Az érettségi rendszere

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI MÁJUS-JÚNIUS
Advertisements

2012. Január 24. Érettségi Érettségi formái  Rendes érettségi vizsga a középiskolai tanulmányok követelményeinek teljesítése után, a tanulói jogviszony.
Tájékoztató az emelt szintű érettségiről a 10-dik évfolyamosoknak
Az érettségikről Nem csak az Informatika tantárgy.
NYELVVÁLASZTÁS A 10B 10C. LEHETŐSÉGEK • EDDIGI NYELV FOLYTATÁSA 12. OSZTÁLY VÉGÉIG • ÚJ NYELV VÁLASZTÁSA ELŐREHOZOTT ÉRETTSÉGI UTÁN.
Felvételi tájékoztató 2011 Felvételi Felvételi tájékoztató 2011 A döntést segítő kiadványok •Felsőoktatási felvételi tájékoztató szeptemberben.
AMIT FELTÉTLENÜL TUDNI KELL AZ ÉRETTSÉGI VIZSGÁKRÓL 2014.
A kétszintű érettségiről. A kétszintű érettségi vizsga rendszere Középiskola Érettségi vizsga Felsőoktatás Nyilvános és a középiskolában elsajátítható.
Utazás &Turizmus érettségi 2008 tavasz. U&T érettségi Központilag akkreditált érettségi vizsgatárgy (Ady Endre Gimn., Ráckeve Csak k özépszintű! Felvételinél.
Tudnivalók a kétszintű érettségiről tanév.
. J elentkezés a kétszintű érettségire 2004/2005. tanév február 10.
A tételek eljuttatása az iskolákba
2010. február KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA
2008. február KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA. KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA ÉRETTSÉGI ELŐKÉSZÍTŐ középszintű emelt szintű ÉRETTSÉGI VIZSGA Feltétele: a tanuló.
Jelky András Szakképző Iskola és Kollégium Érettségi május-június.
A kétszintű érettségiről
Pontszámítás BSc,osztatlan képzések és felsőfokú szakképzések esetén, 2011 Nagy Pontszámítási Nap Felvételi összpontszám ( pont): -Tanulmányi.
1 Emelt szint – továbbtanulás Kovács Zoltán igazgatóhelyettes.
Készülés az érettségire és a továbbtanulásra!?
A közép- és emelt szintű vizsga tanári értékelése
Földrajz Közép és emeltszintű vizsgák értékelése vizsgatárgyanként
Gazdasági ismeretek.
Befolyásolhatták-e a jelentkezői döntéseket a felvételi rendszer és a képzési szerkezet változásai?  Képzési szerkezet  Felvételi követelmények  Állami.
Felvételi pontszámítás. A pontszámítás alapját a középiskolai eredmények és az érettségi teljesítmény adják, amelyek például emelt szintű érettségiért,
Jogszabályok 100/1997. Az érettségi vizsga vizsgaszabályzata: 100/1997. (VI.13) Korm. rendelet 269/2000. A felsőoktatási intézmények felvételi eljárásainak.
1 Érettségi tájékoztató 2008 Érettségi tájékoztató február 8.
9. kétszintű érettségi-felvételi május-június.
10. kétszintű érettségi-felvételi május-június.
Érettségi tájékoztató 2013/2014-es tanév. Az érettségi vizsga menete Írásbeli időszak: május –Az érettségi időpontokat külön táblázatban olvashatják.
Tájékoztató az emelt szintű érettségiről a 10-dik évfolyamosoknak
Kétszintű érettségi.
Változások a vizsgarendszerben
Emelt- vagy középszintű felkészítés? Szülői értekezlet Lovassy László Gimnázium március 1.
Közoktatás-fejlesztési főosztály Friss Péter főosztályvezető
KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI MÁJUS-JÚNIUS
2015. február KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA
Be kell hozni a meglévő előrehozott érettségiről a törzslapkivonatot.
Tájékoztató 10. osztályosoknak
Horváth Zsuzsanna – Ütőné Visi Judit Az OKKR bevezetésének feltételei és szabályozási környezete a közoktatás nézőpontjából Javaslatok az Országos képesítési.
Tájékoztató 10. osztályosoknak Az érettségi vizsga Kötelező tárgyak: magyar nyelv és irodalom, történelem, matematika, idegen nyelv + 1 választott tárgy.
Kétszintű érettségi. tartalom érettségi érettségi és nyelvvizsga emelt szint szerepe emelt szintű oktatásra jelentkezés pontszámítás jogszabályi háttér.
Tájékoztató a kétszintű érettségiről és a felvételiről december 10. JAG.
JAG. ÉRETTSÉGI Jelentkezési határidő:február 15. Jelentkezés:iskolában, jegyzőnél JAG FELVÉTELI Jelentkezési határidő: február 15. Jelentkezés: EGYÉNILEG.
Vizsgaszabályzat ismertetése A vizsga ideje  május (csütörtök-péntek)  Azokon a napokon a tanulóknak nincs órarend szerinti tanítás.
Érettségi tájékoztató Vizsgára jelentkezés.
ÉRETTSÉGI 2016 Általános tájékoztató az érettségiről
Gyorsjelentés az érettségi eredményeiről július 12.
Érettségire készülünk! 2008/2009. tanév Írásbeli vizsgák: május 4 –től Szóbeli vizsgák: június 22 – 24.
Felsőoktatás-felvételi 2011/2012. tanév. Az érettségi fajtái Előrehozott: a tanulói jogviszony fennállása alatt az egyes vizsgatárgyra előírt isk. tanulmányi.
ÉRETTSÉGI VIZSGA A XÁNTUSBAN A XÁNTUSBAN Fehérvizi Judit közismereti igazgató helyettes.
Érettségi tájékoztató 2017.
Aktuális információk az érettségi, felvételi rendszerben
Kétszintű érettségi.
Aktuális információk az érettségi, felvételi rendszerben
Érettségi tájékoztató 2016/2017
Jelentkezés Érettségire jelentkezés határideje: február 15. Helye: Tiszakécskei Református Általános Iskola és Gimnázium.
TÁJÉKOZTATÓ A KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGÁRÓL
TÁJÉKOZTATÓ A KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGÁRÓL
Érettségi eredmények 2017.
Kétszintű érettségi 2018 május
TÁJÉKOZTATÓ A FAKULTÁCIÓ VÁLASZTÁSHOZ
2018.május-június érettségi vizsga eredményei 2018.augusztus 31.
Felsőoktatási felvételi eljárás 2018
Tájékoztató az emelt szintű érettségi felkészítésről 10. évfolyam
ÉRETTSÉGI MÁJUS-JÚNIUS
Aktuális érettségi időszak: május 06 – június 28.
ÉRETTSÉGI/TOVÁBBTANULÁS 2018/2019
A kétszintű érettségiről
423/2012 (XII. 29.) Korm. rendelet alapján
Tájékoztató a 2020-as felsőoktatási felvételi eljárásról
Előadás másolata:

Az érettségi rendszere Közoktatás-fejlesztési főosztály Mire vállalkozik, s mire nem a tájékoztató: .

Az előadásban érintett kérdések Az érettségi alapelvei A szabályozás kérdései A felkészülés szervezési és pedagógiai feladatai

Az érettségi rendszer alapelvei Egységes vizsga Felvételi vizsga A közoktatásban reálisan elsajátítható készségek és megszerezhető ismeretek határozzák meg a követelményeket Differenciálás: a két szint segítségével

Az érettségi vizsga jellemzői tartalmi modernizáció nyilvános, jogszabályban rögzített, részletes vizsgaleírás pontos értékelési leírás rugalmas vizsgalehetőség

Alapvető jogszabályok Közoktatási törvény 100/1997. Korm. rendelet az érettségi vizsga vizsgaszabályzatának kiadásáról 40/2002. (V. 24.) OM rendelet az érettségi vizsga részletes követelményeiről

Az érettségi vizsga fajtái I. Rendes érettségi vizsga a tanulói jogviszony fennállása alatt vagy megszűnését követően első alkalommal tett érettségi vizsga. Előrehozott érettségi vizsga az egyes tantárgyra előírt tanulmányi követelmények teljesítése után, a tanulói jogviszony fennállása alatt, a középiskolai tanulmányok teljes befejezése előtt, egyes vizsgatantárgyból, első alkalommal tett érettségi vizsga.

