Az “sejt gépei” az enzimek

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
IZOENZIMEK Definíció: azonos funkció, de: eltérő primer szerkezet,
Advertisements

Enzimek.
Fehérjék biológiai jelentősége és az enzimek
Redoxireakciók alatt olyan reakciókat értünk, melynek során az egyik reaktáns elektront ad át a másiknak, így az egyik reakciópartner töltése pozitívabbá,
majdnem diffúzió kontrollált
ENZIMOLÓGIA 2010.
Az enzimek A kémiai reakciók mindig a szabadenergia csökkenés irányába mennek végbe. Miért nem alakul át minden anyag a számára legalacsonyabb energiájú,
REAKCIÓKINETIKA BIOLÓGIAI RENDSZEREKBEN
REAKCIÓKINETIKA BIOLÓGIAI RENDSZEREKBEN
BIOKATALIZÁTOROK Fontos ipari enzimek.
KOMETABOLIZMUS. A fogalom tisztázása Régóta ismert tény, hogy a mikroorganizmusok képesek átalakítani szerves vegyületeket, de a termék felhalmozódik.
Kémiai kötések Molekulák
BIOKÉMIAI ALAPOK.
AZ ENZIMMŰKÖDÉS GÁTLÁSAI (INHIBÍTOROK)
AZ ENERGIA RAKTÁROZÁSA
BIOKÉMIA I..
Nukleotidok, nukleinsavak
Az élő sejtek belső rendezettségi állapotukat folyamatosan fentartják. Ezt bonyolult mechanizmusok biztosítják, amelyek révén a sejt energiát von el a.
A sejt kémiája MOLEKULA C, H, N, O – tartalmú vegyületek (96,5 %).
Új irányzatok a biológiában Fehérjék szerkezete, felosztása
Kulcs-zár illeszkedés (Emil Fischer)
Comparative Molecular Field Analysis zöld: üres, sárga: zsúfolt régiók piros: negatív, kék: pozitív elektrosztatikus potenciál.
Halogén-tartalmú szerves vegyületek
MICHAELIS-MENTEN KINETIKA KEZDETI REAKCIÓSEBESSÉG
4. PROTEOLÍTIKUS AKTIVÁLÁS
ALLOSZTÉRIA-KOOPERATIVITÁS
ENZIMEK Def: katalizátorok, a reakciók (biokémiai) sebességét növelik
Nukleotidok.
Kémiai reakciók katalízis
EGYÉB HATÁSOK AZ ENZIMAKTIVITÁSRA BIM SB 2001 Ionerősség pH Hőmérséklet Nyírás Nyomás (hidrosztatikai) Felületi feszültség Kémiai szerek (alkohol, urea,
MIÉRT NEM MÉRHETŐ? E + S P + E mol/dm3!!!!
BIO- BIO- B I O T Á R S A D A L O M IPAR ENERGIA ENERGIA EGÉSZSÉG
Géntechnikák Laboratórium
Az Enzimek Aktivitás-Kontrolja
Allosztérikus fehérjék működési mechanizmus modelljei
A moláris kémiai koncentráció
MIÉRT NEM MÉRHETŐ? E + S P + E mol/dm3!!!!
FUNKCIONÁLIS DOMAIN-EK
Wunderlich Lívius PhD. BME 2010
Az anaerob rothasztók ellenőrzése és biokémiai jellemzése
EGYÉB HATÁSOK AZ ENZIMAKTIVITÁSRA BIM BSc 2007 Ionerősség pH Hőmérséklet Nyírás Nyomás (hidrosztatikai) Felületi feszültség Kémiai szerek (alkohol, urea,
4. Ismertesse az aminosavak reszolválási módszereit.(5 pont)
ENZIM MODULÁCIÓ.
Bioszeparációs technikák ELVÁLASZTÁSTECHNIKA
A foszfát csoport az S, T és Y oldalláncok hidroxil- csoportjához kapcsolódik.
Receptor és szenzor fehérjék számítógépes tervezése Összeállította: Kiss Lóránd 2009.április.24. Bioinformatika szakirodalmi tanulmányok.
Kémiai egyensúlyok. CH 3 COOH + C 2 H 5 OH ↔ CH 3 COOC 2 H 5 + H 2 O v 1 = k 1 [CH 3 COOH].[C 2 H 5 OH] v 1 = k 1 [CH 3 COOH].[C 2 H 5 OH] v 2 = k 2 [CH.
Kémiai reakciók Kémiai reakció feltételei: Aktivált komplexum:
Kémiai reakciók iránya
MSc 2012 ENZIMES ÖSSZEFOGLALÓ Egy egység az az enzim mennyiség, amely 1  mol szubsztrátot alakít át vagy 1  mol terméket képez 1 perc alatt adott reakció.
Koenzim regenerálás Sok enzimes reakcióhoz sztöchiometrikus mennyiségű koszubszt-rátra van szükség. Leggyakrabban ez NAD vagy NADP. Ezek olyan drága anyagok,
ADEPT antibody-directed enzyme prodrug therapy antitest-vezérelt enzimes „előgyógyszer”-terápia a rák kezelésének egy még kutatott módja.
A fehérjék biológiai jelentősége, felépítése, tulajdonságai Amiláz molekula három dimenziós ábrája.
13.példa BIM SB 2001 A szérum lipáz aktivitása diagnosztikai szempontból jelentős bizonyos pankreász megbetegedések felismerésében. Mindazonáltal az adatok.
A molekulák képződése. I.IV.V.VI.VII.VIII. H1He2 C4N5O6F7 Ne8 P5S6Cl7Ar8 Br7Kr8 I7Xe8 Rn8 A nemfémek atomjainak a fémekkel ellentétben „sok” vegyérték.
30. Lecke Az anyagcsere általános jellemzői
Molekula A molekula semleges kémiai részecske, amely két vagy több atom összekapcsolódásával alakul ki.
Kovalens kötés I. elemmolekulák. 1.Hány vegyérték elektronjuk van a nemesgázoknak? 2.Miért nemesgáz a nevük? 3.Sorold fel a nemfémes elemeket főcsoport.
Enzimkinetika Komplex biolabor
Cukrok oxigén BIOKÉMIA VÍZ zsírok Fehérjék szteroidok DNS.
ENZIMOLÓGIA.
ENZIMOLÓGIA.
ENZIMEK.
A sejtek közötti kommunikáció. A többsejtű élőlények sejtekből épülnek fel, amelyek kommunikációjukkal lehetővé teszik: - a szervezet kialakulását az.
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Termokémia.
Alkossunk molekulákat!
Reakciókinetika.
Nukleotidok.
Fehérjék szabályozása II
Előadás másolata:

Az “sejt gépei” az enzimek papír + O2 füst + hamu + hő + CO2 + H2O A kémiai reakciók mindig a szabadenergia csökkenés irányába mennek végbe. Miért nem alakul át minden anyag a számára legalacsonyabb energiájú, legstabilabb állapotába? Válasz: aktivációs energiagát Az enzimek ezt az aktivációs energiagátat csökkentik.

Az enzimek ezt az aktivációs energiagátat csökkentik.

Az enzimek különösen nagy mértékben gyorsítják meg a reakciókat. Minek tudható ez be? A katalitikus hely környezetében megnövelik a szubsztrátkoncentrációt A szubsztrát megkötéséből eredő kötési energia hozzájárul a közvetlen katalízishez Az enzimek jóval nagyobb affinitással bírnak az átmenet állapotú szubsztrát, mint a stabil végtermék iránt Sav és báziskatalízis

Enzimtulajdonságok Csak termodinamikailag lehetséges reakciót katalizálnak Mivel „csak” az aktivációs energiát csökkentik: Biokatalizátorok

Kapcsolt reakciók DG értéke negatív (exergonikus reakció): spontán, energiabevitel nélkül végbemegy DG értéke pozitív (endergonikus reakció): nem megy végbe spontán Végbemehet, ha egy exergonikus reakcióval összekapcsoljuk és az eredő szabadenergiaváltozás negatív.

