MAGYAR EDZŐK TÁRSASÁGA

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Esélyteremtés lehetőségei a közoktatásban Mayer József Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Salgótarján, május 27.
Advertisements

TÁMOP A/ projekt: Intézményi együttműködés, pedagógiai módszertani megújulás – pedagógiai szemléletváltás a sajátos nevelési igényű.
„XXI. S ZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS KOORDINÁCIÓ ) II. SZAKASZ ” TÁMOP / Kerettanterv – helyi tanterv.
Középszíntü testnevelés érettségi vizsga témakörei
KATONAI ALAPISMERETEK Előadó: Dr. Felházi Sándor mk. ezredes dékán.
Mindennapos testnevelés a köznevelési törvény tükrében
A filozófia vizsgatárgy története Világnézetünk alapjaiBevezetés a filozófiába 1990-től bizonytalanság: kötelező - nem kötelező Részt vettünk a nemzetközi.
A köznevelés fejlesztési irányai és eredményei KPSZTI február 12. Emberi Erőforrások Minisztériuma Köznevelésért Felelős Államtitkárság MTI Fotó.
E URÓPAI D OKUMENTÁCIÓS K ÖZPONTOK. Az Európai Dokumentációs Központok (EDK) Az Európai Dokumentációs Központok (EDK) hálózatát az Európai Bizottság hozta.
Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
„Ezt egy életen át kell játszani”
A kétszintű érettségi rendszerrel kapcsolatos változtatási igények felmérése TESTNEVELÉS.
Nyílt napok látogatottsága
„XXI. S ZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS KOORDINÁCIÓ ) II. SZAKASZ ” TÁMOP / Bánkuti Zsuzsa (OFI) és Lukács Judit (OFI)
2013/2014-es tanév változásai az új NAT és kerettanterv tükrében
A kormányhivatal közoktatási feladatai és az új oktatási koncepció
A Megyei Pedagógiai Intézet szolgáltatásai a 2013/2014-es tanévben
A köznevelési törvény tehetséggondozási aspektusai, felkészítés a minőségi felsőoktatásra a közoktatásban Dr. Kaposi József Oktatáskutató és Fejlesztő.
Estefánné Varga Magdolna projektmenedzser, dékán Kutatás-fejlesztés az EKF-en a kompetencia alapú tanárképzés támogatására A HEFOP projekt VII. Nevelésügyi.
Beiskolázási tájékoztató december
Az iskolai könyvtárhasználat hazai innovatív példái
Edzők válaszai a kérdőíves felmérésre (325 válaszadó)
Magyar Pedagógiai Társaság Szomatikus-nevelési Szakosztály
BOLYAI JÁNOS GIMNÁZIUM
BOLYAI JÁNOS GIMNÁZIUM
KAPOSVÁRI EGYETEM GYAKORLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM
KAPOSVÁRI EGYETEM GYAKORLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM
A NAT és az élő idegennyelvek Az új NAT szükségessége Köznevelés tartalmi egysége Kulturális javak: minden tanuló férhessen hozzá Közös.
Mentortanárképzés eLearning támogatása
A gyakorlatvezető mentor
Tehetséggondozás a pszichológiában TÁMOP / Járai Róbert, PhD PTE BTK Pszichológiai Intézet.
Civil Biztonság- és Védelemtudományi Tanszék A BIZTONSÁG ÉS VÉDELEM KULTÚRÁJA Dr. Szilágyi Tivadar egyetemi tanár GTK3185BAN.
Tájékoztató Tájékoztató a BA/BSc képzésekben résztvevő hallgatóknak a szakirány választás, a tanári mesterképzésbe való belépés feltételeiről és lehetőségeiről.
A testnevelési tanterv.
Országos Közoktatási Intézet Tantárgyi obszervációs vizsgálatok
A TORNATANÍTÁS, TANULÁS TESTNEVELÉS-ELMÉLETI KÉRDÉSEI
Dobszay Ambrus Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Tartalomfejlesztési és Módszertani Központ A Képesítési Keretrendszer hasznosulása a közoktatásban.
A nevelési-oktatási program előzményei
1 Szaktanácsadói fórum AZ INTÉZMÉNYI DOKUMENTUMOK ÁTDOLGOZÁSA Előadó: Bíróné Bondor Katalin szaktanácsadó november 21. Zala Megyei Pedagógiai Intézet.
LEGYÉL TANÍTÓ!.
A kerettantervek fejlesztése
„A három-ötperces eseményeknek különös varázsa van az életünkben” Bródy János.
A testnevelésre vonatkozó sportiskolai kerettanterv ismerete.
Intézményvezetők válaszai a tanulmány kérdéseire.
Egyházi iskolába járó serdülők iskolai attitűdje és döntéseik vizsgálata Kovács-Krassói Anikó PTE BTK „Oktatás és Társadalom” Doktori Iskola április.
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
Civil Biztonság- és Védelemtudományi Tanszék A BIZTONSÁG ÉS VÉDELEM KULTÚRÁJA Dr. Simicskó István c. egyetemi tanár, államtitkár
A középiskolai oktatás szabályzatai
Az iskolai dokumentumok elérhetősége
MESF Dr. Baráth Etele és Parti Zoltán/Magyar Kajak-kenu Szövetség.
Nagyné Horváth Emília.
A tanárképzés szerkezete
MTT Felsőoktatási Szekció Tisztelettel köszöntöm a Szekció előadóit, résztvevőit! szeptember 20.
Óvodai szülői értekezlet Szentgotthárdi Oktatási Intézmény.
Az egyetemi sport lehetőségei a sportvezetők szemszögéből. Az egyetemi testnevelés feladatai, lehetőségei és fejlesztése. Lehetséges modellek Dr. Balogh.
Javaslatok a tanár mesterszak gyakorlati félévéhez OKM, OFI bizottság jelentése alapján.
Iskolai közösségi szolgálat
A TECHNIKA TANTÁRGY TÖRTÉNETI ELŐZMÉNYEI
Tartalmi szabályozók változásai a közoktatásban Reményi Zoltán Budapest
A PEDAGÓGUS KÖTELESSÉGEI ÉS JOGAI
A nemzetiségi oktatás régi-új sarkalatos pontjai.
VÁCI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM Tanulási karrierutak a Váci Szakképzési Centrumban.
TÁMOP E-13/1/KONV „A 21. század követelményeinek megfelelő, felsőoktatási sportot érintő differenciált, komplex felsőoktatási szolgáltatások.
VÁCI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM
A curriculumelmélet műfaji fejlődése
Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Tanító szak, nappali- és levelező tagozat
LEHETŐSÉGEK AZ ISKOLAI KERÉKPÁROS KÖZLEKEDÉSRE NEVELÉSBEN
tanév Iskolanyitogató
1./ A magyar közoktatás rendszere
Előadás másolata:

MAGYAR EDZŐK TÁRSASÁGA Küzdősportok, harcművészetek az iskolai testnevelésben - 15 éve a magyar tantervekben - MORVAY-SEY KATA Pécsi Tudományegyetem TTK Testnevelés - és Sporttudományi Intézet, egyetemi tanársegéd Budapest, 2013. február 28.

Az iskolai küzdősport oktatás kezdetei Magyarországon Galla Ferenc a Testnevelési Főiskola (TF) egyetemi docensének törekvései 1985-ben a Testnevelési Főiskola (TF) Időszaki és Küzdősportok Tanszéke, valamint a Neveléstudományi Tanszék felkérése Paksi 2. sz. Bezerédj István Általános Iskola: kísérleti jellegű cselgáncsoktatás a testnevelés tantárgy keretében kiegészítő tananyagként 1985/86. tanév I. osztályban évi 27 órában, V. osztályban évi 32 órában judo oktatás Eredményeik: Kockázatvállalás, empátia, teljesítménymotiváltság, sikerorientáltság, kudarckerülő beállítottság pozitív változásai Szorongás szint – főleg a fiúké – alacsonyabb a második év végén A paksi példa alapján az ország több városában indul iskolai judo oktatás. (Debrecen, Kaposvár, Szolnok, Győr) 2

