A tehetetlenség törvénye

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Energia, Munka, Teljesítmény Hatásfok
Advertisements

Egyenes vonalú egyenletesen változó mozgás
a sebesség mértékegysége
Gázok.
VÁLTOZÓ MOZGÁS.
MOZGÁSÁLLAPOT-VÁLTOZÁS TEHETETLENSÉG,
Mozgások I Newton - törvényei
A vonat csomagtartójához hosszú fonalat erősítettünk
A Newtoni dinamika A tömeg és az erő Készítette: Molnár Sára.
A tehetetlenség mértéke
I S A A C N E W T O N.
A test tömege.
Mozgások Emlékeztető Ha a mozgás egyenes vonalú egyenletes, akkor a  F = 0 v = állandó a = 0 A mozgó test megtartja mozgásállapotát,
NEWTON IDEI TUDOMÁNYOS FELFEDEZÉSEK
DINAMIKAI ALAPFOGALMAK
Newton mechanikája gravitációs elmélete
Newton törvényei.
Mi alapján hasonlítunk össze két erőt?
2. Előadás Az anyagi pont dinamikája
TÖMEGPONT DINAMIKÁJA KÖRMOZGÁS NEWTON TÖRVÉNYEK ENERGIAVISZONYOK
1.feladat. Egy nyugalomban lévő m=3 kg tömegű, r=20 cm sugarú gömböt a súlypontjában (középpontjában) I=0,1 kgm/s impulzus éri t=0,1 ms idő alatt. Az.
TÖMEGPONT DINAMIKÁJA KÖRMOZGÁS NEWTON TÖRVÉNYEK ENERGIAVISZONYOK
Fizika 2. Mozgások Mozgások.
TÖMEGPONT DINAMIKÁJA KÖRMOZGÁS NEWTON TÖRVÉNYEK ENERGIAVISZONYOK
Az erő.
SÚRLÓDÁSI ERŐ.
Dinamika.
A tömeg.
Egyenletesen változó mozgás
Egyenes vonalú egyenletesen változó mozgás
I. Törvények.
A test mozgási energiája
Erőtan Az erő fogalma Az erő a testek kölcsönös egymásra hatása.
Paradoxon perdületre TÉTEL: Zárt rendszer perdülete állandó. A Fizikai Szemle júliusi számában jelent meg Radnai Gyula és Tichy Géza hasonló című.
A MOZGÁST BEFOLYÁSOLÓ HATÁSOK
A dinamika alapjai III. fejezet
Mechanika KINEMATIKA: Mozgások leírása DINAMIKA: a mozgás oka erőhatás
Készítette :Varga Sára
Az erőtörvények Koncsor Klaudia 9.a.
TÉMAZÁRÓ ÖSSZEFOGLALÁS
Haladó mozgások A hely és a mozgás viszonylagos. A testek helyét, mozgását valamilyen vonatkoztatási ponthoz, vonatkoztatási rendszerhez képest adjuk meg,
Legfontosabb erő-fajták
A tehetetlenség törvénye. A tömeg.
A dinamika alapjai - Összefoglalás
A tehetetlenség törvénye. A tömeg
A súrlódás és közegellenállás
A forgómozgás és a haladó mozgás dinamikája
A mozgás egy E irányú egyenletesen gyorsuló mozgás és a B-re merőleges síkban lezajló ciklois mozgás szuperpoziciója. Ennek igazolására először a nagyobb.
Albert Einstein   Horsik Gabriella 9.a.
Egyenes vonalú egyenletesen változó mozgás
Több erőhatás együttes eredménye
A tömeg (m) A tömeg fogalma A tömeg fogalma:
Különféle mozgások dinamikai feltétele
Súrlódás, súrlódási erő
Gyorsulás, lassulás. Fékút, féktávolság, reakció idő alatt megtett út
Különféle erőhatások és erőtörvények
Készítette:Longo Paolo
Testek tehetetlensége
DINAMIKA (ERŐTAN) Készítette: Porkoláb Tamás. A TESTEK TEHETETLENSÉGE Miben mutatkozik meg? -Nehéz mozgásba hozni, megállítani a testeket – „ellenállnak”
FIZIKA Gyakorló feladatok mechanikához
Balthazár Zsolt Apor Vilmos Katolikus Főiskola
Szalai Ádám Jurisich Miklós Gimnázium KŐSZEG
A tehetetlenség törvénye. A tömeg.
Dinamika alapegyenlete
Súrlódás és közegellenállás
Galileo Galilei Készítette : Adorján Bezaló. Élete: Galilei az olasz Pisában született ben.Orvosnak készült a pisai egyetemen de anyagi okok miatt.
Az erő fajtái Aszerint, hogy mi fejti ki az erőhatást, beszélhetünk:
Lendület, lendület-megmaradás törvénye. 1. Lendület Hétköznapi értelemben: A távolugró lendületet vesz, hogy messzebb ugorjon. A hintázó gyerekek lendületet.
Előadás másolata:

A tehetetlenség törvénye

Tapasztalatból tudjuk, hogy a kerékpáros akkor is mozogni fog, ha már nem hajtja a pedált.

