MINŐSÉGMENEDZSMENT 11. előadás PTE PMMK MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK 20 14.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A szabványosítás és a szabvány fogalma, feladata
Advertisements

MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET
Az építési termékekre vonatkozó európai szabályozás és az új építési termék rendelet CPD CPR Az építésügyi szabályozás változása a CPR tükrében Soltész.
EMCS RENDSZER JOGSZABÁLYI HÁTTERE
Általános áruismeret Termékfelelősség
PTE PMMK ÉPÍTÉSKIVITELEZÉSI ÉS MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK MINŐSÉGMENEDZSMENT 4. ELŐADÁS.
Tudnivalók a CPR kapcsán
G M P Dr. Hetényi László.
MINŐSÉGMENEDZSMENT 2. előadás PTE PMMK MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK 2011.
Az új Ptk. szerkezete, alapelvei
Szavatosság, jótállás, termékfelelősség
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
CE jelölés a villamos berendezéseken
MINŐSÉGMENEDZSMENT 5. előadás PTE PMMK MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK 2011.
A TANÁCSADÓ SZEREPE az EU műszaki jogi szabályozásának vállalati alkalmazásában CE jelölés és társai – a.
MINŐSÉGMENEDZSMENT 3. előadás
Minőségbiztosítás és megfelelőség az ingatlanfejlesztésben
A hazai építési termék szabályozás tartalma és összefüggései
TŰZÁLLÓ KÁBELRENDSZEREK TANÚSÍTÁSA
Biztosításgazdaságtan 9. téma
Minőségirányítás a felsőoktatásban
Munkavédelmi előírások rendszere
A fogyasztók tájékoztatása
A fogyasztók tájékoztatása
Felelősség, termékfelelősség
A kozmetikai termékekre vonatkozó szabályozás
Előadó: Dr. Bánky Tamás PTE Pécs, május 20. Az építési termékek megfelelőség-igazolása, a CE-jelölés alkalmazásának szabályai.
Az orvostechnikai eszközök marketingje
A szolgáltatások szabadsága Európában kontra egészségügy: az egészségügyre vonatkozó külön direktíva várható tartalma az egészségügyre vonatkozó külön.
Az OKJ bevezetésének, a szakmai vizsgáztatásnak jogszabályi háttere.
1 A NEMZETI MINŐSÉGÜGYI SZABÁLYOZÁSI RENDSZER Dr. Veress Gábor egyetemi tanár 2003.
Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság
Egyes társasági formák A korlátolt felelősségű társaság
SOMATI KFT CSEH KÖZTÁRSASÁG MINŐSÍTÉS. A SOMATI KFT termékek minősítési ellenőrzését végzi európai uniós szabványok alapján, miáltal a minősített termékeket.
1 Az EMC témaköre, EMC Irányelv Zavarok frekvencia tartomány szerinti elhelyezkedése Az EMC megvalósításának módszere.
HEFOP hét: az ISO 9001:2008-es szabványnak megfelelő minőségirányítási rendszer II. rész A diákhoz itt kellene beszúrni a tanári magyarázatokat.
Fontos élelmiszerjogi szabályok KKV szemszögből. Szabályok a mindennapokra Ami egy KKV-nak nehezebb – Címkézés – Állítások – Fogyasztóvédelem – Nyomonkövethetőség.
Tisztelettel köszöntöm a konferencia résztvevőit! Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi Bányakapitányság Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi.
