Magyar regionális Tudományos Társaság VIII. vándorgyűlése Dr. Harsányi Endre DE AGTC Területfejlesztési Regionális Tudásközpont.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
BUDAPEST Budapest Fejlesztési Pólus BUDAPEST INNOPOLISZ Program Benedek Zsolt november 15.
Advertisements

„A vasúti áruszállítás szerepe a logisztikai rendszerben ”
Nyitórendezvény „Szak-nyelv-tudás” – Az idegen nyelvi képzési rendszer fejlesztése a Debreceni Egyetemen TÁMOP D-12/1/KONV
Nyitó rendezvény „Motiváló képzések és kapcsolódó szolgáltatások a ”Pro-Team” Nonprofit Kft-nél.” TAMOP A2-12/ október 18.
A REGIONÁLIS INNOVÁCIÓ IRÁNYÍTÁSI RENDSZERÉNEK HÁLÓZATI MEGKÖZELÍTÉSE korreferátum ME RFK ülés Kecskeméti Főiskola, Gépipari és Automatizálási Műszaki.
Városrehabilitációs konferencia Mosonyi Balázs – ROP Irányító Hatóság április 29.
AZ ÚJRAIPAROSÍTÁST TÁMOGATÓ INTÉZMÉNYI KÖRNYEZET
Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
RTM kínálatának alakítása
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Az észak-alföldi közép- és kisvárosok feldolgozóipara az ezredfordulón
Kelet- és közép-európai tudománytörténeti vázlat Horváth Gyula _______________________________ Magyar Regionális Tudományi Társaság 11. vándorgyűlése Győr,
A gazdasági szuburbanizáció mérése,
A regionális politika és az agrárpolitika kapcsolata
A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Az ipar szerepe a regionális fejlődésben Alternatívák a regionális innovációs rendszer továbbfejlesztésére.
A Duna-Körös-Maros-Tisza Eurorégió helye a Kárpát-medencében és gazdasági jellemzői Dr. (habil) Pál Ágnes főiskolai tanár HUNGARY, SZTE JGYTFK Sopron,
A tudásintenzív iparágak megjelenése a kelet-közép-európai országok gazdaságfejlesztési stratégiáiban Páger Balázs, PhD-hallgató MRTT X. vándorgyűlés,
Regionális gazdaságfejlesztés gyakorlati óra Esettanulmány II.
A Georgikon Kar kutatási lehetőségei Keszthely, március 30.
A munkaerőpiaci képzési és átképzési programok eredményességének vizsgálata regionális és kistérségi vetületekben MTA Regionális Kutatások Központja Alföldi.
„Felsőoktatás új utakon” Fejlesztési célok és források a felsőoktatásban november 28. Budapest.
„FoglalkoztaTárs-Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt - TÁMOP / A kiemelt projekt célja Az innovatív és a tranzitfoglalkoztatási.
A regionális fejlődés perspektívái a ROP-ok tükrében Dr. Kolber István államtitkárFIT „Régiók félúton” konferencia.
MTA Regionális Kutatások Központja A decentralizált hatalomgyakorlás és a regionális fejlődés Pálné Kovács Ilona.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
1 Az Európai Unió Strukturális és Regionális politikája Előadó: Tóth István.
Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége PATHWAYS II. Záró konferencia Fogyatékossággal élő fiatal felnőttek társadalmi.
LEADER Közösségek határon átnyuló együttműködésének lehetőségei. Mártha Tibor április 24.
A Regionális Fejlesztési ZRt. szerepe, tevékenysége Záhony és térsége fejlesztésében Dr. Vajdáné dr. Horváth Piroska vezérigazgató.
KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM előadó: dr. Bujáki Gábor igazgazó Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány.
Minőség menedzsment 6.előadás
A HELYI GAZDASÁGFEJLESZTÉS FŐBB KÖRNYEZETI ÖSSZEFÜGGÉSEI
A Közös Agrárpolitika reformja és a magyar vidékfejlesztés Podmaniczky László Szent István Egyetem, Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat “A magyar vidékfejlesztés.
Társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségek Régiók, megyék, kistérségek.
