Brazília címere Brazília zászlaja.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A világ csodái. A világ csodái Machu Picchu Machu Picchu az egykori Inka Birodalom romvárosa Peruban – a világ talán legizgalmasabb és legfestőibb.
Advertisements

Szajga.
Nagy fehér cápa.
Nana Mouskuri – Schubert / Ave Maria
Szitakötő Totó.
A ló.
Dél-Amerika.
Kutyafajták Készítette: Hajduhegyi János (HAJRABI.ELTE)
Múcsonyban található irodaépület Ft-ért eladó!
Készítette: Balázs Attila BAAPAHP.PTE.  A megszólításban a férfiak neve elé tett Herr szóval történik.  (Régebben használatos volt még a „führer” megszólítás.
Európa fogalma, fekvése, határai
A Rio de Janeiró-i Megváltó Krisztus szobra ma egész Brazília jelképe
Dél Amerika Dél-Amerika területe 17 840 000 km² a Föld felszínének kb. 3,5%-a ös adat szerint népessége több mint 371 000 000. Területe alapján a.
Amit a Spanielekről tudni kell!
A mosómedve.
A sellő A következő képsorokon egy olyan élőlényt láthatunk, amit az amerikai tengerparton találtak kiszáradva. Ezeket a képeket a rendőrségi szervek tudósai.
A sarkvidéki fagyos területek élővilága
Mennyi mindenre képes a fahéjas Méz ?!?
Az év denevére: ALPESI DENEVÉR (Hypsugo savii).
Macskaféle ragadozók.
Tartalom jegyzék Delfinek(Fogas cetek) Bemutató Életmódja Leírásuk
Talpon maradni.
A Tisza környékén élő madarak
A Koala A koala Ausztráliában honos erszényes, növényevő állat,
Papagájok Az ismertebb fajok….
Készitette: Cammisa Matteo
Készítette : Tóth Gabriella
A KUTYA TOVÁBB.
Százlábuak.
DELFINEK.
A DENEVÉR.
A rókák és egyben a kutyafélék családjának legkisebb termetű faja.
K ÉSZÍTETTE : S ZOBI C SONGOR F ELKÉSZÍTŐ TANÁR : D OROGI L ILLA I SKOLA : P IPACSVIRÁG M AGYAR - A NGOL K ÉT T ANÍTÁSI N YELVŰ Á LTALÁNOS I SKOLA I SKOLA.
Madarak Rigó Marcell 7.B Felkészítő tanár: Salamon Róza Dr.Török Béla Általános Iskola 1142 Budapest, Rákospatak u.101.
FÖLDRÉSZEK.
Cseh nyelvre fordította:
Születésnapi Versek Jókívánságok!
Készítette: Rácz Imre Vince
KORALL K O R A L E és P E R L Y / GYÖNGY.
A Retba tó Szenegálban található a Zöldfoktól északra. A tó különlegessége, hogy napszaktól függően a víz színe világos lila, skarlátvörös, és rózsaszín.
1. Egy széler ő m ű park építése a tenger közepén A XXI. század néhány mérnöki csodája.
A nyílméregbéka.
AUSZTRÁLIA FELFEDEZÉSE
Benkovics László, február 2013
Barcelona Hamar Márk.
Amazonas.
Európa fogalma, fekvése, határai
Menyhal (Lota lota L.) A maga módján egyedülálló. Hazánkban a tőkehalfélék családjának egyedüli tagja.
A gyermeki tisztaság és szeretet, minden aljasságtól mentes
TUDTAD?Ha Kínában egymillió közül sem találni nálad jobbat……akkor csak egy vagy az 1300-ból!Hamarosan Kínában beszélnek majd legtöbben angolul.India lakosságának.
MARINA HOTEL AZ ÖBÖLBEN
Lengyelország.
Egyesült Királyság zászlaja: Egyesült Királyság címere:
Anglia- Portsmouth.
Mi fán terem az ételhulladék?
Mexico.
Ellas / Elleniké / Demokratia Görög Köztársaság
Francia Köztársaság.
Görögország legfontosabb protokolláris sajátosságai
Zene: Plaisir d a mour Az indiai óceán szigetből álló, fős országa.
A Kanári-szigetek 7 nagy és 6 kisebb szigetből álló csoport az Atlanti óceánban, az északi szélesség 27. és 30. foka, valamint a nyugati hosszúság 13.és.
„Istenek eledele” A csokoládé.
Százlábúak,rákok és pókszabásúak
Sao Paulo.
A sivatagok élővilága.
Csodálatos madárvilág
Készítette: Tremmel Máté
Házi egér.
Készítette: Blága Bence és Jenei Gréta 5.osztály
Előadás másolata:

Brazília címere Brazília zászlaja

Általános információk Neve: Brazil Szövetségi Köztársaság  portugálul: República Federativa do Brasil Dél- és Latin-Amerika legnépesebb és legnagyobb kiterjedésű országa. Fővárosa 1960-tól az újonnan épített Brazíliaváros.

