Ifi István ügyosztályvezető 2008. november 2 4. Esélyegyenlőség a fővárosi TISZK-ekben.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kaposvár.
Advertisements

Mit lehet tudni a célcsoportról?
TÁMOP / TÁMOP / A kompetencia alapú oktatás megvalósítása Mosonmagyaróváron A pályázati kiírás forrását az Európai.
A kiemelt projekt tapasztalatainak hasznosítása „Tett - Program az áldozatokért és tettesekért” nyitókonferencia december 16. Siófok Lénárd Krisztina.
Fancsalszki Éva projektmenedzser TÁMOP-2.4.3/A-09/ Június 07.
Munkanélküli fiatalok: egy hátrahagyott generáció
Katona József MKSZIG 1 Katona József Szakközépiskola és Felnőttoktatási Gimnázium.
Gundel Károly Térségi Integrált Szakképző Központ TÁMOP / január „Jó szakma- biztos jövő”
3. alprojekt A hátrányos, ill. halmozottan hátrányos helyzetű, a sajátos nevelési igényű illetve tanulási nehézségekkel küzdő tanulók fejlesztésére létrehozandó.
A kamara megnövekedett szerepe a szakképzésben
TÁMOP A/ projekt: Intézményi együttműködés, pedagógiai módszertani megújulás – pedagógiai szemléletváltás a sajátos nevelési igényű.
Pácsonyi Imre tankerületi igazgató
„Megváltozott világ?!” TÁMOP /1-2F projekt Dr. Ádám Szilvia.
Mobil: (30) Cím: 4100 Berettyóújfalu, Széchenyi u. 13.
A TISZK támogató szerepe a szakképzésben április 18. Szebenyiné Csóka Beáta szakmai vezető.
C s e p e l T I S Z K Nyitó konferencia
A Magyar Köztársaság kormánya. Folytatódnak a kormány oktatási esélyegyenlőségi programjai Arató Gergely államtitkár prezentációja Budapest, augusztus.
1. Tájékoztató az Oktatási Minisztérium HEF OP pályázati kiírásairól február 24.
Szép őszi napot kívánok!. MÉRFÖLDKŐ NAP NOVEMBER 4. Helyszín: Villa Pelikán télikertje (9700 Szombathely, Deák F. u. 3.)
Csete György Eörs A TÁMOGATÁSKEZELŐ A KÖZNEVELÉS SZOLGÁLATÁBAN
Szakképzési szakemberek kompetenciáinak meghatározása
Oktatási reform – 2007 Dr. Hiller István
VERSENYKÉPES DEBRECENI EGYETEM Mentorszolgáltatás kialakításának lépései a Debreceni Egyetemen Juhász Béla Szilárd- DEMEK.
1 Oktatás és iskolázottság – nemi egyenlőtlenségek konferencia Az előadás címe: A hátrányos helyzetűek oktatásban való részvétele gender szempontból (különös.
A TISZK SZEREPE A SZAKKÉPZÉS SZERVEZÉSÉBEN, A TISZK-BEN REJLŐ LEHETŐSÉGEK Fővárosi Petrik Térségi Integrált Szakképzési Központ (1146 Budapest, Thököly.
SZAKKÉPZÉS A FEJLESZTÉS ESZKÖZE
Főigazgatói értekezlet november 27–28. Sárvár „Út a munkához” program bemutatása.
MENTORI MEGSEGÍTÉS A GÖLLESZ VIKTOR SPECIÁLIS SZAKISKOLÁBAN.
Foglalkoztatási Programok Osztálya – osztályvezető
MENTORTANÁRI ÉRTEKEZLET TÁMOP /1-2F MENTORTANÁRI ÉRTEKEZLET A MENTORTANÁROK TEVÉKENYSÉGE JANUÁR
Együttműködés a HUMÁN TISZK és a Mérei Intézet között SÁRIK ZOLTÁN.
A TISZK rendszer továbbfejlesztésére irányuló TÁMOP /1-2F pályázat február 4. A TISZK rendszer továbbfejlesztésére irányuló TÁMOP /1-2F
Humán TISZK Záró konferencia szeptember 16. Mércénk az ember TÁMOP /1-2F
„Mércénk az ember” Fodor Információk átadása, tájékoztatás  folyamatos kapcsolattartás a HUMÁN TISZK iskolái között – igazgatói értekezletek 
˝ FELSŐOKTATÁS 2007 Hiller István Oktatási és kulturális miniszter November 8.
