Siófok és környéki hungarikumok

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Földrajz 7. Az előző évben tanultuk
Advertisements

Víz világnapja 2014.
Készítette: Tóth Evelin
Európai Nemzeti Parkok Napja Május 24.
Balaton-felvidéki Nemzeti Park
VIII.A.3. 3./ 5. óra Programfejlesztési Központ FELSZÍNI VIZEK: ÓCEÁNOK, FOLYÓVIZEK, TAVAK.
Dél Amerika Dél-Amerika területe 17 840 000 km² a Föld felszínének kb. 3,5%-a ös adat szerint népessége több mint 371 000 000. Területe alapján a.
NYON 1.
Vizek a mélyben és a felszínen
Északi-középhegység Elsősorban harmadidőszaki vulkáni kőzetek: andezit, andezittufa, riolt, riolittufa Középidei üledékek: Cserhát egyes részei, Bükk,
Balaton-felvidéki Nemzeti Park Készítette: László Gergő.
Hegységeink, dombvidékeink nemzeti parkjai
Velence Magyarország egyik leggyorsabban, leglátványosabban fejlődő kisvárosa, mely a Velencei-tóval a Velencei- hegység lankás dombjaival, hazánk egyik.
Az észak-magyarországi régió idegenforgalma
Magyarország Természeti Kincsei
Magyarország természeti csodái
Magyarország természeti kincsei
Magyarország természeti csodái
NEMZETI TANKÖNYVKIADÓ Panoráma sorozat
5. NAP.
FÖLDRÉSZEK.
BALATONBOGLÁR APARTMANHÁZ.  Az épület Balatonbogláron, a Balaton déli partján, a boglári domboldalon, Balatonboglár felett tálalható. A parttól mindössze.
A Balaton földrajza.
Hullámjelenségek mechanikus hullámokkal a gyakorlatban
Készítette: Fröhlich Noémi
K ESZTHELY TURIZMUSA K ESZTHELY FÖLDRAJZA Balaton nyugati végén, a Keszthelyi-öböl partján, a Zala folyó torkolatától északra fekszik A környéken.
A Velencei-tó értékei.
Készítette:Szőke Gréta
Készítette: Kálmán Aliz.  Elhelyezkedése  Tudnivalók  Természeti képződményei  Kiránduló célpontok  Építészet  Híres szőlőfajtái  Üdülés.
Készítette: Horváth Mónika
Balaton.
Magyarország – Dunántúli hegység Általános jellemzők ÉK-DNY irányban kb. 200km hosszban A Velencei-hegység kivételével középidei üledékes vonulatok.
Törökország.
sajtótájékoztató résztvevőit!
Esztergom.
Tihany.
Az ókori Róma 1. Itália földrajza A királyság kora (Kr.e. 753 – 510)
A Balaton Régió környezeti állapotának értékelése
Magyarország néhány diában
Magyarország néhány diában
Olaszország.
Napkor A mi településünk.
Avagy mitől magyar a magyar
A Sió környezete és élővilága
F ő meü Fekvése Rövid története Nevezetességei Közérdekű Adatok Turizmus,Szálláshelyek Kezdőlap Készítette:Balatoni Ádám.
Itt vagyunk mi.
Magyarország természeti kincsei
Magyarország természeti kincsei
Automatikus diaváltás A hangszórókat kérem bekapcsolni Most: van A pontos id ő : 19:58
Topográfiai gyakorlatok Magyarország
Lengyelország.
Magyarország.
Vörösmarty-emlékhelyek Magyarországon
Románia folyói,borvidéke és barlangjai
Timár életének harmadik helyszíne: a Balaton 4/C.
Osztrák Köztársaság Görcs E. 8.a.
Vörösiszap katasztrófa!!!
automatikus Iseltwald és Giessbach Svájcban, a Berni Kantonban, a Brienzi tó partján található festői szépségű települések.
Őriszentpéter 2010 Földrajz.
Hazánk tavai
 A nemzeti park a Természetvédelmi Világszövetség meghatározása szerint olyan terület, amelynek ökológiai egységessége megőrzendő a jelen és a jövő generációi.
Lorantffy Zsuzsanna Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium 1 Fakultáció évfolyamokon.
Készítette: Torma Bendegúz
Notre Dame Kolostor MONTSERRAT “A FEKETE MADONNA”.
MAGYARORSZÁG SZÉP VAGY, GYÖNYÖRŰ VAGY EGER
MAGYARORSZÁG NEMZETI PARKJAI
Magyarország vízrajza
Ázsia természetföldrajzi képe
Új-Zéland.
Európa földrajzi helyzete, határai
Előadás másolata:

Siófok és környéki hungarikumok

Siófok Siófok város Somogy megye Siófoki járásának székhelye, népszerű üdülőhely, a Balaton part legnagyobb városa és kikötőváros a tó déli partján. Kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák tekintetében Magyarország ötödik legnépszerűbb települése. Területe a 20. század második felében jelentősen megnőtt, mivel bekebelezte a korábban önálló Balatonkiliti és Balatonújhely községeket, továbbá Balatonszabadi tóparti településrészeit. A városban viharjelző obszervatórium működik. A Sió 1865-ben épült zsilipjén át engedik le a Balaton felesleges vízét.

Siófok főtere

Magyarországi hungarikumok

Siófoki hungarikumok Balaton Siófoki Aranypart  Balaton Sound ! Hévízi-tó Tihany Paprika Szalámi, kolbász Pálinka Bor visszhang

Balaton A Balaton (becenevén „a magyar tenger”) Közép-Európa legnagyobb tava, Magyarország vízrajzának meghatározó eleme. Típusa a Fertő-tóhoz és a Velencei-tóhoz hasonlóan szikes tó, ezek Eurázsia legnyugatabbra fekvő ilyen jellegű tavai. 77 km hosszú, szélessége 1,3–14 km között ingadozik, átlagosan 7,8 km, felülete 594 km². Keleti medencéjét a Tihanyi-félsziget választja el a tó többi részétől. Déli partjánál medre sekélyebb. Északi oldalán található a badacsonyi borvidék és a Tapolcai-medence, jellegzetes vulkáni tanúhegyeivel. A tó egyes részein halászat folyik.

Balaton

Hévízi-tó A Hévízi-gyógytó Természetvédelmi Terület legismertebb látványossága a Hévízi- tó vagy Hévízi-gyógytó 4,44 ha kiterjedésével és az őt körülvevő 50 ha területű véderdővel Európa legnagyobb gyógyító erejű meleg vizes tava. Az első tutajokra épített fürdőházat 1772-ben Festetics György, a keszthelyi Georgikon alapítója építtette. Ez a tó különleges képződmény, hiszen ellentétben a többi meleg vizes tóval, melyek általában vulkanikus eredetű helyeken, agyag- vagy sziklatalajban vannak, a Hévízi-tó tőzegmedrű forrástó. A Keszthelyi-hegység nyugati lejtője mentén, a Hévízi-völgyben található, Hévíz városa mellett.

Hévízi-tó

Tihanyi visszhang A tihanyi visszhang Tihany egyik legismertebb jelensége a jelenlegi apátság 18. század közepén történt felépítése óta. A Visszhang-dombon állított echókőről elkiáltott szavak a több mint 300 méterre lévő apátság északi oldaláról verődnek vissza, 2 másodperc alatt téve meg az oda-vissza közel 700 méteres távot. A visszhang optimális esetben hétszer verődött vissza a tihanyi templom oldaláról. A domboldalra állítottak egy kis oszlopot, melyet echókőnek neveztek: innen kellett a templom felé kiáltani.

Tihanyi visszhang

Források Google Wikipédia

Készítette A Gulyás Gréta