Táplálkozási alapfogalmak

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette:Dobák Lídia
Advertisements

A program, amire szüksége van! Valós testsúlycsökkentő program igényes hölgyeknek – uraknak - gyermekeknek!
Alap Termékek.
Egészséges környezet - egészséges gyermek
ANYAGCSERE BETEGSÉGEK DIÉTÁS KEZELÉSE
Helyes táplálkozás.
Egészséges táplálkozás
Egészséges táplálkozás középiskolásoknak
Táplálékok, tápanyagok
Gyermekkori sajátosságok
Táplálékok,tápanyagok
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
Készítette:Józsa Szende Román Orsolya
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
Reformtáplálkozás.
Közbülső anyagcsere 2.. Közbülső anyagcsere  =A megemésztett és felszívódott tápláló- anyagok kémiai, biokémiai átalakulásának sorozata  N tartalmú.
A szervezet energiaforgalma
A TÁPLÁLKOZÁSTAN ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA IX. 9. – XII. 9.
Az élelmiszereket felépítő anyagok
Az egészséges táplálkozás irányelvei
A magyar lakosság táplálkozásának jellemzői
A helyes táplálkozás.
Gyermekek fejlődése és gondozásuk módszertana
A táplálkozási szervrendszer felépítése és működése
Horváth Krisztián A Vitamin.
Időskori betegségek vagy civilizációs betegségek?
Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.
Oktatás kiemelkedő fontossága
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
Kaposvár, április 28. FEJLESZTÉSI IRÁNYOK, EREDMÉNYEK HÚSIPARI VONATKOZÁSBAN Dr. Zsarnóczay Gabriella Országos Húsipari Kutatóintézet.
„Foglakozz az egészségeddel, nem lesz gondod a betegségeddel!” Oriflame egészségmegőrző termékek.
Az ember táplálkozása.
Táplálékok , tápanyagok
Tápanyagok.
A szervezet energiaforgalma
Táplálkozási alapfogalmak
Az egészséges életmód és a stressz
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete a. Növekedés hústermelés A fejlődés, növekedés során eltérő az egyes szövetek aránya, az állati test kémiai.
Egészséges életmód Egészségmegőrzés
Testtömeggyarapodás és fejlődés nem szükségszerűen egyidejű: Kompenzációs növekedés Szűkös takarmányozás: kompenzálja hosszú ideig szűkös tak.: csökött.
A táplálkozás és az egészség összefüggései
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
A helyes táplálkozás.
Ismétlés Heterotróf életmód Mindenevő Táplálkozás folyamata
Táplálkozási alapfogalmak
A vitamin. Gabonafélék, hüvelyesek és őrleményeik, kenyerek, péksütemények: nyomokban [forrás?] forrás? száraztészták: 0-0,04 μ g sajtos, túrós sütemények:
 A z emberi szervezetben a csontban található és a vérben oldott állapotban. Sejten belüli információt közvetítő anyag. A kalcium ion beáramlása okozza.
Aktív, egészséges életmód
A TÁPLÁLKOZÁS ÉS ÉLELMEZÉSTAN ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA II. 7. – V. 9.
A szervezet energiaforgalma
Az anyag és energiaforgalom élettana
Testi - lelki egyensúly
Táplálkozás A mai táplálkozás legfőbb problémái Káros hatások
Klikk a folytatáshoz!. Az elmúlt évek során a cukorbetegség diétájának fogalma átértékelődött. A hangsúlyeltolódás lényege elsősorban az, hogy a II. típusú.
10. rész :Táplálékunk összetevői Fehérjék Klikk a folytatáshoz.
Tápanyagaink.
10. rész :Táplálékunk összetevői Élelmi rostok Klikk a folytatáshoz.
10. rész :Táplálékunk összetevői Ásványi anyagok Klikk a folytatáshoz.
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
TÁPLÁLOKOK, TÁPANYAGOK
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
10. rész :Táplálékunk összetevői Szénhidrátok Klikk a folytatáshoz.
A sejtet felépítő anyagok A sejtek anyagcseréje Tápanyagok Anyagcsere
Veszprém Megyei Kormányhivatal
2. Táplálkozástani Alapfogalmak és Koncepciók
10. rész :Táplálékunk összetevői
Élelmiszerek Az élelmiszerek fogalma. Az élelmiszerek árujellemzői és forgalmazásuk feltételei.
A szervezet energiaforgalma
A létfenntartás táplálóanyag szükséglete
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Előadás másolata:

Táplálkozási alapfogalmak

Táplálkozás: Táplálékok: Magában foglalja a táplálék elfogyasztását, az ezzel kapcsolatos pszichés jelenségeket, a tápanyagok emésztését, felszívódását, transzportját, sejt szintű hasznosulását, a felesleges anyagcsere végtermékek eltávolítását. Táplálékok: nyers élelmiszer (eredeti állapotában fogyasztható, pl. gyümölcsök, tej stb.) élelmiszer nyersanyag (élelmiszer előállítására alkalmas nyersanyag, pl. tej, hús, gabonafélék, víz stb.) feldolgozott élelmiszer (élelmiszeripari műveletekkel hozzák fogyasztásra alkalmas állapotba, pl. kenyér, konzervek, üdítő italok stb.) étel (konyhatechnikai műveletekkel teszik közvetlenül fogyasztásra alkalmassá, pl. levesek, főzelékek stb.)

