KÁLLÓSEMJÉN.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
VALKÓI EGYHÁZKÖZSÉG.
Advertisements

Híres épületek a Reformkorban
K REFORMÁCIÓ C SZÉKELYUDVARHELY KOLLÉGIUM E M 100 ÉV T.
Iparművészeti Múzeum A főváros egyik legszebb látnivalója a Lechner Ödön és Pártos Gyula tervezte, Zsolnay kerámiával fedett szecessziós palota. Gyűjteménye.
Készítette:Fekete Ágnes
Világörökségünk A budai vár.
Felsőregmec.
Készítette: Albert Krisztina
Fenyő utcai és Béketelepi játszóterek építése
Mondák, dalok útja Zsámbok.
DÉVAVÁNYA.
KÁRPÁTALJA-2 Munkács első fennmaradt írásos említése 1150: Muncas. A mai vár helyén az első, fából épült őrtornyot honfoglaló.
A falu bemutatása Készítette: Szlovicsák Valéria 8.c
Széchényi-hársfasor Javaslat a Nemzeti Értéktárba való felvételre Természeti és Épített Környezet Szakbizottság 2013.
Vargáné Gálicz Ivett PhD hallgató Szent István Egyetem
Olvasunk és cselekszünk egészségünk megvédéséért: Egészséges életmódra nevelés a könyvtári foglalkozások keretében című program kipróbálásának tapasztalatai.
5. NAP.
Kalotaszentkirály.
Réde Készítette: Bárány Dorián gazdálkodás és menedzsment I. évfolyam I. csoport.
Óbarok Forrás: Saját képek.
Szendrő nevezetességei
Kölcse.
Milota.
AZ ÁKOSI TEMPLOM Dari Andrea.
Készítette: Kleri Dzsenifer
Siklós-Máriagyűd vallási turisztikai vonzereje Készítette: Héhl Leila.
Készítette: Greges Dániel
Szatmár-Szatmár Szilvaút
K ESZTHELY TURIZMUSA K ESZTHELY FÖLDRAJZA Balaton nyugati végén, a Keszthelyi-öböl partján, a Zala folyó torkolatától északra fekszik A környéken.
Pécs turizmusa.
Pécs városi turizmusa Andalits Alexandra.
Csáki Zoltán Országos Széchényi Könyvtár Digitális folyóiratok tartalomjegyzékeinek feldolgozása az OSZK-ban (EPAX projekt) NETWORKSHOP 2008.
ÁRPÁD-KORI TEMPLOMOK ZALÁBAN
Köszöntjük Önöket az „Esély az együttműködésben” – Élhetőbb vidék megteremtése konferencián!
Budapest nevezetességei!
Andrássy út Hősök tere Vajdahunyad vára
AZ ÁLLAMFŐ JOGÁLLÁSA A POLGÁRI KORBAN
Napkor A mi településünk.
Készítette: Bujdosó Villő
ÖRÖKSÉGGAZDÁLKODÁS ÉS ÉRTÉKTEREMTÉS VESZPRÉMBEN. AZ 1000 ÉVES VESZPRÉM „A KIRÁLYNÉK VÁROSA” –A történelmi múlt fontossága Két pólusú városi struktúra.
Készítette: Tóth Ildikó Ybl Miklós tervei szerint épült 1875 és 1883 között neoreneszánsz stílusban, a Várkert Duna felőli lezárásaképpen. Eredetileg.
