Mindenszentek temploma Pécs

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
PÁRIZS A KÖZÉPKORBAN Kattintással tovább…..
Advertisements

Nana Mouskuri – Schubert / Ave Maria
Ének : Nana Mouskouri / Schubert – Ave Maria A Pécsi Bazilika.
 1709-ben pestisjárvány pusztított a városban. A katolikus templom 1757-ben, a református 1787-ben épült ben újabb járvány, kolera pusztított.
 Kolozs megyében található,megyeszékhely  Népessége: fő (2009)  Magyar lakossága: fő (2002)  Címere középkorú eredetű,mintája a város.
Felsőregmec.
Készítette: Albert Krisztina
Erdélyben jártam 1994 A nagyváradi római katolikus bazilika között épült. A legnagyobb barokk stílusban épült templom Romániában. Nagyvárad.
Cella Septichora.
2010. III. 29. Fülöpszállás. Fülöpszállás község (Bács-Kiskun megye) Egyenesen álló, csücskös talpú pajzsban - kék mez ő ben zöld halmon álló, szembeforduló,
Román stílus jellemzői(formákban):
Keleti végeken… arandria.multiply.com 2009 szeptember.
5. NAP.
A MAGYAR BAROKK /50.
Szendrő nevezetességei
Kölcse.
KRUCSAY OLTÁR Nyírbátor.
Farkas utcai református templom, Kolozsvár
Gázi Kászim pasa dzsámija
Pécs turizmusa.
Pécs városi turizmusa Andalits Alexandra.
ERDÉLY Székely himnusz Klikkelj.
KÉPTOVÁBBÍTÁS MANUÁLIS
ÁRPÁD-KORI TEMPLOMOK ZALÁBAN
A gótika, sz..
Verpeléti 24 lakásos társasház Egerszalóktól 11 kilométerre
Aranygombos Telkibánya
A román kor (romanika) művészete
Ungvár.
Napkor A mi településünk.
BUDAPESTI SÉTA 6. ÉVFOLYAM.
Ókeresztény Sírkamrák
A 19. századi orosz kultúra az építészet tükrében
A tridenti zsinat 21/B.
Készítette: Bujdosó Villő
Barokk művészet, sz. fordulójától a 18. sz. közepéig
Itália egyik ékessége, a pisai Dóm épületcsoportja, a
Kultúra a török hódoltság korában
Keleti végeken… arandria.multiply.com 2009 szeptember.
ADVENTI MŰEMLÉKI SÉTA SOPRONBÁNFALVÁN
ÚJÉVI MŰEMLÉKI SÉTA SOPRONBÁNFALVÁN január 3. (szombaton) 14 órától Árpád-kori Mária Magdolna templom — Kolostorlépcső — Pálos (hegyi) templom Vezet.
Tettye.
Törpeállamok.
A csarodai református templom Forrás: Wikipédia Képek: Ruzsa Miklós.
Történelmi vonatkozások
Lednice - vár
Mátyás templom Készítette: Veszi Viktória.
A Siklóshoz tartozó és mintegy 1500 lakosú Máriagyűd híres Mária-kegyhely, a magyar zarándokút befejező stációja. A közeli forrás már a rómaiak idejében.
Retusált látképek Mennyire ismered Magyarországot?
LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ A példás kanizsai Halis István Csáki Fanni (Piarista Általános.
HAJDÚDOROG A leletek tanúsága szerint a bronzkortól kezdve lakott területen éltek szarmaták és avarok is. A hét történelmi hajdúváros egyike, a honfoglalás.
Eger Télanyók csapata.
Teleki bemutatása. Fekvése Somogy megyében, a Balatonföldvári kistérségben, a Balatontól délre 10 km-re található, a Külső-Somogyi dombságban. Kicsi,
KÜKÜLLŐVÁR (Cetatea de Balta, Kokelburg,) Foto: Csedő Attila
Susann Nordströms Orkester - True Love
KAPOSMÉRŐ Készítette: Diarráné Kiss Enikő SZIE-GTK Gazdálkodási és Menedzsment Szak Levelező Tagozat I.évf.
A Novohrád-Nógrád Geopark értékei – oktatási segédanyag
02/10/ :56 T.B. STRASSBURG A Kis Franciaország „A Kis Franciaország“ egy nagyon kedves és bájos terület, csatornákkal, jellegzetes, múlt századbeli.
Nagyszombat. Története Már a kelták és a rómaiak előtt is lakott hely volt, majd Trnava néven szláv település, melyet III. Béla lánya, Konstancia, aki.
Már a kvád törzsek is bányásztak itt ércet a hegyekben, a honfoglalás után kis bányatelepe a zólyomi vár tartozéka volt. A várost a németek alapították.
Veresegyház.
Székelykeresztúr Fekvése:
Szalay Petra, Almási Lilla
Retusált látképek Mennyire ismered Magyarországot?
Kolozsvár.
PASSAUI ZARÁNDOKLAT ( ).
Magyarországi Barangolások A Budai Várnegyedben
Határtalanul program 2018 Felvidék.
Keleti végeken… 2009 szeptember arandria.multiply.com.
Nagykároly-i kastély, és Nagyvárad.
Előadás másolata:

Mindenszentek temploma Pécs

A Budai külváros legrégibb épülete A Budai külváros legrégibb épülete. A várfalszerű kerítés veszi körül, a hajdani temető kerítése. A Tettye-patak völgyének lakossága már a 13. század elején egyhajós templomot emelt itt. Az eredetileg román stílusú Mindenszentek templomát a 15. század végén késő gótikus stílusban átalakították. Külseje egyszerű, főhomlokzatának háromszögű oromzatán alacsony torony emelkedik. Belső berendezése nagyrészt a 18. századból származik, barokk stílusú.

1900-ban:

A török hódoltság alatt Pécs egyetlen keresztény kézen maradt temploma volt, amelyet közösen használtak a katolikusok, a reformátusok és az unitáriusok. 1588-ban itt tartotta híres hitvitáját, a Pécsi Disputát, Skaricza Máté református és Válaszúti György unitárius lelkész. A 17. század közepén a templom unitárius lett, a katolikusok csak 1664-ben nyerték vissza. A 18. század elején, 1704-ig a jezsuiták kezelésében volt. Ez időben háromhajóssá építették át, ekkor épült a hagymasisakos kis torony. A templom kőfallal zárt temetőjének déli részén 18-19. századi sírok, északon barokk sírkövek láthatók.

Pécs egyik kevéssé ismert, de rendkívül fontos szerepet játszó temploma. A török megszállás idején (1543-1686) ez a középkori eredetű templom volt az egyetlen, amelyben keresztény istentiszteletet lehetett végezni. 1588. augusztusa végén e templom falai között folyt le a „Pécsi Disputa” néven ismert hitvita. Ebben Válaszúti György unitárius pap és Skaricza Máté ráckevei kálvinista prédikátor érvei csaptak össze a hit kérdéseiben. A nyilvános teológiai vita állítólag Skaricza győzelmével végződött.

A templom háromszög alakú homlokzatát és tornyát az 1740-es barokk átépítés során nyerte, szentélye gótikus, de eredetileg a román korból származik. A török kiűzése után egy ideig ez volt a püspöki templom, mert az ostrom alatt a székesegyház boltozata több helyen is beszakadt és használhatatlanná vált. Ebben az időben a város püspöke a templommal szemben egy kis házban lakott. A fallal körülvett dombot a középkorban temetőnek használták. 1935-ben karmelita kolostor épült a templom északi oldalához.

Köszönjük a figyelmet! Mátyás Dóra Kollár Fortuna Fenyvesi Tamara Bihary Virág 11/C