Mennyire szolidáris a magyar társadalom? Alapjövedelem, közmunka, segélyezés 2014. április 25. Előadó: Závecz Tibor.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Jogszociológia 4. előadás november 13. Uszkiewicz Erik
Advertisements

A mai tízen- és huszonévesek értékeiről A közügyek fogyasztói konferencia február 17. Ságvári Bence.
A gazdaságos közlekedésért... Budapest, FORENSIS Autóklub.
Kormányszóvivői tájékoztató NYUGDÍJ-INTÉZKEDÉSEK 2006.
Dupláz-e a Jobbik? Mérők Klubja, január 30. Előadó: Závecz Tibor.
 Önbevallás szerint liberális (12%)  Szakpolitikai kérdések és értékválasztás alapján liberális  Kapitalista (4%)  Emberi jogi (18%)  Kevesebb, mint.
Néhány adat a Győrben élő időskorúakról
Átlépés a felsőoktatásba – a tipikus és a rendhagyó hallgatói utak jellemzői Bander Katalin A felsőoktatási struktúrába kódolt egyenlőtlenségek.
Kik azok a liberálisok és találnak-e pártot maguknak? A Republikon Intézet konferenciája, február 28. Előadó: Závecz Tibor.
Ezt szavazták meg az év legjobb jének Ha úgy gondolod, hogy boldogtalan vagy, nézd meg őket!
Hitelek – pénzt kölcsönbe?. Ha több pénzre van szükséged, mint amennyi rendelkezésedre áll, dönthetsz úgy, hogy vársz, amíg összegyűlik a pénzed, vagy.
„Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián,
Fenntartható és megfelelő nyugdíjrendszer
Kutatási gyorsjelentés Omnibuszos kutatás meghatározott szakpolitikai témában – Egészségügy január.
Nobody’s Unpredictable Vélemények a pénzügyi-gazdasági válságról az internethasználó lakosság és a legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások körében.
Internetezők az elektronikus kormányzatról és az Európai Unióról április 3. II. online média mobil- kommunikáció autók, márkák, vásárlás idegenforgalom,
Nyugdíj.
IX. Adójogi Konferencia, Tapolca, ápr Mihályi Péter A magyar járulékrendszer problémái.
Tárki Európai társadalmi jelentés fejezet Állam és piac Janky Béla.
A román társadalom rétegződése 2013-ban. Képviselők.
A magyar fogyasztói szegmensek egészségvásárlása
Az integrált oktatás modellje Nahalka István Egyetemi docens
Az öntözés hazai szerepe, jelentősége
Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Hogy mindenki jobban éljen! Adókedvezmény az átlagos és az átlag alatti keresetből élőknek.
A földhasználat és a területi versenyképesség főbb közgazdasági összefüggései Előadó: Kollár Kitti doktorjelölt, tanszéki mérnök Komárno november.
LOPKODÁS UTÁN KAPKODÁS KORÓZS LAJOS ELNÖKSÉGI TAG.
K&H trambulin tapasztalatok
A SZEGÉNYSÉG ÉS KIREKESZTÉS VÁLTOZÁSA, 2001–2006 Ferge Zsuzsa beszámolója MTA MEH 2006–2007-ben végzett stratégiai kutatások eredményeit bemutató ülésszak.
A gazdaság kifehérítését célzó kormányzati intézkedések és a rejtett gazdaság: az EVA és az AM könyv hatásai c. prezentációhoz (szerzők: Semjén A., Tóth.
Dr. Balogh Péter Gazdaságelemzési és Statisztika Tanszék DE-AMTC-GVK
Háztartási költségvetési és életkörülmény adatfelvétel
A politikai képviselettel és a bal-jobb dimenzióval kapcsolatok attitűdök Enyedi Zsolt (CEU) Részvétel és demokrácia, Politikai Viselkedés Szakosztály,
EURÓPAI TÁRSADALMI JELENTÉS 2008 Műhelybeszélgetés június 10.
Az egyenlőséggel kapcsolatos attitűdök Lelkes Orsolya European Centre for Social Welfare Policy and Research, Bécs.
