Diplomáciai protokoll és etikett 9.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Nemzetközi Protokoll Ülés/Ültetési rend.
Advertisements

Készítette:Dobák Lídia
Az üzleti vacsora illemtana
EGÉSZSÉGKULTÚRA Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
Készítette: Trubin Beáta
Diplomáciai protokoll és etikett 10.
Rendezvényszervezés.
Felszolgálási módozatok
EURÓPAISÁG – HITELESSÉG - PROTOKOLL
Diplomáciai protokoll és etikett 6.
Esküvőszervezés lépésről-lépésre
EGÉSZSÉGKONYHA PROGRAM FŐ TÉNYEZŐK: -SAJÁT SZOKÁSAIM -KÖRNYEZETI HATÁSOK.
Angol – amerikai projekt hét
Készítette: Balázs Attila BAAPAHP.PTE.  A megszólításban a férfiak neve elé tett Herr szóval történik.  (Régebben használatos volt még a „führer” megszólítás.
Protokolláris vendéglátás
Készítette: Czimbalek Katalin Hirsch Éva Pék Judit Szittár Katalin
Étkezési szokások az ókori Egyiptomban
Helyes táplálkozás.
ADVENT.
A KÖZSZEREPLÉS PROTOKOLLJA Európaiság – hitelesség - protokoll
Az üzleti öltözködés szabályai Dr. Ács Klára – Magyar Divat Szövetség
A programokra vonatkozó általános szervezési ajánlások.
Diplomáciai Protokoll és etikett 11.
Látogatás a Fehér Házban
Egészséges táplálkozás középiskolásoknak
B-vércsoport.
Készítette: Himber Dorottya Juhász Ágnes Majoros Ágnes
Üzleti etikett; étkezési kultúra
Házi lekvár készítés Készítette: Kukely Katalin 3. Évf Andragógia szak
A honfoglaló magyarok étkezési szokásai
2008/09 Dr. Tóthné Igó Zsuzsanna
Oxiológia 10. Márovics Pál.
Dobiné Bálint Katalin Protokoll ismeretek
A vendéglátás folyamatai
Az értékesítés sajátossága
Étkezési kultúra.
Étkezési kultúra.
Protokoll ismeretek.
Viselkedéskultúra.
Étkezési szokások az ókori Hellászban
Étkezési szokások az ókori Rómában
Diplomáciai protokoll és etikett 7.
Diplomáciai protokoll és etikett 8.
MEXIKÓI KONYHA.
Logikai szita Pomothy Judit 9. B.
Végtagok CT vizsgálatai
Ültetési rend Jelzések:
Készítették: Darnai Nikoletta Dénes Péter Ott Melinda Szilágyi Judit
Italfelszolgálás alapelvei
EURÓPAISÁG – HITELESSÉG – PROTOKOLL Bevezetés
Rendezvényszervezés II.
Arabok Németh Anna. Az arab étkezési szokások befolyásoló eleme a Korán.
Légnyomás, szél, ciklonok, anticiklonok
FRANCIA KONYHA Az élet stílusa.
Üzleti etikett és protokoll az USA-ban
SAJTFONDÜK HŰTÖTT KÉSZÉTELEK otthoni feldolgozására
SALSA BÜFÉ ÉTLAP Pizza 28cm: Minden PIZZA: 950 Ft Köret Savanyúság
Étkezési szokások az ókori Rómában
Testi - lelki egyensúly
Ételkészítő technológiák
„Mi így csináltuk, Ti hogy folytatjátok ?”
Előadó: Horváth Attila alezredes szeptember 15.
Előadó: Horváth Attila alezredes szeptember 15.
Mátyás Étterem Étlapunk.
Veszprém Megyei Kormányhivatal
Élelmiszer lábnyom.
Vitaj! Üdvözöllek!.
ÉTLAP Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Reggeli: Joghurt Banán kakaó
Élelmiszer lábnyom.
Tisztelt Szülők! Az alábbi kérdések megválaszolásával kérem segítsék munkánkat! Nincsenek jó, vagy rossz válaszok. Kérem minden kérdésnél azt az egy.
Előadás másolata:

Diplomáciai protokoll és etikett 9. Ültetéses alkalmak (ábrák Görög Ibolya előadásanyagából)

