1 II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A számítógépes hálózatok és az Internet
Advertisements

Az információs társadalom helyzete Magyarországon
AZ EPICT TANÁRTOVÁBBKÉPZÉS HATÁSVIZSGÁLATA IKT-METRIA FELVÉTELEK ALAPJÁN Az IKT-metria mérőeszköz.
Terézvárosi Kereskedelmi és Közgazdasági Szakközépiskola és Szakiskola Belvárosi Térségi Integrált Szakképző Központ 1074 Budapest Dohány utca 65.
A mobil távközlés, mint a növekedés motorja?
Digitális kompetenciák a pedagógusképzésben Jelli János Apor Vilmos Katolikus Főiskola (HU) Námesztovszki Zsolt Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző.
NyitólapEszközökIgényekProblémákKövetkeztetések Kik?Mit?Mivel?Hogyan? A felmérés 1. Mobilhasználat 2. Internethasználat 3. Oktatás korszerűsítése Az m-Learninget.
1 A fiatalok művelődési szokásai. 2 A vizsgált korosztály korévenként, 2000-ben és 2004-ben (fő)
Partiumi Keresztény Egyetem - Nagyvárad -
A digitális jövő kutatási előrejelzések tükrében
Számítógépes hálózatok Páll Boglárka. Meghatározás  A számítógépes hálózat, számítógépek és egyéb hardvereszközök egymással összekapcsolt együttese.
Pályázati adatok: Projekt címe: „ A pedagógiai módszertani reformot támogató informatikai infrastruktúra fejlesztése Békéscsaba iskoláiban” Azonosító:
a Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola
GfK Hungária-Szonda Ipsos Internet Audience Research IV. negyedév időszakban végzett felmérés alapján készült A Magyar Online (Hajdú Online – Szabolcs.
Erdélyi Múzeum-Egyesület Magyar Tudományos Akadémia Budapest, november 11. Dr. Bitay Enikő, Az EME Műszaki Tudományok Szakosztályának elnöke.
Tan-tér program Felső-Kiskunsági Közösségi Munkások Egyesülete.
A Németh László Angol Testnevelés Tagozatos Általános Iskola
A könyvtár mint a felnőtt képzés helyszíne Tapasztalatok a Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központban.
Szeretettel köszöntjük az iskolánk, és ezen belül az informatika-matematika szakirány után érdeklődő nyolcadikos tanulókat.
1 A hírközlés szerepe a nemzetgazdaságban – új célok Vitaindító Vasváriné dr. Menyhárt Éva.
A projekt az Európai Unió támogatásával az Európai Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg BÁCSKIR TIOP / LAKITELEK Könyvtári.
Mintacím szerkesztése Mintaszöveg szerkesztése –Második szint Harmadik szint –Negyedik szint »Ötödik szint 1 ENERGETIKAI SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS KOLLÉGIUM „ESZI”
MÚZEUMI KÖNYVTÁRAK A STATISZTIKA TÜKRÉBEN - FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEK, IRÁNYOK Tóth Máté OSZK - Könyvtári Intézet.
A tételek eljuttatása az iskolákba
1 Hálózati Operációs Rendszerek gyakorlat Bevezető Előadó: Bilicki Vilmos
Kvíz kérdések az Toldi iskola múltjából és jelenéből
Ember László XUBUNTU Linux (ami majdnem UBUNTU) Ötödik nekifutás 192 MB RAM és 3 GB HDD erőforrásokkal.
VÁLOGATÁS ISKOLÁNK ÉLETÉBŐL KÉPEKBEN.
A számítógép jelentősége a hétköznapokban
László Miklós Legutolsó dolog, amit megtudsz egy könyv írása közben az, hogy mivel kellett volna kezdened v 1.0 A kutatási sorozat a múlt és jelen kontextusában.
E-learning Kovácspál Eszter.
szakmérnök hallgatók számára
Az informatikai szakképzési kapacitások, a munkaerőpiaci kereslet-kínálat Kovács Levente Gépészeti és Számítástechnikai Szakközépiskola és Kollégium
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