A küzdősportok megjelenése a közoktatási tantervekben Paksi kísérleti program sikere, a küzdősportágak népszerűsége, olimpiai sikerek A Testnevelési Főiskola felkérése javaslattételre a NAT-hoz Galla Ferenc, Burka Endre, Zsolnai József Torna – atlétika – labdajáték központú testnevelés megreformálásának igénye A testnevelés és sport műveltségterület megújításának igénye Európai minták, nagyobb autonómia, az alkotó tervezés lehetősége Újonnan bevezetett pszichomotoros tartalmak az 1998-as NAT-ba: Küzdőfeladatok és játékok (küzdő jellegű feladatok) Önvédelem, küzdősportok Prevenció és relaxáció Ritmikus gimnasztika Természetben űzhető sportok Kihívás a gyakorló tanárok és a testnevelő tanárképzés részére 3

A küzdősportok iskolai oktatásával kapcsolatosan felmerülő gyakorlati kérdések Nemzeti Alaptantervek 1998- 2012 / Kerettantervek 2001-2013 előírásai A küzdősport gyűjtőfogalom használatából adódó problémák Egységes alapműveltség és átjárhatóság biztosítása 2005 óta választható érettségi tárgy a testnevelés Közép szinten választható a küzdősport úszás helyett és fordítva Emelt szinten mindkettő kötelező A TANTERVBEN NÉV SZERINT MEGJELENŐ SPORTÁGAK, TESTGYAKORLATI ÁGAK: Küzdőjátékok és feladatok, birkózás / grundbirkózás, judo, önvédelem, aikido Tantervi előírások pontatlansága, önvédelem és aikido összemosása, nembeli különbségtétel (NAT, 2003), lányok kirekesztése Európai tantervek tendenciái: küzdőjátékok és feladatok, judo, birkózás Ütéssel, rúgással járó küzdősportágak nem preferáltak 4

Évfolyamra bontva óraszám / tanév Kerettantervek (2012) ajánlott óraszámai a témakörre a Testnevelés és Sport műveltségterületen belül Évfolyam Óraszám Évfolyamra bontva óraszám / tanév 1-2. 15 7/8 3-4. 14 7 5-6. 38 19 7-8. 46 23 9-10. 30 11-12. 20 10 táblázat: Ajánlott óraszámok önvédelmi és küzdőfeladatok témakörre Forrás: Kerettantervek 2012 alapján http://www.ofi.hu/kerettanterv-2012

Mi valósul meg a tantervi előírásokból a gyakorlatban? A küzdősportok oktatásának gyakorlati megvalósulása az iskolai testnevelésben Korábban: átlagosan évi 76 óra testnevelés, arányos elosztás esetén 7-8 óra a küzdősportok oktatására => óraszám emelkedés 2011. évi CXC. törvény a nemzeti köznevelésről. „az iskola (…) megszervezi a mindennapos testnevelést heti öt óra keretében.” Jelenleg ez a gyakorlatban 3 órarendbe épített testnevelés órát jelent! (ISK, sportegyesületek, egyéb kerettantervben meghatározott műveltségterületi oktatása) Cél: élménypedagógiai megközelítés, mozgás megszerettetése, minél több mozgásforma A lehető legtöbb alternatíva felkínálása: az iskolai testnevelésen kívüli értelmes szabadidő eltöltésére, később az intézményi nevelés színterét elhagyva egészségtudatos magatartással egész életen át űzhető egészségmegőrző mozgásforma választása Sokoldalú mozgásműveltség kialakítása változatosság biztosításával Mi valósul meg a tantervi előírásokból a gyakorlatban? 6

