A keynesiánus makromodell

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kereslet rugalmassága
Advertisements

Makroökonómia gyakorlat
Makroökonómia gyakorlat
Gyakorló feladatok Makroökönómia.
Makroökonómia 4. előadás.
Makroökonómia 5. előadás.
Makroökonómia gyakorlat
Közgazdaságtan 5. hét.
Birkás György Makroökonómia 1. előadás Birkás György
Beruházások elemzése Beruházás: tárgyi eszközök létesítésre, a tárgyi eszköz állomány bővítésére irányuló műszaki – gazdasági tevékenység. Jellemzői: Nagy.
MAKROÖKONÓMIA GTK Gazdálkodási és menedzsment,
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan
Pénzpiac.
Fogalma, összefüggések
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Marketing
Előadás 31 Pénz vagy értékpapír? -- a háztartások pénzigénye Előnyök és hátrányok :  A pénznek nincs hozadéka - hátrány  Az értékpapírnak vannak költségei.
Egyensúly az árupiacon (Yd = Ys)
A munkapiac és az összkereslet
Mi a makroökonómia? Az egyes gazdasági szereplők helyett
Makroökonómia Árupiaci egyensúly.
Makroökonómia 3.előadás.
Makroökonómia Aggregált kereslet.
EGYENSÚLYI MODELLEK Előadás 4.
8. hét: Rövid táv IS-görbe
Az infláció és az inflációs folyamatok
A félév programja: Dátum Témakör Előadó február 6.
Neoklasszikus szintézis
Elmélettörténet John Maynard Keynes.
Gazdasági növekedés hosszú- és rövidtávon
Piaci kereslet és kínálat
Makroökonómia Feladatmegoldás.
Makroökonómia Aggregált Kereslet.
A makrogazdaság piacai
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
C = C/Y Ĉ=∆C/∆Y A fogyasztási függvény Reáljövedelem Y
FOGYASZTÓI MAGATARTÁS
A költségvetési egyenes. A költségvetési egyenes Azon jószágkombinációk összessége, amelyeket a fogyasztó adott pénzjövedelméből megvásárolhat annak teljes.
Makroökonómia 1. ea..
MAKROÖKONOMIA Előadás Szabó Richard BMF KKGK VSZI
MAKROÖKONOMIA Előadás Szabó Richard BMF KKGK VSZI 1 Makroökonomia Szabó Richard IV.Előadás Pénzpiac, LM görbe Március.
Kereslet, kínálat, ármechanizmus, fogyasztói-, és termelői többlet
Kereslet-rugalmassági számítások
Az áru és a pénzpiac együttes egyensúlya
A gazdasági élet problémái
A teljes keynesiánus modell
A keynesiánus munkapiac
A piac: A tényleges és potenciális eladók és vevők, illetve azok cserekapcsolatainak rendszere, melynek legfontosabb elemei a kereslet, a kínálat, az ár.
Az államháztartási hiány csökkentésének hatásai Hamecz István igazgató A Közgazdasági és Monetáris Politikai szakterület vezetője.
A gazdasági élet problémái
Makroökonómia II. ea. Munkakereslet és munkakínálat. Munkapiac a neoklasszikus modellben. Neoklasszikus árupiac.
Az átlagos jövedelmek és a fogyasztási kiadások jövedelemkategóriánként (Ft) JövedelemkategóriaY (átlag) C
Gazdaságpolitika Az állam gazdasági szerepe. A gazdaságpolitika típusai. Költségvetési deficit, lehetséges kezelési módjai és következményei.
Makroökonómia Keynesiánus modell összefoglalása.
LEV. GAZDASÁGPOLITIKA II.. A GAZDASÁGPOLITIKA TÍPUSAI 1. ORSZÁG SZINTŰ – REGIONÁLIS – INTEGRÁCIÓS (EU) 2. POZITÍV (LEÍRÓ) – NORMATÍV (ELEMZŐ, TANÁCSADÓ)
KÖZGAZDASÁGTANI ALAPFOGALMAK II. Előadó: Bod Péter Ákos.
Universität Miskolc, Fakultät für Wirtschaftswissenschaften, Istitut für Wirtschaftstheorie Közgazdaságtan alapjai II. Dr. Karajz Sándor Gazdaságelméleti.
A piac és a piacgazdaság. A piac fogalma Több értelmezése lehet: I. A piac a javak (termelés, szolgáltatás) realizálásának színtere, a tényleges és a.
Elérhetőség Telefon: (37)
A piac és a piacgazdaság
Makroökonómia 11. szeminárium Az IS-LM-modell
Az áru és pénzpiac együttes egyensúlya
Gyakorló feladatok zh-ra
A makroökonómiai egymásrautaltság kétországos modellje lebegő árfolyamok rendszerében Dr. Karajz Sándor.
A kereslet.
Közgazdaságtan II Mit akarunk leírni (kapitalizmust), hogyan (tudományosan). Amit tanultunk (egyensúlyelmélet) erre nem alkalmas (nem decentralizált, nincs.
Közgazdaságtan II ppt előadás száma (hét)
Előadás másolata:

A keynesiánus makromodell Az árupiac

A modern Makroökonómia megalapítója John Maynard Keynes (1883-1946) A modern Makroökonómia megalapítója Nagy-Britanniában született Angol matematikus és közgazdász A modern makroökonómia megteremtője A gazdaság működése nem vezethető le helyzetüket optimalizáló gazdasági szereplők döntéseiből → makroökonómia

Neoklasszikus és keynesi modell Neoklasszikusok Keynes A kínálat (AS) határozza meg a keresletet (AD) Say-törvény: a kínálat megteremti saját keresletét A megtakarítás határozza meg a beruházást Az állam ne avatkozzon be! A kereslet (AD) határozza meg a kínálatot (AS) Eladatlan (vagy meg nem termelt) áru és elköltetlen pénz áll egymással szemben A beruházás határozza meg a megtakarítást Állami keresletösztönzés!

Az eredeti megfogalmazásban a Say-törvény vagy Say-dogma a következőképpen hangzik: "Érdemes rámutatnunk arra, hogy amint sor kerül egy jószág előállítására, attól a pillanattól kezdve piacot kínál más termékeknek is saját teljes értékének erejéig. Amint a termelő befejezte termékén utolsó műveletét, igencsak törekedik arra, hogy azonmód eladja nehogy kezeiben csökkenjen annak értéke. Nem kisebb hévvel próbálkozik ezután felhasználni az így nyert pénzösszeget, hiszen a pénz értéke szintén romlandó. A pénztől való megszabadulás egyetlen módja azonban az, ha másik terméket vásárolunk. Így tehát valamely termék előállításának puszta ténye közvetlenül szabad teret nyit más termékek számára." (J. B. Say: Traité d' Economie Politique. London 1821. 167.o.)

A kereslet összetevői. Magánszektor Fogyasztási kereslet (C) Beruházási kereslet (I)

A fogyasztási függvény C C=f(Y) A fogyasztás a jövedelem növekedésével nő, de csökkenő ütemben Csökken a fogyasztási határhajlandóság) Y

Fogyasztási függvény C C(Y) C0 Y

C(Y)=C0+ĉY Fogyasztási kereslet A fogyasztás A mindenkori fogyasztás csak az adott időszak rendelkezésre álló jövedelmétől függ A fogyasztási függvény: Minden tervezett jövedelemhez a tervezett fogyasztást rendeli hozzá, azaz: C(Y)=C0+ĉY

Lineáris fogyasztási függvény egyenlete: C(Y)=C0+ĉY C0: autonóm fogyasztás, a nulla jövedelemszinthez tartozó fogyasztás ĉ: fogyasztási határhajlandóság, megmutatja, hogy a jövedelem egységnyi növekedésével mennyivel nő a fogyasztás.