Katalitikus antitestek Orientációs hatás a b c a., az enzim megköti és pontosan orentálja egymáshoz a szubsztrátokat b., a szubstrát megkötésével az enzim átrendezi annak elektroneloszlását, részlegesen + és - részeket eredményezve. c., az enzim megfeszíti a megkötött szubsztrát molekulát, ezzel az átmeneti állapot felé tolva Katalitikus antitestek

Enzimtulajdonságok Csak termodinamikailag lehetséges reakciót katalizálnak Mivel „csak” az aktivációs energiát csökkentik: Biokatalizátorok Maguk nem változnak a reakció során Az enzimek fehérjemolekulák Holoenzim = apoenzim + koenzim

Az enzimhez kapcsolódó nem fehérje alkotók, prosztetikus csoportok Az enzimek működésükhöz nem fehérje, nem aminosav részeket is igényelnek. - fémionok - szerves molekulák kovalens kötődéssel pl.: biotin, liponsav nem kovalens kötődéssel pl.: NAD, NADP+, tetrahidrofólsav

Csak termodinamikailag lehetséges reakciót katalizálnak Enzimtulajdonságok Csak termodinamikailag lehetséges reakciót katalizálnak Mivel „csak” az aktivációs energiát csökkentik: Biokatalizátorok Maguk nem változnak a reakció során Az enzimek fehérjemolekulák, melyeket nem fehérje természetű részek egészíthetnek ki. Holoenzim = apoenzim + koenzim Specifikusak: - Szubsztrát - Reakció pl.: hexokináz, trombin Érzékenyek a környezeti hatások, körülményrkre (pH, hőmérséklet, ionerősség, koncentráció)

Fehérjeszerkezet és enzimműködés E + S [ES] 1. Kulcs-zár elmélet: a szubsztrát pontosan az enzik kötőhelyének kiegészítése. Emil Fischer 1890 aktív centrum koenzimek kötő hely katalítikus hely

Az aktív hely kialakításában az enzim szerkezetének csak kis része vesz részt. E-S kötődés: gyenge másodlagos kötések: ionos, hidrogén kötés, hidrofób kölcsönhatások 2. Indukált illeszkedési elmélet (Induced fit): A szubsztrát bekötése módosítja az enzim térszerkezetét. Koshland 1958. Az új enzim konformáció hozzájárul a megnövekedett katalítikus aktivitáshoz.

Enzimkinetikai alapok E + S ES E + P Reakciósebesség: az időegység alatt átalakított szubsztrát, vagy képződő termék mennyisége. A nem katalizált reakciók sebessége a reakcióban részt vevő anyagok koncentrációjának függvénye. Enzimes reakciók: Az adott idő alatt megkötött és átalakított szubsztrát mennyisége behatárolt. Az enzim egy pontban telítödik (Vmax)

„A postásnak is csak két keze van.” vmax vmax/2 Nem katalizált reakció KM

Ha két postás 1 óra alatt 250 levelet tud kézbesíteni.

Akkor négy postás 1 óra alatt hány levelet kézbesít? Megjegyzés: a körülmények azonosak

vmax3 = k2E03 vmax2 = k2E02 vmax1 = k2E01

A Michaelis-Menten modell Maud Menten Leonor Michaelis k1 k2 k-1 E + S ES E + P Kiindulási feltételek, egyszerűsítések: Az első lépés gyors ekvilibriuma A második lépés irreverzibilis Kezdeti sebességet vizsgálunk E<<[S]

E + S ES E + P ES fogyás = ES képződés k-1ES + k2ES = k1 ES E = EO - ES ES = ES * k1/(k-1 + k2) = (EO - ES)S * k1/(k-1 + k2) Km = (k-1 + k2)/ k1 ES = (EO - ES)S * 1/ Km ES Km + ES S = EO S ES = EO S / (Km + S) v = k2ES v = k2EO S / (Km + S) v = vmax = k2EO v = vmaxS / (Km + S) k1 k2 k-1 E + S ES E + P

vmax v = 0,5vmax 0,5 vmax = [S]vmax/ [S] +KM [S] +KM=2 [S] KM= [S] vmax/2 KM

Az enzimaktivitás szubsztrát- koncentráció- függésének és jellemző kinetikai paramétereinek meghatározása A reakciósebesség függése a szubsztrátkoncentrációtól A szubsztrát, a termék és az enzim koncentrációjának időbeli alakulása

