dr.Daszkalovics Katalin

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egy vállalkozás szerződései
Advertisements

Szaszák Csaba forrás: Szoftverjogok Szaszák Csaba forrás:
Szellemi tulajdonjogok, mint hitelfedezeti biztosítékok
dr.Daszkalovics Katalin
dr. Lukács Manuéla Linda “Hogyan véd az ötletedet
Előadás a Szellemi alkotások joga köréből
Szellemi alkotások joga
Szerzői jog a digitális környezetben
dr.Daszkalovics Katalin
A bizalmi vagyonkezelési szerződés az új Ptk.-ban
Dr. Lukács Manuéla Linda A szindikátusi és licencia szerződések, a szellemi alkotások megvalósításának eszközei ELTE Állam és Jogtudományi Doktori.
A PROJEKT, A VÁLLALKOZÁSI SZERZŐDÉS SZEMSZÖGÉBŐL dr. Naszádos Krisztina NKKB Ügyvédi Iroda 2010.
Mi is az a „Know How”.
Képzési lehetőségek a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala szervezésében
Helyi termék védjegy, területi márka létrehozása
ALAPFOGALMAK SZELLEMI ALKOTÁSOK JOGA IPARJOGVÉDELEM SZERZŐI JOG
Szolgálati és alkalmazotti szellemi alkotások a magyar jogban
A szerzői jog Takács Béla 2006.
A szerzői jogról érthetően
E-KERESKEDELEM SZABÁLYOSAN
Designjog dr.Daszkalovics Katalin ügyvéd 1054 Budapest, Szemere u
Az egyes termékek kiegészítő oltalmára vonatkozó európai közösségi szabályozás (SPC) és annak hazai végrehajtása dr. Kiss Marietta Magyar Szabadalmi Hivatal.
Szerzői jogi útjelzők az analóg és a digitális környezetben
Miben tud segíteni az egyetemeknek és a kutatóknak a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala? dr. Németh Gábor SZTNH Információs és Oktatási Központ ELTE Pályázati.
© Leading Innovation – RSEU KFT. Minden jog fenntartva! Szellemi Vagyon Menedzsement Keresnyei János, ügyvezető Riglersystem Európa Kft. Pécs.
A szellemi alkotások védelme és az iparjogvédelem
TÁMOP / projekt eCompetence Multidiszciplináris Egyetemi Tudásmenedzsment rendszer fejlesztése és regionális innovációs keretrendszert.
Elektronikus kereskedelem
Szellemi alkotások jogi oltalma
Gazdasági kihívások az egészségiparban; Budapest, január Csatlakozás az Európai Unióhoz: iparjogvédelmi hatások az egészségiparban Ficsor Mihály.
1 A NEMZETI MINŐSÉGÜGYI SZABÁLYOZÁSI RENDSZER Dr. Veress Gábor egyetemi tanár 2003.
Polgári jog Szerződések joga évi IV. törvény:
Egyes társasági formák A korlátolt felelősségű társaság
A szerzői jog 2. Takács Béla Felhasznált irodalom Bednay Dezső: Gazdasági és üzleti jog LSI Oktatóközpont Budapest 2002.
AZ ALKALMI MUNKAVÁLLALÓI KÖNYVVEL TÖRTÉNŐ FOGLALKOZTATÁS GYAKORLATA március 26.
dr.Daszkalovics Katalin
ÖNKOMRÁNYZATI PÉNZÜGYI INNOVÁCIÓK május 30. hétfő U D V A R H E L Y I ü g y v é d e k PPP KONSTRUKCIÓK: A VÁLLALKOZÓI TŐKE, AZ ÖNKORMÁNYZATI.
Védjegybejelentés elektronikus úton László Áron Márk.
A szellemi tulajdon védelme Alapinformációk március
dr. Tarr Péter Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala
A szerzői jog történeti fejlődése Kezdetek
Szoftverjog és etika, adatvédelem
A „VÉD” jegy mint a szellemi tulajdonvédelem fontos eszköze Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala Nemzeti Védjegy Osztály Szép Erika.
A védett ismeret (know-how) "terjedésének" magánjogi aspektusai Dr
A szerzői jog.
Kié a projekt? Calderoni kerekasztal-beszélgetés március 12. Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u. 8. Telefon: (06-1) 235.
Szellemi alkotások és a versenyjog évi LVII. Új törvény (Versenytörvény), amely január 1-jén lépett hatályba évi LVII. Új törvény (Versenytörvény),
Pálfi Éva A szociálpolitikai szakértői tevékenység jogszabályi alapjai Balatonboglár,
 E-JOG Iparjogvédelem. IPARJOGVÉDELEM  Oltalom  A lajstromozással keletkező oltalom kizárólagos jogokat biztosít az oltalom tárgyának hasznosítására,
Iparjogvédelem II. I. Egyéb oltalmi formák 1. Használati minta 2. Mikroelektronikai félvezető termékek topográfiája 3. Formatervezési minta 4. Védjegy.
MIRE JÓ A SZELLEMITULAJDON- VÉDELEM ? Dr. Gács János tanácsadó Szekszárd, KIK december 12.
A VÉDJEGY Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala Szép Erika.
Iparjogvédelem 2. A használati minta és a mikroelektronikai félvezetők topográfiájának oltalma. Védjegyoltalom. A földrajzi árujelzők. A formatervezési.
Iparjogvédelem I.. Tárgyalási rend Iparjogvédelem I Lényege A szabadalmi jog Iparjogvédelem II Egyéb védelmi formák Nki vonatkozások.
1 Szellemi tulajdonjogok: bevezetés Lendvai Zsófia Budapest,
M UNKAÜGYI KAPCSOLATOK Dr. Fodor T. Gábor ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
Európai Uniós ismeretek A négy alapszabadság. Alapvető jogok az Európai Közösségben – a 4 alapszabadság EGK – cél: a tagállamok közös piacának kiépítése.
ARTISJUS Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület évi LXXVI. tv (Szjt.)
Adatvédelem? Valami jogászos kukacoskodás.
Dokumentumok A szerzői jog
……………………………… „Szigorúan titkos!” Rendőr-főkapitányság ig
HASZNÁLATIMINTA OLTALMI JOG
SZOFTVEREK (programok)
Nemzetközi magánjog II.
A szociálpolitikai szakértői tevékenység jogszabályi alapjai
Bevezetés az innováció kutatásba
Iparjogvédelem I..
AP6 – Elektronikus tananyag-fejlesztés
A szociálpolitikai szakértői tevékenység jogszabályi alapjai
Dr.Pálos György A szoftver jogi védelme
Előadás másolata:

dr.Daszkalovics Katalin designjog dr.Daszkalovics Katalin ügyvéd 1054 Budapest, Szemere u. 21. +36 209 225 893 www.daszkalovics.hu

A szellemi tulajdon jogvédelme Szellemi alkotás, mint tulajdon? Tulajdon, mint legteljesebb jog WIPO: World Intellectual Property Organization (ENSZ) Intellectual Property-fogalom a WIPO oldalán: „A szellemi tulajdon az ész szüleményeit foglalja magában, ide tartoznak a találmányok, az irodalmi és művészeti alkotások, a kereskedelemben alkalmazott szimbólumok, nevek, képek, formák.” Két érdek ütközik össze: Ha tulajdon, akkor védeni kell/Ha túlságosan védjük, akkor korlátozzuk hasznosulását.

Jogvédelem szükségessége A jól védett és használt szellemi alkotás versenyképességi tényező Az alkotót erkölcsi és anyagi elismerés illeti. De ha nem gondoskodik alkotása védelméről erkölcsi és anyagi veszteség éri. Hasznosítani is csak jogvédett, stabil oltalmi helyzetű alkotást tud. Ha nincs oltalom, legalább legyen titkos…

Szellemi tulajdonvédelem két területe Szerzői jogvédelem: az irodalmi, művészeti és tudományos alkotásokat védi – ipso iure, vagyis alaki bejelentés nélkül, automatikusan. Iparjogvédelem: a műszaki-gazdasági természetű szellem alkotásokat védi- hatósági segítséggel, szigorú alaki bejelentési feltétel!