TE AKARSZ ROMA MUNKATÁRSAT?. A nem romák elsősorban a munkához való viszonyuk alapján ítélik meg a romákat. Előzmények * ! Szociológiai és szociálpszichológiai.
polarizálódó politikai térben Keller Tamás - Tóth István György
A fülke magánya Minden, amit a rejtőzködő választói magatartásról tudni lehet Mérők Klubja, október 26. Előadó: Závecz Tibor.
PTE BTK Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék
GfK Custom ResearchSugatagi Gábor - A magyar fogyasztó politikai preferenciái2010. február 17. Sugatagi Gábor : A magyar fogyasztó preferenciái a politikai.
Államtalanítás vagy álomtalanítás Az állam szerepének és az adórendszer újragondolása Magyarországon Jaksity György.
Szabados Tímea és Wéber Andrea (EBH) október 26. Intézményekbe vetett bizalom és jogtudatosság a mai magyar társadalomban (Kutatási eredményeink.
INTEGRÁCIÓ A FEJEKBEN? A romákkal kapcsolatos lakossági attitűdök Magyarországon Bernát Anikó TARKI Társadalomkutatási Intézet október 25.
RSM DTM Hungary Adótanácsadó és Pénzügyi Szolgáltató Zrt. A személyi jövedelemadó évi változásai Lucz Zoltánné főosztályvezető Pénzügyminisztérium.
A szociálpolitika aktuális kérdései
7. A különböző megtakarítási formák összehasonlítása
A szegény és gazdag országok életszínvonalbeli különbségei
HOGYAN KÉSZÜLNEK A MAGYAROK NYUGDÍJAS ÉVEIKRE?. A magyarok fele nem, vagy alig törődik a nyugdíjjal.
1 Válság a fejekben is Nem látják át és nem veszik igénybe a fogyasztóvédelmi intézményrendszert a magyarok - Gulyás Emese - Tudatos Vásárlók Egyesülete.
HALLGATÓI ELÉGEDETTSÉGI VIZSGÁLATOK A WJLF-EN A es tanév eredményei.
Helyi Esélyegyenlőségi Program Nők munkaerő piaci helyzetfelmérése Bükön 2014.augusztus 27.
Társadalomszerkezet és gazdasági fejlődés Magyarországon Dr. Pogátsa Zoltán Nyugat-Magyarországi Egyetem.
A tőzsde és ami mögötte van
AZ UNIÓS TAGÁLLAMOK IDŐARÁNYOS ABSZORPCIÓS TELJESÍTMÉNYE BUDAPEST JABLONSZKY GYÖRGY.
SCBK Üdvözlünk a klubban!. SCBK Ti miért vagytok olyan fontosak?
LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG A Magyar Köztársaság kormánya.
DR BITTNER PÉTER NEKÜNK ÖSZTÖNZÉS NEKIK OSZTALÉK SZÉKESFEHÉRVÁR,
Közfoglalkoztatás Magyarországon
A Tőzsde és ami mögötte van Tóth Attila Vezérigazgató-helyettes Budapesti Értéktőzsde Zrt Április 24.
A Dél-Alföld általános gazdasági helyzete és a mögötte meghúzódó EMBER
A munkahelyi diszkrimináció
Szociológia előadás I. Dr. Kovács Ernő egyetemi docens
1 Szociális védelmi kiadások Magyarországon és az Unióban Tokaji Károlyné, KSH „Kérdés és válaszok”, avagy SZEGÉNYSÉG és SEGÉLYEZÉS I. című szakmai konferencia.
A „tudatos vásárló” – avagy „hiszünk-e a felelős vállalati magatartásban?” Készítette: Páthy-Dencső Blanka TÁRKI Társadalomkutatási Intézet Zrt. 1112,
Európa válasz(kísérlete) a gyermekszegénységre Dr. Lux Ágnes Országgyűlési Biztos Hivatala Eurochild Április Szécsény.
BME Közösségi gazdaságtan Andor György. BME Ismétlés ›KAPITALIZMUS – KOMMUNIZMUS –Koordinációs mechanizmusok –Kapitalizmus ›Mit, hogyan, kinek a számára?
„Kincs, ami nincs” - a hazai szegények egészségi állapota - Havasi Éva és Horváth Gergely.
SZEGÉNYSÉG ÉS A SZEGÉNYEKET ÉRINTŐ NÉHÁNY VÁLTOZTATÁS
A gyerekszegénység néhány metszete Magyarországon
A jövő kérdései: Mi lesz az NFT II.-ben?
Közvélemény- és piackutatási igazgató
Előadás másolata:

Mennyire szolidáris a magyar társadalom? Alapjövedelem, közmunka, segélyezés április 25. Előadó: Závecz Tibor

Az Önök háztartására mi jellemző? (válaszok %-os megoszlása 2013 őszén) 2 2 Gond nélkül megélünk, és jelentős megtakarításra van lehetőségünk 1% Gond nélkül megélünk, és kisebb összeget tartalékolni is tudunk 5% Gond nélkül megélünk, de félretenni nem tudunk 16% Éppen, hogy kijövünk a jövedelmünkből 56% Tartalékainkat, korábbi megtakarításainkat éljük fel 11% Eladósodtunk, kölcsönökből, vagy külső segítségből élünk 11%

Az Önök háztartására mi jellemző? (válaszok %-os megoszlása) márc márc. sokat tudnak megtakarítani1% egy kicsit félre tudnak tenni 11%15% éppen csak kijönnek a jövedelmükből 65%68% hozzá kell nyúlni a megtakarításaikhoz 10%6% eladósodnak13%10%

4 Társadalmi státusz – önbesorolás alapján

Ön szerint az emberek általában segítőkészek, vagy inkább csak magukkal törődnek? 5 (a válaszok százalékos megoszlása) -

6 (rangsorátlagok, 1-18; 1 – legfontosabb szempont, 18 – legkevésbé fontos szempont) Milyen fontos szerepet játszanak az Ön életében?

A: „Rendjén való dolog, hogy vannak, akik milliókat keresnek.” B: „A legtöbben törvénytelen úton válnak gazdagokká.” %, átlagok 1-től 5-ig terjedő skálán 7 egyetért

A: „A szegények többsége saját maga felelős azért, ha szegénységben él.” B: „Csak kis jövedelmi különbségeket szabadna megengedni az emberek között.” %, átlagok 1-től 5-ig terjedő skálán 8 egyetért

9 A: „Rendjén való dolog, hogy vannak, akik milliókat keresnek.” B: „A legtöbben törvénytelen úton válnak gazdagokká.” átlagok 1-től 5-ig terjedő skálán

10 A: „A szegények többsége saját maga felelős azért, ha szegénységben él.” B: „Csak kis jövedelmi különbségeket szabadna megengedni az emberek között.” %, átlagok 1-től 5-ig terjedő skálán

11 Állításpárok a szolidaritás témaköréhez kapcsolódva A cigányokat annyi hátrányos megkülönböztetés éri, hogy jobban kellene őket támogatni 1 7 5, ,0 A cigányok maguk tehetnek a problémáikról, ezért maguknak kell azokat megoldaniuk. Az államnak többet kellene költenie szociális kiadásokra, még akkor is, ha ehhez növelni kell az adókat. Csökkenteni kell az adókat, még ha így kevesebb is jut szociális kiadásokra.

12 Állításpárok a szolidaritás témaköréhez kapcsolódva Felül kell vizsgálni a rokkantnyugdíjasokat, mert többségük még tudna végezni valamilyen munkát, ha akarna. 17 3, ,7 Nem kell felülvizsgálni őket, mert többségük valóban szerencsétlen, munkaképtelen ember, aki megérdemli, hogy rokkantnyugdíjat kapjon. Megélhetési nehézségeik miatt indokolt a nyugdíjasoknak 13. havi nyugdíjat adni, függetlenül az ország gazdasági helyzetétől. Az ország jelenlegi gazdasági helyzete nem teszi lehetővé a 13. havi nyugdíj kifizetését. 3,7

13 Állításpárok a szolidaritás témaköréhez kapcsolódva A cigányokat annyi hátrányos megkülönböztetés éri, hogy jobban kellene őket támogatni 1 7 5, ,0 A cigányok maguk tehetnek a problémáikról, ezért maguknak kell azokat megoldaniuk. Az államnak többet kellene költenie szociális kiadásokra, még akkor is, ha ehhez növelni kell az adókat. Csökkenteni kell az adókat, még ha így kevesebb is jut szociális kiadásokra. A AK, KFK A: alsó osztály; AK: alsó középosztály; KFK: közép-, felső középosztály A AK KFK

14 Állításpárok a szolidaritás témaköréhez kapcsolódva Felül kell vizsgálni a rokkantnyugdíjasokat, mert többségük még tudna végezni valamilyen munkát, ha akarna. 17 3, ,7 Nem kell felülvizsgálni őket, mert többségük valóban szerencsétlen, munkaképtelen ember, aki megérdemli, hogy rokkantnyugdíjat kapjon. Megélhetési nehézségeik miatt indokolt a nyugdíjasoknak 13. havi nyugdíjat adni, függetlenül az ország gazdasági helyzetétől. Az ország jelenlegi gazdasági helyzete nem teszi lehetővé a 13. havi nyugdíj kifizetését. 3,7 AAKKFK A AKKFK A: alsó osztály; AK: alsó középosztály; KFK: közép-, felső középosztály

15 Köszönöm a figyelmet!