Lineáris megtakarítási függvény: S(Y)=S0+ŝY S0: autonóm megtakarítás a nulla jövedelemszinthez tartozó megtakarítás. ŝ: megtakarítási határhajlandóság, megmutatja, hogy a jövedelem egységnyi növekedésével mennyivel változik a megtakarítás

Ha a háztartások jövedelmüket csak fogyasztásra és megtakarításra használják fel, akkor a megtakarítás ott lesz nulla, ahol a teljes jövedelmet elfogyasztják.

Kétszereplős gazdaságban a jövedelmet fogyasztásra és megtakarításra használják fel a háztartások. Ezért S0= -C0, ĉ+ŝ=1 A fogyasztás és megtakarítás is emelkedik a jövedelem növekedésével, ezért ĉ>0, és ŝ>0

Fogyasztási hányad: azt mutatja meg, hogy a háztartások jövedelmük hány százalékát fordítják fogyasztásra. c=C/Y Megtakarítási hányad: azt az arányt fejezi ki, hogy a fogyasztók jövedelmük mekkora hányadát takarítják meg. s=S/Y

A fogyasztási és megtakarítási hányad összege is egy (kétszereplős gazdaságban). A fogyasztási hányad csökkenő, és ott egységnyi, ahol a 45 fokos egyenes metszi a fogyasztási függvényt. A megtakarítási hányad növekvő, de értéke alacsony jövedelemszinteknél negatív is lehet.

Beruházási kereslet Akkor érdemes egy beruházást megvalósítani, ha az legalább akkora hozamot hoz, mint a kamatláb. A beruházás várható hozama egy belső megtérülési ráta (IRR)

Beruházási kereslet (I) A beruházás alatt a továbbiakban bruttó beruházást értünk (pótló+bővítő). A beruházási függvény: a piaci kamatláb (i), és a profitvárakozások (η) függvénye.

Javuló profitvárakozások I(i) I’(i) I0 I1 i0 i1 i0’

A beruházási függvény egyenlete: I(r)=I0-br I0: autonóm beruházás, a nulla kamatszinthez tartozó beruházás. b: a beruházások kamatérzékenysége, megmutatja, hogy a kamatláb egy százalékpontos változás mennyivel változtatja meg a beruházási keresletet.

Árupiaci egyensúly kétszereplős gazdaságban A kamatláb a legyen adott A kamatláb meghatározza beruházási keresletet. A beruházási kereslet független a jövedelemtől. + A fogyasztási függvény

Az árupiaci kereslet= C+I A kínálati függvény a 45 fokos egyenes Y=AD határozza meg az egyensúlyi jövedelmet

Ahol a C+I keresleti függvény a 45 fokos egyenes fölött húzódik, addig az árupiac túlkeresletes. A C+I és a 45 fokos egyenes metszéspontjánál alakul ki az egyensúlyi jövedelem. Amikor a 45 fokos egyenes a C+I fölé kerül, az árupiacot túlkínálat jellemzi.

Az egyensúly feltétele az Y=C+I Mivel a háztartások a jövedelmüket fogyasztásra és megtakarításra fordítják, ezért az egyensúly I=S formában is kifejezhető.

A beruházások növekedése A kereslet autonóm tényezőinek növekedésével az egyensúlyi jövedelem ennél nagyobb mértékben emelkedik. = multiplikátor hatás

Kiadási multiplikátor: Algebrailag: megmutatja, hogy a kereslet autonóm tényezőinek egységnyi növekedése mennyivel változtatja meg az egyensúlyi jövedelmet.

