Létfontosságú, életmentő információk

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A program, amire szüksége van! Valós testsúlycsökkentő program igényes hölgyeknek – uraknak - gyermekeknek!
Advertisements

Táplálkozási alapfogalmak
Az A vércsoport.
Alap Termékek.
Daganatkeltő hatások A karcinogének egy adott populációban szignifikánsan emelik a daganatok gyakoriságát 2 fő típus: Mutagén (genotoxikus) daganatkeltő.
Formula 2: Multivitamin-komplex
2010 ÉVI PCOS ORVOS ÉS KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓ
Body Mass Index vagyis Testtömeg index
Sportolás hatása szervezetünkre
SE ÁOK Családorvosi Tanszék
Egészséges táplálkozás
Táplálékok, tápanyagok
A vitaminok és ásványi sók
Vigyázz a szívedre!.
Mik azok a fehérjék? A fehérjék aminosavak lineáris polimereiből felépülő szerves makromolekulák. Ezek kialakításában 20 féle aminosav vesz részt.
Az elhízás.
A köszvény Arthritis urica.
A rák, a helyes táplálkozás és életmód
Készítette:Józsa Szende Román Orsolya
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
A Family-Business legújabb terméke Budapest, november 4. Dr. Bérci István.
A magyar lakosság táplálkozásának jellemzői
Vérszegénység Olyan állapot, amikor a vérben található vörösvértestek száma jelentősen a normál érték alá csökken. Ez gyengeség, energiahiány, rövidült,
Immunrendszer Betegségei.
A helyes táplálkozás.
Hasnyálmirigy.
Az Európai Tudományos Bizottság véleménye az élelmiszerek "ochratoxin A" tartalmáról (1998 szeptember 17) 1.Bevezetés A bizottság beszámolt az 1994 szeptember.
A depresszió megelőzése és kezelése természetes gyógymódokkal
Allergia dr.Hella Zoltán.
Génmanipulált növények biztonsága Smeller Margit
A cukorbetegség: világszerte növekvő járvány
Dr.Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztő főorvos BFKH NSZSZ munkatársa
Kedvező hatásai: Központi szerepet játszik a csontfejlődésben. Ha a kicsi gyermekek szervezetében alacsony a D-vitamin szintje, nem megfelelően fejlődik.
Szívünk napja - Szív Világnapja SZEPTEMBER 24.
Az egészségtelen táplálkozás és a túlsúly
Koszorú- és agyérbetegségek: tények és megelőzés
Időskori betegségek vagy civilizációs betegségek?
Egészséges életmód: a testmozgás élettani hatásai
VÉRSZEGÉNYSÉG Amennyiben a vörösvértestek, vagy a hemoglobin száma egy bizonyos határ alá csökken, vérszegénységről, más néven anaemiáról beszélünk.
EGÉSZSÉGMAGATARTÁS Egészségmagatartásnak nevezünk minden olyan tevékenységet, amelyet egy önmagát egészségesnek tartó személy vagy preventív céllal végez,
Oktatás kiemelkedő fontossága
Resveratrol "Borban az igazság!"
„Foglakozz az egészségeddel, nem lesz gondod a betegségeddel!” Oriflame egészségmegőrző termékek.
Táplálkozási szokások és annak hatása az egészségügyi állapotra
A szervezet energiaforgalma
Egészséges életmód Egészségmegőrzés
A táplálkozás és az egészség összefüggései
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
A cukorbetegség.
Vas Megyei Sclerosis Multiplex Egyesület Egészségnapja május 31.
Diabetes mellitus és szövődményei
Készítette: A No cigi csapata
Daganatos betegségek megelőzése, a szűrés szerepe
Készítették: Kun Vivien Retkes Vanessza Urbán Ibolya 8.a.
Klikk a folytatáshoz!. Az elmúlt évek során a cukorbetegség diétájának fogalma átértékelődött. A hangsúlyeltolódás lényege elsősorban az, hogy a II. típusú.
10. rész :Táplálékunk összetevői Fehérjék Klikk a folytatáshoz.
Tápanyagaink.
PUREX Phase-3 Program. PUREX Phase-3 Mottó: „Legyél kívül és belül mindig tiszta, Ez a hosszú, egészséges élet titka!” (Ősi indiai mondás) (Ősi indiai.
VT Mechatronics Kft. Támop / Győr, Ipari park 24. Az egészséges táplálkozás.
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
7. rész. A magas vérnyomás okairól Klikk a folytatáshoz.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Egészséges életmód a születendő gyermek érdekében (az egészségtelen életmód, élvezeti cikkek használatának következményei a születendő.
Flownorm kapszula. A mai kor emberének gyakori betegsége az érszűkület, a visszeresedés és a trombózis. Ez különböző okok (pl. nem megfelelő táplálkozás,
A PIROS BOGYÓS GYÜMÖLCSÖK TÁMOP B-14/ „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés minőségi fejlesztésére.
Hasnyálmirigy.
Hormonokról általában Hormonhatás mechanizmusa
A szervezet energiaforgalma
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Magvas gondolatok a FruitCafé-ról
Előadás másolata:

