Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
Advertisements

Egy szélsőérték feladat és következményei
GRIN: Gráf alapú RDF index
A Floyd-Warshall algoritmus
KÉSZÍTETTE: Takács Sándor
Függvények Egyenlőre csak valós-valós függvényekkel foglalkozunk.
Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
Készítette: Major Máté
Halmazok, műveletek halmazokkal
Matematika II. 4. előadás Geodézia szakmérnöki szak 2010/2011. tanév Műszaki térinformatika ágazat tavaszi félév.
Illeszkedési mátrix Villamosságtani szempontból legfontosabb mátrixreprezentáció. Legyen G egy irányított gráf, n ponton e éllel. Az n x e –es B(G) mátrixot.
Illés Tibor – Hálózati folyamok
Euklidészi gyűrűk Definíció.
Csoport részcsoport invariáns faktorcsoport részcsoport
4. VÉGES HALMAZOK 4.1 Alaptulajdonságok
Gazdaságmatematika 5. szeminárium.
Gazdaságmatematika 6.szeminárium.
Operációkutatás NYME Gazdaságinformatikus mesterképzés
Papp Róbert, Blaskovics Viktor, Hantos Norbert
Van-e Euler vonal az alábbi gráfban?
OPERÁCIÓKUTATÁS Kalmár János, 2012 Tartalom A nulla-egy LP megoldása Hátizsák feladat.
A digitális számítás elmélete
Év eleji információk Előadó: Hosszú Ferenc II. em Konzultáció: Szerda 9:50 – 10:35 II. em
Integrálszámítás Mire fogjuk használni az integrálszámítást a matematikában, hova szeretnénk eljutni? Hol használható és mire az integrálszámítás? (már.
5. VÉGTELEN HALMAZOK 5.1 Kiválasztási axióma
1.3 Relációk Def. (rendezett pár) (a1 , a2 ) := {{a1} , {a1 , a2 }} .
DAG topologikus rendezés
Készülj az érettségire
A számfogalom bővítése
Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
Hálótervezés Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor 18.
Hálótervezés Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
Kvantitatív módszerek
Hálótervezés Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
Hálótervezés Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor 19.
Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
Hálótervezés Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
Gráfok Készítette: Dr. Ábrahám István.
GRÁFELMÉLET Alapfogalmak 1..
Lineáris programozás.
Lineáris programozás Elemi példa Alapfogalmak Általános vizsg.
GRÁFELMÉLET.
A Dijkstra algoritmus.
Vektorterek Definíció. Legyen V Abel-csoport, F test, továbbá
Mélységi bejárás Az algoritmus elve: Egy kezdőpontból kiindulva addig megyünk egy él mentén, ameddig el nem jutunk egy olyan csúcsba, amelyből már nem.
1. MATEMATIKA ELŐADÁS Halmazok, Függvények.
Dijkstra-algoritmus. A Dijkstra-algoritmus egy mohó algoritmus, amivel irányított gráfokban lehet megkeresni a legrövidebb utakat egy adott csúcspontból.
Business Mathematics A legrövidebb út.
Algoritmus és adatszerkezet Tavaszi félév Tóth Norbert1 Floyd-Warshall-algoritmus Legrövidebb utak keresése.
Bellmann-Ford Algoritmus
GRÁFOK Definíció: Gráfnak nevezzük véges vagy megszámlálhatóan végtelen sok pont és azokat összekötő szintén véges vagy megszámlálhatóan végtelen sok.
Valószínűségszámítás II.
Diszjunkt halmazok adatszerkezete A diszjunkt halmaz adatszerkezet diszjunkt dinamikus halmazok S={S 1,…,S n } halmaza. Egy halmazt egy képviselője azonosít.
Morvai Mária-Júlia F3D3D4.  Adott egy G=(V,E)élsúlyozott, irányított vagy irányítás nélküli, negatív élsúlyokat nem tartalmazó,véges gráf. Továbbá adott.
Prim algoritmus Algoritmusok és adatszerkezetek 2. Újvári Zsuzsanna.
Adalékok egy véges összegzési feladathoz
Páros gráfok párosítása
2. gyakorlat INCK401 Előadó: Dr. Mihálydeák Tamás Sándor Gyakorlatvezető: Kovács Zita 2015/2016. I. félév AZ INFORMATIKA LOGIKAI ALAPJAI.
Kvantitatív módszerek
HÁLÓZAT Maximális folyam, minimális vágás
GRÁFOK Marczis Ádám és Tábori Ármin. Kőnig Dénes ( ) Magyar matematikus Az első tudományos színvonalú gráfelmélet könyv írója.
A Dijkstra algoritmus.
HÁLÓZAT Maximális folyam, minimális vágás
Mediánok és rendezett minták
II. konzultáció Analízis Sorozatok Egyváltozós valós függvények I.
Gráfok - 1 Definíció: Irányított gráf (digráf) G=(V,E) rendezett pár.
Előadás másolata:

Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor Hálótervezés Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor kzst@almos.vein.hu kzst@vision.vein.hu http://vision.vein.hu/~kzst/oktatas/halo/index.htm 3.