Az elfogyasztott ételek fedezik: Tápanyag: A szervezet felépítésében résztvevő, hasznosítható anyagok (fehérjék, szénhidrátok, rostok, zsírok, ásványi anyagok, vitaminok stb.) Az elfogyasztott ételek fedezik: a növekedés a mozgás, fizikai aktivitás a létfenntartás szükségletét

A táplálkozás fontos szerepet játszik továbbá: az ember egészségi állapotában (pl. szív és érrendszeri megbetegedések) társadalmi vonatkozásokban (élelmezés) a szociológiai viszonyokban (szegénység) pszichés, hangulati elemek kialakításában (alkohol, ünnepi ebéd stb.)

Magyarországi életkilátások: férfiak: 66 év; nők: 75 év Az emberek életkilátásai jelentősen javultak az elmúlt évtizedekben: A század elejére jellemző betegségeket (TBC, angolkór, alultápláltság) leküzdöttük, de újabbak (szív és érrendszeri megbetegedések, rák, allergia, fogszuvasodás, idegrendszeri problémák) léptek, melyek kialakulásában a táplálkozásnak komoly szerepet (mintegy 30%) tulajdonítanak. Magyarországi életkilátások: férfiak: 66 év; nők: 75 év

Főbb halálozási okok 1919-ben és 1992-ben (%)

mértékletesség!!!!!!!!!!! Általános törekvés: Csökkenteni kell a zsír, az energia, a hús, a cukor, a só, és az alkohol fogyasztását Növelni kell a keményítő, a növényi fehérje és a rost felvételt Csak annyit enni, amennyi fedezi a szükségletet (mozgás, fizikai aktivitás) mértékletesség!!!!!!!!!!!

A táplálkozási szokások átalakulóban vannak: a magyar ember általában konzervatív (igényli a többfogásos, levest is tartalmazó étkezést) a „gyors éttermek” nálunk is felértékelődnek (hamburger, szendvicsek stb.) nem az egyes ételek, hanem a nap során elfogyasztott ételek italok összes mennyisége a fontos (nem elég, hogy a napi étrendbe beiktatunk egy kis korpás kenyeret, narancslevet…….) előfordul, hogy gazdagságunk alultápláltságot eredményez (csipszen, müzliszeleten, kólán élő gyerekek)

Homeosztázis: homeosztázis = állandóság az embert és a magasabb rendű állatokat jellemzi a belső állandóság (vér, extracelluláris folyadék, hőmérséklet stb.) térfenntartásának képessége A szükségletet meghaladó táplálék felvételekor a szervezet tartalékolni, raktározni képes, átmeneti hiányos időszakokban a szervezet ezekhez a raktárakhoz nyúl (energia – zsírdepó; Ca – csontszövet zsírban oldódó vitaminok stb.) Bizonyos táplálóanyagokból (vízben oldódó vitaminok, fehérjék stb.) raktározási képesség limitált a homeosztázis fenntartásának képessége az életkor előrehaladtával csökken (pl. Ca hasznosítás, oszteoporózis)

Adaptációs képesség: az ember szervezete alkalmazkodni képes a táplálék összetételének változásához ha csökken a Ca-felvétel, javul a hasznosulása, csökken a vesén a kiválasztás ha sósat eszünk (Na), vazopresszin szekretálódik, csökken a vizeletürítés, nő a folyadékfelvétel az adaptációs képesség korlátozott, ha ezt meghaladja a hiány, akkor az adott tápanyagra jellemző hiánytünetek jelentkeznek

A testszövetek lebontása és újjáépítése: minden szövetünket folyamatosan lebontjuk és felépítjük ez vonatkozik a csontokra, a zsír és fehérje szövetekre egyaránt Pl. a vörösvértesetek 90-120 napig élnek, naponta 1%-ukat szintetizáljuk újra, kb. 3 hónap alatt cserélődik le a teljes állomány a lebontott szövetek építőanyagait a szervezet újra felhasználja felhasználás Ca ürítés felhasználás, hőleadás Ca felvétel zsírdepók pl. csontok energia felvétel

Egyensúly a táplálkozásban: egyensúly = ha a szervezet által felhasznált mennyiség megegyezik az elfogyasztottal a N-tartalmú anyagok esetében N-mérlegről beszélünk (pozitív N mérleg: ha a felvett N több, mint az ürített N pl. kisgyerek; N egyensúly, ha a kettő megegyezik, felnőttek; negatív, ha az ürített mennyiség a több, idős emberek)