Az Európai Unió kohéziós politikájának jövője Dr. Fazakas Szabolcs Az Európai Számvevőszék elnökségének tagja 49. Közgazdász-vándorgyülés Pécs 2011.Szeptember.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Regionális politika
Advertisements

Dr. Nyikos Györgyi. ami kielégíti a jelen szükségleteit anélkül, hogy csökkentené a jövendő generációk képességét, hogy kielégítsék a saját szükségleteiket.
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Pelech Dávid Budapest Duna Kontakt Pont
Gazdasági várakozások, a kis- és közepes vállalkozások helyzete Makó Ágnes – Tóth István János MKIK GVI Korrekt Partner Védjegy második ünnepélyes díjátadása.
FOLYTATÁS, VAGY ÚJRAKEZDÉS? FOLYTATÁS, VAGY ÚJRAKEZDÉS? VARGA MIHÁLY Miniszterelnökséget vezető államtitkár.
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR II. A magyar gazdaság „kórképe” - a diagnózis Szeged, február-május Belyó Pál „G A Z D A S Á G P O.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
EU KÖLTSÉGVETÉS MEGÁLLAPÍTÁSA ÉS SZERKEZETE. IDŐZÍTÉS Április 1-ig: tervezett összegek Július 1-ig: becslések Szeptember 1-ig: előzetes költségvetési.
A Közös Agrárpolitika (KAP) aktuális kérdései, várható változások ÚMVP képzés „Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó.
Az Európai Unió intézményrendszere Unger Anna december 1.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A regionális politika és az agrárpolitika kapcsolata
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
Rácz Margit MTA Világgazdasági Kutatóintézet kutatási igazgató Szeptemberi helyzetkép az eurózóna válságáról.
Rácz Margit MTA KRTK Világgazdasági Intézet kutatási igazgató Válság és válságkezelés az eurózónában.
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
Az EU többéves pénzügyi kerete
: ITI és EGTC Az ETT-k lehetséges szerepe a határ menti ITB-k megvalósításában.
Az Ulmi Folyamat és az európai Duna-stratégia
Külső egyensúlyi folyamatok a revízió tükrében Antal Judit Pénzügyi elemzések 2009 Szeptember 30.
GKI Zrt., Vitaanyag az új EU-költségvetésről A 2013 utáni EU-költségvetés fő kérdései Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt. Budapest,
1 A kohéziós politika a költségvetés fogságában 49. Közgazdász-vándorgyűlés, Pécs, szeptember 30. dr. Iván Gábor.
Szeged, Magán „vétkek” – köz terhek HUF kamat > devizakamat Euro kamat Kamat tőkeáramlás – fizetési mérleg Növekedés ( adósságszolgálat ) Foglalkoztatás.
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
Gazdaságfejlesztési Programok Helyettes Államtitkársága
 Nemzeti költségvetés:  Eléri az adott ország GDP-jének 40-50%-át (GNI-jének 35-65%-át )  Saját forrásai vannak  Kiadási oldal hagyományos négy funkciója:
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
Az EU költségvetése Dr. Szemlér Tamás BGF Külkereskedelmi Kar
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
INTÉZMÉNYKÖZI MEGÁLLAPODÁS SZERKEZET. TÖRTÉNET, SZEREPLŐK 1999-es megállapodás 2002-es megállapodás 2006-os (hatályos) megállapodás Módosítások: 2007,
A közúti fuvarozás helyzete Napi Gazdaság Konferencia Karmos Gábor - főtitkár.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
1 Az Európai Unió Strukturális és Regionális politikája Előadó: Tóth István.
2008. november 20. Az európai uniós integráció és a magyar gazdaság; avagy esélyek és kockázatok a magyar gépjármű szektor beruházási lehetőségeiben Dr.
A világgazdaság helyzete Különös tekintettel az Európai Unió válságkezelésére és ennek magyarországi hatására Dr. Fazakas Szabolcs Az Európai Számvevőszék.
Kormányszóvivői tájékoztató. Tájékoztató a gazdaságról Dr. Veres János pénzügyminiszter szeptember 14.
A TELEPÜLÉS-SZOLGÁLTATÁSI EGYESÜLET ÉRTEKEZLETE A PÉNZÜGYI VÁLSÁG LEHETSÉGES HATÁSA A MUNKA VILÁGÁRA, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A TELEPÜLÉSÜZEMELTETÉSRE. Balatonvilágos,
Strukturális és Kohéziós Alapok
A kormányzati K+F+I politika prioritásai, különös tekintettel a gyógyszeriparra Dr. Nikodémus Antal Nemzetgazdasági Minisztérium, Innovációs és K+F Főosztály.
1 Az Európai Unió gazdasági fellendítési terve Winkler Gyula európai parlamenti képviselő (RMDSZ, EPP-ED) Brassó, január 29.
A világgazdasági régiók növekedése (előző év = 100)
Agrár- és vidékfejlesztési támogatások 2004 I. félévében 1. SAPARD 2. NFT, Agrár és Vidékfejlesztési Operatív Program Intézkedései.
A Strukturális Alapok rendszere, tervezése és végrehajtása.
Európai Unió regionális politikája. Az EU alapító atyjai Jean Monnet ( ) Robert Schuman ( )
EU regionalizmus Az EU regionális politikájának gyakorlata, megvalósulása, eszközrendszere, fejlesztési lehetőségei Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem.
Az Európai Unió költségvetése Balogh Zoltán Nyíregyházi Főiskola – főiskolai tanársegéd Az Európai Unió pénzügyei2006/2007. tanév.
Az Európai Unió pénzügyei
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
Megszorítások, reformok, versenyképesség – Magyarország 2006.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Közösségi internet-hozzáférési pontok hálózata, mint a digitális Kárpát-medence alapinfrastruktúrája Molnár Szilárd program-koordinációs referens Nemzetstratégiai.
HU Regionális politika EURÓPAI BIZOTTSÁG Harmadik jelentés a kohézióról február Konvergencia, versenyképesség és együttműködés.
Az Európai Unió költségvetési eljárása
Indulnak az új, kkv-k versenyképességét segítő EU-pályázatok
DUNA STRATÉGIA … Szilvássy István, Magyar Település- és Területfejlesztők Szövetsége Nagymegyer, október 19.
A Strukturális Alapok Cél: a régiók közötti társadalmi és gazdasági kohézió elősegítése Költségvetés: 195 mrd EUR  Európai Regionális Fejlesztési.
A munkaerőpiac aktív politikájának szervezése, rendszere és finanszírozása Magyarországon BORBÉLY-PECZE, Tibor Bors, Ph.D. szakmai tanácsadó Budapest,
Dr. Iván Gábor, Külügyminisztérium, szeptember KÖZGAZDÁSZ VÁNDORGYŰLÉS Nyíregyháza – szeptember KÖZGAZDÁSZ VÁNDORGYŰLÉS Nyíregyháza.
INDULNAK AZ ÚJ, KKV-K VERSENYKÉPESSÉGÉT SEGÍTŐ EU- PÁLYÁZATOK MÁTHÉ PÉTER VEZETŐ TERVEZŐ, DDRFÜ.
Az EU Duna Régió Stratégia elfogadása, hazai és európai uniós prioritásai Nádasi György Külügyminisztérium Győr, október 11.
A KÖZÖTTI EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSI IDŐSZAK ÖNKORMÁNYZATI LEHETŐSÉGEI PICHLER BALÁZS FŐOSZTÁLYVEZETŐ.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Tájékoztató az Ifjúsági Foglalkoztatási Kezdeményezés (Youth Employment Initiative - YEI) végrehajtásáról Jogszabályi háttér 1304/2014 EU Rendelet IV.
Dr. Benkő Péter Osztályvezető Március 8.
A konvergencia kritériumok teljesülése az euro-zónán kívül
Európai Uniós ismeretek
Európai Uniós ismeretek
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
Előadás másolata:

Az Európai Unió kohéziós politikájának jövője Dr. Fazakas Szabolcs Az Európai Számvevőszék elnökségének tagja 49. Közgazdász-vándorgyülés Pécs 2011.Szeptember 30.

Az Európai Unió kohéziós politikájának jövője 49. Közgazdász-vándorgyülés Az egyre elmélyülő pénzügyi, monetáris, gazdasági válság bizonytalanná teszi, megkérdőjelezi nem csak az érintett országok (Görögország. Portugália, Írország) pénzügyi, gazdasági helyzetét, az euró zónához való tartozását, hanem az euró és ezen túlmenően az eddig elért uniós vívmányok, sőt az egész világgazdaság jövőjét. •A –es pénzügyi és gazdasági válság utóhatásaként adósság- és monetáris válság veszélyeztet, melynek kivédése érdekében szigorú takarékossági intézkedések bevezetésére kényszerülnek nem csak az európai országok, hanem az USA is. Ez negatív hatással van a világgazdaságra, (stagnálás, recesszió) és az egyes országok belpolitikai helyzetére. •Ellentmondás: a válságos helyzet merész, elkötelezett, összehangolt lépéseket igényel, a belpolitikai helyzet még a szükséges tűzoltást sem teszi lehetővé. (Így a mostani döntésképtelenség nem csak személyfüggő, hanem intézményi, strukturális okokra is visszavezethető.) 1.A bizonytalan nemzetközi gazdasági-pénzügyi helyzet kihatása az EU költségvetésére

