Európai állami munkaügyi szervezetek 2020-ban BORBÉLY-PECZE Tibor Bors, PhD. szakmai tanácsadó Nemzeti Munkaügyi Hivatal Zalaegerszeg, 2013. május 15.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Európai tagállami munkaügyi szervezetek 2020-ban
Advertisements

Csináljunk üzletet! Avagy,
Jó gyakorlatok a norvég foglalkozási rehabilitációban Kihívások és válaszok konferencia Szombathely Støren- Váczy Blanka szociálpolitikus.
A Kormány intézkedései és tervei
Pályaorientáció: a fiatalok minőségi munkaerő követelményeinek biztosítása a munkaerőpiacon A pályaorientáció jelenlegi helyzetének és a jövőre vonatkozó.
KLASZTER A FOGYATÉKOS EMBEREKÉRT Szakmai konferencia Pécs, szeptember
Pályaorientációs és álláskeresési tanácsadói szolgáltatások
FEJLESZTÉSI FORRÁSOK A PIAC SZEMÉVEL ESSŐSY ZSOMBOR Elnök, Magyarok a Piacon Klub.
Az OFA támogatási tevékenysége Programok ben.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
Az IKT szerepe a gazdaság erősítéséért Ilosvai Péter, IT Services Hungary.
Az állást kereső kerületi lakosoknak nyújtott szolgáltatások a Baross utcai munkaügyi kirendeltségen és a Kesztyűgyári állásbörzéken Szakmai gyakorlat.
”PRO-TEAM” REHABILITÁCIÓS NONPROFIT KFT. Versenyszféra Fórum „Munkaerő-piaci szolgáltatások a „Pro-Team” Nonprofit Kft-nél.” TAMOP /
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
A HR vezető, mint a Vezérigazgató legfontosabb partnere
„Szociális és Oktatási Önkéntes Tevékenység
Borbély-Pecze Tibor Bors Szakmai tanácsadó ÁFSZ-FSZH A jelenlegi magyar munkaerő- piaci helyzet Borbély-Pecze Tibor Bors, Ph.D. Szakmai tanácsadó ÁFSZ-FSZH.
Borbély-Pecze Tibor Bors Szakmai tanácsadó ÁFSZ-FSZH Az ÁFSZ felépítése, a jelenlegi magyar munkaerő-piaci helyzet Borbély-Pecze Tibor Bors Szakmai tanácsadó.
Borbély Tibor Bors szakmai tanácsadó Passzív és aktív eszközök a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) felosztásában - célok, előnyök.
Kompetencia alapú közvetítés Borbély Tibor Bors ÁFSZ- FSZH szakmai tanácsadó, Ph.D. jelölt Kutatási Zárókonferencia, Budapest 2008.
Munkaerő-közvetítés recesszió idején Munkaerő-piaci ismeretek EURES hazai tréning 2009 Borbély-Pecze Tibor Bors, FSZH.
Bemutató a NKH Befektetésösztönzési Főosztály munkatársai számára
Borbély Tibor Bors szakmai tanácsadó Budapest, március HEF OP „Képződj, hogy segíthess” Foglalkoztatás és szociális.
Borbély-Pecze Tibor Bors Budapest, június 4.
A munkapiaci-előrejelzések gyakorlata: kitől tanulhatunk? Cseres-Gergely Zsombor, MTA KTI.
Foglalkoztatási Információs Pontok munkatársainak képzése Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ május.
A távmunka válasza az aktuális munkaerő-piaci problémákra Simon Gábor Országgyűlési képviselő Távmunka Tanács elnöke Az Országgyűlés Foglalkoztatási és.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) szerepe a távmunka fejlesztésében Pirisi Károly főigazgató VI. Országos Távmunka Konferencia december.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
A válság HR tanácsadása – a HR tanácsadás válsága?
1 Zala Megye az Információs Társadalomban Konferencia Zalaegerszeg, május 30..
