Tisztességtelen Devizahitelek?

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Családi Kasszasikerek Pénzügyi Öngondoskodás Program
Advertisements

A diákat készítette: Matthew Will
Cash flow A vállalat működése, befektetései és pénzügyi tevékenysége által genarált pénzáramlásokat tartalmazó kimutatás. Az eredménykimutatásban és a.
1 Nem fizethető ki az osztalék előleg devizában,
Hogy akarsz gyorsan pénzhez jutni? Avagy a jótündér elhagyta a varázspálcáját, úgyhogy ez maradt...
„Esélyteremtés és értékalakulás” Konferencia Megyeháza Kaposvár, 2009
Hitelek – pénzt kölcsönbe?. Ha több pénzre van szükséged, mint amennyi rendelkezésedre áll, dönthetsz úgy, hogy vársz, amíg összegyűlik a pénzed, vagy.
A diákat készítette: Matthew Will
Környezeti hatások közgazdaságtan előadás. Egy kis kitérő... •A pénz jelen értéke •Mennyit ér ma Ft ?
Pénzügyi alapszámítások
Kamatszámítás.
A cégértékelési módszerek elméleti háttere és gyakorlati alkalmazása
Kombinált Mikrohitel Program. Kombinált mikrohitel - közvetítői pályázat • Együttesen igényelhető vissza nem térítendő támogatás és kedvezményes mikrohitel,
12. A díjtartalék számítása
Értékpapírok értékelése és főkönyvi könyvelése
Balassagyarmat, június 24. KKC-2007-V Támogatott hitel kezdő- és mikrovállalkozásoknak Mravcsik László,(MiFiN Zrt.) Vállalkozás- és Vidékfejlesztési.
PÉNZÜGYI ISMERTEK Aktív bankügyletek
F e l e l ő s s é g ü n k t e l j e s t u d a t á b a n A prezentációt a Corvinus Egyetem Tanárképző Intézete állította össze. Projektvezető: dr. Daruka.
Cash flow-kimutatás esettanulmány
Hitelbírálat a Kereskedelmi és Hitelbank Rt.-nél
Örömmel értesítjük a lakosságot, hogy hétfőnként hosszabbított nyitvatartással 17:15-ig várjuk kedves ügyfeleinket!!!
Hiteltörlesztési konstrukciók
Új szelek a lakáshitelezésben? Merre tovább 2011-ben? Lakásvásár 2011 Árva András, CIB Bank lakossági üzletfejlesztési vezető Budapest, március 4.
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
A hitelgarancia szerepe a vállalkozások forrásbevonásában Király Zsolt marketing igazgató Hitelgarancia Zrt február 2.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott.
Készítette: Matukovics Gábor,1 Honlap:
A hazai finanszírozási piac jövője, a szükséges cselekvési program a piac kiszámíthatóbb volta érdekében Előadó: Kolossváry Ádám Merkantil Bank Zrt. elnök-vezérigazgató.
Érték és értékelés A védjegyek értékelése és a kártérítés mértéke a védjegybitorlási perekben László Áron Márk MIE – Galyatető november 21.
Tud Ön hullámlovagolni? 2012 után a kibocsátás-kereskedelemben Baráth Barna Vertis Zrt szeptember 15.
Vállalati pénzügyek alapjai
PÉNZPIACI SZABÁLYOZÁS 1.
LÍZING „lease” „bérlet” Atipikus szerződési forma (mix: bérlet és adásvétel JELLEMZŐI: Meghatározott futamidő Szereplők: lízingbeadó –megvásárolja a lízing.