Az érettségi vizsga fajtái II. Pótló érettségi vizsga fel nem róható okból meg sem kezdett, vagy megkezdett, de be nem fejezett rendes, előrehozott, kiegészítő, szintemelő érettségi vizsga folytatása. A javító érettségi vizsga a vizsgázónak felróható okból meg sem kezdett, vagy megkezdett, de be nem fejezett, illetve a tanulmányi követelmények nem teljesítése miatt sikertelen érettségi vizsga megismétlése.

Az érettségi vizsga fajtái III. Az ismétlő érettségi vizsga az érettségi bizonyítvány kiadása után iskolai felvételi kérelem elbírálásához vagy más okból megismételhető az egyes tantárgyból korábban sikeresen letett vizsga. (Cél: a jobb teljesítmény)

Az érettségi vizsga fajtái IV. Kiegészítő vizsga: az érettségi biz. kiadása után egy új tárgyból letett vizsga. Szintemelő vizsga: a középszinten sikeresen befejezett érettségi vizsgának az emelt szintű vizsgán első alkalommal történő megismétlése.

Vizsgaidőszakok Január-február Május-június Szeptember október

Segítség az előkészítéshez Próbaérettségi Funkciója: informálás, tapasztalatszerzés Mintafeladatok, feladatsorok www.om.hu/közoktatás/érettségi vizsga „kézikönyv”

Próbaérettségi tapasztalatok A javítási útmutató betartása A vizsgadolgozatok többszöri átolvasása A vizsgáztatói és a tanári szerep konfliktusa

Az érettségi szervezése 2005. május-június Érettségi az új követelmények szerint közép- vagy emelt szinten 4 kötelező + egy kötelezően választható tárgy 2005. február 15. A tanuló dönt

Az érettségi szervezése 2005-ben 1. Hagyományos érettségi vizsga tanulmányaikat 2000 szeptemberében kezdő, 13. évfolyammal zárók 2. Új rendszerű érettségi vizsga: írásbeli: ugyanakkor, de külön terem, külön felügyelet május 9- május 30. között szóbeli emelt szint: 2005. június 8-14. 2szintű is magyar, matek, történelem, angol, német …. Olasz Dózsa 2005. Május 24. Szübeli vizsga pótnapja: június 13.

A középszintű érettségi vizsga a középfokú tanulmányokat lezáró, központi követelményekre épülő, de belső lebonyolítású és belső értékelésű vizsga marad vizsgarészek központi feladatlap, javítási útmutató

Az emelt szintű érettségi vizsga külső vizsga tantárgyi bizottság Szervező az OKÉV

Az érettségi vizsgák értékelése, érdemjegyek és bizonyítvány Elégséges: összpontszám 20 %-a, a vizsga sikeres teljesítéséhez minden egyes vizsgarészen külön-külön is el kell érni a 10 %-os teljesítményt. százalékok és osztályzatok A

„régi” és „új” érettségi viszonya „régi” – középszintűnek minősül átváltása: a) jeles (5) 100 %, b) jó (4) 79 %, c) közepes (3) 59 %, d) elégséges (2) 39 %.

Az érettségi vizsga és a felsőoktatási intézményekbe való bejutás Az alapképzésben a felsőoktatási felvételi vizsga szerepét a kétszintű érettségi vizsga veszi át (kiv. művészeti és testkulturális területeken) többletpontok: kötelező és adható Közepes vagy jobb emelt szintűért + 7pont Nyelvvizsgáért (+ 7, + 10 pont) sportteljesítmény

A pontok kiszámítása Marad a 120 pontos rendszer (min. 72 pont) „hozott” és „szerzett” pontok aránya 50-50% 4 éretts. tárgy + 1 választott 50 pont érettségi átlag kétszerese 10 pont Érettségin vizsgatárgyanként elért eredmény százalékának átszámítása

Az érettségi vizsga százalékos teljesítményeinek átszámítása felvételi ponttá   az érettségi vizsga százaléka felvételi szerzett pont tantárgyanként (két tárgy esetén ) (egy tantárgy esetén) 90% - 100% 30 60 85% - 89 % 29 58 70 % - 74 % 26 52 65 % – 69 % 25 50 50 % - 54 % 22 44 35 % - 39 % 19 38

Képzési feladatok Képzés kötelezettség az emelt szintre (képzők képzése, akkreditált képzések)