Létfontosságú, életmentő információk A KÍNA-TANULMÁNY Létfontosságú, életmentő információk Világrengető kutatási eredmények

Agyaghadsereg

A valaha elvégzett legátfogóbb táplálkozástudományi vizsgálat eredményei és megdöbbentő következtetései Kételkedő kérdések: Kína a nagy ismeretlen, alvó óriás Hamisítványok, bóvlik. Köszönjük: NEM Jöhet-e Kínából valami jó? Hangzatos, túlzó, dicsérő szavak hatástalanok egy szkeptikus, csalódott világban

A szerző amerikai. Kicsoda ő? Milyen ajánlásai vannak? Dr. Colin T. Campbell, Ph.D. Észak-virginiai farmercsalád gyermeke Cornell-Egyetem – állatorvosi diploma A biokémiai táplálkozástan professzora A dioxin társfelfedezője A Virginia Tech és a National Institute of Health kutatási alap alkalmazásában 40 év kutatómunka áll mögötte. Több száz szakmai publikáció 300 szakmai folyóiratban.

Információ-áradat Sok elgondolás jelent meg az információ-dömping világában A tudomány a politika és gazdasági élet kiszolgálója Vannak-e biztos válaszok? Ártalmas információk Áltudomány Divatos diéták, fogyókúrák (Atkins, paleolit) Életmiszeripari propaganda (sokszor nem végeznek megfelelő, kellő mélységű kutatásokat)

1. megállapítás: A környezetben és a táplálékban lévő szintetikus vegyi anyagok nem a rosszindulatú daganatok FŐ OKAI.

2. Megállapítás Nem a szüleinktől örökölt gének a legfontosabb meghatározói, hogy áldozatul essünk valamelyik vezető haláloknak.

3. Megállapítás A vitaminok és táplálék-kiegészítők nem nyújtanak hosszútávú védelmet.

4.Megállapítás A legtöbb betegség nem gyógyítható gyógyszerekkel vagy műtétekkel az orvosok is gyakran tájékozatlanok Kötelező szakmai protokoll

A Kína-tanulmány újradefiniálja a helyes táplálkozás fogalmát Látszólag gyógyíthatatlan betegségek esetén a helyes táplálkozás megmentheti életünket.

A legnevesebb tud. folyóiratokban megjelent publikációk kimutatják: Életmód-változtatás segítségével – Cukorbetegek elhagyhatják gyógyszereiket A szívbetegségek visszafordíthatók csupán diétával is. Az emlőrák – a vér női nemi hormonszintjével áll kapcsolatban – ez viszont a táplálékkal kapcsolatos. A tejtermékek fogyasztása növeli a prosztatarák kockázatát Antioxidánsok – jobb időskori teljesítőképesség A vesekőképződés egészséges táplálkozással megelőzhető A BETEGSÉGEK ELLENI LEGERŐSEBB FEGYVER A HELYES TÁPLÁLÉK.

Clive McKay professzor (Cornell-Egyetem) A patkányok életét meghosszabította, hogy kevesebbet kaptak enni Ősi hindu megállapítás Egy bizonyos életkor felett az a legegészségesebb étel, amit nem eszünk meg.