A magyar tőkepiac A tőkepiacok szerepe a piacgazdaságban és a magyarországi tendenciák május 3. Jaksity György.
A foglalkoztatási paktumok célja Megismerni a térség foglalkoztatási helyzetét Összehangolni a térség gazdasági és humánerőforrás fejlesztési tevékenységeit.
Introduction to the BBS | 2009 | ‹#› Szolgáltatások kis- és középvállalkozásoknak.
Szektorok közötti együttműködések
. Negyedik Partner Közép-Dunántúli Foglalkoztatási Hálózat 4P KDFH Alapítva: Gere János
Kormányszóvivői tájékoztató 1 Tanulni és versenyben maradni felnőttkorban is.
TÁMOP 5.5.1/A-10/ “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért” Foglalkoztatási.
Bei uns wird INNOVATIV groß geschrieben. A munkahelyi beilleszkedés új lehetőségei az egészségügyi problémával küzdő munkavállalók számára Barbara Haider-Novak,
Szociális és foglalkoztatás politika. Általános célok Fizetett munka költségei, járulékok, Egyenlőtlenségek megakadályozása az integráció, erőforrás megtakarítás.
A BARANYA PAKTUM MARKETINGTERVE. Környezetelemzés – Baranya megye fős lélekszáma az ország lakosságának 4%-át teszi ki Népesség fogyó tendenciája.
TÁMOP /1/B Gyermekek és fiatalok integrációs programjai Csomópont - Ifjúsági Információs Pont kialakítás Álláskereső klub.
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
Szélessávú tervek és akciók
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
Megszorítások, reformok, versenyképesség – Magyarország 2006.
Miért és mit – a program céljai és várható eredményei Galasi Péter, MTA KTI.
Tourinform. Tourinform irodák 150 iroda 9 regionális szervezet 2 millió látogató Információk kiadványok rendezvények kiállítások továbbképzések.
Social Media 2015-ben, üzleti szemmel - avagy merre tart a közösségépítő világ? Kulcsár István Róbert 1.
A START program(ok) Dr. Borbély-Pecze Tibor Bors Inspires, BCE december 8.
Kutatási alkomponens Összegzés Borbély Tibor Bors ÁFSZ- FSZH szakmai tanácsadó, Ph.D. jelölt Visegrád,
A humán szolgáltatás európai uniós tendenciái Humán szolgáltatás jelene és jövője konferencia Gödöllő, 2009.május 14. Borbély-Pecze Tibor Bors
Intézményi Férőhely Kiváltást Támogató Országos Hálózati Találkozó március 19. Budapest.
Hajós Katalin Budapest, június 5.
A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése Borbély-Pecze Tibor Bors, FSZH programvezető
A magán-munkaközvetítők évi tevékenysége Foglalkoztatási és Szociális Hivatal augusztus 2.
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
Az EURES reformja Kalmár András EURES osztály Nemzeti Munkaügyi Hivatal Május 16. Tata.
The new waves of modernisation of the Hungarian PES
“PUBLIC AND PRIVATE SERVICES: TOWARDS A QUALITY ASSURANCE SYSTEM”
Nemzeti Pályaorientációs Tanács célok, feladatok
Pályaválasztási Kiállítások 2008
A magán munka-közvetítők és munkaerő kölcsönzők évi tevékenysége
Nemzetközi és országos koordináció az életpálya-tanácsadás területén
A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése
Kompetencia alapú közvetítés
Munkavállalás az EU/EGT tagállamokban
Együtt a változásokért
„Út a munkához”program
az összeférhetetlenségre vonatkozó magyar szabályozás bemutatása
Előadás másolata:

Európai állami munkaügyi szervezetek 2020-ban BORBÉLY-PECZE Tibor Bors, PhD. szakmai tanácsadó Nemzeti Munkaügyi Hivatal Zalaegerszeg, május 15. Adaptációs kérdések az implementáció előtt MEGFELELŐ SZAKMÁT A FEJLŐDÉSÉRT – RIGHT PROFESSION

Új helyzet? (1) • a munkaerőpiac átalakulásával, legalább is a fejlett országokban, a munkaerő a (bér)munkások egy része jobban informálttá vált, mint egyes munkaadók, erőteljes az önvédelmük, a közvetítés és a munkaerő-piaci szolgáltatásokhoz az NFSZ nélkül is hozzájutnak, • az alkalmazási szokások megváltoztak, a hagyományos bérmunka mellett nő az atipikus munkavégzés, projektmunka vagy akár a „cég-cég” közötti szerződések száma, ahol a korábbi munkavállaló inkább alvállalkozói, üzleti partneri szerepbe kerül, mint bérmunkásiba, • IKT fejlődésével és különösen az Internettel a munkaerő-piaci és közvetítési információkhoz jutás demokratizálódik, nincsen feltétlen minden esetben szükség az NFSZ irodákra, hogy ezekhez a kereső hozzájusson • az állásközvetítés a piacgazdaság fejlődésével és a munkaerő tudásának emelkedésével normál piaci szolgáltatássá vált és egyre több piaci alapon működő szervezetnek is megéri nyújtani. Ez oda vezet, hogy a jól működő munkaerő-piacokon az NFSZ nélkül is működik a közvetítő piac. Azaz a közpénzből finanszírozott NFSZ más feladatokra erőteljesebb figyelmet fordíthat (pl. aluliskolázottak társadalmi-munkapiaci integrációja). 2

Új helyzet? (2) – VÁLSÁG! • Go social – növekvő munkanélküliség, inaktivitás kezelése, állampolgárok jólléte (well-being) • Go structural, go green- új struktúrák keresése (kormányzásban, gazdaságpolitikában, versenyképességben, háztartások és az üzleti szereplők bizalmának fenntartása ) • Go institutional- hosszú-távú kihívásokra adható válaszok keresése; elöregedés, gyorsan növekvő népesség, klímaváltozás, erőforráshiányok… 3 OECD 2012 – NAEC: New Approaches to Economic Challenges

Egy közösségi javaslat: „PES 2020” 4

Elérő kapacitások fejlesztése Információ és kommunikáció NFSZ, mint márkakép kialakítása Új technológiák alkalmazása / közösségi média

Átmenetek támogatása Fiatalok aktiválása Azonnali hozzáférés a személyre szabott eszközökhöz Munkapiaci kompetenciaigények előrejelzése

Partnerkapcsolatok Együttműködés az oktatási intézményekkel Együttműködés más munkaközvetítőkkel Akciók a helyi közösség szintjén

Tagállami példák (Ausztria) Az osztrák munkaügyi szervezet (AMS) szervezeti honlapján elkülönült belépési csatornát biztosít az álláskeresők és a munkaadók számára is. A „job-börse” (e-job room) célja, hogy a munkaadók az országos lefedettséget biztosító 100 kirendeltség mellett elektronikusan is hozzájuthassanak a munkaerő-közvetítéshez és munkaerő-gazdálkodásukkal kapcsolatos HR tanácsokhoz. A webes csatorna mellett az AMS szerződéses kapcsolatban áll egy tanácsadó szervezettel, amely 250 fős vállalati tanácsadó hálózatot üzemeltet (OSB Consulting). 8

Tagállami példák (2) (Hollandia) A Holland Kormány döntése alapján a holland állami foglalkoztatási szerv hagyományos kirendeltségeinek döntő részét 2015-re bezárják. A szervezet támogatásait és szolgáltatásait, mind a magánszemélyek, mind a munkaadók felé on-line platformokon és call center segítségével juttatja majd el a szervezet. Az IT fejlesztések költségét azzal is kordában tartják, hogy a közösségi média (pl. Twitter, Facebook Linkedin stb.) által adott lehetőségeket is használják a szolgáltatásfejlesztéshez. Erre legjobb példa a Facebook oldalán működtetett álláskereső klub 45 év felettieknek, vagy a most tesztelés alatt álló a lemorzsolódott, csellengő fiatalokat megcélzó (NEET) ifjúsági on-line szerepjáték program. 9

Adaptálni az implementáció előtt!? 10

Köszönöm a figyelmet! 11