Társadalmi tőke, kapcsolati tőke, civil tőke

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Működhet-e hatékonyan a társadalmi ügyek piaca? Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár Budapest, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért.
Advertisements

Jánosi Beatrix szeptember 08.
Önszerveződési folyamatok Heves megyében. Alaphelyzet A szervezetek a megyénkben önszerveződő valódi hálózatként működnek (komplex, osztott, skálafüggetlen)
Ma –mintegy erdélyi magyar számára vált lehetségessé az internetes kommunikáció –160 hozzáférési pontból álló hálózat –közvetlen kapcsolat jöhet.
25 ÉV A TEHETSÉGEK SZOLGÁLATÁBAN MAGYAR TEHETSÉGGONDOZÓ TÁRSASÁG KONFERENCIÁJA PÉCS SZEPTEMBER KORMOS DÉNES A NEMZETI TEHETSÉGÜGYI KOORDINÁCIÓS.
Egyéb prevenció, civilek, iskolán kívüli szervezetek.
Civil szerepek és civil szereplők
Folyamodjatok az Úrhoz,
Civil partnerség Magyar civil jövő Vajdaságban Sebestény István közös dilemmákKözös célok és Szabadka, október
HELLER ÁGNES: FILOZÓFIA MINT LUXUS
„LEHETŐSÉGEK, KIHÍVÁSOK” Lakitelek Népfőiskola január 25.
Leukó Ferenc Vezetői coaching.
A deviancia összetett fogalma
TANULÁS-TUDÁS-MINŐSÉG Farkas Katalin címzetes főiskolai tanár, SZTE Tanárképző Főiskolai tanár Budapest, november 29.
Tanuló (projekt)szervezet a Magyar Nemzeti Bankban
Iskolai Közösségi Szolgálat Definíció Cél Folyamat Példák Demokratikus Ifjúságért Alapítvány.
Közösségfejlesztés és közösségi munka
A leghátrányosabb helyzetű kistérségek fejlesztési és együttműködési kapacitásának megerősítése A társadalmi együttműködés útjai Önkormányzat - - Civil.
A politika intézmény-és rendszerelméleti megközelítései
KÖRNYEZETTANULÁS A PEDAGÓGUSKÉPZÉSBEN
Gyermekvédelmi politika I. Levelező tagozat 2008/09. tanév/őszi félév.
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
Jogviszony és jogi felelősség
AZ ÁTALAKULÓ ÉLELMISZER-GAZDASÁG FŐBB TERÜLETI, TÁRSADALMI, KÖRNYEZETI ÖSSZEFÜGGÉSEI Prof. Dr. Villányi László Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi.
László Balázs Politika – mint az új generációk lehetősége OTDK, Budapest,
„A kultúra azért különlegesen szép terméke az emberi viselkedésnek, mert egyedi és megismételhetetlen. Minden igaz közösség egyszeri jelenség. A kultúra.
Drága Édesanyámnak, kit a világon
Közösségi művelődési törekvések Budapest, március 5 Beke Márton, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Közművelődési Főosztályának vezetője.
MTA Regionális Kutatások Központja A decentralizált hatalomgyakorlás és a regionális fejlődés Pálné Kovács Ilona.
A felnőttoktatás gazdasági, társadalmi és oktatási kapcsolatrendszere két alföldi nagyvárosban Petrás Ede MTA RKK Miklósi Márta DE BTK Változás.Válság.Váltás.Hu.
Kuti Éva Szociális gazdaság, nonprofit szektor, civil társadalom Versengő koncepciók és intézményi leképeződésük.
Fenntarthatatlan gazdaság avagy a „politikai korrektség” diszkrét bája.
Péterfi Ferenc Az intézmények szerepe a közösségfejlesztésben.
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
1 Civil részvétel és szerepvállalás A helyi és térségi együttműködés lehetőségei és korlátai Rajnai Gábor Országos Területfejlesztési Civil Egyeztető Fórum.
Ím, jászlad mellett térdelek, Ó, Jézusom, üdvösségem.
BETLEHEM.
Az élet igéje december „Ám azoknak, akik befogadták, hatalmat adott, hogy Isten gyermekeivé legyenek.” (Jn 1,12).
A Körös-menti TDM Egyesület a „Szarvasért” Alapítvány, és a Szarvasi Város-, és Környezetvédő Egyesület megállapodása.
A közösségi részvétel lehetőségei Mit tanulnak a fiatalok a közösségben, avagy mi az önkormányzat felelőssége? Nyíregyháza, december 1. Kósa András.
Alapfogalmak, definíciók
ÁVF Társadalmi részvétel 1.
TÁMOP /1/B Gyermekek és fiatalok integrációs programjai Csomópont - Ifjúsági Információs Pont kialakítás Álláskereső klub.
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
A deviancia értelmezési kerete
Hiszek egy Istenben, mindenható Atyában, mennynek és földnek Teremtőjében.
Dr. Tóbiás László: A szociális képzők és a szociális szakma egészének hozzájárulása az inkluzív társadalom és a társadalmi részvétel fejlesztéséhez Inclusive.
Alapfogalmak, definíciók ÁVF Civil társadalom és nonprofit elméletek 1.
Önkéntesség, mint társadalmi szerepvállalás
Az Élet Igéje szeptember.
INNO-REÁL Szövetség Civil Ágazati-szakmai Stratégiai Terv május 21.
Karácsony Dicsőség mennyben az Istennek és
A hálózati együttműködés lehetőségei és keretei. hálózat  „Minden olyan rendszer felfogható hálózatnak, amely egymástól elkülönült elemekből áll, és.
(gazdasági ismeretek gyors, velős átismétlése)
Lelki felkészülés karácsonyra, Jézus születésének ünnepére.
Törzsök Erika: Színes szőttest - avagy milyen kisebbségpolitikára van szükség? 2006.
Dávid zsoltára. Hozzád kiáltok, Uram, siess segítségemre, figyelj szavamra, ha kiáltok hozzád!
A társadalmi részvétel elve és az NGO-k jogai dr. Pánovics Attila március 5.
Civil szervezetek szerepe a nevelési és oktatási feladatok ellátásában Harmóniában a környezettel=egészséges életmód.
A támogatott lakhatás kihívásai
A közösségi részvétel lehetőségei Elméleti modellek, gyakorlati példák Csíkszereda, november 28. Kósa András László Közéletre Nevelésért Alapítvány.
A NYILVÁNOSSÁG HOGYAN ERŐSÍTI A TELEPÜLÉSEK KULTURÁLIS ÉLETÉT ? Molnár Aranka, március 25. Halmaj.
Az NCA Civil Önszerveződés Területi és Szakmai Együttműködés Kollégiumának támogatáspolitikája és hozzájárulása a civil szektor fenntartható fejlődéséhez.
Társadalmilag felelős működések különböző színterei a nonprofit, forprofit és állami, önkormányzati szektorban Herpainé Márkus Ágnes, igazgató Társadalmi.
A Közösségi Alapítványokról Lekeny Hajnal Kárpátok Nemzetközi Alapítvány
A szövetkezet mint sui generis vállalkozási forma
A szövetkezet mint sui generis vállalkozási forma
Regionális identitás és öntudat: létező jelenség Magyarországon?
Fiatalok társadalmi részvétele és érdekképviselete
A civil szervezetek hatásméréséről
Előadás másolata:

Társadalmi tőke, kapcsolati tőke, civil tőke a civil szervezetek lehetőségei, kihívásai a „tőkés rendszerben” Szabadka, 2013. december 13. Sebestény István

Társadalmi tőke, kapcsolati tőke, civil tőke – a civil szervezetek lehetőségei, kihívásai a „tőkés rendszerben” A civil szervezetek közösségfejlesztő, szolgáltató és érdekképviseleti, és nem utolsó sorban, politikai tevékenysége, illetve jelentősége tagadhatatlan. Az, hogy ez a helyi közhatalmat ténylegesen gyakorló (párt)politikai elit alkotta önkormányzatokkal való együttműködés keretében, vagy a velük való konfrontálódás jegyében, netán az utóbbiaktól teljesen függetlenül, a civil társadalmi élet, szinte a „civil magánszféra” rejtett szegmenseiben zajlik-e – mind időben, mind földrajzilag jelentősen eltérhet, és változhat. Valamilyen szintű kapcsolat mindenképpen létezik a két szféra között, és a „civil tőke” éppen ebben, a helyi társadalom szereplői közötti kapcsolatok összességében „halmozódik fel”. A civil tőke „termelésében” az önkormányzati oldalnak is fontos szerepe, funkciója van. A helyi közhatalom letéteményese tudja ugyanis megteremteni és biztosítani azt a demokratikus légkört, amely az „igazi” önszerveződések megszületéséhez és hatékony működéséhez szükséges. Mindez egyúttal kihívásokat is jelenthet a civilek részére, a teljesség igénye nélkül három mozzanatot emelhetünk ki, melyek végiggondolása elengedhetetlen a szektoron belüli és kívüli normális együttműködéshez, nevezetesen a civil függetlenség, a civil felelősség és a politikai szerepvállalás veszélyei.

Társadalmi és civil tőke fogalma A civil szervezetek funkciói Témák Társadalmi és civil tőke fogalma A civil szervezetek funkciói A civil függetlenség A civil felelősség Civil a politikában A forrásteremtés dilemmái Az önkéntesség

A társadalmi tőke definíciója „Azoknak az informális értékeknek és normáknak az összessége, amelyeket egy csoport tagjai követnek, s amelyek ezáltal lehetővé teszik az együttműködést közöttük. Ha a csoport tagjai bízhatnak abban, hogy a többiek megbízhatóan és becsületesen viselkednek, akkor bizalom köti össze őket…A társadalmi tőkét képező normák között feltétlenül szerepelniük kell olyan erényeknek, mint az igazmondás, a vállalt kötelezettségek teljesítése és a kölcsönösség.” (Fukuyama)