I. Általános szabályok Kellemetlenül hat a többiekre, ha valaki nem tartja be az illemet 1.teríték: - tányér: alaptányér (lapos, esetleg rajta mély); a többit felszolgálják a mély tányérhoz nem lehet hozzáérni, csak szedésnél, a csészéből a leves kiiható - „kenyeres tányér”

evőeszközök: - fogásonként kintről befelé, utána fentről lefelé használni; egyes fogásokhoz a felszolgálók hozzák - kés: élével a tányér felé fordítva jobb oldalon - villa: bal (ha késsel együtt), jobb (ha kanálhoz) - kanál: jobb (ha leveshez), bal (ha spagettihez) - 3 párnál többet nem illik feltenni - használatuk: felső harmaduknál fogni; használat után párhuzamosan jobb oldalra, kanalat a tartóra, csészére, tányérra; - evés közben nem lehet asztalon a kéz

szalvéta: damaszt- ölünkbe rakni, nem használni illetlenség papír: bal oldalra mindkettőt használni ivás előtt ültető kártya Poharak (belülről kifelé: ásványvizes, többi fogyasztás szerint), kiinni alkoholos poharakat teljesen nem szabad (pohárköszöntő); vízből mindig ihatunk, az alkoholosból csak a pohárköszöntő után, vagy, ha a fő házigazda el kezdett inni

A teríték

2. Étkezés társaságban A házigazda szólít asztalhoz, ő nyúl először evőeszközért és int a vendégek felé; előtte mondhat pohárköszöntőt, koccintás Jó étvágyat kívánnak az első fogás előtt A többi fogásnál kisebb csoportok külön ehetnek kiszolgálási sorrendben, szomszédokat kell bevárni, rangidős nő kezdje Étkezést a házigazda fejezi be, a vendég áll fel (előtte nem lehet)

Nem kell mindent megenni (de lehet), de mindent megkóstolni Ha menüsort szolgálnak fel: csak azt lehet enni, kivéve, ha előre szóltunk (kóser, vegetáriánus) á la carte étkezés kisebb csoportoknál; lehet a házigazda véleményét kérni Illik megdicsérni az ételt, legfeljebb „érdekes” Nem tukmálunk, tunkolunk, szörcsögünk, szürcsölünk, böfögünk, csámcsogunk Asztal fölé lehet hajolni, de sohasem a tányér fölé (francia parókák „potyogó” vendégei)

Közös edényből, tálból szedés: rangidős hölgy kezdi, aztán jobbra Dohányzás: - van hamutartó - főételek után, amikor már nem eszik senki a környezetemben - közvetlen szomszédok engedélye - főétel megevéséig ki sem lehet menni Fogpiszkáló tilos Helyi szokás üti a nemzetközit

3. Mit hogyan együnk, igyunk? a.) italok: - kínálat az ételsornál - tömény 10-12°C, sör 8-10°C, fehérbor 8-14°C, vörösbor 18°C, pezsgő jéghideg - italt a vendég előtt felbontani - borospoharat sosem töltik tele, de rátölthető - sörre nem szabad rátölteni

b.) Alma, banán, körte<->mandarin és narancs Burgonya Cseresznye, meggy, szőlő; olajbogyó Dinnye Eper, málna Fagylalt, parfé Főzelék Gyümölcs a koktélban Hal; halászlé Húsok: nyárson húsok, húsok, comb és szárny (ha sült, akkor kézzel), köretek, saláta Kenyér Sütemények: száraz, krémes Palacsinta: töltött, töltetlen Pizza, spagetti

II. Étkezési ültetési rendek Tárgyalási Étkezési HHH-VVV HVHVHV jobb - bal – jobb – bal 65-70 cm 75-80 cm

Házastárs rangsorolása (francia ültetési rendnél) Mindig a saját házastársa után rangsorol Tárgyalás Étkezés V1 Mr.Red Mr. Red V1 Mrs.Red V2 (Nagykövetük) V2.Mrs.Big Mrs.Big V3 Mr.Big V4 V3 Mr.Black Mr.Black V5

Étkezési ültetési rend/angol Csak brit és volt brit gyarmatok, felső körök, lakáson, rezidencián HF Vf1 Vf2 .. .. VF2 VF1 Hf