Kalandozás a Báthoryak és a Rákócziak földjén
Történelmi vonatkozások
A Wikipédiából, a szabad enciklopédia felhasználásávavl készítettem.,a Peles –Kastélyról ezt az összeállítást. Rámánia legszebb és legnevezetesebb emlékművéről,
Ekecs-Okoč Ekecs (szlovákul Okoč) község Szlovákiában a Nagyszombati kerületben aDunaszerdahelyi járásban. Közigazgatási területe 63,43 km². A mai község 1976-ban.
A Siklóshoz tartozó és mintegy 1500 lakosú Máriagyűd híres Mária-kegyhely, a magyar zarándokút befejező stációja. A közeli forrás már a rómaiak idejében.
HAJDÚDOROG RÉGÉSZETI LELETEK TANÚSÁGA SZERINT MÁR A RÉZKORBAN IS LAKOTT HELY VOLT. ERRE UTAL A VÁROS HATÁRÁBAN TALÁLT RÉZBALTA, AMI KR.E
Jósa András Múzeum (2356-1) Jósa András Múzeum (2356-1)
HAJDÚDOROG A leletek tanúsága szerint a bronzkortól kezdve lakott területen éltek szarmaták és avarok is. A hét történelmi hajdúváros egyike, a honfoglalás.
Ismerkedés Várgesztessel Készítette: Dienes Zoltán SZIE GTK GM levelező 1szemeszter.
Készítette: Dóbiás Kinga
Eger Télanyók csapata.
Zemplénagárd.
Teleki bemutatása. Fekvése Somogy megyében, a Balatonföldvári kistérségben, a Balatontól délre 10 km-re található, a Külső-Somogyi dombságban. Kicsi,
A MAGYAR TEHETSÉGGONDOZÓ TÁRSASÁG DEBRECENI JUBILEUMI KONFERENCIÁJA Az MTT-Kelet-magyarországi szekció rendezvényeinek szerepe a Taktaharkányi Apáczai.
KÜKÜLLŐVÁR (Cetatea de Balta, Kokelburg,) Foto: Csedő Attila
Tevel (Bonyhádi kistérség).
A Heves megyei Markaz bemutatása Készítette: Balog Ádám GTK-KM 1. Évfolyam 1. Félév.
Medgyesegyháza. Fekvése Békés-megye dél-keleti részén fekszik. Békéscsabától kb. 30 km-re. Itt található Medgyesegyháza!
A Novohrád-Nógrád Geopark értékei – oktatási segédanyag
Sárrétudvari.
ÉCS Község. A község adatai (2001-ben) Település rangja:Község Lakosok száma:1762 Fő Telefon körzetszám:96 Irányítószám:9083 Népsűrűség:88,86 Fő/Km 2.
Késmárk Ahogy mi látjuk. Története Területe már a késő kőkorban lakott volt, a várban a puhói kultúrához tartozó telep maradványait tárták fel. Helyén.
Zene:Edvard Grieg.Morning Mood.
Veresegyház.
Gróf Klebelsberg Kuno (Magyarpécska, Arad vármegye, november 13. – Budapest, október 12.) magyar jogász, országgyűlési képviselő, művelődéspolitikus,
Emlékhelyek, régi építmények
Székelykeresztúr Fekvése:
Pesti Nikolett és Nyiri Anna Sára
Nagykároly-i kastély, és Nagyvárad.
Előadás másolata:

KÁLLÓSEMJÉN

ELHELYEZKEDÉS Kállósemjén Kállósemjén Nagyközség Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a  4911.sz. út mentén Nagykálló és Nyírbátor között, a  Nyírség   szívében  helyezkedik el. A megyeszékhelytől, Nyíregyházától DK irányban  való távolsága 23 km. Elérhető közúton és  vasúton egyaránt, a Nyíregyháza - Mátészalka vonalon. Tipikus főutcás település. Az infrastruktúra kiváló. Kállósemjén

TÖRTÉNELME A községet az ősfoglaló   Balog-Semjén nemzetség alapította a XI. században. Első írásos  említése 1271- re tehető, amikor V. László vásárjogot biztosított a falunak. Az 1335.évi családi osztozkodáskor a Nagy-Semjéniek birtoka lett, ekkor a helység neve is Nagy-Semjén. A XIV. században a Kállay Család birtoka lett. 1549-ben már Kallo Semian néven említik. Az 1567.évi összeíráskor török uralom alatt állt és Kállói-Lewkes János tulajdona volt 37 portával. A község újranépesítése a majdnem kihaló Kállay család nevéhez , nevezetesen Kállay Miklóshoz  fűződik. A folyamatos fejlődés azt eredményezte, hogy 1939-re 4800 főre gyarapodik a lakosság. Ebben az időben adott településünk az országnak miniszterelnököt Kállay Miklós személyében. A település nemesi családjai Kállay, Gyulaházy és a Szakolyi családok. A mindig mezőgazdasággal foglalkozó nagyközségben az 1979-ben megalakult mezőgazdasági  szövetkezet 1990-ig a legnagyobb foglalkoztatónak számított, 400 dolgozójával. 1990. után továbbra is az egyetlen megélhetési forrást a föld  biztosítja. Jelenlegi lakossága 3775 fő.

1317 körül Szent Miklós tiszteletére szentelték fel. NEVEZETESSÉGEI Kállósemjén községnek - építészeti és műemléki szempontból is figyelemreméltó, három temploma van: A római katolikus templom az 1930-as években épült, korábban a Boldogságos Szűz tiszteletére  épített kápolnát említ az írás az 1300-as évekből. Műemlék jellegű a görög katolikus templom, a XVIII. század végén alakították át késő barokk stílusban.  1317 körül Szent Miklós tiszteletére szentelték fel. A református templom 1894.évben épült, azelőtt kőtemplomuk volt.

I. világháború áldozatainak MŰEMLÉKEK I. világháború áldozatainak emlékműve Az 1848-as szabadságharc Emlékműve Millenniumi Szobor II. világháború áldozatainak állított emlék

Kállay család kastélya Kállay - Kúria Történelmi Hársfasor Kállay Miklós miniszterelnök lakóhelye- településünk műemléke, barokk stílusú. A kastély több mint 200 éves, 1763-ban építette olasz építő, Salvator és Giuseppe Aprilis,  Kállay György  megrendelésére. A II. világháború  idején megrongálódott, 1964-re állította helyre a Műemlékvédő Egyesület. 1994-ig diákotthonként működött.  A kastélyhoz tartozó park  természetvédelmi terület, különösen értékes benne a hársfasor. A parkban húzódik meg szerényen az egyszerű,  mediterrán jellegű kápolna, mely  alatti kripta a Kállay család temetkezési helye. Kállay család kastélya

KÁLLAY - CSALÁD A XIV. században a Kállay Család birtoka lett a település. A település életét, meglétét, fennmaradását, fejlődését köszönheti a családnak. „Apáról – fiúra száll családjukban a tudomány és kultúra támogatásának hagyománya.” A Balog-Semjén nemből eredő família az évszázadok alatt igen jelentős szerepet vállalt a magyar történelemben, mind országos, mind megyei, mind pedig helyi szinten. Levéltáruk, amelyet Kállay Ödön a Magyar Nemzeti Múzeumnak adományozott a 13. századig vezeti vissza a történelmüket. A Kállay család tagjai közül a kisebb-nagyobb közigazgatási pozíciókon keresztül a miniszterelnökségig sokféle pozíciót betöltöttek: megyei főszolgabírók, táblabírók, alispánok, főispánok, miniszterek, országgyűlési követek, képviselők, császári és királyi kamarások voltak. Legkiemelkedőbb szerepet az 1920-30-as évekre kapta a település a családtól, ekkor egy darabig a család tevékenységének központja is itt volt. Országos jelentőségű mintagazdaságot hozott létre Kállay Miklós, melyben kiemelt szerepet kapott a gyümölcsfa- és szőlő termesztés, illetve az állattenyésztés. „A Kállay Kúria Versenyképes Turisztikai Attrakciója” – elnevezésű projektet is ezen dicsőséges évtizedekre alapozva, a család Kúriáját ezen időszakban meglévő színpompájába szeretnénk és fogjuk is visszaállítani.