Mi történik az üveggel amikor a vonat megindul, vagy hirtelen lefékez? A piros nyíl a vonat mozgásirányát mutatja. A vonaton az ülés előtt egy üveg fekszik a padlőn. Amikor a vonat áll, vagy egzenesvonalú egyenletes mozgással halad az üveg nyugalomban van. Mi történik az üveggel amikor a vonat megindul, vagy hirtelen lefékez? Ha a vonat elindul, az üveg hátra fog gurulni (a vonat mozgásirányával ellntétesen). Amikor a vonat hirtelen lefékez, az üveg előre gurul (a vonat mozgásirányában ).

Ugyanez történik az utasokkal is az autőbuszban. Amikor az autóbusz megindul, az utasok hátradőlnek. Fékezéskor az utasok előredőlnek. Mivel magyarázhatók ezek a jelenségek? Lássunk egy gyakori esetet.

Akkor a test egyenesvonalú egyenletes mozgással haladna Két egyforma testnek egyenlő kezdősebességet adunk. Az egyik betonon, a másik jégen mozog. A megállásig a két test különböző utakat tesz meg. Ez a sórlódási erővel magyarázható. Minél kisebb a súrlódás, a test annál hosszabb utat tesz meg. Akkor a test egyenesvonalú egyenletes mozgással haladna a végtelenségig! v beton v jég . Mi történne, ha a súrlódási erőt és a közegellenállási erőt is elhanyagolnánk, vagyis úgy tekintenénk, hogy mindkét erő értéke nulla ! Persze a valóságban ez lehetetlen!

Galileo Galilei állapította meg elsőként, hogy minden test nyugalomban marad, vagy egyenes vonalú egyenletes mozgást végez, amíg egy erő nem hat rá. Ez a megállapítás úgy ismert mint Newton I. törvénye, vagy A tehetetlenség törvénye és így írható fel: Minden test nyugalomban marad vagy egyenes vonalú egyenletes mozgást végez mindaddig, míg ezt az állapotot egy erő meg nem változtatja.

A tömeg a test tehetetlenségének mértéke. Figyeljük meg az alábbi példát. Mely kiskocsit nehezebb megindítani, ha nyugalomban van, és melyik változtatja nehezebbena sebességét ha már mozgásban van? Miért? A test mely tulajdonságától függ a tehetetlensége? Annak a testnek, amelyik a sebességváltozással szemben nagyobb ellenállást fejt ki, nagyobb a tömege, amelyik viszont kisebb ellenállást fejt ki, kisebb a tömege. A nagyobb tömegű tesnek nagyobb a tehetetlensége, a kisebb tömegű testnek kisebb a tehetetlensége. Ezért mondhatjukazt, hogy: A tömeg a test tehetetlenségének mértéke.

Nézzünk még néhány pőldát a tehetetlenségre! Arisztotelesz, a nagy görög filozófus azt állította, hogy a testek csak addig mozognak, amíg erő hat rájuk. Ma már tudjuk, hogy ez nem így van. Nézzünk még néhány pőldát a tehetetlenségre! Hogyan erősítik rá a mesterek a kalapácsot a nyelére? Milyen trükköt alkalmaznak? Ha hirtelen elmozdítjuk a vizzel telt csészét – valamennyi víz kilöttyen belőle (a víz nyugalomban maradna amikor a csészét elmozdítjuk). Ha a lassan mozgatott csésze akadálynak ütközve megáll a víz újra kilöttyen belőle ( a víz folytatná a mozgást amikor a csésze megállt).

Magyarázd meg az alábbi kísérleteket ! És próbáld ki őket !

Ezeket csak magyarázd meg !

Miért ütköznek az utasok az üvegnek? Amikor az autó nagy sebességgel akadálynak ütközik, az utasok a szélvédő üvegnek ütik a fejüket, és ennek gyakran súlyos következményei vannak. Miért ütköznek az utasok az üvegnek? A gépkocsigyártásnál ügyelni kell az utasok testi épségére. Ilyen célú fejlesztések céljából bábúkkal szimulációkat végeznek. A közlekedésben kötelező a biztonsági öv használata, és a gépkocsikban légzsákok is vannak. Miért?

Most pedig szóljunk egy nyilvánvaló igazságtalanságról. Az ismert rajzfilben Prérifarkas mindig a szakadékba esik, Gyalogkakukk pedig helyben fékez, Lehetséges ez? És mi van a tehetetlenséggel? A rajzfilmekben sokszor nem érvényesek a fizika törvényei.Legközelebb amikor rajzfilmet néztek, keressetek erre példákat!

Hogyan különböztethető meg a főtt tojás a nyers tojástól? Első mód:Forgassunk meg két tojást . A főtt tojás tovább fog pörögni, а nyers tojás ide – oda billeg és oldalra bukik. Második mód: Forgassuk meg a két tojást,egy pillanatra állítsuk meg, majd engedjük el őket. A főtt tojás nyugalomban marad, a nyers tovább pörög. Miért?