Számold meg a fekete pontokat!

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az emberi agy… … ott vág át, ahol tud!.
Advertisements

A napfogyatkozas Készítete Heinrich Hédi.
Merre jár a tekintetünk?
A SZIVÁRVÁNY.
Hogy hajtogassunk papírrepcsit? Összeállította: Bözöri Imre április. 3.
Agytorna. Érdekes kis feladatsor. Érdemes végig csinálni.
Talán egy űrlény? Ez itt egy emberi arc. Egy koponya ?
Tükrök leképezése.
Digitális Fotó Magazin január-február.  A képkompozíció vonatkozásában a pont kifejezés olyan kompozíciós eszközre utal, amely a képmezőhöz képest.
2006. március 10. Délben az óra mutatói fedik egymást. Hány másodperc múlva fogják legközelebb fedni egymást az óra mutatói? Telefonos feladat.
Optikai csalódások.
„Songlish” How not to be a „Bicky Chewnigh”. Lehet zöld az ég…
talp-1 This chapter is about the orthic triangle of the isosceles triamgle. This type of triangle is very interesting in itself. Now we will examine.
A feladatokat az április 14-i Repeta-matek adásában fogjuk megoldani
Számold meg a fekete pontokat!
Multimédiás segédanyag
Lencsék és tükrök képalkotásai
:00 --Atom-- Rézfaszú bagoly és további híres nemlétező dolgok tárlata - röhejes kiállításon jártam:) Nemrégiben Busával a nemlétező tárgyak-dolgok.
Háromszögek hasonlósága
Homorú tükör.
A szürke vizszintes csikok nem egészen vizszintesek…
Sztereogram.
Láss... ne csak nézz.
Bevalljuk: optikai csalódást akarunk okozni
1. Szabály A játéktér. 1. Szabály – A játéktér A játéktér borítása A versenyA játéktér felületének simának, egyenletesnek kell lennie, érdes felület nem.
A holdillúzió magyarázata
Az emberi agy gyakran becsap!
Több nézőpont: Velazquez: Las Meninas Ottlik: Iskola a határon
Thalész tétel és alkalmazása
Háromszög nevezetes vonalai, körei
Az emberi agy és a szem.
Készítette: Horváth Zoltán (2012)
Torr-1 Pierre Fermat, the great French mathematician (and lawyer) asked the following problem from Torricelli, the physician living in Firense: Find.
Sims-1 This chapter is about Simson line. The question arises in connection with orthic triangles: from which points should we draw perpendicular lines.
1. feladat Az ábrán egy épülő ház tetőszerkezetét látjuk. A „mester” szerint ez akkor lesz a legstabilabb, ha a „ferde” CD nyeregtetőt annak F felezőpontjában,
2005. október feladat (házi feladat) Pontban 3 órakor az óra mutatói éppen merő- legesek egymásra. Mikor lesznek legközelebb merőlegesek egymásra.
Telefonos feladat Egy háromjegyű szám elé írtunk egy hármast, majd az eredeti háromjegyű szám mögé írtunk egy hármast. A kapott két négyjegyű szám különbsége.
Optikai csalódások.
Nyitókép TÜKRÖK.
1. SZINT: Kidolgozatlan, differenciálatlan ábra
Készítette: Garay Adrienn
TARTALOM Optikai fogalmak Síktükör képalkotása Homorú tükrök nevezetes sugármenetei Homorú tükör képalkotása Domború tükrök nevezetes sugármenetei Domború.
Matematika feladatlap a 8. évfolyamosok számára
Optikai csalódások.
Varázslatos Tábor 2007 Csobánka július
Ez a program elkészít egy portét arcodról, az általad megadott információkból… Kattints ide.
Szögek, háromszögek, négyszögek és egyéb sokszögek, kör és részei.
A varázslat világába lépsz be... Enter the world of magic …
Meg tudod különböztetni a színeket?! OK, Akkor nézd meg ezt a képet...
Logo feladatok – Optikai csalódások
OPTIKAI LENCSÉK 40. Leképezés domború tükörrel és szórólencsével.
Továbbítás kattintással Pánsíp (Georghe Zamfir & Dana Dragomir) El tudnál aludni éjszaka anélkül, hogy ne gondolkoznál el azon, hogy a ház a helyén lesz-e,
Mit látsz? Fiatal lány vagy öregasszony?.
HIPERKOCKA.
Az emberi agy… … ott vág át, ahol tud!.
Albert Einstein   Horsik Gabriella 9.a.
Csak olvasd el… Angol szöveg, magyar fordítással.
OPTIKAI TÜKRÖK ÉS LENCSÉK
Krónikus regurgitáció Chronic regurgitation A képen látható információk alapján fogalmazza meg mit lát a felvételen és mire gondolna ez alapján! Based.
HÓDítsd meg a biteket! 2. sorozat
Vizuális illúziók I. Tájékoztató BME, Kognitív Tudományi Tanszék.
Árnyékszerkesztés alapjai
Láss... ne csak nézz.
Épületelemek árnyéka.
A Biblia és a képzőművészet
ELEMI GEOMETRIAI ISMERETEK
Képek jelentés-elemei
Megtudod különböztetni a szineket?! OK, Akkor nézd meg ezt a képet...
Számold meg a fekete pontokat!
This table is avarage! Read instructions below!
Előadás másolata:

Számold meg a fekete pontokat!

A vízszintes vonalak párhuzamosak vagy egymáshoz képest ferdék?

Hány lába van az elefántnak?

Folyamatosan nézd a fekete pontot Folyamatosan nézd a fekete pontot! Egy idő után, a körülötte lévő szürke felhő mintha összeszűkülne!

Összpontosíts a középpontban lévő fekete pontra és mozgasd a fejedet előre-hátra! Ugye milyen fura …

Ez minden bizonnyal az egyik legkülönlegesebb számítógépes illúzió, amit valaha láttam: 1) Lazíts egy kicsit, majd összpontosíts az ábra közepén lévő 4 kis pontra kb. 30-40 másodpercig! 2) Majd nézz egy közeli falra (bármilyen sima, egyszínű felületre)! 3) Látni fogod, amint egy kör alakú fény kirajzolódik. 4) Pislogj egy párszor és egy arc kezd lassan megjelenni … 5) Mit látsz? Pontosabban kit látsz?

If you take a look at the following picture , let me tell you If you take a look at the following  picture , let me tell you ... it is not animated.  Your eyes are making it move.  To test this, stare at one spot for a couple seconds and everything will stop moving.  Or look at the black center of each circle and it will stop moving.  But move your eyes to the next black center and the previous will move after you take your eyes away from it....  Weird 

Are the purple lines straight or bent? A lila vonalak egyenesek vagy íveltek?

Which circle in the middle is bigger? A két középső kör közül melyik a nagyobb?

Látsz szürke területeket a négyzetek között? Honnan jönnek? Do you see gray areas in between the squares? Now where did they come from? Látsz szürke területeket a négyzetek között? Honnan jönnek?

You should see a man's face and also a word You should see a man's face and also a word... Hint: Try tilting your head to the right, the world begins with 'L‘ Egy férfi arcát láthatod, de egyben egy szót is .. Segítség: fordíts egy kicsit jobbra a fejed és keress egy ‘L’ betűvel kezdődő szót!

Is this possible!?! Ez lehetséges!?!

Látod az állatokat? És az arcot is?

Eszkimó vagy egy arc?

Egy vagy két gyerek arc?

Egyenesek vagy ferdék a vonalak?

Mi ez? Talán egy elvarázsolt királylány?

Hány foga van a villának?

Látod a négy embert?

Mennyi lovat látsz a képen? 7-et kell találnod!

Maradt egy kocka! Ez hogy lehetséges?

Homorú vagy domború a négyszög?

Melyik piros vonal sötétebb?

Vajon párhuzamosak a vonalak? Zöllner-illúzió. A hosszú, átlós vonalak valójában párhuzamosak, de a keresztvonalkák miatt váltakozó irányúnak látszanak. És bár egyiküket sem látjuk párhuzamosnak a szomszédjával, ha figyelmesen és tudatosan nézzük, mégis látszik, hogy bármely ponton azonos távolságra vannak egymástól. Az illúzió oka az, hogy az elrendezés nagyon sok olyan elemet tartalmaz, amely a perspektíva érzékeltetésére szolgál, ezért a szemünk mindenképpen perspektivikusnak "akarja" érezni. A ferde vonalaknak azonban a "helyes" térbeli ábrán közeledni, a függőleges és vízszintes vonalaknak sűrűsödni kellene. Mivel ez nem így van, agyunk úgy érzi, ilyen képet csak széttartó egyenesek adhatnak. Vajon párhuzamosak a vonalak?

Mintha mozognának, nem?

Látod a vízesés „őrzőit”?

