MI LESZ VELED NYUGDÍJ(AS)?

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Gondolatok a Cafeteriáról
Advertisements

F e l e l ő s s é g ü n k t e l j e s t u d a t á b a n A prezentációt a Corvinus Egyetem Tanárképző Intézete állította össze. Projektvezető: dr. Daruka.
Kormányszóvivői tájékoztató NYUGDÍJ-INTÉZKEDÉSEK 2006.
A magán nyugdíjpénztári tv. várható változásainak hatása. Igazgatótanács ülése Budapest, október 21.
Rövid áttekintés, hogy mi történt a magán- nyugdíjpénztári fronton!
HUNGÁRIA Takarék Vállalkozói Fórum.
A család beszélget A Kovács család összeül január elején megbeszélni családjuk pénzügyi helyzetét.
A nyugdíjazással kapcsolatos változások Budapest, PSZE HR Szakmai nap Előadó: Dr. Papp Ildikó humán erőforrás szolgáltató központvezető.
Fenntartható és megfelelő nyugdíjrendszer
Rugalmas nyugdíjkorhatár tervezése
Dr. Lukács Marianna, A magyar nyugdíjrendszer pénzintézeti szereplői (magán-, és önkéntes nyugdíjpénztár, NYESZ, TBSZ, foglalkoztatói.
Béren kívüli jutatások 2012 IVSZ Badak Béla okl.könyvvizsgáló
NMH Munkajogi Ügyfélszolgálata 1054 Budapest, Akadémia u > 1089 Budapest, Kálvária tér 7. www. munka. hu Tájékoztatás.
Nyugdíj.
Foglalkoztatói nyugdíj
MI MENNYI 2011-BEN ? BÉREK, ILLETMÉNYEK, SZOCIÁLIS ÉS MUNKANÉLKÜLI ELLÁTÁSOK Készítette: Korózs Lajos szociológus.
A FIDESZ-KDNP ÉVI ADÓEMELÉSEI. KORMÁNYZATI JAVASLATRA BEVEZETETT ADÓEMELÉSEK Dr. Matolcsy György, nemzetgazdasági miniszter NŐ A SZEMÉLYI.
Mivel a bankszámla kamata általában igen alacsony, érdemes körülnézned a különböző megtakarítási/befektetési lehetőségek között. MIELŐTT VÁLASZTASZ A.
Legyen Ön is InnerLight Törzsvásárló! dr. Tihanyi László tel:
LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG A Magyar Köztársaság kormánya.
„Nyugdíjrendszerváltás 2010” avagy jogfosztás a nép nevében Szikra Dorottya, ELTE TÁTK Lakner Zoltán, ELTE TÁTK.
Új dolgozóval bővül szalonja. Milyen járulékfizetési kötelezettségei vannak? Hasonlítsa össze a mellékletek segítségével egy START kártyás foglalkoztatott.
Tőkefinanszírozás biztosíték nélkül Török József Üzletfejlesztési igazgató Budapest, május 15.
MNB Növekedési Hitelprogram 2.0 Sebők Orsolya Főszerkesztő
A gondoskodás területei Mit tehet a munkáltató és mit a munkavállaló?
Gertner Csaba Generali Biztosító Zrt.
LOPKODÁS UTÁN KAPKODÁS KORÓZS LAJOS ELNÖKSÉGI TAG.
Nem lehet elég korán kezdeni – Lehetséges lépések egy koherens előtakarékossági rendszer irányába Holtzer Péter Budapest, június 4.
Mivel a bankszámla kamata általában igen alacsony, érdemes körülnézned a különböző megtakarítási/befektetési lehetőségek között. MIELŐTT VÁLASZTASZ A.
2009. június A személyi jövedelemadó törvény évi évközi változásai Siklósiné Antal Gyöngyi Pénzügyminisztérium Jövedelemadók főosztály.
PÉNZTÁRVÁLASZTÁS Miért az ING Nyugdíjpénztár? 1 Összeállította: Falussy Sándor pénzügyi tanácsadó.
SZJA feladatok Gazdasági közjog. Szja 1. 1.Munkabér: Ft/hó jutalom: Ft, étkezési utalvány: 3.000Ft/hó 2. FB tag: Ft/hó 3. megbízási.
Nyugdíjkérdések közgazdász szemmel
Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesülete ÉVKÖZI ART és ÁFA VÁLTOZÁSOK Előadó: Vadász Iván Budapest, július 13.
F e l e l ő s s é g ü n k t e l j e s t u d a t á b a n A prezentációt a Corvinus Egyetem Tanárképző Intézete állította össze. Projektvezető: dr. Daruka.
Kormányszóvivői tájékoztató ELSZÁMOLÁS Biztonságosabb időskor – felzárkózó nyugdíjak.
Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Megbecsülést az idős embereknek! Adósságtörlesztés és méltányosság a nyugdíjemelésben 2002.
Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Megbecsülés az idős embereknek! Kormánydöntés a kiegészítő nyugdíjemelésről szeptember.
SZJA FELADATOK IV. Béren kívüli juttatások Adókedvezmények Adóelőleg
Béren kívüli juttatások Adókedvezmények Adóelőleg Ingatlan.
Költséghatékonyság a XXI. századi vállalatirányításban
Cafeteria 2011 Dr. Orbán Ildikó.
Klub Mi lesz a megtakarításainkkal ? április 14. Jaksity György Concorde Kovács Zsolt ING Szalay-Berzeviczy Attila BÉT, HVB Bank.
RSM DTM Hungary Adótanácsadó és Pénzügyi Szolgáltató Zrt. A személyi jövedelemadó évi változásai Lucz Zoltánné főosztályvezető Pénzügyminisztérium.
ADÓTÖRVÉNYVÁLTOZÁSOK Évi LXXVII tvr.. SZJA ADÓTÁBLA A évtől az összevont adóalapba tartozó jövedelmek esetében a személyi jövedelemadó alapja.
HVG konferenciák Önkéntes pénztári változások január 25. dr. Lukács Marianna, az előadás letölthető:
HOGYAN KÉSZÜLNEK A MAGYAROK NYUGDÍJAS ÉVEIKRE?. A magyarok fele nem, vagy alig törődik a nyugdíjjal.
A nagy átverés: Meddig szórakoznak még a nyugdíjakkal? Korózs Lajos Elnökségi tag.
Kibontakozás helyett gazdasági káosz Az Orbán-kormány gazdaságpolitikájának csődje.
1 TÁJÉKOZTATÓ A START, A START PLUSZ ÉS A START EXTRA KÁRTYA SZABÁLYAINAK VÁLTOZÁSÁRÓL ÉS EGY ÚJ JÁRULÉKKEDVEZMÉNY BEVEZETÉSÉRŐL  A START PLUSZ, illetve.
OTP Pénztárak S A J T Ó T Á J É K O Z T A T Ó január 6. OTP PÉNZTÁRAK.
Nyugdíjrendszer átalakítása?
MKB Pénztárak január Lehoczky László.
Tájékoztatás a társadalombiztosítás nyugellátásáról
SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ
A Tartós Befektetési Számla előnyei, működése, típusai, megnyitásának és megszűnésének módja.
SCBK Üdvözlünk a klubban!. SCBK Ti miért vagytok olyan fontosak?
Sláger az adómentes cafeteria megoldások
Kiből lehet milliomos? Körséta a befektetések világában
Készítette: Tóth Zsuzsa Borsodi Szabolcs
1 Stabilitás Pénztárszövetség Van jövő – Válságban? Budapest, október 14.
Kiből lehet milliomos? Körséta a befektetések világában Széchenyi István Egyetem Szalay György szakértő április 16.
SIKERES PIACRA LÉPÉS SVÁJCBAN szeptember A svájci társadalombiztosítási rendszer fő pillérei.
Magán-nyugdíjpénztárak: álom és valóság Kun János PhD SZEF április 23.
27–28. Nyugdíjas évek A. Mi a nyugdíj? B. Ki fizeti a nyugdíjakat és miből? C. Melyek a nyugdíjrendszer pillérei?
Összehasonlító példák ‏ 2015/2016 II. Dr Lakatos Mária: ADÓZÁS I.
Kormányszóvivői tájékoztató A KORMÁNY NOVEMBER HAVI NYUGDÍJINTÉZKEDÉSEI szeptember 22.
Dr.Farkas András NyugdíjGuru
Összehasonlító példák
Nyugdíjreformok Magyarországon: kihívások és válaszok
Előadás másolata:

MI LESZ VELED NYUGDÍJ(AS)?

KIS VISSZATEKINTÉS 2010. október 13. Orbán Viktor bejelenti, hogy 14 hónapra az állam nem utalja tovább a magánnyugdíj-pénztárakba a tagdíjakat (havi 30 milliárd Ft), és 2011. december 31-éig lehet visszalépni az állami nyugdíjrendszerbe. 2010. november 24. Matolcsy György bejelenti, hogy 2011. január 31-éig kell dönteni. Aki nem lép vissza, az innentől nem jogosult állami nyugdíjra, bár a munkáltatónak továbbra is fizetnie kell a 24%-os járulékot/adót utána. 3 millió tag 3.000 milliárdos vagyonáról van szó. A munkavállalói Tb-járulékot felemelik 10%-ra. 2010. december 13. A parlament elfogadta a 2. pillér felszámolását.

„HÁT ÉN IMMÁR KIT VÁLASSZAK?” Az állami Tb-nyugdíjat? A magánnyugdíj-pénztárat?

KI MIRE SZÁMÍTHAT? Aki visszalép az állami nyugdíjpillérbe: Teljes öregségi nyugdíjra a mindenkori szabályok szerint. Virtuális egyéni számlára, amiből azt láthatja, hogy az aktuális szabályok szerint mennyi lehet a várható nyugdíja. Az egyéni számla örökölhető lesz házastárs számára, de csak özvegyi nyugdíjra jogosít ez. Aki kitart a magánnyugdíj-pénztár mellett? A szolgálati évei 2011-től nem nőnek, vagyis a további évei nem számítanak a nyugdíjába. A 10 %-os munkavállalói járulékot csak a magánnyugdíjpénztárba fizeti. A magánnyugdíj-pénztári megtakarítása örökölhető vagy nyugdíjba menetelkor egy összegben is felvehető.

KI MIRE SZÁMÍTHAT? Aki visszalép az állami nyugdíjpillérbe: A magánnyugdíj-pénztári reálhozam és a tagdíj-kiegészítés felvehető adómentesen. Mindkettő az önkéntes nyugdíjpénztárba utalható adómentesen, illetve 20% adójóváírással 300.000 Ft-ig. Aki kitart a magánnyugdíj-pénztár mellett? Elveszíti nyugdíjbefizetéseinek 70%-át. Állami nyugdíjat csak akkor kap, ha 15-20 éves szolgálati idővel már rendelkezik (illetve ennél rövidebb szolgálati idő esetén időskorúak járadékát fog kapni, ami jelenleg a nettó átlagkereset 17,2%-a).

MENJEK VAGY MARADJAK? A visszalépés mellett szól: Ha még nincs 15-20 év szolgálati idő, mert nem lesz állami nyugdíj. Ha hisz a hosszú távú politikai ígéretekben, abban, hogy az állam garantálni tudja a megfelelő nyugdíjat. Ha nincs többmilliós magánnyugdíj-pénztári megtakarítása. Ha nagyon kevesen maradnak a pénztárakban, akkor azok nem is maradnak életben. A maradás mellett szól: Ha legalább 20 éves szolgálati idővel rendelkezik, jól fizető állása van, nem több, mint 52-53 éves. Ha van már legalább 5-6 milliós pénztári megtakarítása. Ha bízik a hazai és a nemzetközi jogi védelemben, a politikai fordulatban belátható időn belül. Ha nem számít hosszú nyugdíjas évekre, mert ez a vagyon örökölhető.

Egyéni kalkulációval mérlegelhető MENJEK VAGY MARADJAK? Egyéni kalkulációval mérlegelhető Ebben tudok én segíteni Önnek: Tanácsadójaként Germán Szilveszter – PénzZseni.hu

MENJEK VAGY MARADJAK? Általánosságban elmondható, hogy annak érdemes maradnia, aki… Van benne egy adag civil bátorság, Legalább 20 év szolgálat időt már szerzett eddig, Jelentős vagyont (legalább 5-6 millió Ft) halmozott fel eddig a magánnyugdíj-pénztárban, A járadékplafon körül (640.000 Ft/hó) vagy annál többet keres most és várhatóan a jövőben. Pénztára legalább 3% reálhozamot képes termelni hosszútávon.

Számukra is felértékelődnek az öngondoskodás egyéb formái MI LEGYEN A VISSZALÉPŐKKEL? Számukra is felértékelődnek az öngondoskodás egyéb formái NYUGDÍJRENDSZER PILLÉR: ÁLLAMI, TB-NYUGDÍJ 2. PILLÉR: MAGÁNNYUGDÍJ-PÉNZTÁR 3. PILLÉR: ÖNKÉNTES NYUGDÍJPÉNZTÁR 4. PILLÉR: NYESZ 5. PILLÉR: EGYÉB MEGOLDÁSOK TBSZ Nyugdíj-biztosítások ÖNGONDOSKODÁS

AZ ÖNGONDOSKODÁS MÓDJAI Magánemberként A munkáltató cég támogatásával Befektetéshez kötött életbiztosítás Önkéntes nyugdíjpénztár Cafetéria keretében vagy anélkül Önkéntes nyugdíjpénztár Tartós Befektetési Számla (Nyugdíj Előtakarékossági Számla) Befektetéshez kötött életbiztosítás

Germán Szilveszter – PénzZseni.hu Elérhetőségek: Telefon: 06-30-7374 771 Email: info@penzzseni.hu Posta: 8500 PÁPA Postafiók: 203. Web: http://www.penzzseni.hu