Oltalmi formák 1. Általában: a Ptk. véd minden szellemi alkotást: 86. § (1): A szellemi alkotás a törvény védelme alatt áll. Szerzői jogterület: automatikus Konkrétan: oltalmi forma alatt kizárólag a bejelentésen, regisztráción alapuló oltalmi formákat értjük: szabadalom, védjegy, minta) Speciális (többlet)védelem: versenyjog: jellegbitorlás (szolgai utánzás)

Oltalmi formák kategóriái Szellemi tulajdon Oltalom Oltalmi idő szerzői alkotások automatikus, a mű fizikai létrejöttével 70 év (irodalmi, művészeti, tudományos) tehát nincs formai oltalom, de lehetséges önkéntes műnyilvántartás a SZTNH-nál. A Berni Uniós Egyezményben megállapított oltalmi idő lejártával az alkotások közkinccsé válnak. A személyhez fűződő jogok nem szűnnek meg, de az alkotások felhasználása ingyenes lesz és fejleszthető, alakítható. találmány szabadalom 20 év áru, szolgáltatás neve, árujelző védjegy 10 év (megújítható) termék külső megjelenése formatervezési mintaoltalom 5 év (4X) ötlet nem védhető know-how gyenge jogi védelem,inkább bírói gyakorlat, üzleti titokként (ha nem nyert egyéb jogvédelmet, akár mert nem volt arra alkalmas, akár mert a jogosult elmulasztotta, vagy elfelejtette megkérni…)

3 oltalmi forma alaposabb megvizsgálása 1. A szerzőt a jó felhasználási szerződések védik! De a bizonyíthatóságra van több megoldás is, pl. önkéntes műnyilvántartás, letétbe vétel, tértivevényes levél…, feltöltés 2. védjegyoltalom 3. formatervezés mintaoltalom

Felhasználási szerződés 1999. évi LXXVI. Tv. A szerzői jogról:42. § (1) Felhasználási szerződés alapján a szerző engedélyt ad művének a felhasználására, a felhasználó pedig köteles ennek fejében díjat fizetni. Legfontosabb kérdések: Kizárólagosság? Hatály? (területi, időbeli, felhasználási mód) Átruházhatja? Átdolgozhatja? Főszabály: csak írásban Ellenérték – a felhasználással arányos mértékben Szoftver, reklámmunka esetében: átruházás. (esetleges forráskód-átadás, vagy letétbe helyezés)

Önkéntes műnyilvántartás SZTNH-nál, díjfizetés ellenében (5000 Ft) Szerző nyilatkozik, hogy a mű a sajátja Hivatal igazolja, hogy nyilvántartásba vette Közokirat, ami jogvitában perdöntő bizonyíték Tervezőknek is javasolt, főleg ha alkotásukra nem szereznek oltalmat (a 3 éves közösségi UCD-védelem mellé)

Védjegyoltalom A védjegy a márkanév legfontosabb védelmi eszköze Fogalom: Minden olyan grafikailag ábrázolható megjelölés, amely alkalmas arra, hogy valamely árut, vagy szolgáltatást megkülönböztessen mások áruitól, vagy szolgáltatásaitól. Hogyan szerezhető meg a védjegyoltalom? A bejelentést követő lajstromozással. (Lajstromozás lépésről lépésre : a következő előadás témája) Oltalmi idő: 10 év, ami további 10-10 évre – díjfizetés ellenében – korlátlanul hosszabbítható.

Formatervezési mintaoltalom Az alkotás külső jellegzetességeit védi Csak az a minta védhető, ami: új és egyéni jellegű Új: ha még nem hozták nyilvánosságra Egyéni jellegű: ha a bejelentett elsőbbségi időpontja előtt már nyilvánosságra jutott bármely más mintához képest a tájékozott használóra eltérő benyomást tesz. Hogyan szerezhető meg a formatervezési mintaoltalom? A bejelentést követő lajstromozással. Lajstromozás lépésről lépésre (a következő előadás témája) Oltalmi idő: 5 év, ami további 5-5 évre – díjfizetés ellenében – max. 4x hosszabbítható.