Környezeti mérgek és a táplálkozás Aflatoxin-kutatás (penészgomba toxinjai) Penészes földimogyoró, kukorica Dioxin Fülöp-szigeteken májrák gyermekeknél A legtöbb fehérjét fogyasztó gyermekek a leghajlamosabbak a májrák kialakulására (gazdag családok gyermekei)

Egy Indiában végzett kutatás eredményei: 1. csoport: aflatoxin+20% fehérje=májrák 2. csoport: aflatoxin+5% fehérje=nincs májrák A táplálkozás hívja életre a karcinogéneket A fehérjebevitel a BŰNÖS (Eretnekség a táplálkozástudományban) Az alacsony fehérjetartalmú étrend gátolja az aflatoxinnal kiváltott rák beindulását – a kapott karcinogén mennyiségétől FÜGGETLENÜL

5. Megállapítás A fehérjebevitel mennyiségének változtatásával a ráksejtek ki- bekapcsolhatók (A legerősebb rákot előidéző fehérje: KAZEIN) Biztonságos fehérjék: búza, szója

A Kína-tanulmány Több, mint 8000 statisztikailag szignifikáns összefüggést állapított meg különböző táplálkozási tényezők és betegségek kialakulása között A legtöbb állati eredetű táplálékot fogyasztó embereknél a legtöbb krónikus betegség A növényi táplálékot fogyasztók a legegészségesebbek Különös daganatok, autoimmun rendellenességek, csontok, vesék egészsége, látás, időskori agyi elváltozások az étrend hatása alatt állnak. Ezek a betegségek visszafordíthatók/megelőzhetők teljes ételekből álló növényi alapú étrend segítségével

Problémák és megoldások Járványszerű elhízás Járványszerű cukorbetegség Járványszerű szívbetegség Járványszerű rákos elváltozások Járványszerű csontritkulás Amerikában az egészségügyi ellátórendszer a 3. leggyakoribb halálozási ok Orvosi műhiba Gyógyszerezési hiba (mellékhatás) Sebészeti beavatkozás Kórházban szerzett fertőzés (Az egészségügyi ellátás költségei: A terápiás döntéseket a pénz és nem az egészség határozza meg)

Meg kell ismernünk a tényeket! A tudósok a részletekre összpontosítanak és figyelmen kívül hagyják a magasabb összefüggéseket, a természet összefüggéseit A növényi alapú étrend előnyei szerteágazóbbak és figyelemreméltóbbak, mint bármely gyógyszeré vagy sebészeti beavatkozásé A betegségek megelőzhetők vagy visszafordíthatók A „genetikai” betegségekért A rák növekedése táplálkozással ki- és bekapcsolható az erős genetikai hajlam ellenére is.

Fehérjék I. 1839. a holland kémikus Gerhard Mulder felfedezte ezt a nitrogéntartalmú vegyület-csoportot Protein: proteus (gr. szó) elsőrendűen fontos A fehérje a közfelfogásban = HÚS (úgy gondolták, hogy jóból nem árt a sok, A bőséges fehérje-ellátás a civilizált ember ELŐJOGA (kulturális előítélet)

Fehérjék II. A fehérjék több százezernyi fajtája ismert A hosszú láncok sok száz v. ezer aminosavból állnak. 15-20 aminosav Esszenciális aminosavak (hús, tej, tojás) Növényi fehérjék egészségesebbek Gyermektáplálás

A gyermektáplálás visszásságai Ált. felfogás: növelni kell a fehérje-bevitelt Földimogyoró – aflatoxin (a legerőteljesebb karcinogén) (a földimogyoró és a kukorica a legszennyezettebbek) A mogyoróvajban az engedélyezett érték 300-szorosa A gyermekek a legfogékonyabbak az aflatoxin májrákot kiváltó hatására. A fehérjével jobban ellátott, gazdagabb családokban élő gyermekek voltak a legveszélyeztetettebbek. 20% körüli fehérjebevitel 12% alatti fehérjebevitel

A rák kikapcsolása Rákkeltők:- aminotriazol (növényvédő) - DDT - Nitritek (tartósító, színező, ízfokozó anyagok) - mesterséges édesítőszerek (ciklamátok, szacharin) - dioxin (gyomírtó) - aflatoxin - nátrium, nitrit, nitrát (húskonzerváló) nitrózaminok – erős karcinogén (a nitritek kedveznek a nyirokszervi daganatok kialakulásának)