Társadalmi tőke – civil tőke Kropotkin: kölcsönös segítség, mint természettörvény Coleman: kapocs, mely megkönnyíti a cselekvést, közjószág Bourdieu: inkorporált és tárgyiasult és intézményesült kulturális (civil) tőke Putnam: civil kurázsi, kulturális jelenség, bizalom, kapcsolati hálók Fukuyama: normák és értékek összessége, együttműködés és mozgósítás Sík Endre: kapcsolati tőke, közös tőkeállomány

A civil tőke definíciója A civil tőke az általános értelemben vett társadalmi tőke speciális esete, mely a helyi közhatalom letéteményese és a formálisan vagy informálisan intézményesült civil társadalom kontextusában, hálózatrendszerében értelmezhető. Ennek megfe-lelően a civil tőke a lokális hálózatokat alkotó elemek – a helyi társadalom szereplői, úgy mint civil szervezetek, körök, klubok, egyéb társadalmi önszerveződések, valamint az önkormányzat – kö-zötti kapcsolatok összességében manifesztálódik, nem tehát magukban a szereplőkben, mint például az emberi tőke.

A civil szervezetek funkciói az önkormányzatok hatékony működésében Szolgáltató funkció Forrásteremtő funkció Kommunikációs funkció Döntés-előkészítő funkció Legitimációs funkció Mozgósító funkció Presztízsnövelő funkció

Függetlenség vs. működés, 1#3 A civil függetlenség Mit jelent? Függetlenség vs. működés, Függetlenség vs. erőforrások → a forrásteremtés dilemmái Pozitív függetlenség Társadalmi elismertség

Személyes és közösségi felelősség Részvétel a döntéshozatalban 2#3 A civil felelősség Létezik? Személyes és közösségi felelősség Részvétel a döntéshozatalban A hallgatás felelőssége

 3#3 Civil a politikában „Önkormányzunk értetek, de nélkületek!” (önkormányzatok)  „Önkormányzunk veletek, és helyettetek!” (civil szervezetek)

Bekebelezés? (A hatalom természete) A civil politika: „civilika” 3#3 Civil a politikában Harc a hatalomért? Távol a politikától? Hol a határ? Bekebelezés? (A hatalom természete) A civil politika: „civilika”

Szubszolidaritás Közös civil minimum "Je ne suis pas d'accord avec ce que vous dites, mais je me battrai jusqu'au bout pour que vous puissiez le dire„ Voltaire (?) „Nem értek egyet önnel, de akár az életemet is adnám azért, hogy ön elmondhassa a véleményét.” Szubszolidaritás Közös civil minimum

"Egyszer egy pusztaságban ment László király a vitézeivel "Egyszer egy pusztaságban ment László király a vitézeivel. A nap forrón sütött a földre. A fák levelei elfonnyadtak, a fű kiégett, és nem volt víz sehol a nagy pusztaságon. László király vitézei majd meghaltak a szomjúságtól. A nyelvük odaszáradt a szájuk padlásához. Megálltak, a szomorúan mondták: - Vitéz László király, ha te nem segítesz rajtunk, mind szomjan veszünk!... Irgalmas, jó király, ne engedd, hogy elpusztuljunk! Ekkor László király az ég felé emelte szemeit, imára kulcsolta össze a kezét, s halkan imádkozott. A vitézek is letérdepeltek, ők is imádkoztak. László király pedig odament a sziklához, s megérintette a kardjával. Ekkor László király az ég felé emelte szemeit, imára kulcsolta össze a kezét, s halkan imádkozott. A vitézek is letérdepeltek, ők is imádkoztak. László király pedig odament a sziklához, s megérintette a kardjával. Ebben a pillanatban a szikla oldalából kristálytiszta forrás buggyant ki. Ezerféle színben csillogott-villogott. Mintha csalogatta volna a szomjas vitézeket: -Jertek, igyatok, szegény magyar vitézek! Vége volt a szomjúság égető kínjainak. A vitézek sisakjaikba fogták fel az üdítő vizet, és nagy mohósággal ittak belőle. Az Isten újra megmutatta, hogy milyen kedves néki László király."

A forrásteremtés dilemmái program vagy forrásteremtés? cél vagy eszköz? céleszköz! több forrás = több teher multiplikátor hatás forráskényszer

A civil forrásteremtés elemeinek ideáltípusai független vagy szabad forrás függő vagy kötött forrás kényszerű vagy piaci forrás „civil-mix!” „Minden kínálat megteremti a maga keresletét” (Say-dogma, 1803)

A pályázati forrásteremtés problémái igény-spirál önrész spirál rezsi spirál

A „új” forrásteremtési technikák takarékoskodás mozgósítás kooperáció civil „fifika” civil kurázsi

Az önkéntesség, mint a civil tőke „hozadéka” Mérhető-e? Mi az önkéntesség? Alkalmi önkéntesség Formális-informális önkéntesség Külső-belső önkéntesség Parciális önkéntesség Relatív önkéntesség Önkéntes munka értéke Finanszírozási forrás, hozzájárulás

Köszönöm a figyelmüket! Sebestény István

Karácsonyi négysoros Csendes az éj, puha hópihe-dunyha takarja a tájat, Fátyolosan szövi át bús köd a hold sugarát. Ám valahol keleten kicsi gyermeket őriz a jászol, s jelzi a hajnali fény: megszületett a remény.