EGYENLŐ ESÉLYEK Tapasztalatok, teendők, tervek Dr. Derera Mihály igazgató MEOSZ Oktatási, Továbbképző és Távmunka Intézet.
Az IKT-metria mérőeszköz
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
2007. május 22. Debrecen Digitalizálás és elektronikus hozzáférés 1 DEA: a Debreceni Egyetem elektronikus Archívuma Karácsony Gyöngyi DE Egyetemi és Nemzeti.
Protestáns Teológiai Intézet Kolozsvár Juhász Péter alapítás éve 1622.
A Selye János Egyetem informatikai hálózatának fejlesztése „ Lehetőségek az informatika fejlesztésére a környező országok magyar kisebbségi régióiban –
eMagyarország Program
Internetoktatás a József Attila Városi Könyvtárban (Élmények, tapasztalatok)
ÚJ TUDÁS – MŰVELTSÉG MINDENKINEK A digitális írástudás elterjesztése Az idegennyelv-tanulás ösztönzése Az integrált természetismeret-oktatás bevezetése.
KÖZOKTATÁS, SZAKKÉPZÉS, A MUNKA VILÁGA MSZT HÁROMSZÉKI Tagozata Sepsiszentgyörgy szeptember 29. Dr. Szenes György elnök.
VERES PÉTER GIMNÁZIUM Tanulmányi eredmények 2005.
Fogyatékossággal élő hallgatók a Nyíregyházi Főiskolán Göncziné dr. Szabó Terézia „Egyenlő esélyek biztosítása a felsőoktatásban” november 26.
Nyitott Kapuk 2010 Beiskolázási kérdőívek értékelése.
a KFRTKF Gyakorló Általános Iskolája
Az InfoRádió 95.8 hallgatottságának alakulása február, országos és budapesti hallgatottság -
Jogi informatika, 2. előadás Az információs társadalom lényegi ismérvei és egyes modelljei szeptember 21. Témakörök: 1.Az IT-ről általában 2.Az IT.
TUDTAD?Ha Kínában egymillió közül sem találni nálad jobbat……akkor csak egy vagy az 1300-ból!Hamarosan Kínában beszélnek majd legtöbben angolul.India lakosságának.
A digitális pedagógiai módszertan fejlesztése a Körzeti Általános Iskolában TIOP / Digitális pedagógiai innováció útján Projektzáró.
Hajdú-Bihar megye könyvtárainak számítógépes ellátottsága Az információs társadalom kialakításának támogatása.
Ne maradj le!. Láttátok már ezeket a suliban? Mi a különbség a következők között?
a Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola
A SZEPSI MAGYAR TANNYELVŰ ALAPISKOLA ÉS GIMNÁZIUM BEMUTATKOZÓJA
Az Információs Társadalom kialakításában való aktív részvétel Felnőttképzés Hajdú-Bihar megye közkönyvtáraiban.
Köszöntjük a Kálváriaparti Általános Iskolában! Mottónk: „Volt kicsi gyermek mind az, ki ma bölcs meg erős”
Az INFORMATIKA – HOZZA vagy VISZI a PÉNZT? Előadó: Dimitrova Dessislava Cégvezető, Alphasonic Kft Március 12.
Iskolai számítógépes hálózat bővítése Készítette Tóth László Ferenc.
SZEPSI MAGYAR TANNYELVŰ ALAPISKOLA ÉS GIMNÁZIUM
ADSL alkalmazása xDSL frekvenciaosztásos elven működik, azaz különböző frekvencián továbbítja az előfizető és a szolgáltató felé haladó adatokat.
4.Tétel: xDSL, VoIP, FTTx, NGN
Az INFORMATIKA nem költség, hanem TERMELŐESZKÖZ!
Tendenciák a felsőoktatási könyvtári szolgáltatások területén március 10. Batiz Judit szolgáltatásvezető 1.
Projektzáró rendezvény Intelligens iskolák létrehozása az újszászi tanulók egyenlő esélyeiért TIOP-1.1.1/ projekt.
FVM Dunántúli Agrár-szakképző Központ, Csapó Dániel Középiskola, Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium Szekszárd.
Új információszerzési szokások az egészségügyben Felmérés az orvosi könyvtárak használóinak szokásairól dr. Kührner Éva Ph.D. Informatio Medicata 2007.
a Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola
a Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola
Előadás másolata:

1 II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola

2 Kárpátaljai helyzet A es korosztály körében a legelterjedtebb a számítógép használata(50%), míg a évesek közül már csak 35%, az aktív munkaerő a éveseknek, pedig csak 18%-ka használja A számítógéphez elsősorban az iskolába jutnak (60%), otthon saját géppel rendelkezők aránya megegyezik azokéval, akik ismerősöknél, rokonoknál használnak ( 25% körül van) A munkahelyeken gépet használók aránya a 20%-ot alig éri el, míg munkahelyén, saját gépen csak 5% dolgozik Internetet az iskolákban használnak a legtöbben (40%), otthon saját gépen mindössze 8% A munkahelyeken alig 10% jut közös gépen Internet használathoz és 5%-nak munkahelyi saját gépén van lehetősége internetezni Az Internet klubok nem elterjedtek. A megkérdezettek mintegy 10%-ka jut itt Internethez A számítógépek 51%-át elsősorban tanulásra használják. Munkavégzésre 28%, elektronikus levelezésre 5%, internetezésre 6%, játékra 9%, egyéb célokra 1% használja a számítógépet

3 Az érettségiző fiatalok 25%-a szeretné folytatni tanulmányait a kommunikációs társadalom kiépítését segítő számítástechnika és nyelvi szakirányokban, ami vagy az érdeklődés hiányára, vagy a lehetőségek korlátozottságára utal Három év alatt a személyi számítógéppel rendelkezők száma az érettségizők körében 8%-ról 15%-ra nőtt, annak ellenére, hogy az országban a minimálbér 185 HR (31 €), a megélhetési kosár 365 HR (61 €), míg egy személyi számítógép általában 2400HR( 400 €) A személyi számítógépek száma ugyan három év alatt majdnem megduplázódott, de a végzősök negyede sem rendelkezik vele Az érettségizők 41%-a rendelkezik vezetékes telefonnal. Három év alatt csak 1%- kal nőtt körükben ez a mutató, ami az Internet terjedésének egyik hátráltatója Az Internet terjedésének gátló tényezője az előfizetések magas ára, a szolgáltatók hálózati rendszerének fejletlensége, a területi lefedettség hiánya Összegzés A főiskola által kínált lehetőségek többszörösen felértékelődnek

4 A Főiskola helyzete •Géppark: 75 db kliens számítógép, 4 szerver. 48 gép a két szaktanteremben, melyekben a délelőtti órákban az oktatás folyik, délután pedig a diákok szabadon használhatják azokat. •Internet-kapcsolat: 1999 óta. Jelenleg 200 kilobit/sec. •Mintegy 1000 felhasználó: minden diák, tanár és munkatárs. Saját webmail Server. •Internet hozzáférés: Felhasználó szintű. A szünetben és délután a diákoknak, a tanároknak bármikor. Több száz diák napi rendszerességgel használja az Internetet és az t. Sokaknak ez az egyetlen Internet-hozzáférési lehetőség. •Központi tárhely et biztosítunk a diákoknak, belső webszerver működik oktatási segédanyagokkal •A címen 2000 óta címen saját webszervert üzemeltetünk. Ezen a legfontosabb információk és a tanárok publikációi is megtalálhatóak. (jelenleg fejlesztés alatt) •A szaktantermek kihasználtság a: szinte 100%-os. Hétvégén informatika oktatás a a lakosság szolgálatában (távoktatás és ECDL vizsgára felkészítő tanfolyam). •Otthoni Internet-használat a tanároknak : ingyenes betárcsázási lehetőség az esti órákban

5 Legszükségesebb rövid távú fejlesztés 2004 – 2005 Internet-kapcsolat kiépítése az új épületben Telefonközpont: Panasonic KXTD500 bővítőegységekkel vonalra Kábelcsatornák kiépítése a második emeleten Telefonkészülék 25 db Kommunikációs kapcsolat kiépítése a jelenlegi és az új épület között (aktív és passzív eszközök) Irodai számítógépek az új épület második szintjén – 17 db Három számítástechnikai szaktanterem kialakítása az új épület második szintjén. P4 konfiguráció – 65 db Az olvasóterem számítógép-hálózatának kialakítása, felszerelése számítógépekkel - 24 db

6 Távlati tervek A Nyíregyháza-Beregszász adathálózati kapcsolat kiépítése: Intézményünk bekapcsolása a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési (NIIF) Program hálózatába az elkészült műszaki és pénzügyi tanulmány alapján Egységes adathálózati kapcsolat kiépítése a Főiskola épületei között Hallgatói számítógépközpont kialakítása 50 számítógéppel a főiskola kollégiumában, korlátlan géphasználattal és Internet-kapcsolattal Számítógép-telefon hálózat kiépítése az új épület első emeletén, a telefonközpont bővítése A szerver-park korszerűsítése. Intelligens tanulóhely, felnőttképzési központ kialakítása az új épületben, azáltal, hogy helyet biztosítunk a városi könyvtárak olvasótermeinek és azokat felszerelve számítógépekkel bekapcsoljuk a főiskola hálózatába Összeállította: Orosz Ildikó elnök, Pallay Ferenc, rendszergazda