Szeparáló halmazok Egy egyszerű, összefüggő gráf éleinek F részhalmazát szeparáló él halmaznak mondjuk, ha F éleket a gráfból elhagyva a gráf nem lesz összefüggő. Egy egyszerű, összefüggő gráf csúcsainak V részhalmazát szeparáló csúcspont halmaznak mondjuk, ha a V csúcsokat elhagyva a gráfból a gráf nem lesz összefüggő.

Vágás, összefüggőség Egy G gráf F szeparáló él halmazát vágásnak nevezzük, ha F-nek nincs olyan valódi F' részhalmaza, amely szintén G szeparáló él halmaza volna. Egy G gráf él szerinti összefüggősége e(G) az a legkisebb szám, amelyre teljesül, hogy létezik G-nek e(G) darab olyan éle, amelyeket törölve G-ből a megmaradt gráf már nem összefüggő vagy a megmaradt gráf a triviális gráf. (pl. itt e(G)=1)

Páros gráfok Azt mondjuk, hogy egy G=(N,A) gráf páros gráf, ha N1,N2 halmaz, melyre N1N2=N, N1N2=, és (n1,n2)A esetén ha n1  N1 , akkor n2  N2 ha n1  N2 , akkor n2  N1

Párosítás - fogalmak A G páros gráf éleinek M részhalmazát párosításnak mondjuk, ha M bármely élének nincs közös végpontja. Más szóval, M elemei párosítják (egymáshoz rendelik) a G páros gráf csúcspontjait. M-t teljesnek mondjuk ha M lefedi G csúcsait, s maximálisnak, ha nem létezik M-nél nagyobb elem számú M' párosítása G-nek. A G gráf éleinek M halmazát függetlennek mondjuk, ha M bármely két élének nincs közös végpontja. Az M független él halmazt teljesnek mondjuk, ha M végpontjai között G minden pontja szerepel. Az M elemei két azonos számosságu részhalmazra bontják G pontjait, ezért nyilván igaz a következő állítás.

Párosítás – a Magyar módszer Tegyük fel hogy a páros gráfunk csúcsai N1 ill. N2 nem üres diszjunkt halmazoknak. Legyen adott G-nek egy M párosítása (M lehet üres is). G-nek valamely e1,e2,e3,e4,...,ek útját alternáló útnak fogjuk nevezni, ha az élek felváltva elemei M-nek illetve (A\M)-nek, például e1M, e2M, e3M, e4M,...., N1 N2 Legyen M’ a G=(N,A) gráf egy párosítása. Ekkor egy olyan M’-alternáló út, amelynek mindkét végpontja párosítatlan, M’-re nézve javító út, vagy röviden M’-javító út.

Párosítás – a Magyar módszer N1’,N2’ jelöli N1 ill. N2 M által le nem fedett pontjait. Ha találunk olyan alternáló e1,e2,e3,e4,...,ek utat, mely N2’-ből indul és N1’-ben végződik, akkor az e1,e2,e3,e4,...,ek út M-ben lévő páros indexű éleit cseréljük ki a nem M-ben lévő páratlan indexűekre. Az így nyert új M' párosítása G-nek és M'-nek eggyel több eleme van mint M-nek. A következő lépésben meghatározzuk az M'-höz tartozó N1’’,N2’’ halmazokat és keressünk olyan alternáló utat, mely N2’’-ből indul és N1’’-ben végződik.

Párosítás – a Magyar módszer Az alternáló út páros indexű éleit M'-ből törölve, s M'-höz csatolva az út páratlan indexű éleit a G-nek egy M'' párosítását kapjuk, melynek eggyel több eleme van, mint M'-nek. Az algoritmust addig lehet folytatni amíg találunk a fent említett típusú alternáló utakat. Meg lehet mutatni, hogy mikor már nem lelünk alkalmas alternáló utat az utolsó lépésben kapott M(n) párosítás maximális párosítás.

Párosítás – a Magyar módszer

Maximális folyamok - fogalmak Adott egy G=(N,A) súlyozott, irányított gráf és ennek két különböző pontja, s és t, melyeket forrásnak és nyelőnek nevezünk. (A forrásból csak kiinduló, a nyelőbe csak bejövő élek mennek). Adott még egy az éleken értelmezett c:AR+ pozitív értékű kapacitásfüggvény. Ekkor G=(N,A) gráfot hálózatnak nevezzük. Az f:N2 R függvényt folyamnak hívjuk, ha teljesülnek a következők: f(n1,n2)=-f(n2,n1) (n1,n2)A, n1,n2N f(n1,n2)c(n1,n2), n1,n2N

Maximális folyamok - fogalmak Ha f(n1,n2)=c(n1,n2) akkor az (n1,n2) párat telitettnek nevezzük. Az f folyam értéke, melyet |f|-fel jelölünk, az s-ből kimenő összes folyam, azaz Legyen G=(N,A) egy hálózat. Legyen adott a hálózatban egy s forrás és egy t nyelő. Legyen N1,N2N egy partícója N-nek, vagyis N1N2=N, és N1N2 =. Legyen továbbá sN1, tN2. Ekkor N1,N2 halmazt s,t-vágásnak hívjuk. Az N1,N2 kapacitásán mennyiséget értjük.

