6.tétel Ön egy kisvállalkozás számítástechnikai munkatársa. Munkahelyén mindössze néhány számítógépes munkahely van. Feladata a kisebb hardveres hibák.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Nyitray Norbert 6. Tétel: Ön egy kisvállalkozás számítástechnikai munkatársa. Munkahelyén mindössze néhány számítógépes munkahely van. Feladata a kisebb.
Advertisements

A számítógép műszaki, fizikai része
A személyi számítógép (PC) alapvető hardware eszközei
Rendszertervezés Hardver ismeretek.
Vezérlőkártyák a számítógépben
A számítógép felépítése
timor Domini principium scientiæ 1 A hardver 1. rész.
Számítógép-szereléssel kapcsolatos kérdések
Hardver eszközök elhelyezkedésük szerint
5.Tétel Hardverellenőrző teszt. Gépház • Leszállítás után ellenőrízzük,hogy a gépház nem-e karcos vagy nincs-e rajta horpadás • Álló vagy fekvő gépházat.
Hardver ismeretek-2.
A számítógép felépítése
Mai Számítógép Perifériák
A számítógép alapegységei
A számítógép felépítése
Alaplapra integrált csatlakozók
Számitógép I/O portok Perifériák.
Informatikai eszközök
A számítógép felépítése
Ismétlés.
1. Ismerkedés a számítógépes környezettel
Ön egy közepes méretű cég számítástechnikai munkatársa
a számítógép kézzelfogható részei.
SATA/PATA.
Memóriák.
Mit kell beletenni egy multimédiás számítógépbe? A számítógép felépítése nagy vonalakban.
Barati Viktor Perifériák.
Háttértárak Informatika tananyag.
Laptop, notebook, PDA. Hordozható számítógép Hívhatják bárhogy: laptopoknak vagy noteszgépeknek, hordozható számítógépeknek, stb. Ezek az egy darabból.
A számítógép felépítése
A számítógép alapegységei. A számítógép a belsőleg tárolt program segítségével automatikusan hajtja végre a programokat. A memória utasítások és adatok.
Mágneses háttértárolók
Maczkó Gyula.
Ön egy kisvállalkozás számítástechnikai munkatársa. - Főnökétől azt a feladatot kapja, hogy egy számítógépes munkaállomáshoz az internetről letöltött árajánlatot.
Számítógép belső felépítése
A számítógép teljesítménye
Erőforrások: Hardver Manver Szoftver.
A személyi számítógép részei:
Alaplap Fő komponensek.
IT alapismeretek Csíki Gyula.
Számítógép legfontosabb paraméterei
Input-Output perifériák,tárolók, összefoglalás Segédanyag 9. osztályosok számára Készítette: Dobi Attila,
A számítógép felépítése
A számítógép elvi felépítése
A Neumann-elvű gépek A Neumann elvek:
Mi a különbség a számítógépek és a Laptop-ok felépítése között?
A számítógép felépítése
Mai számítógép perifériák
Alaplapra integrált csatlakozók
Készítette: Atkári György
Ön egy oktatócég alkalmazottja. Berendeztek egy új oktatótermet
Perifériák: Monitor Nyomtató Billentyűzet Egér Hálózati kártya Háttértárak: FDD HDD CD/DVD.
A számítógép felépítése
Azok az eszközök, amelyek szabad szemmel (általában) nem láthatóak a mindennapi használat során Prezentáció.
2015. július július július 22. Készítette: Gráf Tímea Informatika 9. évf. Informatikai alapismeretek III.
Az alaplap Készítette: Z.Patrik.
A számítógép feladatai és felépítése
Hardver eszközök.
Adathordozók Pap Gergely (PAGNAAT) Felhasznált forrás: Wikipédia.
1 A számítógépek felépítése jellemzői, működése. 2 A számítógép feladata Az adatok Bevitele Tárolása Feldolgozása Kivitele (eredmény megjelenítése)
A számítógép modulokból (részegységekből) áll. Az alaplap A részek illesztését megvalósító elem:
Ilyen számítógépet szeretnék
Ilyen számítógépet szeretnék
Ilyen számítógépet szeretnék
Ilyen számítógépet szeretnék
A számítógép felépítése
A számítógép felépítése
A számítógép felépítése
A számítógép feladatai és felépítése
A számítógép felépítése
Előadás másolata:

6.tétel Ön egy kisvállalkozás számítástechnikai munkatársa. Munkahelyén mindössze néhány számítógépes munkahely van. Feladata a kisebb hardveres hibák elhárítása, alkatrészek, egységek cseréje, illetve a hiba továbbítása magasabb szintre. Ismertesse a szisztematikus hibaelhárítás és alkatrészcsere lépéseit! Törekedjen a témával kapcsolatos lényeges jellemzők kiemelésére!

Ház, tápegység Ha csatlakoztatva van: Ha a gép vagy a fali csatoló részéről nincs csatlakoztatva a kábel, akkor ezt tegyük meg.. Ha csatlakoztatva van: Elkerülte figyelmünket a tápon lévő billenő kapcsoló, kapcosljuk egyesbe Ha ez sem vállna be akkor le kell szerelni a gépház oldalát és ellenőrizni kell a perifériákat

Alaplap Ha továbbra is az áramellátással lenne gond: Lehetséges, hogy nincsenek megfelelően csatlakoztatva a ház kábelei az alaplapra, csatlakoztassuk Alaplapra csatlakozó tápkábel ellenőrzése Ha nincs a helyén, csatlakoztassuk. Ha ezek után sem megy, tápcserével letesztelhetjük melyik periféria romlott el.

Alaplap Sipoló hang esetén: Van hogy az alaplap nagyobb energiát igényel ezért több helyne is csatlakoztatni kell a tápkábelt Ventilátor ellenőrzése videókártyán+processzoron Lehetséges hogy a tápellátó kábel nincs csatlakoztatva Hűtőborda ellenőrzése Egy idő után cserélni kell a hűtőborda és a processzor közti hűtőpasztát Memória is okozhatja Tegyünk róla, hogy megfelelően legyen csatlakoztatva a foglalatba

Alaplap Ha nincs kép Videokártya ellenőrzése szükséges A foglalatának megfelelő helyre kell csatlakoztatni Ha nem pörögne fel a ventilátor: Ellenőrizzük, hogy megfelelően van csatlakoztatva a tápkábel Ha csatlakoztatva van és továbbra sem működik cserélni kell. Ha indulás után nem ismerné fel a háttértárakat, ill. optikai meghajtókat Ellenőrizzük a tápkábelek és adatkábelek csatlakozását Ha ez sem működik más kábelekkel is le lehet tesztelni

Memóriák Amikor cserélünk egy memóriát, akkor a legfontosabb tényező a típusa. A DDR RAM-ok különböző típusainak a szabványosított foglalatok segítik a teljes kompatibilitást, hogy véletlenül se tegyünk pl.: DDR foglalatba DDRII-es vagy DDRIII-as RAM-ot Fontos még a teljesítménye amit Mhz-ben adnak meg, valamint fontos még a modul mérete is.

Háttértárak Háttértár cseréjénél figyelembe kell venni az adatátviteli kábel típusát, továbbá mekkora méretű háttér és átmeneti tárolóval rendelkező perifériát akarunk vásárolni Periféria illesztő szabványok: Soros (SATA) csatlakozással rendelkezik: A legkifizetődőbb megoldás. Gyors, megbízható és fele annyi helyet nem emészt fel az adatkábele. Egy perifériára koncentrál. Párhuzamos (PATA - EIDE) csatlakozással rendelkezik kizárólag: Elavult alaplapra utal, régi megoldás, aminek egyetlen előnye, hogy egy adatkábelen több (2) periféria is kiszolgálható. Viszont lassú.

FDD A Floppy meghajtók már nem oylan fontos részei a számítógépnek, ennek oka valószínüleg a floppy lemezek 1,44Mbos kapacitása. Ezért nem is érdemes hajlékonylemezes meghajtót bővíteni.

CD/DVD A DVD lemezek nagy népszerűségnek örvendenek tárkapacitásuk miatt. Érdemes olyan DVD írót választani, amihez adnak író programot is.

Perifériák: Monitor: A monitor vizsgálatánál két tényezőt kell figyelembe venni. A táp- és adatkábel megfelelő csatlakozását. Billentyűzet, egér: meg kell vizsgálni, hogy a billentyűzet és az egér a megfelelő helyre csatlakozik. Ha igen és a gép még mindig nem ismeri fel, akkor újra kell indítani és úgy már fel kell ismernie, ha nem hibás valamelyik eszköz.

Vége Készítette: Huszár István 2012 jún 14