Lineweaver-Burk féle linearizált ábrázolásmód v = vm[S]/(KM+[S]) 1/v = ([S] + KM)/vm[S] 1/v = [S]/vm[S] + KM/vm[S] 1/v = 1/vm + 1/[S] * KM/vm 1/v tga = KM/vm 1/vm 1/S

A kinetikai paraméterek értelmezése: vmax: arányos a jelenlévő enzim mennyiségével, lényegében az enzimaktivitás mérőszáma, az enzim mennyiségéről ad információt. vmax3 = k2E03 vmax2 = k2E02 vmax1 = k2E01 Függ az enzim mennyiségétől, nem enzimtulajdonság. A k2 sebességi állandó azonban már enzimtulajdonság.

Átviteli szám: a vmax és az enzimkoncentráció hányadosa kcat= vmax/E0 (1 és 10 000 közötti szám, általában ~ 1000) egy enzimmolekula által 1 másodperc alatt átalakított szubsztrátmolekulák száma. KM: Megadja a szubsztrát koncentrációját az enzim környezetében. Állandó egy adott enzimre, alkalmas lehet az enzim azonosítására. Befolyásolásával szabályozható az enzim aktivitása. Az szubsztrát enzim irányába mutatott affinitását mutatja.

Enzimaktivitás: időegység alatt adott reakciókörülmények között átalakított szubsztrát, vagy képzett termék mennyisége. 1 Unit: 1mmol/perc 1 katal: mol/s (SI) Fajlagos aktivitás: egységnyi mennyiségű fehérjére eső enzimaktivitás (mmol/perc/mg fehérje)

Enzimgátlások Irreverzibilis: Az enzim valamely katalízisben szerepet játszó funkcionális csoportját teszik tönkre, vagy szorosan akár kovalens kötéssel hozzákapcsolódnak (pl.: nehézfémek). Az irreverzibilis gátlás ténylegesen csökkenti az aktív enzimmennyiséget. Reverzibilis: A reverzibilis gátlószerek dinamikus komplexet képeznek az enzimmel. A gátlás fajtáit megkülönböztetjük a vmax és KM kinetikai paraméterekre kifejtett hatásuk szerint. Kompetitív: KM nő Nemkompetitív: vmax csökken Unkompetitív: vmax, KM csökken

Kompetitív: az enzimhez kötődve megakadályozzák a szubsztrát bekötődésétr, versengés a kötőhelyért. Általában szubsztrátanalógok, de nem feltétlenül. Magas szubsztrátkoncentrációnál leszorul a gátlószer az enzimről. Nemkompetitív: A gátlószernek nincs hatása a szubsztrát kötődésére. Azok egymástól függetlenül az enzim különböző helyeire kötődnek. A szubsztrátkoncentráció emelése nem képes eliminálni hatását. Unkompetitív: A gátlószer nem képes a szabad enzimhez, csak a már előzetesen létrejött ES komplexhez kapcsolódni.

Kompetitív gátlás: vmax változatlan, KM nő Nemkompetitív gátlás: vmax csökken, KM változatlan Unkompetitív gátlás: vmax csökken KM csökken

Az enzimgálások kettős reciprok (Lineweaver-Burk) ábrázolása kompetitív nemkompetitív unkompetitív

Az enzimaktivitás közvetlen szabályozásának módjai 1. Allosztérikus enzimek Allos = másik Steros = szilárd, vagy három dimenziós Aktív hely: szubsztrát Regulációs hely: regulátor molekula Kommunikáció A regulátor molekula bekötődése befolyásolja az aktív helyet: konformációváltozás aktivitásváltozás

Az X molekula nem az aktív helyhez kötődik Nem kell, hogy bármilyen kapcsolat legyen közte és a glukóz között. Az X molekula egyszerűen be- (+ reguláció) vagy kikapcsolja (- reguláció) az enzimet. Az allosztérikus fehérjék általános kapcsolóként működhetnek, segítve az anyagcsereutak összehangolását.