Brazília vízrajza Leghosszabb folyók: Amazonas – 6480 km Paraná – 4700 km Purús – 3200 km Az Amazonas folyó vízgyűjtője a világon a legkiterjedtebb. 5 800 000 km2-t ölel fel, melyből 3 904 392 km2 a brazil földön található.

Brazília földrajza Észak-déli kiterjedése kb. 4500 km és kb. 7500 km-es partszakasszal érintkezik az Atlanti-óceánnal. Az ország legmagasabb pontja a venezuelai határhoz közeli Pico da Neblina (2994 m). Két tájegysége az Amazonas-medence és a Brazil-felföld.

Brazília élővilága Óriás tukán Skarlátbatla Jabiru Sörényes hangyász Amazonasi folyamidelfin Vízidisznó Taira

Óriás tukán Testmagassága: 50–60 cm Súlya: 350-450 gramm Könnyen fel lehet ismerni sárga-narancssárga csőréről és fekete, fehér tollazatáról Ez a faj rendelkezik a legnagyobb csőrrel a tukánfélék közül. Ismertetőjegye a fehér fej és a kék szeme körüli narancssárga tollazat. Egy óriás tukán akár 20 évig is élhet.

Skarlátbatla Magassága: 56-61 centiméter Testtömege 650 gramm A gázlómadarak között ritka a feltűnő színű madár, ez a faj viszont skarlátvörös színben tündököl, mely teljesen elüt környezetétől Színét a tollazatába beépülő, alacsonyabb rendű vízi élőlényekből álló táplálékában levő karotinoidoktól kapja Állatkertekben nem megfelelő táplálás esetén a színe megfakul Csőre hosszú és görbe

Jabiru Magassága 150 centiméter Szárnyfesztávolsága 280 centiméter Testtömege 8 kilogramm Csőre, feje és nyaka felső része fekete, az alsó vörös A tollazata fehér.

Sörényes hangyász Az állat hossza 100-120 centiméter farokhossza 70-90 centiméter testtömege 20-35 kilogramm Törzsének alakja, hatalmas seprűszerű farka és különleges hosszú koponyája már a külsejét is egyedivé teszik Megnyúlt állkapcsában nincsenek fogak, helyette hosszú, akár 60 cm-re kinyújtható nyelvével kapkodja el rendkívül gyorsan a termeszeket, néhány perc alatt akár több százat is Nyelvét kis tüskék borítják, és az állat mintegy 60 centiméter mélyre tud behatolni vele egy hangyajáratba.

Amazonasi folyamidelfin A felnőtt mérete 1,8-2,5 méter tömege 85-160 kg Amazonas-medencében gyakran társul parti delfinnel és más cetfajokkal, néha táplálkozási területein osztozik az óriásvidrával Testszíne az életkorral, a víz tisztaságával, a hőmérséklettel és az élőhellyel meglehetősen változik

Vízidisznó A vízidisznó Földünk legnagyobb rágcsálója A kifejlett példányok testhossza elérheti a 130 centimétert súlya 65 kilogramm A hímek kisebbek a nőstényeknél. Szőrzete rövid sörteszerű, színe vörösesbarna Feje nagy, szemei sötétbarnák, fülei kicsik Farka szinte alig van. Mellső lábain 4, a hátsókon 3 lábujja van

Taira Testhossza 56–68 centiméter Farka 38–47 centiméter A testtömege 4–5 kilogramm között van Ragadozó, általában kisemlősökkel táplálkozik, nappal aktív állat Jól tud fára mászni, gyorsan fut, magasra ugrik, és jól úszik A vackukat a föld alatti üregekben rendezi be

Brazil szokások Brazília lenyűgöző a maga fajkeveredése miatt. A konyha, a zene, a kézművesség, az építészet és a fesztivál adja ezt a multikulturális identitást. A portugál az ötödik legelterjedtebb beszélt nyelv a világon.

