Kövér titkárnő kerestetik?

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Miért hirdetne egyenként több online állásközvetítő portálon, ha Önnek elegendő 1 helyen kérnie, hihetetlenül alacsony áron? hihetetlenül alacsony áron?
Advertisements

Europass önéletrajz.
A gyakornokok beilleszkedése
Veszélyes cégek Hogyan szúrd ki azt a céget, akihez nem szabad elmenni dolgozni? Savanya Erzsébet HR Igazgató
Informatikai szakképzés és munkaerő-piaci tendenciák BUDAPEST, január Budapest, Montevideo utca 9. | Telefon: | Fax: +36.
CV doktor TM A rangidős szolgáltatás 2007 óta A CV írás alapjai Minden jog fenntartva december 4. Aktualizálva 2014.január 6.
4. előadás.
A Vállalkozásfejlesztési munkacsoport
A legKISEBBSÉG is számít!
„ESÉLYEGYENLŐSÉG A MUNKA VILÁGÁBAN” C. KUTATÁSSOROZAT Simonovits Bori Budapest, 2010 TÁMOP 5.5.5: A DISZKRIMINÁCIÓ ELLENI KÜZDELEM – A TÁRSADALMI SZEMLÉLETFORMÁLÁS.
„A MUNKA NEMESÍT II.” "A programot az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatja."
Tanulmányok szerepe a karrierben Kozellné Szabó Csilla Ozeki Informatikai Kft.
Heves megye civil szervezeteinek szervezetfejlesztése A program az Európai Unió támogatásával valósul meg. K á rp á tok Alap í tv á ny – Magyarorsz á g.
CV avagy önéletrajzi csúcsmondatok eredeti helyesírással
A megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatása
Social label – társadalmilag felelős munkáltató minősítés Garadnay Tea
Civil szervezetek a munka világában
Szervezetfejlesztés Töviskes Imre.
Emberierőforrás-ellátás
 Megbízható, jó hírnévvel rendelkező cég  A munkaközvetítés és annak minden formája INGYENES!
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
1 A VAJDASÁGI PÁLYAKEZDŐ DIPLOMÁSOK MUNKÁBA ÁLLÁSI MODELLJE 7. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia Újvidék, november Jenei Ervin.
Kövér titkárnő kerestetik? Munkaerő-piaci diszkriminációtesztelés Bertalan Zsófia Remete Dániel Inotai Lajos.
A kisgyermekes nők munkaerő-piaci helyzete Készítette: Ferenczi András Fülöp István Garda Anetta.
Jól nézel ki, vagy jól kinéznek?!
Szolgáltatásaink CégalapításHR folyamatokPályázatírás KönyvelésTréning Mindent a szakértő kezébe!!!
SZEMÉLYZETI MARKETING
DPR és a Karrier Iroda kapcsolata Koreferátor: Bolgár Zsolt Június 10. Hallgat ó i é s int é zm é nyi szolg á ltat á sfejleszt é s a Szegedi Tudom.
Kell –e érzékenyíteni a munkáltatókat? Csapó Gábor OSGOOD Szolgáltató Az OFA FoglalkoztaTárs – Társ a foglalkoztatásban című TÁMOP – /
MTA Tudásmenedzsment workshop Szemelvények, érdekes eredmények „A női munkavállalás és a lifelong learning kapcsolata” c. kutatásból
Önéletrajzírástól a munkába állásig - gyakorlati tanácsok a szakképzett munkaerő és a munkáltatók eredményes találkozásához június 24.
Rehabilitáció – Érték – Változás (RÉV): Megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci helyzetének elősegítése érdekében történő rendszerszintű képzési.
Emberi Erőforrás Menedzsment Toborzás - Álláskeresés
Digitális tartalom előállítási képzés, alternatív foglalkoztatással mozgássérültek és megváltozott munkaképességűek számára HEFOP DAT Konferencia.
Foglakoztatás pályázati projektekben Általános áttekintés Tóth István, tanár.
Foglalkoztass okosan Foglalkoztass okosan A civilek foglalkoztatási lehetőségeiről Tóth István.
Az EU panaszmechanizmusai a gyakorlatban Dr. Bendik Gábor ügyvéd Levegő Munkacsoport
Emberi Erőforrás Menedzsment Kiválasztás - Alkalmazás
Emberi Erőforrás Menedzsment Teljesítményértékelés
A JÓ PAP IS… – Képzések és tanácsadások szakembereknek, munkáltatóknak Előadó: Garadnay Tea FEMI vezető Budapest Esély Nonprofit Kft.
Vucskó Bernadett Fővárosi Esélyegyenlőség Módszertani Iroda „ HÉTRŐL ÉVRE A MUNKÁBAN ” NONPROFIT MUNKAKÖZVETÍTŐI RENDSZER BEMUTATÁSA március 26.
Hogyan készüljünk fel a szóbeli interjúra? Milyen kérdések várhatóak?
Karrierlehetőségek a multiknál
Szakdolgozat védés A társadalmi felelősség megjelenése a vállalati döntésekben és gyakorlatban Készítette: Harmati Andrea.
Szakmai gyakorlat jelentősége, tudatos karrierépítés
„Kiút a hátrányos helyzetből” c. projekt innovatív elemei.
EASY e-HR ® Automatizálja HR adatbázisát egyszerűen.
V á rosi Intézményi Központ Remenyik Zsigmond Gimn á zium és Szakközépiskola Érettségi ut á ni szakképzések.
Outplacement, azaz „gondoskodó elbocsátás”
Állatorvosi outsourcing Turóczy-Faritz Judit Praxismenedzsment Konferencia 2014.
Haszon rendezvények médiaajánlat éves, a gazdasági életben helytálló vezetők Az adott téma iránt érdeklődők szűk, de releváns üzleti döntéshozók.
Hatékonyság. Ügyfélközpontúság. Modernizáció. Diplomás pályakezdők kiválasztása és beillesztése a MÁV csoportnál Kiss Mária Humánerőforrás fejlesztés vezető.
A munkahelyi diszkrimináció
Duális képzés „kecskeméti” modellje és tapasztalatai
4. előadás. Erőforrás-biztosítás: toborzás, kiválasztás,leépítés II. rész.
„DIÁKOK A MUNKAER Ő - PIACON” NTP-SZKOLL MUNKAER Ő -PIACI KURZUS TEMATIKÁJA 2015/2016. TAVASZ 15 ÓRA, 3 ALKALOM (3 X 5 TANÓRA)
Az üzletek operatív működtetése
Dolgozz velünk az élet habos oldalán
Kereskedelmi Eszközök Specialista
Haszon rendezvények médiaajánlat
Országos nagykereskedelmi menedzser
„Adatbázis építés, adatállományok felhasználása, frissítése, targetálás; egy sikeres DM esettanulmány bemutatása” Vörös Gergely online média értékesítési.
Sales Back Office Specialista Dolgozz velünk az Élet habos oldalán!
Értékesítési képviselő – HoReCa
Értékesítési képviselő – Food
Értékesítési képviselő – HoReCa
A munkaerőpiac mai kihívásai
Marketing koordinátor Dolgozz velünk az Élet habos oldalán!
Értékesítési képviselő – HoReCa
A legKISEBBSÉG is számít!
Előadás másolata:

Kövér titkárnő kerestetik? Munkaerő-piaci diszkriminációtesztelés Bertalan Zsófia Remete Dániel Inotai Lajos

A védett tulajdonság A kövérség, ami az egyéb kategóriába tartozik A kövérek munkaerő-piaci diszkriminációja elterjedtebb, mint gondolnánk: a felmérések szerint a kövér emberek marginalizálódnak, és csekély esélyhez jutnak a karrierépítésben

Források Tanulmányok (www.cswd.org/docs/studies.html) Internet: Menedzsment Fórum: www.mfor.hu/cikkek/Elonyben_van_az__aki_vonzo.html Piac és Profit: www.piacesprofit.hu/?s=32&n=74&mr=1728 Origo: www.origo.hu/itthon/20070518akoverekkel.html

Súlyos jelenség Amerikai felmérések (Pingitore, 1994; Klassen, 1993; Klesges, 1993; Rothblum, 1988 stb.) szerint az az előítélet él a kövér emberekkel kapcsolatban az állásinterjúkon, illetve munkahelyeken, hogy nem terhelhetőek, lassúak, tehetetlenek, akaratgyengék, lusták, kevésbé elhivatottak és produktívak, megbetegedésük valószínűbb, illetve hogy nehéz velük együtt dolgozni.

A munkaerőpiac Vizsgálódásunk elsősorban a titkárnői pozíciókra terjedne ki, ezen belül is az asszisztensi munkakörökre Indok: a munkaerőpiac erősen szegmentált és hierarchikus

Asszisztens, gyakornok A munkaerőpiac Szakasszisztens vagy vezető titkárnő Komoly szakmai előmenetelt igényel Magas presztízs, nagy felelősség Titkár (általában férfiak által birtokolt pozíció + magas presztízs) Asszisztens, gyakornok Titkárnő, ügyintéző kis cégnél „lóti-futi, kávéfőző és szexmunkás” nyílt a diszkrimináció, hangsúlyos a külső megjelenés