KÁLLAY – CSALÁD KIEMELKEDŐ ALAKJAI Kállay János 1526-ban II. Lajos egyik testőrparancsnoka volt. Kállay Béni (1839-1903) 1882-től az Osztrák–Magyar Monarchia pénzügyminisztere, huszonegy évig tartó minisztersége példa nélküli. 1878-tól Bosznia-Hercegovina kormányzója is. Kállay Rudolf (1853-1920) 1884-től a nagykállói Nyilvános Közkórház sebész főorvosa, 1887-től kinevezett igazgató főorvosa. Majd a nyíregyházi Erzsébet Közkórház első igazgató főorvosa, 16 éven át látja el kiemelkedően ezt a feladatot is. 1895-ben az Országos Közegészségügyi Tanács tagja lett, 1905-ben királyi udvari tanácsosi címet kapott. Kállay András (1839-1919) 1886- 1888 között a Felső- Szabolcsi Tiszai Ármentesítő Társulat elnöke. Tisza Kálmán miniszterelnök felkérésére 1889 júniusában vállalta el a szabolcsi főispánságot. Kállay Béni

Dr. Kállay Kristóf (1916-2006) 1951-ben került az Európai Állattenyésztési Szövetség főtitkári székébe. 1958-tól 1967-ig pedig az Európai Duna Bizottság főtitkára. 1967-ben magas álláshoz jutott, kinevezték az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Szervezeténél (FAO) az európai osztály vezetőjének. Dr. Kállay Kristóf 1943-ban lett máltai lovag. 1978-1997 között a Szuverén Máltai Lovagrend Szentszékhez akkreditált meghatalmazott minisztere és rendkívüli nagykövete volt, II. János Pál pápával személyes, jó kapcsolatban.

Dr. KÁLLAY MIKLÓS (1887-1967) Dr. Kállay Miklós 1929- 1931 a Bethlen- kormány kereskedelemügyi államtitkára, országgyűlési képviselő, 1932- 1935 a Gömbös kormány földművelésügyi minisztere, tisztségéből önként távozott. 1937- 1942 az Országos Öntözésügyi Hivatal első elnöke, a felsőház tagja, 1942. március 9. – 1944. március 19. között Magyarország miniszterelnöke. Dr. Kállay Miklós

''In asperis et prosperis'' - 800 év Magyarország és Szabolcs megye szolgálatában – A Kállay kúria versenyképes turisztikai attrakciófejlesztése ÉAOP-2.1.1/E-12-k2-2012-0005

PROJEKT CÉLJA Kállósemjén település e program keretében indított településfejlesztési projektet. Az Európai Unió által közel 100 %-os intenzitással támogatott beruházás célja, hogy a település történelmi és kulturális örökségének megőrzésével segítse elő a térség fejlődését, versenyképességének megteremtését. A Kúria jól frekventált helyen, a Nyíregyháza-Nyírbátor főútvonal mentén, a település központjában helyezkedik el. Dr. Kállay Miklós miniszterelnök egykori lakóhelyén olyan turisztikai helyszín jön létre, mely az országban egyedülálló módon eleveníti fel a 20. század első felének nagypolgári miliőjét a korszak és a Kállay család életének, tárgyainak bemutatásával. A komplex turisztikai kínálat tartalmas és szórakoztató kikapcsolódást nyújt majd a hazai és külföldi látogatók számára.

TURISZTIKAI KÍNÁLAT A beruházással olyan sokrétű turisztikai kínálat jön létre, mely vonzó lesz a legszélesebb érdeklődői csoportok számára: régi játékokat felelevenítő játszóházat, sétányokkal övezet parkot, a történelem iránt érdeklődőknek a Kállay-család tárgyi emlékeit bemutató kiállítást, a kor hangulatát felidézendő pedig a 20-as 30-as évekből származó korabeli autót, motorokat és kerékpárokat tekinthetnek meg és próbálhatnak ki az érdeklődők, A kúriában különleges nosztalgiakávézó nyílik meg, valamint egy 150 fő befogadására is alkalmas rendezvényterem kerül kialakításra. A beruházás várhatóan 2014. év végén fejeződik be és várja első látogatóit!

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!