Patrónus program és ezzel együtt az IPR bevezetése 2007/ 2008-as tanévtől a halmozottan hátrányos helyzetű tanulók esélyenlőségének biztosítása céljából.
Az Esélyegyenlőség és az ESZA alapelveinek érvényesítése Európai Unió Magyarország -Budapest Európai jogfejlődés Luxemburgi és Lisszaboni folyamat.
Dr. Fodor Imréné Pécsi Regionális Képző Központ igazgatója
Velünk egy jobb világért! Fő támogató: Partner: Andersen Munkaerő-piaci Támogató és Képzési Program 11 Lukács András vezető „Esély a munkára – Civil együttműködés.
A „Nógrád megyei TISZK infrastrukturális fejlesztése” TIOP-3.1.1/08/ című projekt célja Dénes Anita ERFA projekt menedzser.
Mi a TISZK? T: Térségi I: Integrált SZ: Szakképző K: Központ.
A TÁMOP-2.2.3/07/2-2F projekt megvalósítása Nógrád megyében
Nógrád TISZK sajtótájékoztató 2009 december 14. A Nógrád TISZK fejlesztése.
TAMOP-2.2.3/B-09/ Nyomonkövetési munkacsoport.
Szakképzési Tanévnyitó Konferencia október 3. Germánné Vastag Györgyi OIB elnöke A főváros oktatáspolitikájának időszerű kérdései.
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
A PROJEKT KÉPZÉSI ÜTEMEZÉSE ÉS CÉLCSOPORTJAI Kaposvár, szeptember 8.
INTEGRÁCIÓ A SZAKKÉPZÉSBEN (avagy TISZK?)
“Térségi Integrált Szakképző Központok létrehozása”
A kiváltás stratégia Emberi Erőforrások Minisztériuma
HEFOP/2004/1.3.1 A HEFOP – „Második Esély” – Roma nők munkaerő-piaci (re)integrációjának elősegítése – projekt bemutatásán keresztül a roma nők esélyegyenlőségének.
A projekt neve: A Berettyó-Körös Térségi Integrált Szakképző Központ modell létrehozása TÁMOP /2-2F A projekt az Európai Unió támogatásával,
A Varga Tamás Általános Iskola és az SZTE Neveléstudományi Intézet együttműködése a TAMOP pályázat keretében Fejes József Balázs
Felnőttoktatási tájékoztatója
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Balaton-felvidék – Somló Szakképzés-szervezési Társulás TÁMOP /
Esélyegyenlőség az oktatásban Ifi István ügyosztályvezető október 28.
A Békéscsabai Központi Szakképző Iskolai tapasztalatok a vasútgépészeti szakmák képzésében április 29.
Az új típusú szakképzési rendszer főbb jellemzői MÁV konferenciasorozat 2. rendezvény április 29. Dr. Szivi József SZMM Felnőttképzési és Szakképzési.
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
TÁMOP /2-2F A projekt neve: A Berettyó-Körös Térségi Integrált Szakképző Központ modell létrehozása A projekt az Európai Unió támogatásával,
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
Akkreditált Felnőttképzési Intézmény FÉMES NAPOK Fejér megye szakképzési helyzete, különös tekintettel a fémipari szakképzésre Dávid Lajos - Fejér.
A közoktatás fejlesztési irányai és a társadalmi felzárkóztatás kapcsolata.
Tájékoztató fórum Szakiskolai fejlesztési program C komponens iskolái számára KOMPONENS C Miskolc május 5. Nagy Zoltán komponensvezető
Sajátos nevelési igényű tanulók a szakiskolai programban Kapcsáné Németi Júlia.
Vázlat a faipari szakképzés helyzetéről Koronka Lajos a Kozma Lajos Faipari Szakközépiskola igazgatója.
Szakiskolai fejlesztési program
Pályaválasztást segítő mentortanár és közösségfejlesztő program
Fővárosi Petrik Térségi Integrált Szakképzési Központ
Előadás másolata:

Ifi István ügyosztályvezető november 2 4. Esélyegyenlőség a fővárosi TISZK-ekben

• Előzmények, helyzetkép • Pár szó az új struktúráról • Mi a TISZK? • Integráció szintje, SNI tanulók lehetőségei a TISZK-ekben • Romák a szakképzésben (16 éves kor alatt nincs igazán piacképes szakma) • Tankötelezettség

• Régió gazdasága – munkaerőpiac – szakképzés – Esély-e, ha a képzési rendszer öncélúan bocsát ki? – Esély-e, ha a rendszer nem ad/fejleszt olyan alapképességeket, amivel az egyén képes élni, váltani – Esély-e, ha a szereplők nincsenek minden információ birtokában, hogy jól!!! tudjanak dönteni

•Átalakítást követően a TISZK-ek, illetve tagiskoláik feladata: - pályaorientáció a nyolcadikosoknak - pályaválasztás a középiskolai korosztálynak alternatíva a felsőoktatással szemben - felzárkóztatás, - tanulás-módszertani, - karrierépítési, - életvezetési, - mentálhigiénés tanácsadás, - egyéni tanulási utak biztosítása.

- Nyomon-követés, pályakövetés, amellyel választ kapunk arra, hogy a képzések megfelelnek-e a munkaadóknak; a végzett tanulók tudása megfelel-e a munkaerő-piac elvárásainak -Pedagógusképzés/továbbképzés (fejlesztő programok) -Szakmai tanulmányi versenyek beindítása a tanulók részére -Ösztöndíjak bevezetése a tanulási motivációk növelésére (ÉPTISZK: ~650fő; BETISZK: ~200fő) -Szakmai és prevenciós táborok szervezése

A pályázat célja: Ösztöndíjrendszer bevezetése szakiskolai és szakközépiskolai képzésben résztvevők számára. Pályázók köre: A 2008/2009. tanévben az ÉPTISZK Kht. tagintézményében nappali (költségtérítés mentes) tagozatos képzésben részesülő évfolyamos tanulók. A támogatás mértéke: A 2008/2009. tanév első félévének szeptember-december hónapjaira egyszeri Ft/tanuló ösztöndíj folyósítása. A támogatás odaítélésének feltételei: nappali tagozatos tanulói jogviszony évfolyamon szociális rászorultság bukás-mentes félév a félévek során maximum 4 igazolatlan óra az ösztöndíjra pályázó tanuló nem áll fegyelmi határozat hatálya alatt. Amennyiben a pályázó jelentkezett a évi ÉPTISZK által szervezett nyári prevenciós táborra és ott nem jelent meg, a távolmaradás okát hitelt érdemlően igazolnia kell A pályázat elbírálásakor meghatározó a szociális helyzet, valamint előnyben részesül a jobb tanulmányi eredményt elérő pályázó. Egy példa: ÉPTISZK ösztöndíj-pályázat kiírás részlete:

Speciális célcsoport -Érzékszervi fogyatékos (látás, hallás) tanulók speciális szakképzése -Speciális oktatási segédanyagok létrehozása -Pedagógusok képzése az érzékszervi fogyatékos tanulók oktatásának speciális módszertanára

Az esélyegyenlőség érvényesítésének további lehetséges területei: • A hátrányos helyzetű fiatalok és családjuk számára családpedagógiai szolgáltatás nyújtása; • GYES-en lévők bevonása a szakképzésbe; • romák munkaerő-piaci esélyeinek javítása a fent említett szolgáltatásokkal; • a fogyatékkal élők bevonása a szakképzésbe, ennek segítségével az ellátottak köréből az aktív munkavállalók körébe kerülnek; • jelnyelv oktatása igény szerint

Cél: A lemorzsolódás TISZK-en belül 0-hoz közeli legyen, piacképes szakma, magas színvonalú képzéssel MINDEN fővárosi fiatalnak

Köszönöm a figyelmet! Ifi István