Működhet-e hatékonyan a társadalmi ügyek piaca? Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár Budapest, 2014. 03. 28. Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A időszak végrehajtási intézményrendszere
Advertisements

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
A magyar civil jogi szabályozás várható változásai, Kormányzat – Civil Szektor – Információs Társadalom Dr. Latorcai Csaba Nemzetiségi és Civil Társadalmi.
Munkáltató és a részvételi intézmények Kisgyörgy Sándor ÉTOSZ.
© Copyright 2013 Hewlett-Packard Development Company, L.P. The information contained herein is subject to change without notice. Önkéntes oktatói tapasztalatok.
KLASZTER A FOGYATÉKOS EMBEREKÉRT Szakmai konferencia Pécs, szeptember
A Pécsi Kistérség Foglalkoztatási Paktuma
1 Vállalkozónők lehetőségei a civil szférában Előadó: Elekes Zsuzsa Civil Szervezetek Regionális Szövetség, elnök.
Az Országos Esélyegyenlőségi Hálózat tevékenysége és céljai
A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Területfejlesztési Koncepció és a Területfejlesztési Stratégiai Program megújítása Szolnok, február 2. Jász-Nagykun-Szolnok.
határtalan technológia Szülőföldön boldogulás, határtalan technológia Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter Budapest, november.
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
VI. Köztudatos vállalati magatartás A vállalatok társadalmi felelősségvállalása Szlávik János az MTA doktora tanszékvezető, egyetemi tanár Budapesti.
Nizák Péter Az intézményi fejlesztés kérdése a civil szektorban Budapest, november 29. Táncsics Alapítvány, Friedrich Ebert Stiftung.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
Dr. Dömötör Tamás Magyar Tájépítészek Szövetsége.
CSR Magyarországon Szigeti Cecília.
Tájékoztató a megyei gazdaságfejlesztési részprogram tervezéséről
„ TEszedd ” ( 2011) „Önkéntesen a tiszta Magyarországért” Vidékfejlesztési Minisztérium Környezetügyért Felelős Államtitkárság Budapest dr. Rácz.
A kormányzat és a civil szervezetek kapcsolata Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár.
Fiatalok Lendületben Program Előzmények: Fiatalok Európáért, Ifjúság Program Időtartam: Költségvetés: € – 2,5.
ENSZ - ECOSOC EU EU Bizottság - AGIS Európa Tanács Szervezett, határokon átlépő bűnözés elleni harc Társadalmi-közösségi bűnmegelőzés az újszerű és a tradicionális.
Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
Közigazgatási technológia
MagNet Magyar Közösségi Bank Magyarország első újbankja „Túlélés és fejlődés a közösség részeként” Dakó Andrea Piac & Profit konferencia.
„Szociális és Oktatási Önkéntes Tevékenység
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
Segélyezési rendszer átalakítása
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
A társadalmi egyeztetés alapfogalmai Oprics Judit Társadalmi egyeztetés támogatása program vezetője február.
Kuti Éva Szociális gazdaság, nonprofit szektor, civil társadalom Versengő koncepciók és intézményi leképeződésük.
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás Egy kísérleti projekt tapasztalatai Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért 2010.
1 Megváltozott szerepben a megyei önkormányzatok! Tájékoztatás a megyei önkormányzatok feladatairól és azok szociálpolitikát érintő kapcsolódási pontjairól.
TÁMOP / Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért május 31. TERÜLETFEJLESZTŐK SZAKMAI MŰHELYE.
A Közigazgatás Korrupció-megelőzési Programja 2012 – 2014 Szentkirályi-Szász Krisztina közigazgatási stratégiáért felelős helyettes államtitkár.
1 Civil részvétel és szerepvállalás A helyi és térségi együttműködés lehetőségei és korlátai Rajnai Gábor Országos Területfejlesztési Civil Egyeztető Fórum.
Strukturális és Kohéziós Alapok
„Határon innen, határon túl – integráció és migráció a Kárpát- medencében” – A projekt eredményeinek bemutatása Eger, február 25. Projekt záró konferencia.
FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM, MINT A HELYI ÖSSZEFOGÁS FÓRUMA Gödöllő, március 9.
Kihívások a HR szakterület előtt Budapest, PSZE HR Szakmai nap Előadó: Rajnai Attila gazdasági vezérigazgató-helyettes.
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
TERÜLETI PAKTUM. A PAKTUM BEMUTATÁSA szeptember 25-én aláírták a Területi Foglalkoztatási és a Társadalmi Integráció a Központi Régióban Paktumot.
Foglalkoztatáspolitika az Európai Unióban
Szociális és foglalkoztatás politika. Általános célok Fizetett munka költségei, járulékok, Egyenlőtlenségek megakadályozása az integráció, erőforrás megtakarítás.
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
Adományozási kultúra az Európai Unióban Előadó: Dr. Talyigás Katalin.
Szakdolgozat védés A társadalmi felelősség megjelenése a vállalati döntésekben és gyakorlatban Készítette: Harmati Andrea.
TÁMOP /1/B Gyermekek és fiatalok integrációs programjai Csomópont - Ifjúsági Információs Pont kialakítás Álláskereső klub.
A muzeális intézményrendszer átalakítása
Balatonszemes Az Európai Unió szintű szociális párbeszédben való részvétel tapasztalatai.
Kulturális tevékenységek és a közügyek kezelése (issue management) (Managementul activităţii culturale)
A közigazgatás civil barátsága Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár Budapest, december 18. ÁROP
Pécs Telep-programok Tenczer tamás EMMI SZÜTFFÁT.
A Roma-Net Helyi Támogató Csoport lehetőségei a szociális városrehabilitáció tervezésében és végrehajtásában Mini-konferencia ,
Önkéntesség, mint társadalmi szerepvállalás
INNO-REÁL Szövetség Civil Ágazati-szakmai Stratégiai Terv május 21.
Az új típusú szakképzési rendszer főbb jellemzői MÁV konferenciasorozat 2. rendezvény április 29. Dr. Szivi József SZMM Felnőttképzési és Szakképzési.
A KÖZÖTTI EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSI IDŐSZAK ÖNKORMÁNYZATI LEHETŐSÉGEI Zalai Mihály elnök Békés Megyei Önkormányzat Települési Önkormányzatok.
EGER TÉRSÉGE FEJLESZTÉSI EGYESÜLET „Területfejlesztés civil szemmel” Előadó: Pozsikné Hidvégi Éva, elnök.
Az NCA Civil Önszerveződés Területi és Szakmai Együttműködés Kollégiumának támogatáspolitikája és hozzájárulása a civil szektor fenntartható fejlődéséhez.
Civil törvény és civil információs centrumok a közösségek megerősítéséért Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár február 6. Emeri Erőforrások Minisztérima.
TÁMOP B TELEP-PROGRAMOK ELNÉPTELENEDŐ FALVAK LANGERNÉ VICTOR KATALIN.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
A szövetkezet mint sui generis vállalkozási forma
A szövetkezet mint sui generis vállalkozási forma
A vállalatok társadalmi felelősségvállalása, mint a fenntarthatóságot támogató szemlélet - Berkesné Rodek Nóra -
Előadás másolata:

Működhet-e hatékonyan a társadalmi ügyek piaca? Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár Budapest, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős HÁT

A társadalmi ügyek piacának szereplői Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős HÁT

Mit jelent a társadalmi szerepvállalás az egyének esetében? Önkéntesség - civil szervezeti tagság Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős HÁT

Társadalmi szerepvállalás – ÖNKÉNTESSÉG.…olyan tevékenység, melyet egyénileg vagy csoportosan, rendszeresen vagy alkalmanként, belföldön vagy külföldön a közös jó érdekében személyes akaratból végeznek anyagi ellenszolgáltatás nélkül Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős HÁT

Eredménye Az önkéntes tevékenység a társadalmi beilleszkedés és integráció egyik eszköze, hozzájárul egy összetartó társadalom kialakulásához, a bizalom és szolidaritás kialakításával, illetve a társadalmi tőke megteremtésével Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős HÁT

Állami szerepvállalás az önkéntesség fejlesztésében Az önkéntesség éve Önkéntes stratégia 2020-ig Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős HÁT

Látható, jól kommunikált központi programok A helyi média beszámol a kis kezdeményezésekr ő l Csatlakozási kérelmek A civil szervezetek örömmel és büszkén mutatják meg magukat Példaképek, személyes elkötelezettség Aktivitás, részvétel a programokban Egyéni szinten hozzájárulás az évhez