1. Az RFH Zrt. bemutatása 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó társaság Cél a vállalkozások erősítésén keresztül.
Innováció ösztönző együttműködések kiépítése Dél-kelet-európai térség országaiban SET GIFT.
TERÜLETI PAKTUM. A PAKTUM BEMUTATÁSA szeptember 25-én aláírták a Területi Foglalkoztatási és a Társadalmi Integráció a Központi Régióban Paktumot.
„A Duna mente fenntartható nemzetközi stratégiája, különös tekintettel a turizmus fejlesztésére – DATOURWAY” nemzetközi projekt rövid ismertetése VÁTI.
A felnőttképzés szerepe a vidék egyetemének stratégiájában
Együttműködési lehetőségek a kompetencia alapú oktatás elterjesztése érdekében Tuza Tibor Balogh Tibor.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
Prof. Dr. Hanusz Árpád Egyetemi tanár
„Innovációs folyamatok és lehetőségek a Közép-dunántúli régióban” Pannon Egyetem Innovációs Konferencia Veszprém október 2. Előadói napon elhangzott.
TERÜLETI SZEMPONTOK MEGJELENÉSE A AS TERÜLET- ÉS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAMBAN Tóth Róbert, fejlesztési szakértő CODEX workshop Novi.
„A Duna mente fenntartható nemzetközi stratégiája, különös tekintettel a turizmus fejlesztésére – DATOURWAY” nemzetközi projekt rövid ismertetése Majorné.
COACH BioEnergy A biomassza energetikai célú hasznosításának erősítése és népszerűsítése Közép-Európában – nemzetközi információs és tanácsadói hálózat.
A KÖZÖTTI EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSI IDŐSZAK ÖNKORMÁNYZATI LEHETŐSÉGEI Zalai Mihály elnök Békés Megyei Önkormányzat Települési Önkormányzatok.
„K+F+I befektetési portfólió kialakítása Hajdú-Bihar megyében weboldal segítségével” című projekt bemutatása Kiss Gábor ügyvezető igazgató.
1 A városfejlesztési stratégia dilemmái A Magyar Regionális Tudományi Társaság IV. Vándorgyűlése Szeged, október Önkormányzati és Területfejlesztési.
A Strukturális Alapok Cél: a régiók közötti társadalmi és gazdasági kohézió elősegítése Költségvetés: 195 mrd EUR  Európai Regionális Fejlesztési.
A kutatóegyetemek helye az innovációban (Ahogy mi látjuk) Dr. Greiner István alelnök Magyar Innovációs Szövetség június 22.
Város, egyetem, gazdaság A PTE KTK hozzájárulása a város és a régió fejlődéséhez Erdős Katalin PTE-KTK KRTI, adjunktus MTA-PTE Innováció és Gazdasági Növekedés.
GINOP programidőszak rövid áttekintése.
Dr. Németh Gábor egyetemi docens Faipari mérnöki alapszak duális képzésének szakfelelőse Duális képzés a faipari mérnöki alapszakon.
Csongrád megye as területfejlesztési programja május 15.
A gazdaságfejlesztés finanszírozási lehetőségei Dr. Szegvári Péter Stratégiai Igazgató.
Regionális Vállalkozásfejlesztés Dr. Billo Kármen főosztályvezető-helyettes Regionális és Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Főosztály.
Miskolc-Lillafüred, január 30. Bihall Tamás.
TÁMOP E-13/1/ KONV A 21. század követelményeinek megfelelő, felsőoktatási sportot érintő differenciált, komplex felsőoktatási szolgáltatások.
Milyen feltételek mellett jöhetnek létre a Tisza-tavi turisztikai régió bal parti TDM szervezetei?
EDC Debrecen Város- és Gazdaságfejlesztési Központ
A magyarországi K+F politika
Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ által végrehajtott TÁMOP program eredményeinek bemutatása.
Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ által végrehajtott TÁMOP program eredményeinek bemutatása.
RSZTOP „Közterületen élők számára természetbeni juttatás biztosítása” Megvalósítás a partneri együttműködés tekintetében a kiegészítő étkezés.
Előadás másolata:

Magyar regionális Tudományos Társaság VIII. vándorgyűlése Dr. Harsányi Endre DE AGTC Területfejlesztési Regionális Tudásközpont

Az AGTC küldetése a mezőgazdasági oktatás mellett a környezet és a vidék fejlesztése Kelet-Magyarországon

A TRET – egy belső szolgáltató egységként – az egyetemi tudás és a K+F+I eredmények gyakorlati hasznosulásának támogatásával tudja segíteni az AGTC küldetésének megvalósítását

A TRET új missziója az egyetemi tudás és a K+F+I eredmények gyakorlati hasznosulására fókuszál

A TRET jövőbeni tevékenységi köre a kutatások koordinációja és hasznosítása, a vállalkozásfejlesztés, valamint a területfejlesztés pilléreire épül

Az AGTC szerepe a terület- és vállalkozásfejlesztésben: a jövőképpel kapcsolatos állítások Az AGTC területfejlesztési tevékenysége az agrárvállalkozások fejlesztésében és a vidéki önkormányzatok támogatásában jelentkezik A régió fejlesztése érdekében az AGTC területfejlesztési célú tevékenységét az érintettek mellett a regionális és országos szervezetekkel együttműködve végzi A vállalkozásfejlesztés nem kizárólag területfejlesztési szempontú A területfejlesztésen belül cél, hogy elmaradott térségekkel is foglalkozzon az AGTC A közvetlen, speciális vállalkozásfejlesztés célcsoportjaként definiálhatók az exportorientált, technológia-intenzív cégek, az általános fejlesztési tevékenység azonban kiterjed a kisebb, belső piacra termelő cégekre is Az AGTC elsősorban olyan területekre fókuszál aminek jelenleg is van gazdasági alapja Az egyedi vállalkozások fejlesztésén túl a vállalkozásfejlesztés célja az általános tudásháttér biztosítása A vállalkozás- (és terület-) fejlesztésnek célja a munkaerő képzése, átképzése

Az AGTC vállalkozásfejlesztési tevékenysége az Észak-alföldi régió fejlesztésének szerves részeként

A helyi gazdaságfejlesztés 4 területet érinthet. Az AGTC elsősorban a vállalkozásfejlesztés és a humánerőforrás-fejlesztés területén tud eredményt elérni

A területfejlesztés modelljei a kialakítandó vállalkozásfejlesztése modell kereteit jelölik ki

Az új megközelítés szerint az egyetem 4 dimenzióban tudja támogatni a régió fejlődését

Az AGTC saját maga is végez vállalkozásfejlesztési tevékenységet, más vállalkozások felé pedig ösztönző, facilitáló szerepben lép fel

A vállalkozásfejlesztés eszközei

A K+F eredmények sikeres hasznosításához a technológia-fejlesztés minden szakaszában megfelelő támogatást kell nyújtani

A TRET a kutatás szakasz előkészítési és hasznosítási fázisban tudja eredményesen támogatni a karokat, kutatóintézeteket

A vállalkozásfejlesztés közvetlen célcsoportját kb. 350 észak-alföldi vállalat jelenti

A vállalkozási elképzelések három pilléren alapulnak, amelyek versenyképessé teszik az AGTC szolgáltatásait

A szolgáltatások célcsoportjai

A vállalkozási tevékenység elindítása hét, egymást erősítő területen javasolt

A DE AGTC művelési területek, művelési ágak Összes terület2 216 ha ebbőlállami2 154 ha bérelt62 ha Művelési ágakszántó1 745 ha gyümölcsös36 ha szőlő1 ha konyhakert2 ha gyep191 ha erdő152 ha Művelésből kivont89 ha