Miért az asszisztens, gyakornok? Ugródeszka a pályakezdőknek Tipikusan pályakezdő munkakör Ha itt megjelenik a diszkrimináció, feltételezhető a későbbiekben is Szakmai szempontokat hangsúlyoz Felülreprezentáltak a nők A titkárnő új elnevezése

Benchmarking Titkárnők/asszisztensek megkeresése e-mailben („Az is benne van a pakliban, hogy mutatósabb, szemrevalóbb látványt nyújt egy vékonyabb alkattal megáldott leányzó (bár ez is szubjektív is lehet, hogy kinek mi jön be…) egy kövérebb alkatú nőnél.”) Fórumok olvasása Beszélgetés pályakezdőkkel

Tesztelés – mintavétel Aktuális álláshirdetések kiválasztása a legnagyobb álláskereső portálokról (profession.hu, jobpilot.hu stb.) – kb. 15-20 db/hét Állásközvetítő céges és közvetlen jelentkezés aránya Multinacionális cégek, nagyvállalatok hirdetései Asszisztensi munkakörök (HR, marketing, kommunikációs, PR stb.)

A tesztelés folyamata 1. lépés: fényképes önéletrajzok szétküldése páronként (heti 15-20 új hirdetés, ismétlődésekre figyelni) 2. lépés: állásinterjún történő részvétel (nagyobb esély a diszkrimináció leleplezésére)

Az önéletrajz

Homogenizált önéletrajz Iskolai végzettség Kor Lakhely Szakmai tapasztalat Motiváció Hobbi Kommunikációs készségek

Képek

Az állásinterjú

A célszemély homogenizálása Külső megjelenés: rendezett külső, összefogott haj, tiszta körmök, visszafogott ruházat (sem túl elegáns, sem túl lezser) Felkészítés: motiváció, iskolai végzettség, kommunikációs készségek stb.

Mire kell figyelni az állásinterjún? Megvárakoztatták-e? Kezet nyújtottak-e? Hogyan fogadták? Tegezés/magázás Végigmérték-e a külsejét? Mennyire figyeltek oda arra, amit mondott? Meddig tartott az interjú? Milyen ígéretet tettek?

Mikor van diszkrimináció? A két forduló miatt alapvetően kétféle diszkriminációról beszélhetünk. Az első az önéletrajzoknál megjelenő diszkrimináció A második az állásinterjún megjelenő diszkrimináció, aminek további három szintje van

Mikor van diszkrimináció? (Önéletrajz) Kontrollszemély Válasz Nincs válasz Nincs első szinten D (0 pont) Pozitív D (-1 pont) Negatív D (+1 pont) Nem tudjuk Teszt- személy

Mikor van diszkrimináció? Állásközvetítő cégek az interjú előtt („Amennyiben a tesztek eredményei is megfelelőek lettek, akkor bemutatjuk Önt a munkaadónak, aki a végső döntést meghozza”) Magas behívási arányt valószínűsítünk… és a szakmai szempontok hangsúlyosságát

Mikor van diszkrimináció? (Állásinterjú) Kontrollszemély Felveszik, vagy pozitív hangulatú Semleges és visszahívási ígéret Felveszik vagy pozitív hangulatú Nincs D (0. pont) Pozitív D (-1 pont) Negatív D (+1 pont) Nem tudjuk Teszt- személy

Mikor van diszkrimináció? (Állásinterjú) 2. („Nem tudjuk” esetén) Kontroll személy Van visszahívás Nincs visszahívás Nincs D (0. pont) Pozitív D (-1 pont) Negatív D (+1 pont) Nem tudjuk Teszt- személy

Mikor van diszkrimináció? Ö + dS + Á + V D = 3x esetszám -1< D <1 Ö = (-1, 0, 1) (az önéletrajzokra adott válaszok alapján) dS = (-1, 1) (az állásinterjú utáni lekérdezés) Á = (-1, 0, 1) (állásinterjú tapasztalata mátrix) V = (-1, 0, 1) (visszahívás tapasztalata)

Etikai kérdések A tesztszemély állásinterjúra való küldésénél felmerül annak a problémája, hogy esetleg túl érzékenyen érinti az esetleges diszkrimináció, ha szükséges utána lelki segély, akkor megadjuk

Általánosítás A diszkriminációtesztelés során egy speciális munkakörben budapesti állások esetében néznénk meg azt, hogy éri-e diszkrimináció a védett tulajdonsággal rendelkező jelentkezőket, az általánosíthatóság viszonylag korlátozott Budapesti pályakezdő diplomás multihoz jelentkező fiatal lányok De az esetszám növelése mindenképpen komoly reprezentativitással bírhat a budapesti asszisztensi állások esetében. Célszerű a folyamatos önéletrajzküldést megvalósítani

Köszönjük a figyelmet!