A rák három stádiuma: Iniciációs Promoció Progresszió (A karcinogének a normális sejteket genetikailag módosítják, mutálják) A mutáció a sejt génjeinek maradandó módosulása

Az iniciációs fázis RÖVID A karcinogén bekerül a szervezetbe Eljut a sejtekbe Aktív formát ölt A DNS-hez kapcsolódik Átadásra kerül az utód, v. leánysejtekbe (Ez utóbbiak genetikailag károsodottak maradnak POTENCIÁLIS RÁKHORDOZÓK) Ez az iniciációs fázis VISSZAFORDÍTHATATLAN

Promóciós fázis: Hosszabb, akár éveket vesz igénybe A ráksejt osztódni kezd (a sejtcsoport egyre nagyobb, végül észlelhetővé válik) (Ha a körülmények nem kedveznek, erre nem kerül sor) A promóciós fázis VISSZAFORDÍTHATÓ (adottak-e a kialakulás feltételei? A táplálkozási tényezők: Promoterek Anti-promoterek

Progressziós fázis: Az előrehaladott ráksejtek csoportja, vagy csoportja elszaporodnak Betör a szomszédos vagy távoli szövetekbe Rosszindulatú metasztázis (áttétek)

Fehérjék és az iniciáció Hogyan befolyásolja a fehérjebevitel a rák iniciációját? A kevert funkciójú OXIDÁZ enzim nemcsak lebontani, de aktiválni is képes az aflatoxint. A fehérjebevitel szintje határozza meg: milyen irányú működést fejt ki ez az enzim. A fehérjebevitel csökkentésével csökken az enzimakticitás és megelőzi/meggátolja, hogy veszélyes karcinogének kötődjenek a DNS-hez.

A fehérjék és a promóció Daganatfejlődés: (apró mikroszkopikus sejtcsoportok (fókuszok) Ezekből fejlődnek ki a daganatok A fókuszok fejlődése kizárólag az elfogyasztott fehérje mennyiségétől függ (a bevitt rákkeltő mennyiségétől nem függött) Alacsony fehérjebevitellel kezelhető a rák. A fókuszok fejlődése visszafordítható pusztán a fehérjemennyiség szabályozásával.

Fontos felismerés A szervezet vissza tud emlékezni a korábbi karcinogén inzultusokra még akkor is, ha alacsony fehérjebevitel segítségével szunnyadó állapotban tartjuk A daganatfejlődést a fehérjebevitel befolyásolni tudja A fókuszok 10%-os fehérjebevitel szintig nem indulnak fejlődésnek 12% a határ (10%-nál nincs többre szükségünk) (A kémiai karcinogének nem is idéznek elő rákot, csak megfelelő táplálkozási feltételek mellett)

Nem minden fehérje egyforma A növényi fehérjék nem mozdították elő a daganatfejlődést még fokozott bevitel esetén sem Növényi fehérjebevitelnél nem alakulnak ki fókuszok A táplálkozás manipulálásával a rák ki- és bekapcsolható

További fontos felismerések A KAZEIN igen hatékonyan segíti elő a rák kialakulását aflatoxinnal kezelt kísérlleti állatoknál. A KAZEIN hepatítisz B vírussal kezelt egereknél is előidézi a májrákot (A vírus gémjeinek egy darabkája beépül az egérmáj genetikai anyagába – beindítja a rák kifejlődését /transzgén egerek/) KARCINOGÉNEK jelenlétében a rák kialakulása nem azok mennyiségétől, hanem a promóciótól vagy annak hiányától függ. A promóciós fázis fontosabb, mint az iniciációs. A táplálkozás sokkal fontosabb szerepet játszik a rák promóciójának szabályozásában, mint az eredeti karcinogén mennyisége Az állati eredetű táplálék fokozza a daganat-fejlődést – a növényi eredetűek lassítják.