A gyakorlat szemszögéből - helyzetkép Pécsről - N=83 fő (31 iskola) N= 65 fő (22 iskola) 2. táblázat: Küzdősportok testnevelés órákon történő oktatásának megoszlása Forrás: Morvay-Sey és Rétsági (2010) és Morvay-Sey (2010) 7

A gyakorlat szemszögéből - helyzetkép Pécsről - N=83 fő (31 iskola) N= 65 fő (22 iskola) 3. táblázat: Küzdősportok elsajátítása a főiskolai / egyetemi testnevelő tanár képzés során Forrás: Morvay-Sey és Rétsági (2010) és Morvay-Sey (2010)

A gyakorlat szemszögéből - helyzetkép Pécsről - 4. táblázat: Testnevelő tanárok diplomaszerzésének ideje és a témakör oktatása közötti összefüggés vizsgálata Forrás: Morvay-Sey és Rétsági (2010) és Morvay-Sey (2010)

A gyakorlat szemszögéből - helyzetkép Pécsről - N=83 fő (31 iskola) N= 65 fő (22 iskola) 5. táblázat: A küzdősportok oktatásához szükséges személyi és tárgyi feltételek megítélése Forrás: Morvay-Sey és Rétsági (2010) és Morvay-Sey (2010)

Hasznosság, jövőkép, ajánlások Ma divatos küzdősportok biztosíthatják az iskolai testnevelés órák sokszínűségét, az élménypedagógiai megközelítést, a sokoldalú mozgásműveltséget Felügyelt keretek között élhetik ki a tanulók biológiai ösztöneikből adódó erőfelmérésre vonatkozó vágyaikat (agresszió kezelése) Az esések elsajátítása csökkentheti a gyermek és időskorban elesésekből származó végtagtörések számát (prevenció) Önvédelmi gyakorlatok elsajátítása kiemelten fontos (vészhelyzetek felismerése, menekülés, segítségkérés módjai) Filozófiai tartalmuknál fogva lehetőséget kínálnak a szellemi megújulásra, más kultúrák megismerésére A küzdőjátékok és feladatok, grundbirkózás oktatásának nem lehet akadálya Ajánlások: Gyakorló testnevelő tanárok számára továbbképzések szervezése a témában Sportszakember képző intézmények képzési anyagában hangsúlyos szerepeltetés (KKK) Szakirodalom bővítése (gyakorlati szakkönyvek, tudományos igényű tanulmányok, publikációk) Iskolai - egyesületi kapcsolatok bővítése (ISK, délutáni edzések) 11

Felhasznált irodalom Galla, F. (2009): Levél Morvay-Sey Katának. 2009.04.02. Kerettantervek (2012). Elérhető: http://kerettanterv.ofi.hu/ (letöltés:2013. február 26.) Morvay-Sey Kata- Rétsági Erzsébet (2010): A küzdősportok és az önvédelem iskolai oktatásáról. Egy pécsi vizsgálat eredményei. In: Új Pedagógiai Szemle. 2010. 3-4.sz. 129-139.o. Elérhető:http://epa.oszk.hu/00000/00035/00140/pdf/EPA00035_uj_pedagogiai_szemle_2010_3_4.pdf Morvay-Sey Kata (2010): Szemléletváltás a küzdősportok oktatásában. XIII. Apáczai – Napok Nemzetközi Tudományos Konferencia 2009.Tanulmánykötet. Nyugat-magyarországi Egyetem. Apáczai Csere János Kar. Győr. Elérhető: http://www.nyme.hu/fileadmin/dokumentumok/atfk/apaczainapok/2010/Apaczai_napok_2009_tanu lman kotet.pdf 2011. évi CXC. törvény a nemzeti köznevelésről. Elérhető:http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1100190.TV (letöltés:2013. február 26.) 12

Köszönöm a figyelmet! soshi@freemail.hu