A függőleges vagy a vízszintes vonal hosszabb? A legegyszerűbb, de valószínűleg szintén a kezdetleges perspektivikus hatáson alapszik a következő ábrán látható optikai csalódás is, ahol a valójában azonos hosszúságú vonalakat különbözőként érzékeljük. A merőleges szakaszok esetén az lehet a jelenség oka, hogy az ábra függőleges vonala olyan érzetet kelt, mint a szabad térségek távolodni látszó vízszintesei. Megerősíti ezt a feltevést az is, hogy a vizsgálatok során az ábra erősebb hatást tett azokra, akik nyílt térségek lakói, és hozzá vannak szokva a távlatokhoz. A függőleges vagy a vízszintes vonal hosszabb?

A folyosó-illúzió és az úgynevezett út-illúzió (Ponzo-illúzió) esetén például a perspektivikus hatás és a méretkonstancia kelt ellentétes érzetet, és az elõbbi dominál. A folyosó hatását keltõ vonalazáson álló alakokat illetve az út illúzió esetén az összetartó egyeneseken keresztbe fekvõ vonalakat különbözõ távolságban lévõknek látjuk. Ha a "távolabb" lévõ alak vagy vonal ugyanolyan nagy, mint a "közelebbi", akkor sokkal nagyobbnak kell lennie - a nagyítást az agyunk végzi el.

Az elõbbivel éppen ellentétesen mûködik az Ames-szoba néven ismert illúzió. A képen lévõ elrendezés olyan, hogy a két, valójában különbözõ távolságban lévõ személy körül mesterségesen eltünteti a perspektívavonalakat. Emiatt a közelebbi óriásnak, a távolabbi törpének, a tér pedig kis mélységûnek látszik. Az Ames-szobában egyetlen párhuzamos vonalpár sincs, a szoba minden fala trapéz. A hatást tovább fokozhatják azzal is, hogy a padlót megfelelõ méretûre és alakúra vágott csempékkel fedik le.

Látórendszerünk azon "igyekezete", hogy minden ábrát térbelinek lásson, néha paradoxonhoz vezet. A rajz lehetetlensége csak akkor válik feltûnővé, amikor elemezni kezdjük, milyen tárgyat is ábrázol.

Plasztikusságot keltenek az árnyékok is Plasztikusságot keltenek az árnyékok is. Az ábra értelmezésekor általában azt feltételezzük, hogy a fény felülrõl érkezik, de az ettõl eltérõ, sõt ellentmondásos árnyékolást sem érezzük idegennek.

A valódi szoborról és homorú negatívjáról az árnyékok játéka egyértelművé teszi, hogy csak az egyik lehet domború. Mégis, a két arcot csak pozitívnak tudjuk érzékelni.

Melyik vonal a hosszabb?

Látod a dalmatát?

Melyik vízszintes vonal hosszabb?

Domború vagy domború és süllyesztett pontokat? Mit látsz? Domború vagy domború és süllyesztett pontokat?

Nézd a hullámos vonalakat! Hinnéd, hogy mindegyik tökéletesen egyenes?

Látod a háromszögeket? Tulajdonképp nincsenek háromszögek.  Ez csak a minták által keltett illúzió.

A háromszög körbe-körbe fut!

Mit látsz? Egy öregembert vagy egy, a természetben csókolózó párt? (Az arc szemei a pár haja. Az arc orra a nő feje Az arc szakálla a nő ruhája Az arc ajkai a fiú keze.)

Mi ez? Talán egy spirál? Vagy mind független kör?

Mit látsz? Koponya vagy egy fiatal pár?

Kockát a kockában, vagy egy hiányos sarkú kockát? Mit látsz? Kockát a kockában, vagy egy hiányos sarkú kockát?

Mozgasd a fejed előre és hátra, miközben a középső labdára nézel!

Egy kör sincs! Ez csak illúzió! Látod a köröket? Egy kör sincs! Ez csak illúzió!

Boros kelyhet vagy két arcot? Mit látsz? Boros kelyhet vagy két arcot?

Fiatal nő vagy egy szaxofonos?

Érdekes képek, melyek megbolondítanak

Mennyi őzet látsz?

Nézd meg a középső oszlopot!

Ki a legmagasabb?

Vagy csak néhány fekete foltot? Mit látsz? Látod a „LIFT” szót? Vagy csak néhány fekete foltot?

11 emberi arc van a képen. Meg tudod találni mindet 11 emberi arc van a képen. Meg tudod találni mindet? Egy átlagos ember 4-et vagy 5-ot talál meg. Ha te 8-at megtalálsz, különleges megfigyelőképességed van. Ha 9-et, átlagon feletti. Ha 10-et találsz meg, nagyon jó megfigyelő vagy és ha mind a 11-et, akkor különlegesen jó a megfigyelő képességed.