Az ország 150 milliós lakosságának nagy részét fehérek, illetve európai, afrikai, indiai, és ázsiai keverékek teszik ki. Brazília a világ legnagyobb római katolikus vallású országa. A brazilok a leghigiénikus emberek közé tartoznak, általában legalább kétszer vagy háromszor zuhanyoznak naponta. Amikor elhagyják otthonukat, egy összecsukhatós széket visznek magukkal.

A brazil karnevált évente szokták megtartani. Általában negyvenhat nappal húsvét előtt. Úgy gondolják, hogy gyökerei a pogány Saturnalia fesztiválhoz nyúlnak vissza. Az ország teljesen leáll majdnem egy hétig, és ünnepségek intenzíven, éjjel-nappal, főleg a tengerparti városokban zajlanak.

Brazília nevezetességei Természeti világörökségek: Atlanti-parti Esőerdő Rezervátum Atlanti-parti Délkeleti Esőerdő Rezervátumok Brazil atlanti-óceáni szigetek: Fernando de Noronha és Rocas-atoll rezervátumok Közép-amazóniai Természetvédelmi Területek Iguaçu Nemzeti Park Pantanal Természetvédelmi Terület

Jézus szobor A Megváltó Krisztus szobra Jézust ábrázoló, kitárt karjaival keresztet formáló műalkotás a brazíliai Rio de Janeiroban látható Az emlékmű teljes súlya kb. 1000 tonna ebből a szobor 700 tonna a szobor magassága 30 m.

Copacabana A 2016-os nyári olimpia egyik fő helyszíne lesz Területe 7,84 km2 Környékén 160.000 ember él 1994. december 31., szilveszter, 3,5 millió ember – Rod Stewart koncert – világrekord!!! 2013, Ifjúsági Világtalálkozó – 3 millió ember

Brazil emberek A brazilok barátságos,szabad szellemű,hihetetlen életörömmel rendelkező emberek. 73%-uk római katolikus. Családjaik nagyok.

Fogadás és üdvözlés: A nők általában megcsókolják egymást , kezdve a másik fél arcának a bal felén. Gyakori az,hogy mikor a brazil barátok egymással találkoznak átölelik egymást. Ha egy nő szeretne kezet fogni a férfival,akkor neki kell először kezet nyújtania. Időt kell rá szánni,hogy minden embert üdvözölni kell és minden embertől el kell búcsúzni,aki jelen van. A férfiak kezet fognak , amikor üdvözlik egymást , miközben folyamatos szemkontaktust tartanak egymással.

Kommunikáció: Az „ok” kifejezést durva megnyilvánulásnak tartják, a "remek" kifejezést használják a jóváhagyásra. Az hogy „letörölte a kezét”, az náluk azt jelenti hogy, "ez nem számít." Fejük megrázásával nézeteltérést, rosszallást fejeznek ki. A személyiség és a képesség, a személyes és üzleti kapcsolatok kialakításában nagyon fontos, hogy sikeres legyen az ember az üzleti vállalkozásban. Azt tartják hogy a barátok a minden,a törvény pedig az ellenség. A kapcsolatokat fontosabbnak tartják, mint az üzleti életben való sikert. Egy találkozó nagyon lassan zajlik náluk. A brazilok jobban szeretik a „szemtől szembe” való beszélgetést, mint az írásos kommunikációt azért, hogy jobban megismerhessék üzleti partnerüket.

Éttermek és bárok etikettjei: Borravaló Brazíliában jellemzően nem várható, és nem adható. A legtöbb szállodában egy kis csengőt kell megnyomni és már jönnek is a poggyászokért. Ezért a segítségért a szobalánynak illik borravalót adni. Szervezett túrák során,a túrák végén a túravezető egy kalapba gyűjti össze azt a pénzt, amit a turisták az idegenvezetésért szánnak neki. Egy bárban, vagy egy étteremben, akkor kérje a csapostól a számlát,ha ő egyben a bár vagy az étterem tulajdonosa. Ön dönti el, hogyan fog fizetni, készpénzzel, csekkel vagy kártyával. A csaposoknál az a lényeg hogy az ember barátságos velük, tudjon velük jól elbeszélgetni, és viccelődni is egy kicsit.