Az Európai Unió kohéziós politikájának jövője 49. Közgazdász-vándorgyülés •Az európai elkötelezettség háttérbe szorul, terjed az euroszkepticizmus. A nemzeti költségvetési megszorítások mellett csökken a készség és a képesség is az EU jövőjét szolgáló költségevetés elfogadásához, jóllehet az EU költségvetése kölcsönhatásban áll a gazdasági helyzettel, (az EU gazdaságát élénkítő, versenyképességét növelő, a foglalkoztatást elősegítő közös európai programok finanszírozása - ami nélkül a mostani pénzügyi-monetáris válság sem oldható meg.) •A Bizottság június végén előterjesztett as költségvetés tervezete a mostani kereteket csak az infláció mértékével kívánja növelni, (1.025 Mrd kötelezettségvállalás (a GNI 1,05%-a) ill. 972,2 Mrd kifizetés.) A kiadásoknál evolúciót, a bevételeknél revolúciót ígér. Ehhez átstrukturálja a kiadási fejezeteket, csökkentve az agrár/vidékfejlesztés; növelve a kutatásfejlesztésre, oktatásra, infrastruktúrára és külkapcsolatokra szánt kereteket. •Ezt a tervezetet elfogadta a korábban sokkal ambiciózusabb célokat kitűző EU Parlament, de elutasítják a Tanács nettó befizető tagjai. Miután a költségvetés többi fejezete már rögzítésre került a döntő vita a kohéziós politika jövője körül alakul ki.(A nyolc tagállam „nem többet, hanem jobban” jelszóval követeli az előirányzat csökkentését, a németek mínusz milliárdról beszélnek).

Az Európai Unió kohéziós politikájának jövője 49. Közgazdász-vándorgyülés 2.A kohéziós politika reformjának aktuális kérdései A Bizottság a fenti kihívásokra válaszként kohéziós politika átfogó reformját tervezi. Ennek lényege: •Az Európa 2020-as prioritásokra való koncentrálás •Az outputra, azaz eredményekre való fokuszálás •A feltételesség szerepének előtérbe állítása •A kohéziós politika új földrajzi megoszlása (a régiók három kategóriára osztása: • kevésbé fejlett régiók (GDP/fő <75%) •átalakuló régiók (GDP/fő 75%-90%) •fejlettebb régiók (GDP/fő >90%) •A kohéziós alap a 90%-nál alacsonyabb GNI/fő-vel rendelkező országok részére •A kohéziós politikára előirányzott 376 Mrd euro felosztása: • 68,7 - kohéziós alap • 162,6 - kevésbé fejlett régiók • 39,0 - átalakuló régiók • 53,1 - fejlettebb régiók • 11,7 - területek közti együttműködés • 0,9 - kieső és északi területek támogatása

Az Európai Unió kohéziós politikájának jövője 49. Közgazdász-vándorgyülés •Európa összakapcsolása program 40.0 Mrd (+ 10 Mrd a kohéziós alapból) •Az ESF szerepének erősítése (régiók szerint minimum 25%;40%;ill 52%) •Az abszorpció elősegítése (a GNI 2,5% a határ, a rugalmas társfinanszírozás) •Az adminisztratív kapacitás kiépítésének támogatása •Összesített tematikai menü és közös stratégiai keret megállapodás, (energia megtakarítás és energiahatékonyság >20%; kkv-k versenyképesség növelése) •A teljesítményre,eredményekre koncentrálás (ex ante; ex-post és makro-fiskális feltételrendszer ellenőrzés) •A pénzügyi eszközök szerepének növelése,felhasználásának egyszerűsítése (Az október 5-re tervezett meghirdetés után nagy vita várható mind az Eu Parlamenttel, mind a tagországokkal magáról a keret nagyságáról, a hozzájárulás arányairól, és a hozzájutás feltételeiről)