A Kína-tanulmány 1970-es évek elején Kína miniszterelnöke Csu en Laj rákban haldoklott Össznemzeti áttekintést kezdeményezett 12 különböző ráktípus 2400 megye 880 millió (96%) lakos 650 ezer eü. dolgozó végezte

Megállapítások A rák nem elsősorban KÖRNYEZETI tényezők következménye és nem is GENETIKAI eredetű A szegénység és bőség betegségei: A szegénység betegségei többnyire hiány-betegségek A bőség betegségei szoros kapcsolatban vannak a táplálkozási szokásokkal Ezek többnyire a mértéktelen táplálkozás betegségei

A vérkoleszterin-szint és betegségek Amit megeszünk – vérünkké válik A vér koleszterin-szint (LDL) növekedésével a nyugati betegségek is elszaporodtak A vérkoleszterin-szint a betegségek kockázatának fontos mutatója (az állati eredetű táplálék növeli, a növényi eredetű csökkenti) Zsírfogyasztás Rostok szerepe Antioxidánsok (karotionidok –színes növények) C-vitamin-szint és a daganatfejlődés kapcsolata (a szénhidrázdús táplálkozás visszafordítja a szív- és a cukorbetegséget.

A bőség betegségei I. Szívinfarktus: Nem a kiváltó okot kezelik ifj. Caldwell B. Esselstyn, M.D. a páciens koleszterin-szintjét150 mg/dl alá csökkenti Dr. Dean Ornish kutatásai Elhízás: testtömeg index: testsúly/magasság (m) négyzete Megoldás: teljes ételekből álló, növényi alapú táplálkozás nassolás fizikai aktivitás hiánya (15-45 perc)

A bőség betegségei II. Cukorbetegség: (metabolikus szindróma) – meghatározás „Civilizációs betegség, helytelen életmód és táplálkozás hatására lappangva, tünetszegényen kialakuló PROGRESSZÍV anyagcserezavar … korai halálozáshoz vezet.” Szövődményei: szívbetegség, agyi történés, magas vérnyomás, vakság, vesebetegség, idegrendszeri betegségek, fogászati betegségek, amputáció, terhességi komplikációk, stb. Zsírbevitel – inzulin-rezisztencia Gyógyítani a gyógyíthatatlant!

A bőség betegségei III. Rákos megbetegedések: Emlőrák Rizikófaktorok: az emlőrák gén BRCA felfedezése korai menarche késői menopauza magas a nem hormonok szintje magas a koleszterin-szint. (a háttér: állati táplálékokban és finomított szénhidrátokban gazdag étrend) Gének: BRCA 1.; BRCA 2. ha mutáción mennek át, növelik az emlő és petefészekrák esélyeit A környezeti és táplálkozási faktorok fontosabbak (dioxin, PCB-k) Felhalmozódnak a szervezet zsírraktáraiban és tejében. (a kémiai anyagok 90-95%-a állati termékek fogyasztásából adódik. PAH (policiklikus aromás szénhidrátok) lebomlásuk során köztitermékeik reakcióba lépnek a DNS-sel) A nyugati étrend elősegíti ezt a reakciót – a táplálkozás szabályozza Hormonpótló kezelés (mellékhatások)

A bőség betegségei IV. Vastag- és végnélrák: A legszorosabb a kapcsolat a * és a húsfogyasztás között Speciális gyógymód: rosttartalom Egyéb tényezők: inzulin-rezisztencia, állati termékek, tehéntej, D-vitamin szerepe

A bőség betegségei V. Autoimmun-betegségek: telített zsírokban gazdag állati termékek tehéntej – szklerózis multiplex kapcsolata Prosztatarák: tejtermékek inzulinszerű növekedési faktor IGF-1 D-vitamin anyagcsere Csontritkulás: az állati fehérjék növelik a szervezet savtermelését Veseproblémák: állati fehérje – vesekő (oxalát) Szemproblémák: szürkehályog makula degeneráció (a fényenergia idegimpulzusokká alakul) zsírsavak+fény-szabad gyökök – ezek elpusztítják a környező szöveteket, a sárgafoltot is. Megelőzhető: karotinoidok; táplálkozással 88%-ban csökkenthető Elmét károsító étrend: kognitív funkcióvesztés (értelmi működészavar, gondolkodás romlása Demencia (elbutulás): - vascular (ér eredetű agyi történések) - Alzheimer-kór (béta-amiloid (fehérjevegyület) rakódik le az agy kritikus területein - E-vitamin, C-vitamin, szelén csökkenti a szabadgyök aktivitást, - a koleszterin elősegíti az amiloid képződést (kevés folsav, homocisztein-szint magas A szellemi hanyatlás is összefügg a táplálkozással.