Étteremben, boxban HF HF Vf Vf Hf VF VF Hf

Étkezési ültetési rend/francia A protokollban ezt használjuk V4 H2 V1 H3 V5 H5 V3 H1 V2 H4 Ha tolmács is van: balra, de nem rangsorol V3 t H1 V2 H4

Nő lehetőleg ne kerüljön a szélére Ha túl sokan ülnek, a vége felé a rangsort meg lehet bontani Ovális és kerekasztal: - ovális követi a téglalap rendjét - kör alakúnál meg lehet bontani a rendet U alakú asztal: - elnökség, lakodalom, helyiség természete miatt - rangsor szerint, középen az 1, tőle jobbra a páros, balra a páratlan Fésű Ültető tabló: rajz, tabló Ültető kártyák: a desszertes evőeszközök felett

Étkezési ültetés/nagy létszám EZT A FORMÁT NEM AJÁNLOM: 4 2 1 3 5 6 8 10 11 9 7 12 13

III. Ültetéses alkalmak villásreggeli, munkaebéd, díszebéd, díszvacsora 1. villásreggeli: - munkareggeli - 8,9-10h; időtartam 1h - szűk körű (max. 4-6) - legtöbbször a vendég szállodájában (több napos delegációk esetén) - ételsor: hidegtál, meleg étel, sütemény, édesség - Alkohol nincs, dohányzás a kávénál - Ültetési rend nincs (H1, V1 egymás mellé ne)

vendég: nem szabad elsőnek érkezni; ha delegációval jön, megkérdezni mennyi jöhet Házigazda: - jelen előtte pár perccel - munkáról beszéljen - nem lehet jegyzetelni - vendéget az étterem bejáratáig kísérni szervező: - ő ellenőrzi a helyszínt; felszolgálókkal egyeztet - házigazdát majd a vendégeket az asztalhoz kíséri, leülteti - a vendégektől az étterem bejáratánál elbúcsúzni, házigazdát kikísérni; utána a számlát elintézni

2. munkaebéd: előtte-utána munka, tárgyalás-> nem szabad túl sokat enni Kb. 1,5 óra, étterem elválasztott terme része, vagy a házigazda ebédlője Házigazda már a tárgyaláson meghív Szervező: étterem leellenőrzése (étel- és italsort ajánljon a cateringes) Kávé a vége Munkareggeli szabályai kivételekkel

3. díszebéd, díszvacsora: Díszebédnél mindig van leves, plusz más időpont; díszvacsoránál gyertyák Ünnepélyes öltözet Meghívót küldeni (telefonon egyeztetni, hogy tud-e jönni-> ültetési rend miatt) 2,5 óra

Ételsor, italsor Pohárköszöntő Aperitif Hideg előétel Leves Fehér bor (száraz, félszáraz) Meleg előétel szörbet: „lazító” (alkoholos, mentes, gyümölcsös, zöldséges) Főétel (nehéz) szörbet Főétel (száraz) Fehér/vörös bor (sz., f-sz, f-é.) pohárköszöntő, dohányzás Desszert Édes bor/pezsgő Gyümölcs Sajt digestive: likőr, konyak, whisky Kávé Ásványvíz

vendég: - pontosan érkezzen - aperitif alatt ismerkedhet, majd megkeresi a helyét - a fővendég pohárköszöntőre válaszköszöntőt mond - kávé után, fő házigazda megköszöni a jelenlétet-> távozni - levélben illik megköszönni - több napos delegáció esetén illik viszonozni

házigazda: - bemutat - először az asztalhoz megy, majd pohárköszöntőt mond szervező: - ültetési rendet betartatja, 1,7m2 - meghívó (R.S.V.P., p.m.) - vendéglátó elé kimenni, majd a vendégek elé - a fő vendéget, majd a többit az asztalhoz kíséri - gépkocsivezetőkről gondoskodik - menükártya - étel-és italsor leszervezése, számla rendezése

IV. meghívó Meghívón szereplő elemek: Meghívó Meghívó neve és rangja Meghívott (neve, Ön, kísérő) Alkalom Rendezvény fajtája Rendezvény időpontja (koktélnál, állófogadásnál a befejező időpont is) Rendezvény helye R.S.V.P, vagy áthúzva és p.m. Előírt öltözék