Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Bevalljuk: optikai csalódást akarunk okozni

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Bevalljuk: optikai csalódást akarunk okozni"— Előadás másolata:

1 Bevalljuk: optikai csalódást akarunk okozni
Bevalljuk: optikai csalódást akarunk okozni. Most aztán ugráltathatod a szemed, ha már unod az egyhangú, zavarmentes képek világát. Felhívjuk figyelmed, hogy hiába kérdezed szemorvosod véleményét, ellenben mutasd meg neki is.

2 • Pásztázd a rácspontokat a szemeddel, és közben figyeld a többi csomópontot.
• Mi mást látnál? Csomó pontot. Amik persze pirosak! • Gondoltad volna, hogy a Pöttyös mindenütt ott van? Ahová nézel, és ahová nem :)

3 • A Hermann-rácsban nem eléggé látványosak a pöttyök.
Legalábbis a Pöttyöst imádók számára nem azok :) • Ezért bemutatjuk a Hermann-rács Rudi-féle kiegészítését. • Pöttyök még erősebben. Ahogy mi szeretjük! Számold meg a pöttyöket!

4 • Az ábra egy valódi animáció, ami azt szemlélteti, hogy a pöttyhiány
komoly látászavarokat okoz. • Figyeld mereven a középpontban található x-et. • Miközben középre figyelsz, a körbe futó pöttytelen helyen is megjelenik a hiányzó pötty. Igaz nem piros, de azért mégiscsak előbújik.

5 • Látod az a csúnya szürke pacát a kedvenc pöttyöd körül
• Látod az a csúnya szürke pacát a kedvenc pöttyöd körül? Szeretnéd eltüntetni? • Nézz sokáig mereven a pöttyre, vigyázz arra, hogy ne mozogjon a szemed. • Ha elég ügyes vagy, eléred azt, amit csak a nagy mágusok tudnak: eltüntetsz dolgokat, pusztán az akaratoddal. Tudod, a piros pöttyel minden lehetséges!

6 • Takard el a jobb szemed a kezeddel! (Ne nyomd! Csak takard, te ...!)
• Csak a jobb oldali nagy pöttyöt nézd! • Perifériás látásodat használva figyeld a kis pöttyöt! Ne nézz rá, csak figyeld! Sikerül? • Lassan hajolj egyre közelebb a monitorhoz.. • Lesz egy pont, amikor a kis pötty eltűik! • Ne ijedj meg! Ha még közelebb hajolsz, akkor ismét megjelenik. Vigyázz az orrodra, összekened a monitort!

7 Ez az eredeti ábra Hermann-rács néven vált híressé
Ez az eredeti ábra Hermann-rács néven vált híressé. A fekete négyzetek közötti foltok erősebbek ugyan a nagyobb kontraszt miatt, de kevésbé érdekesek. Létezett a Hermann-rácsra egy klasszikus magyarázat, de ezt nemrégiben megcáfolták. Már kutatják, hogy milyen hatással vannak az érzékelésre a Pöttyös pöttyei, de problémát okoz a kontrollcsoport kiválasztása. Nehéz találni "szűz szemet", ugye, hiszen, ki az aki még nem látott igazi Pöttyöst. Lehet, hogy valóban a Pöttyös Túró Rudi pöttyei jelennek meg vágyaink hatására? Várjuk a tudományos értekezéseket e tárgyban! :) Az eredeti Hermann-rács És ez az a rács, amely megcáfolta a Hermann-rács klasszikus magyarázatát. Látszik az, hogy fontos, hogy a rács párhuzamos vonalakból álljon, egyébként nem jelennek meg mindannyiunk kedvencei: a pöttyök!

8 Bár ez a rács hasonlít a Hermann-rácsra, feltehetőeg más okozza a benne megjelenő pöttyöket, mint a Hermann-rácsnál. Ezt a rácsot JR Bergen mutatta be elsőént 1993-ban, és szintén magyarázatra vár. Hívja már fel valaki a figyelmét a látáskutatóknak, hogy létezik a pöttylátásnak egy eredeti forrása. Küldjetek Pöttyöst a tudósoknak! Szemüveget a bírónak!

9 Az illúziót kiváltó animáció megalkotója Jeremy Hinton
Az illúziót kiváltó animáció megalkotója Jeremy Hinton. A Rudi külországi rajongója. A hatás - röviden megfogalmazva - így jön létre: Ha a retina adott részére huzamosabb ideig ugyanaz a szín kerül, akkor a szem megszokja azt, rövid ideig szinte “beég” a minta a retinába. Ha ezek után semleges szín kerül ugyanoda (szürke felület), akkor rövid ideig az eredeti szín komplementerét látjuk. Ezt a jelenséget "negatív retinális utóképnek" hívják. Az animáció gyorsasága miatt a szem nem tud alkalmazkodni a piros pöttyök eltűnése által keltett állapothoz, így a körbe futó üresség helyett a piros pötty komplementer színében pompázó mágikus fantom-pöttyöt látjuk. Hiába, nehéz dolog a pöttyöket csak úgy eltűtetni ;-)

10 Lehet, hogy nem veszed észre, de a szemed állandóan mozog egy kicsit, mert a megfelelő látáshoz szükség van erre a mozgásra. A látás valójában a színek és tónusok változásának az érzékelése. A mozgás hiánya ez esetben azt okozza, hogy a homályos dolgok fokozatosan eltűnek, csak az éles részletek maradnak meg. A lényeg: a piros pötty mindig megmarad.

11 Ez az optikai csalódás - és mekkora csalódás, ha eltűik egy pötty - a KRESZ órákról jól ismert vakfoltnak köszönhető. Őt szidjátok. Ahol a szemben a látóideg áttöri a retinát ott nincsenek érzékelő sejtek (sem csapok sem pálcikák). Így a látóterünkben mindig van egy olyan rész, amelyet nem érzékelünk, ezt nevezzük vakfoltnak. A folt azért nem zavaró, mert a két szemnél ez a terület eltérőhelyre esik, és agyunk a másik szem információja alapján automatikusan pótolja a hiányt. Tehát megnyugodhatsz, a pötty csak látszólag tűnik el ;-)


Letölteni ppt "Bevalljuk: optikai csalódást akarunk okozni"

Hasonló előadás


Google Hirdetések