© dr. Horváth Zsófia – Ujváriné dr. Antal Edit. Üzlethelyiségen kívül kötött szerződés Szabályozás 85/577/EGK tanácsi irányelv 370/2004. (XII.26.) Kormány.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
MNB Növekedési Hitelprogram Sebők Orsolya Főszerkesztő
Kinek jut az MNB Növekedési Hitelprogramból? Sebők Orsolya Főszerkesztő
Rózsa Andrea – Csorba László
ADÓ Farkas Gábor Szenior Menedzser február 28. Adózás 2006.
Ha több pénzre van szükséged, mint amennyi rendelkezésedre áll, dönthetsz úgy, hogy vársz, amíg összegyűlik a pénzed, vagy hitelt veszel fel. Mi a hitel?
Ingatlanértékelés matematikai eszközei
A diákat készítette: Matthew Will
KIS- ÉS KÖZÉPVÁLLALKOZÁSOK TÁMOGATÁSI, ÖSZTÖNZÉSI
1 „Integrált helyi fejlesztési akciók ösztönzése” c. 2002/2003. évi területfejlesztési Phare program A kifizetések során alkalmazott árfolyamok Helgert.
F e l e l ő s s é g ü n k t e l j e s t u d a t á b a n A prezentációt a Corvinus Egyetem Tanárképző Intézete állította össze. Projektvezető: dr. Daruka.
2008. Június 3. F e l e l ő s s é g ü n k t e l j e s t u d a t á b a n „Családi Kasszasikerek” Öngondoskodás Program 2009.
A csőd- és felszámolási eljáráshoz közvetlenül kapcsolódó peres eljárások
CSŐDELJÁRÁSSAL KAPCSOLATOS MÓDOSÍTÁSOK
A JOGI SZEMÉLY ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI
A valutaárfolyam rögzítésének lehetőségei Szerencsi Péter „Vállalati finanszírozás Magyarországon” szakmai nap november.
IV. Terjeszkedés.
IV. Terjeszkedés 2..
Rimóc, október 28. KKC-2007-V Támogatott hitel kezdő- és mikrovállalkozásoknak Mravcsik László,(MiFiN Zrt.) Vállalkozás- és Vidékfejlesztési Iroda.
AZ EGYES SZOCIÁLIS, GYERMEKVÉDELMI, CSALÁDTÁMOGATÁSI, FOGYATÉKOSSÁGÜGYI ÉS FOGLALKOZTATÁSI TÁRGYÚ TÖRVÉNYEK MÓDOSÍTÁSÁRÓL SZÓLÓ ÉVI CLXXI. TÖRVÉNY.
Ha több pénzre van szükséged, mint amennyi rendelkezésedre áll, dönthetsz úgy, hogy vársz, amíg összegyűlik a pénzed, vagy hitelt veszel fel. Mi a hitel?
A bankok.
A betétbiztosítás.
EBKM számítási módszerei Készítette: Pál János Raj Gergő.
Budapesti Ügyvédi Kamara
Mikrohitel lehetőségek mikro és kisvállalkozások részére.
A hitelintézet prudens működésének szabályozása
4. Tétel A kereskedelmi bankok mérlegen kívüli bankszolgáltatásai, a kereskedelemfinanszírozás (bankgarancia, elfogadványhitel, akkreditív)! A bankgaranciák.
MiFiN Mikrofinanszírozó Zrt. hitelezési termékei
HUF (210*180) HUF (210*180) HUF (140 CHF) HUF (210 CHF) Kamatrész Tőkerész HUF (140*180) 180 HUF fölötti rész [(240-
Devizahitel  A devizahitel olyan hitel, ahol mind a hitel folyósítása, mind pedig a törlesztése az adott devizában történik.
Hiteltörlesztési konstrukciók
Magyarázatok a forintra váltott gyűjtőszámlahiteles jelzáloghitel elszámoló leveléhez Budapest, május 18.
A fogyasztó és a vállalkozás fogalma, gyakorlati kérdések az Fgytv. végrehajtása során Országos szakmai konferencia Budapest, Dr. Eitmann.
Döntsünk okosan a hitelfelvételről!
Hitelügyletek I. Általános szabályok és fogyasztói hitelek
Előadás másolata:

Tisztességtelen Devizahitelek? A Szegedi Ítélőtábla 2012. április 5. napján született ítéletének hatásai a hazai jogrendszerre Dr. Lázár Dénes Károli Gáspár Református Egyetem - 2012.05.18

Tartalom 1. Fogyasztói Hitelek 2. Költségek és árfolyamok 3. A Szegedi Ítélőtábla ítélete 4. A Szegedi Ítélőtábla ítéletének kritikája 5. Kitekintés

Jogszabályok Ptk. 522. §§ A bank- és hitelviszonyok Hpt. 199. §§ Vegyes és záró rendelkezések 41/1997 Korm. Rendelet (THM-Rendelet) Fgyvtv.

Hitelszerződés Ptk. 523. § (1) Kölcsönszerződés alapján a pénzintézet vagy más hitelező köteles meghatározott pénzösszeget az adós rendelkezésére bocsátani, az adós pedig köteles a kölcsön összegét a szerződés szerint visszafizetni. Hitelező ad: Tőkét Adós visszafizet: Tőkét+Hiteldíjat Kötelezettségek: Szerződési szabadság

Fogyasztói Hitelszerződés Fgyvtv. 2. § a) fogyasztó: az önálló foglalkozásán és gazdasági tevékenységi körén kívül eső célok érdekében eljáró természetes személy, aki árut vesz, rendel, kap, használ, igénybe vesz. Fgyvtv. 2. § l) áru: a termék, az ingatlan és a vagyoni értékű jog, valamint a szolgáltatás.

Hiteltípusok Törlesztés alapján Biztosíték alapján Devizanem alapján Egyösszegben Egyenlő részletekben (annuitás) Fedezet nélküli hitel Fedezettel biztosított hitel Forint hitel Devizahitel Deviza-alapú hitel

Tartalom 1. Hitelek 2. Költségek és árfolyamok 3. A Szegedi Ítélőtábla ítélete 4. A Szegedi Ítélőtábla ítéletének kritikája 5. Kitekintés

Jogszabály Ptk. 523. § (2) Ha a hitelező pénzintézet, - jogszabály eltérő rendelkezése hiányában - az adós kamat fizetésére köteles (bankkölcsön). Hpt. 210. § (2) A pénzügyi és kiegészítő pénzügyi szolgáltatásra irányuló szerződésben egyértelműen meg kell határozni a kamatot, díjat és minden egyéb költséget vagy feltételt [...].

Költségek Fedezettel nélküli hitel Kamat Kezelési költség Folyósítási díj Közjegyzői díj Fedezettel biztosított hitel Értékbecslés díja Biztosítási díj Földhivatali eljárási illet. Közjegyzői díj

Deviza és Deviza-alapú hitelek Devizahitel: átváltási díj Deviza-alapú hitel: árfolyamrés, árfolyam különbözet Árfolyamrés NEM árfolyam kockázat!

Deviza és Deviza-alapú hitelek Deviza árfolyamok Deviza neme: CHF Adott napon deviza közép: 180 Ft. Árfolyamrés: 1% (1,8 Ft.) Deviza vételi: 179,1 Ft. Deviza eladási: 180,9 Ft.

Árfolyamrés hatása a tőkére Hitel folyósítása: deviza-vételi árfolyam 179,1 Ft. Hitel törlesztése: deviza-eladási árfolyam 180,9 Ft. Példa: Árfolyamrés: 1% Tőke: 10.000 CHF Folyósítás: 1.791.000 Ft. Törlesztés: 1.809.000 Ft. +18.000 Ft

Árfolyamrés hatása a törlesztőrészletre Törlesztőrészlet: 100 CHF Középárfolyam: 180 Ft. Árfolyamrés: 1% Törlesztőrészlet: 18.090 Ft. Árfolyamrés: 2% Törlesztőrészlet: 18.180 Ft. +90 Ft.

Árfolyamrés 2005-2010

Teljes Hiteldíj Mutató (THM) Célja: A hitelek összehasonlításának elősegítése. Értéke: százalék (kamatláb) Kiszámítása: A hitelszerződéshez kapcsolódó költségek figyelembevételével. (THM-Rendelet 8.§ (1) bek.) Hátrány: a szerződéskötés napján aktuális

Szerződéshez kapcsolódó költségek THM számításakor Szerződésben Figyelembe kell venni a hitelszerződéshez kapcsolódó költségeket. egyértelműen meg kell határozni a költséget (Hpt. 210. § (2) bek.). Fel kell sorolni azokat a költségeket, amelyeket a hitelező a THM számítása során NEM vett figyelembe (Hpt. 213. § (1) bek. b) pont)

Tartalom 1. Hitelek 2. Költségek és árfolyamok 3. A Szegedi Ítélőtábla ítélete 4. A Szegedi Ítélőtábla ítéletének kritikája 5. Kitekintés

Tényállás Hitelszerződés: Tőke: 94.240,84 CHF (2008: 14.400.000 Ft.) Kezelési költség CHF-ben lett meghatározva Folyósítás: deviza vételi árfolyamon. Törlesztés: deviza eladási árfolyamon.