Mit jelent a társadalmi szerepvállalás a vállalatok esetében? Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős HÁT A vállalati társadalmi felelősségvállalás (CSR): „Az a koncepció, mely szerint a vállalatok önkéntesen integrálják a társadalmi és a környezeti kérdéseket üzleti működésükbe, valamint az érintettekkel való interakcióikba.” (European Commission, 2002)

A vállalati társadalmi felelősségvállalás (CSR) Alappillére az érintettekkel való aktív párbeszéd, az érintett csoportok bevonása. A három legfontosabbnak tekintett érintett csoport az alkalmazottak, a fogyasztók és a tulajdonosok. Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős HÁT

Eredménye Hosszabb távon jobb pénzügyi eredményeket érnek el, mint azok a vállalatok, amelyek nem így cselekednek. Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős HÁT

Mit jelent a társadalmi szerepvállalás az állam esetében? Partnerség Részvétel biztosítása Párbeszéd Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős HÁT

Társadalmi szerepvállalás - állam Az állam és az egyes szektorok közötti együttműködés alapja a bizalom, amely meghatározó szerepet játszik a nemzetek jólétét és versenyképességét illetően. Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős HÁT

Társadalmi szerepvállalás - állam A kormányzat feladata az együttműködésre alkalmasság megfelelő körülményeinek megteremtése, az együttműködések motiválása, a működési körülmények javítása. Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős HÁT

Társadalmi szerepvállalás - állam A civil szervezetek fejlesztése A civil szervezetek közötti együttműködések elmélyítése A párbeszéd, az önkéntesség, a közösségépítés és kommunikáció erősítése A döntéshozók tudatosságának növelése A társadalmi párbeszéd fórumainak erősítése Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős HÁT

Eredmény A magyarországi civil szervezetek egyre nagyobb mértékben karolják fel a társadalmi felelősségvállalás ügyeit egészében vagy egy-egy speciális szegmensére fókuszálva (például foglalkoztatás) Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős HÁT

Eredmény Egyre nagyobb számban találhatók meg olyan kezdeményezések és programok, amelyek támogatják a vállalatok törekvéseit, mintákat, modelleket, szakmai segítséget nyújtanak Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős HÁT

Eredmény CIVIL LICIT Egy olyan rendhagyó aukció, amelyen nem műtárgyak kerülnek kalapács alá, hanem olyan programokat kínálnak fel civil szervezetek, amelyek vállalatoknál valósulnak meg! Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős HÁT

Eredmény A fenntarthatósági árveréseken több mint 40 civil szolgáltatás kelt el és valósult meg különböző típusú, méretű és tevékenységű vállalatnál! Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős HÁT

Társadalmi szerepvállalás - állam Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács A társadalmi párbeszéd legátfogóbb, makroszintű konzultatív fóruma Korábbinál jóval szélesebb partneri struktúra Gazdasági Képviselői Oldal Munkavállalói Oldal Civil Oldal Tudomány Képviselői Oldal Egyházi Oldal Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős HÁT

Társadalmi szerepvállalás - állam UNIÓS PROJEKTEK CÉL: A közigazgatási szervek és a társadalmi szervezetek közötti partnerségi kapcsolati hálók kialakítása, illetve szorosabbra fonása, a közigazgatás és a civil szféra közötti együttműködések támogatása; A partnerség tartalmi és formai elemeinek bővítése (Információátadási, részvételi, konzultációs fórumok átalakítása, továbbfejlesztése) Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős HÁT

Társadalmi szerepvállalás - állam Kormánytisztviselői Véradó Napok Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős HÁT

Társadalmi szerepvállalás – állam Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős HÁT Az állam kiemelt felelőssége, hogy megvalósuljon a közjót megtestesítő társadalmi párbeszéd olyan környezete, amely az állampolgároknak alternatív módokat kínál ahhoz, hogy konstruktívan járulhassanak hozzá a közös társadalmi célokhoz, a kormányzati tevékenységekhez, és átlássák a kölcsönös előnyöket.

Társadalmi szerepvállalás – állam Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős HÁT Lehetőség arra, hogy bármilyen nemzetiségű, vallású, társadalmi-gazdasági hátterű és korú ember tevékenykedhessen a pozitív változásért!

Köszönöm megtisztelő figyelmüket! Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős HÁT