2. Fehérjeszabályozás foszforiláció/defoszforiláció által Allosztéria: pillanatszerű asszociáció/disszociáció (másodrendű kötések) Fehérje foszforiláció: Lassabb, kovalens módósítás 3. Limitált proteolízis proteolízis: peptidkötések bontása limitált: csak jól definiált helyen történő Általában proteáz enzimek aktiválása történik így, hogy csak az adott helyen (emésztőenzimek) és csak az adott körülmények között (véralvadási enzimek) legyenek aktivak. Proformában zimogénként szintetizálódnak és csak késöbb aktiválódnak.

A pH és a hőmérséklet hatása az enzimreakciók sebességére Arhenius Hődenaturáció burkológörbék

Izoenzimek: Azonos funkciót ellátó (azonos reakciót katalizáló) azonban különböző (elsődleges) fehérjeszerkezetű enzimmolekulák. Az izoenzimek különbözhetnek: - szabályozásukban - sejten belüli elhelyezkedésükben - különböző szervek, szövetek közötti megoszlásukban -az általuk katalizált reakció kinetikai paramétereiben: vmax, KM -stabilitásukban

Az enzimek osztályai A hasonló reakciókat katalizáló enzimeket egyazon osztályba sorolták. (Enzyme Comission, EC). Négy számmal jelöli az enzimeket: 1. osztály, 2. alosztály, 3. csoport, 4. az adott enzim 1. Oxidoreduktázok pl.: etanol + NAD+ acetaldehid + NADH + H+ 2. Transzferázok pl.: glukóz + ATP glukóz-6 foszfát + ADP 3. Hidrolázok pl.: glukóz-6 foszfát + H2O glukóz + Pi 4. Liázok pl.: 2-foszfoglicerát foszfoenol-piruvát + H2O 5. Izomerázok pl.: glukóz-6 foszfát frutóz-6 foszfát 6. Ligázok pl.: glutamát + NH3 + ATP glutamin + ADP + Pi

E.C.1.1.1.1. alkohol-dehidrogenáz 1. Oxidoreduktázok E.C.1.1.1.1. alkohol-dehidrogenáz O H NAD+ NADH+H+ CH3 CH2 OH CH3 C A reakció a körülményektől függően az ellenkező irányba is folyhat. E.C. 1.1.1.27. tejsav dehidrogenáz Az állatokban és a mikroorganizmusokban található enzim nem azonosak, az állati szterteospecifikus, csak L-tejsavat termel, míg a mikroorganizmusokban található racém keveréket állít elő.

E.C. 1.6.6.1-1.6.6.3. nitrát-reduktázok FAD tartalmú enzimek. A szervezetben a nitrátokat redukálják nitritekké. Hasonló enzimek alakítják át a húspácsók nitát tartalmának átalakítását. E.C. 1.4.3.2. aminosav-oxidázok Egyben dezaminálják az aminosavak.

Elektrontranszfer, a fontosabb elektronszállító molekulák NAD: nikotinamid adenin-dinukleotid FAD: flavin adenin-dinukleotid Ubikinon

E.C. 1.1.3.4. glükóz-oxidáz: a levgő oxigénjével a glükózt közvetlenül glükonsavvá oxidálja. Technológiai felhasználásai: - a glükóz eltávolítása - az oxigén megkötése pl.: sajtok, húsok oxidatív elszíneződését, glükóz-oxidázt tartalmazó csomagolás segítségével valósítják meg. E.C. 1.9.3.1. citokróm-oxidáz: terminális oxidáció a mitokondriumban E.C. 1.13.11.12. lipoxigenáz: Az 1-cisz, 4-cisz pentadién kettős kötéseket tartalmazó zsírsavakat oxidálja peroxidokká.

2. Transzferázok: E.C. 2.7.1.2 hexokináz E.C. 2.7.1.11. foszfofruktokináz

E.C. 2.7.5.3. foszfogliceromutáz A foszfátcsoport eltávolítását hidrolázok a foszfoprotein foszfatázok katalizálják.

Aminotranszferázok

4. Liázok 3. Hidrolázok

5. Izomerázok 6. Ligázok