A felek érvei Felperes Alperes Tisztességtelen a kezelési költség meghatározása devizában. Deviza-vételi és deviza-eladási árfolyamok használata miatt az adósnak többletköltségei keletkeznek. Szerződési szabadság Ptk. 209. § (5) bek. A hitel tőkösszege és a törlesztési részletek devizában vannak meghatározva, azt a banknak át kell számolnia forintra.

Ítélet indoklása Kezelési költség: Ptk. 209. § (5) bek. Deviza-vételi és deviza-eladási árfolyamok használata: „Tisztességtelen viszont az a kikötés, amelynek eredményeként a kölcsön lényegével, alapgondolatával ellentétes módon a folyósításkori és törlesztéskor eltérő (vételi-eladási) devizaárfolyamok alkalmazása miatt az adós eleve magasabb összegű kölcsönt köteles visszafizetni, mint amit ténylegesen a részére a kölcsönadó folyósított […].“

Tartalom 1. Hitelek 2. Költségek és árfolyamok 3. A Szegedi Ítélőtábla ítélete 4. A Szegedi Ítélőtábla ítéletének kritikája 5. Kitekintés

Deviza-alapú hitelek Deviza-vételi és deviza-eladási árfolyamok használata az ügyfelek döntése volt. Szerződési szabadság „ a kölcsön lényegével, alapgondolatával ellentétes módon“ -??-> Ptk. 523. § (1) Jogbiztonság

Jogszabályi feltételek Deviza-vételi és deviza-eladási árfolyamok használatának jogszabályi feltétele: Hpt. 213. § ( 1) Semmis az a fogyasztási, lakossági kölcsönszerződés, amelyik nem tartalmazza c) a szerződéssel kapcsolatos összes költséget valamint ezek éves, százalékban kifejezett értékét.

Semmisség Hpt. 213. § ( 1) szerződéssel kapcsolatos költséget és értékét Pl. Deviza-vételi és deviza-eladási árfolyamok eltérését: Árfolyamrést nem tartalmazza a szerződés.

Tartalom 1. Hitelek 2. Költségek és árfolyamok 3. A Szegedi Ítélőtábla ítélete 4. A Szegedi Ítélőtábla ítéletének kritikája 5. Kitekintés

Felülvizsgálati kérelem Szegedi Ítélőtábla döntése ellen Alperes: szerződési szabadság Felperes: Hpt. 213. § ( 1) semmisség

Bírósági eljárás Keresetlevél: „A hitelszerződés semmis, mert az nem tartalmazta az árfolyamrés mértékét. „ Tárgyalási Jegyzőkönyv „Felperesi képviselő: A HPT. 213 (1) bekezdésének c) pontjára hivatkozással arra utalok, hogy az árfolyamrés mértékét nem tartalmazta a szerződés, tehát ez a szerződés sértette a Htp. fent idézett rendelkezését. Vagyis jogszabályba ütköző volt.“

Elsőfokú Bírósági Ítélet „A Hpt. 213 (1) bekezdés c) pontja értelmében semmis az a fogyasztási lakossági köcsönszerződés, amelyik nem tartalmazza a szerződéssel kapcsolatos összes költséget, ideértve a kamatokat, járulékokat, valamint ezek éves százalékban kifejezett értékét. Hivatkozott e körben a felperes arra, hogy nem tartalmazott a szerződés valamennyi légyeges információt, mivel a szerződés szerinti ügyleti kamat 4,95 % volt.“

Köszönöm a figyelmet! Dr. Lázár Dénes - www.pitee.org A deviza-alapú hitelek semmisek, mert nem tartalmazzák a szerződésekhez kapcsolódó összes költséget. Köszönöm a figyelmet! Dr. Lázár Dénes - www.pitee.org