A JOGI SZEMÉLY ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI
Vállalkozások a minőségszabályozás útján – az önkéntes minőségtanúsítás hazai és nemzetközi versenyelőnyei TÜV Rheinland - nemzetközi tanúsítás.
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
Eötvös Loránd tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar
Anyagvizsgálat a Gyakorlatban 7. Szakmai Szeminárium Tóth Péter MVM Paks II. Atomerőmű fejlesztő ZRt. Nukleáris Osztály VII. AGY, Új atomerőművek.
MATRIX Vizsgáló, Ellenőrző és Tanúsító Kft. Szádeczky Tamás e-közszolgáltatások tesztelési módszertana Törvényesség, szabványosság, biztonság.
Szemléletváltás a tűzvédelmi műszaki életben
VÁLTOZÁSOK AZ ISO 9001 SZABVÁNYBAN 2015.
Tulajdonos és ügyvezető közötti viszonyok megváltozása „Az ügyvezetői tévedés ára” konferencia május 8. dr. Fehérváry Ákos, ügyvéd / partner Kajtár.
MINŐSÉGMENEDZSMENT 4. előadás
PTE PMMIK ÉPÍTÉSKIVITELEZÉSI ÉS MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK MINŐSÉGMENEDZSMENT 5. ELŐADÁS.
A fogyasztó és a vállalkozás fogalma, gyakorlati kérdések az Fgytv. végrehajtása során Országos szakmai konferencia Budapest, Dr. Eitmann.
ALAPOK TISZTÁZÁSA ROBOT LLA A robotcellák a gépdirektíva (2006/42/EC) értelmében „gép”-nek minősülnek, így CE jelölésre kötelezettek. Az egyes részegységek.
A MINŐSÉGIRÁNYÍTÁS ALAPJAI. A minőségirányítás fogalma: A minőségirányítás összehangolt tevékenységek összessége egy szervezet (pl. gyár, kórház, iskola.
Üzleti Jog I. Társasági jog 1. Bevezetés – Gazdasági társaságokra vonatkozó általános szabályok Pázmándi Kinga.
A zöld közbeszerzés lépései Kovács László, beszerzési igazgató, az „Év Beszerzési Menedzsere” 2012-ben.
MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET Az információ szükségessége Piaci verseny (piacra jutás, piacon maradás, piacbővítés) Alkalmazkodás, feltételek.
BERENCSI Vezetési Tanácsadó és Szolgáltató Iroda – avagy, a Rendszer- és Terméktanúsítás kapcsolata BERENCSI BENCE ügyvezető, tanácsadó TERMÉK-
Nyugat-dunántúli Igazgatóság A VÁLLALKOZÁSOK FELELŐSSÉGI VISZONYAI, EZEK BIZTOSÍTHATÓSÁGA Csala László október 12.
Ö kológiai termékek jelölése Juhász Ágnes NÉBIH ÉTbI Élelmiszer-forgalmazás Felügyeleti Osztály
A környezet védelmének általános szabályairól szóló évi LIII. tv.
7. fejezet Fogyasztóvédelem az élelmiszergazdaságban
Bogos Csaba GAZEK Safety Expert Ügyvezető - Tulajdonos
Fogyasztóvédelem Vevőszolgálati előadás 2017 Előadó: Lehotkai Péter.
Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Kht.
Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Kht.
ÉPÍTÉSI TŰZVÉDELEM Az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat
Horváth Sándor Építésfelügyeleti szakmai nap július 5.
Az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Kht.
ÉMI Kht. Mechanikai Tudományos Osztály
Nagyobb biztonság vagy több adminisztráció? - Górcső alatt a GDPR
TŰZÁLLÓ KÁBELRENDSZEREK TANÚSÍTÁSA
Előadás másolata:

MINŐSÉGMENEDZSMENT 11. előadás PTE PMMK MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK 20 14

Tanúsítás az EU-ban   Az EU gazdasági integrációja – –Célja: áru, tőke, szolgáltatások és személyek szabad áramlása – –Eszközei: jogszabályok összehangolása és azonos szabványok A piaci szereplők (valós vagy vélt) elvárásaiból kell kiindulni! A termékek szabad mozgásának legfőbb kritériuma, hogy a termék megfelelő használat esetén ne okozzon kárt a felhasználóban, annak vagyonában és az élő és élettelen környezetben!

A termékek tanúsításának feltételei   Nem piaci kérdés: – –biztonság, – –egészségvédelem, – –környezetvédelem, – –munkavédelem. Ezek betartását az állam szabályozza (sokszor törvényekben). Ezt hívjuk jogilag szabályozott területnek!   A piaci követelményeket műszaki adatokban (műszaki specifikáció), esetleg szerződésben kell rögzíteni.

Törvény a termékfelelősségről A termékért való felelősség Törvény a termékfelelősségről   A termék megfelelőségéért a gyártó, a szállító felelősséggel tartozik!   Hibás teljesítésre a Ptk. megfelelő fejezetei vonatkoznak.   Ha a nem megfelelő termék kárt okozott, akkor a vonatkozó termékfelelősségi törvény szerint külön kártérítési kötelezettség is keletkezik.   A minőségirányítási rendszernek fokozott figyelmet kell fordítania a termékbiztonságra!

Az eddig önálló törvényben szabályozott termékfelelősség az új Ptk. részévé vált. A évi V. törvény Hatodik könyvének LXXII. fejezete szól a termékfelelősségről (6:550–559. §), melynek rendelkezései március 15-én léptek hatályba évi V. törvény Link: évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről 1

A megfelelőséget bizonyítani kell!   Ha a gyártó eleget tesz a direktívának, nem korlátozhatják termékei szabad forgalmazását!   A forgalomba hozatal alapkövetelménye: – –A termék nem veszélyeztetheti személyek, háziállatok vagy vagyontárgyak biztonságát! – –A jogszabályok meghatározhat további feltételeket is, pl. üzembe helyezési szabályokat, előrelátható használati módot, stb.

A megfelelőség bizonylatolásának eszközei   A megfelelőség értékelés általános eljárásait a "Global Approach" Tanácsi határozat rögzíti. Ezt egészíti ki az Június 22-i határozat (Council Decision 93/465/EEC) és CE megfelelőségi megjelölés bevezetése. A határozat modulokat határoz meg a megfelelőség értékelésére, amelyektől csak speciális esetekben lehet eltérni. (A modulokról részletes információ található az EU Hivatalos Lapjában, Official Journal L 220 on 30. August 1993.)

Általános irányelvek   A megfelelőség értékelési eljárások általános irányelvei a következők: – –Az eljárások alapvető célja, hogy a hatóságok számára lehetővé tegye annak bizonyítását, hogy a termék megfelel a direktívában megfogalmazott követelményeknek. – –Két fázisa van: termék tervezési és termék gyártási fázis. – –E két fázis a modulok segítségével többféleképp is lefedhető. – –A gyártó választhasson a modulok közül. – –A modulok ne rakjanak szükségtelen terhet az alkalmazójukra. – –A bizalmas információk védelme követelmény. – –A tagországoknak vizsgáló, ellenőrző és tanúsító szervezeteket kell notifikálni! (a direktíva követelményeinek megfelelő szervezetek közül)

A CE megfelelőségi megjelölés   Szabályait a 93/465/EEC Tanácsi határozat tartalmazza. – –A gyártó kötelezettségeinek teljesítését jelenti a direktíváknak megfelelően. – –Az egyetlen törvényes megjelölés az új megközelítésű direktíváknak való megfelelőség igazolására. – –A megjelölés alkalmazója felelősséggel tartozik a termék megfelelőségéért! – –A CE megjelölést az EU-ban bejegyzett gyártó vagy a gyártó meghatalmazott képviselője köteles feltüntetni a terméken. – –A CE megjelölést a gyártási végellenőrzés utáni fázisban kell a terméken feltüntetni. Ha notifikált szervezet bevonása is szükséges, akkor ennek a szervezetnek az azonosító számát is fel kell tüntetni a CE jelölés után.

A megfelelőség igazolás moduljai

Notifikálás   A notifikált szervezetek A Bizottságnál és a tagországokban a nemzeti hatóság által bejelentett szervezetet nevezzük notifikált szervezetnek.   A notifikálás elvei: – –A notifikált szervezet átveszi a notifikáló szervezet felelősségét. A notifikáló szerv jogi és szakmai felügyeletet gyakorol! – –Bizonyítani kell a direktíva szerinti szakmai követelmények teljesítését! – –Egy-egy ország akárhány szervezetet notifikálhat. – –A notifikált szervezetek szabadon ajánlhatják szolgáltatásaikat (mind az EU-n belül, mind harmadik országban).   A notifikált szervezet a követelmények teljesítésének értékelési eljárásában vesz részt. Felelősséget kell vállalnia egy teljes modulért!!   A notifikált szervezet alkalmasságáért a nemzeti hatóságok tartoznak felelősséggel!

Köszönöm a figyelmet!