Az ajándékozás illemtana: Ha meghívást kap egy brazil házába illik, hogy a háziasszonynak vigyen egy szál virágot vagy egy kis ajándékot . Az orchideák tekinthetők nagyon szép ajándéknak , de kerüljük a lila színűt . Kerülje el, hogy valami lila vagy fekete színű legyen , mivel ezek gyász színek náluk . Zsebkendők is a temetésen jellemzők, így nem jó ajándékok.

Brazil gasztronómia Az evés Brazíliában majdnem olyan érzéki, mint a tánc. A legfontosabb étkezés az ebéd, alapvetően hús, rizs, bab és utána a kávé. A brazilok a hús szerelmesei, és még a legszegényebbek is esznek húst – naponta!

Brazil gasztronómia A helyi konyhaművészetben a rizs és a bab dominál általában sültekhez, csirkékhez, halhoz tálalva fogyasztják őket. A legnevezetesebb ételkülönlegességek kókusztejjel ízesített tengeri hal, a moqueca, a hagymával és borssal ízesített zöldség, a caruru babos sült, a feijoada. A legnépszerűbb utcai gyorsétel az acarajé, a tenger gyümölcseivel, paradicsomszósszal kínált sült bab.

Születésnapi alkalommal esznek brigadeiros-t és beijinhos-t A karácsonyi ételek, étkezések Brazíliában meglehetősen nagyok. Közéjük tartoznak a friss zöldségek, mint a Couve a Mineira Mellette Ceia de Natal–t fogyasztanak, ami a brazil karácsonyi pulyka. Húsvétkor, bizonyos ételeket esznek: - Pacoca: a tésztából készült, zúzott dióval összekevert különleges csemege, melyet felajánlanak a húsvéti időben a brazil otthonok. Szent Benedek fesztiválján sok élelmiszer kerül felszolgálásra. Élelmiszerek, mint bolinhos, rántott sajt és a rizs, valamint a manióka, queijo de sertao (népszerű kemény sajt) és rapadura (nyers barna cukor).

Brigadeiros Couve a Mineira Manióka  Beijinhos de Côco Pacoca

Cachaça cachaca (ejtsd: ká-szá-sá) brazil eredetű Cukornádból készült égetett szeszes ital Érlelt cachaca-k, melyeket minimum 1, de akár 25 évig is érlelnek A cachaca-t jellemzően koktélok (pl.: Caipirinha) alapanyagaként használják, de a nemesebb változatokat, akár magában is fogyasztják.

Acai Egy nagyon egészséges, sötét lila gyümölcs Brazíliában szinte minden sarkon lehet kapni és a helyiek előszeretettel veszik és fogyasztják 1 pohár = 145 forint

Caipirinha A Casasha-ból készül cukornád rum mellett jeget, cukrot és lime-ot tartalmaz Van ízesített változata is, amit marakujával, kiwivel vagy ananásszal bolondítanak meg Otthon is könnyen elkészíthető és a legolcsóbb becsiccsentésre alkalmas ital

A brazil labdarúgó-válogatott

A Brazil Labdarúgó-szövetséget 1914-ben alapították. 1923-ban lett a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség tagja. Brazília a labdarúgó-világbajnokságok történetének legsikeresebb válogatottja öt világbajnoki címmel egyedüliként a világon, eddig az összes világbajnokságon részt vett.

A világ legsikeresebb nemzeti tizenegye, amely öt világbajnoki címet tudhat a magáénak utoljára a 2002-es foci VB-t nyerték meg A futballról közmondássá vált: "Az angolok felfedezték, a brazilok pedig tökéletesítették."

Brazil hagyományok zenés-táncos harcművészeti játék, a Capoeira a forró hangulatú karneválok, melyeket a népesebb települések többségében évente megrendeznek, de a Riói karnevál világhírnek örvend. hagyományos brazil táncok közül a szamba (samba) a leghíresebb, bár meg kell jegyezni, hogy a szamba nem csak a táncot jelenti, inkább az önkifejezést és az éneket.

Zene A Bossa nova (jelentése: "új divat") egy brazil zenei stílus, amit João Gilberto alkotott meg, majd Antônio Carlos Jobim és Vinicius de Moraes népszerűsített. A bossa novát leginkább nylon-húros klasszikus gitáron játsszák, inkább ujjakkal, mint pengetővel. A legpuritánabb formátumú bossa-előadás a gitárral kísért éneklés

Samba A Samba eredetileg több táncforma gyűjtőneve, melyeket az elmúlt évszázadokban az afrikai néger rabszolgák vittek magukkal Kongóból, Szudánból és Angolából új hazájukba, Brazíliába