó elem a táboroztatási komplex programunkban… Informatika és tudáshasznosítás: informatikai ismereteken túl, internetes tudáskeresést, tudásfeldolgozás és tudástársadalomról ismeretek átadása Szabadidős stratégia: oktatjuk a szabadidős életstratégia, személyes és közösségi életprogram készítés és megvalósítás technikáit Mentális önfejlesztés: tanítjuk a mentális felkészítés fontosságát és önfejlesztő technikáit Minta életpályák: minta test- és lélekedző civil magatartásokról, állampolgári kvalitásokról, kiugró mentális teljesítményekről – konkrétan sportbarát szabadidős életpályák bemutatása

Komplex Kistérségi Táboroztatási Program 2007 80 kistérség – 222 program

Idősödő Európa – hazai válaszok Sport XXI Idősödő Európa – hazai válaszok Sport XXI. Nemzeti Sportstratégia Senior sport – 79 kistérség - 215 program

Seniorsport FŐ CÉLOK: Életvezetés megváltoztatása – motiválás, aktivitás, személyes öröm kialakítása Közösségi élet fejlesztése – magányosság ellen, depresszió ellen, a sport az egyik legalkalmasabb eszköz Táplálkozás megváltoztatása, módosítása Tanulási folyamattal történő összekapcsolás tapasztalati – élményi – érzelmi intelligencia (EQ) fejlesztése, élethosszig tartó edzése SPORTFORMÁK és KOMPLEX TARTALMAK: Kirándulások, túrák, séták Meditáció Gyógyvíz, gyógytorna Táncos programok Sportrendezvények - Területi, kistérségi versenyek, játékos vetélkedők aktív – sportolóként, szervezőként passzív – nézőként, szurkolóként Ismeretterjesztő előadások Kulturális programok + sport tevékenység Klubélet – kihelyezett ülések a helyi legalkalmasabb sportlétesítményben

Kistérségi Programok 2007 2008 Komplex Kistérségi Táborozási Program A bevont kistérségek száma: Elfogadott programok száma: A támogatás keretösszege: 80 222 50M Ft 116 381 96M Ft Szenior sport – Aktív Életmód Program 76 215 43M Ft 85 195 67M Ft Komplex Kistérségi Szabadidő-sport Program 10 7,5M Ft 79 167M Ft

Kistérségi amatőr diáksport projekt 150 kistérség – 2008 tavasz - 39,4 MFt

Egészségesebb Óvodák Nemzeti Hálózata Egyesület Gondolkodj Egészségesen Alapítvány 4,2 MFt

Kooperáció!!! 2008. év lehetőségei, és feladatai Multifunkcionális létesítmény komplexum mintaprojektjei Szabadidősport infrastruktúra fejlesztése (pl strandkézilabda pályák) – 96 millió Ft Kistérségi Sport és Szabadidősport stratégia készítése – Szabadidősport szakértők területi elhelyezkedése? Prioritások 1 db EU projekt Kistérségi szabadidőprogram sorozat – (Kistérségi szabadidősport térkép!) Kistérségi komplex táborozási program Kistérségi seniorprogram Kistérségi amatőr diáksport projekt Kistérségi fogyatékkal élők szabadidősportja (FONESZ) 1 egyetem/főiskola 1 - 2 kiemelt szabadidősport! (MEFSZ) Kistérségi koordinátor szerepkörének kibővülése HR képzés – 7 x 4 = 28 képzés + 3 tisztán szabadidősportos képzés Kistérségi Sportinformációs Rendszer továbbfejlesztése Nemzeti Sportinformációs Rendszer 2008. – INDIKÁTOR RENDSZER kialakítása Tárt Kapus Program (144 MFt), Mozdulj Magyarország Program (101 MFt), 10.000 lépés program folytatása (25 MFt)

Multifunkcionális létesítménytervezés

SPORTOLÓ NEMZET KÖSZÖNÖM A MEGTISZTELŐ FIGYELMÜKET! ÖM Sport Szakállamtitkárság Stratégiai és Nevelési Osztály Bardóczy Gábor szakreferens bardoczy.gabor@otm.gov.hu Tel.: 3019246