Maximális folyamok - fogalmak Ha f egy folyam G-hálózaton, akkor definiáljuk az N1,N2 vágáson áthaladó folyamot. Ezt jelöljük f(N1,N2)-vel. ahol Tetszőleges N1,N2,s,t - vágásra igazak a következők: |f|=f(N1,N2) |f|  c(N1,N2) és az egyenlőség elérhető

Maximális folyamok - fogalmak Adott egy G=(N,A) hálózat egy s forrás, és egy t nyelő. Adott továbbá egy c:AR+ pozitív értékű kapacitásfüggvény. Jelölje r:AR maradék kapacitás függvényt, ahol n1,n2N esetén r(n1,n2):=c(n1,n2)- -f(n1,n2). Az f folyamhoz tartozó javító gráf a Gf=(N,Af) az élein értelmezett r kapacitás függvénnyel, ahol Af ={(n1,n2)| n1,n2N, r(n1,n2)>0}.

Maximális folyamok - fogalmak Adott egy G=(N,A) hálózat egy s forrás, és egy t nyelő. Adott továbbá egy c:AR+ pozitív értékű kapacitásfüggvény. Legyen továbbá f egy folyam G-n. A Gf-beli irányított s,t utakat növelő utaknak hívjuk. Egy növelő úton szereplő élek maradék kapacitásainak minimumát az úthoz tartozó kritikus kapacitásnak az úthoz tartozó éleket kritikus éleknek nevezzük.

Maximális folyamok – a probléma Adott egy G=(N,A) hálózat egy s forrás, és egy t nyelő. Adott továbbá egy c:AR+ pozitív értékű kapacitásfüggvény. Keressünk a hálózathoz f:N2R maximális folyamot.

Ford-Fulkerson algoritmus f0,f1,..,fk=f* folyamok sorozatát konstruáljuk a következő képpen: f0 folyam a azonosan nulla folyam. Az fi birtokában fi+1–et úgy kapjuk, hogy Gfi javító gráfban keresünk egy javító utat az út mentén a di kapacitással növelve kapjuk az fi+1–folyamot. Érvényes tehát az |fi+1|=|fi|+di összefüggés. Akkor álunk meg, ha a folyamhoz már nem létezik növelő út.

Ford-Fulkerson algoritmus - példák

Ford-Fulkerson algoritmus - példák

Edmondson – Karp heurisztika O(m2n) A folyam növelésére mindig a legrövidebb, vagy a legkevesebb élből álló növelő utak egyikét válasszuk.

Hálózatok alsó korlátokkal Adott egy G=(N,A) hálózat egy s forrás, és egy t nyelő. Adott továbbá egy c:AR+ pozitív értékű kapacitásfüggvény. Keressünk a hálózathoz f:N2R maximális folyamot, úgy hogy adott egy k:AR+ függvény, melyre teljesül: k(n1,n2)f(n1,n2)c(n1,n2) (n1,n2)A, n1,n2N Ekkor a feladat visszavezethető az előző feladatra.

Hálózatok alsó korlátokkal – megengedett megoldás keresése Tegyük fel, hogy G hálózatban s,t között nincs él. Ha van, akkor konstruáljunk egy olyan G’ hálózatot, melyben s,t-között nincs él: iktassunk be egy plusz csúcsot s, és t közé.

Hálózatok alsó korlátokkal – megengedett megoldás keresése Készítsünk G” alsó korlátok nélküli hálózatot a következőképpen: Vegyünk fel a G=(N,A) pontjai mellé egy új forrást és egy új nyelőt; legyenek ezek S és T. G”=(N”,A”), N”=N{S,T}. A”-t úgy képezzük, hogy A éleit megtartjuk, S-ből valamennyi csúcsba (T-n kívül) élet húzunk, valamint valamennyi csúcsból (S-en kívül) T-be húzunk élet, valamint t-ből s-be végtelen kapacitással élet húzunk.

Hálózatok alsó korlátokkal – megengedett megoldás keresése (n1,n2)A esetén c”(n1,n2):=c(n1,n2)-k(n1,n2) (n1,n2)A” esetén

Hálózatok alsó korlátokkal – megengedett megoldás keresése G hálózatban akkor és csak akkor van megengedett megoldás, ha G” hálózatban maximális folyamának értéke: Ha létezik megengedett megoldás, akkor ebből a minimális folyamból kiindulva konstruálható maximális folyam.

3.