A multiplikátor egynél nagyobb Az autonóm tételek növekedése saját nagyságánál nagyobb mértékben növeli a jövedelmet A fogyasztási határhajlandóság növekedésével (vagy megtakarítási határhajlandóság csökkenésével) növekszik

Árupiaci egyensúly háromszektoros gazdaságban Az árupiaci kereslet háromszektoros modellben: C+I+G Azonban a kormányzati szektor a kormányzati vásárlásokon kívül a transzferekkel és adókkal is módosítja az árupiaci keresletet. A kormányzati vásárlások nagysága a kormányzat döntésével meghatározott, így konstans. A stranszferek és adók módosítják a háztartási szektor rendelkezésre álló jövedelmét.

A módosult fogyasztási és megtakarítási függvény A háztartási szektor a fogyasztás és megtakarítás szintjét a rendelkezésre álló jövedelem (Y-T+Tr) alapján határozza meg. Feltételezzük, hogy a transzfer és az adó is egyösszegű. C(Yd)=C0+ĉ(Y-T+Tr) S(Yd)=S0+ŝ(Y-T+Tr)

C(Y) és S(Y) eltolódása Az adó és transzfer szint a fogyasztási és megtakarítási függvény elhelyezkedését is befolyásolja: Ha emelkedik az adó, akkor a fogyasztás és a megtakarítás is csökken. A transzfer növekedésével a fogyasztás és megtakarítás is nő.

Multiplikátorok a háromszektoros gazdaságban: Kiadási multiplikátor: az autonóm tényezők ceteris paribus változása mekkora jövedelemváltozást okoz Adómultiplikátor: az egyösszegű adó egységnyi változása mennyivel változtatja meg az egyensúlyi jövedelmet. Transzfer multiplikátora: a transzfer egységnyi változása mekkora változást eredményez az egyensúlyi jövedelemben.

A multiplikátorok kifejezhetők az egyensúlyi feltétel megoldásával:

Multiplikátorok 1 Ez alapján a kiadási multiplikátor: Adómultiplikátor: Transzfer multiplikátora:

A kiadási és transzfer multiplikátor pozitív, vagyis mindkét tényező növekedése növeli az egyensúlyi jövedelmet. A transzfer multiplikátor kisebb, mint a kiadási, vagyis a transzferek egységnyi növekedése kisebb jövedelemnövekedést okoz, mint a többi autonóm tényező emelkedése. Az adómultiplikátor negatív, az adó emelkedése jövedelemcsökkenést okoz.

A transzfer multiplikátor és az adómultiplikátor abszolút értéke csak akkor nagyobb egynél, ha a fogyasztási határhajlandóság nagyobb 0,5-nél. A kiadási multiplikátor mindig nagyobb egynél.

Következtetések: Ha nő az adó és a növekményt transzfer emelésre használják fel, akkor nem változik az egyensúlyi jövedelem. Ha az adó emelésből származó többletjövedelmet kormányzati vásárlásokra költik, akkor az egyensúlyi jövedelem a kormányzati vásárlások növekedésével nő. A kormányzati vásárlások növekedésének nagyobb jövedelemnövelő hatása van, mint a transzferek emelésének.

A C függvény meredeksége csökken a jövedelemfüggő adó hatására C(Y) C(Y-tY) Ca Y

Az egyensúlyi jövedelem meghatározása Egyensúly esetén a jövedelem meghatározható az alábbiak szerint:

A multiplikátor és a fiskális politika Költségvetési (fiskális politika): az állami költségvetés bevételeire és kiadásaira irányuló politika. A költségvetési politika jövedelmi hatása a költségvetési politika feladata a kereslet növelése Keynes: a piacgazdaságban nincs olyan mechanizmus, amely automatikusan biztosítaná az áru- és munkaerőpiac egyensúlyát (általános túlkínálat jellemző), ezért tudatosan kell beavatkozni a gazdasági folyamatokba.

Multiplikátor Adókulccsal és adókulcs nélkül:

G hatása A kormányzati kereslet (G) multiplikatív hatása: Jövedelemfüggő adó esetében: