A playback színház Szent Erzsébet Caritas Alapítvány RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat Szekszárd, Munkácsy u. 7/A Telefon: 20/99 15-495 revszek@tolna.net.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szent Erzsébet Caritas Alapítvány Rév Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat
Advertisements

Ifjúsági Egészségnap április 7.. Célcsoport és célok •18-28 éves korosztály •A felsőoktatásban tanuló hallgatók •Egészségmagatartás fejlesztése.
 Felkészítések  Szakmai műhelyek  Módszerteni szakmai kiadványok összeállítása elkészítése  „Szín-Tér” klub-éjszakai-ping-pong  Készszégfejlesztő.
Korai fejlesztés a bölcsődénkben
LámpásLámpás Keresztyén Ifjúsági Dicsőítő Csoport.
„Ez a projekt az Európai Bizottság támogatásával valósult meg
„Művészettel a jövő művészeiért” TÁMOP-3. 1
kiemelt projekt szolgáltatásainak bemutatása
Jóvá Tett Hely Közösségi Foglalkoztató
Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
FÉSZEKRAKÓ és GÓLYAVÁRÓ CSOPORT
Személyes gondoskodást végző személyek körében végzett igényfelmérő kutatás bemutatása Nemzeti Csal á d- é s Szoci á lpolitikai Int é zet C í m: 1134 Budapest,
a látássérült emberekért
1. Konzorciumi Partnerek •Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) •Magyar Iparszövetség (OKISZ) •Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ)
 Megvalósítás időszaka:  Támogatási összeg: ,- Ft  Szükségletfelmérésre alapozott program megalkotás  Célcsoport:
Foglalkozási Rehabilitációs Szolgálat működése Előadó: Pátkai Andrásné szolgálatvezető Budapest, 2006.október 24.
„Játszani is engedd…” „KREÁTOR” – JÁTÉKÓRA.
Mindennapi testmozgás és egészség
HATÉKONY EGYÜTTMŰKÖDÉS – CSOPORTFOGLALKOZÁS BEMUTATÁSA AZ INTÉZETBEN
A TÁRSADALMI KOHÉZIÓT ERŐSÍTŐ BŰNMEGELŐZÉSI ÉS REINTEGRÁCIÓS PROGRAMOK MÓDSZERTANI MEGALAPOZÁSA” TÁMOP / kiemelt projekt Elítéltek többszakaszos,
 L.U.N.A. - (Lét - Utak, Nevetés, Alkotás) Kommunikációs és önismereti komplex művészeti program drámacsoportja a Jóvá–Tett-Hely Közösségi Foglalkoztatójában.
Csapatépítés Egyénekből álló csoportok egységes ereje építette fel Egyiptom piramisait!
Kommunikáció az egyetemen Kommunikációs tréning Palkovits Nóra.
A szociálpszichológia tudományos alapjai
ONAP ↓ HELYI ÓVODAI PROGRAM ÜTEMTERV TERVEZET
Fogd A Kezem Alapítvány
Munkaasszisztensi tevékenységek Regionális Szociális Forrásközpont Nonprofit Kft. ___________________________ Integrált Foglalkoztatást Segítő Szolgálat.
Resztoratív eljárások bevezetésének lehetőségei a pártfogó felügyelői munkában “A harmonikus szabad életért” Közösségi Szolgáltatások Alapítványa Negrea.
Kapcsoldától az Én Belső Szín Házam tematikus projektig és szakmai konferenciáig.
Egyedül nem megy…! Érzékenyítő kampány a pszichiátriai betegek érdekében Nyírbátor, június 28. Lippainé Szabó Katalin,vezető ápoló Batonainé Ferkó.
KMRMK XXI. kerületi, XX.-XXIII. kerületi, XVIII.-XIX. kerületi Kirendeltsége Pályakezdő és Diplomás Álláskeresők Közvetítő Irodájának ügyfelei részére.
Pedagógiai személyiségértelmezések
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott.
Tudományos konferencia Nyíregyháza Október
4. osztályos példa Bubernik Eszter
1. osztályos példa Bubernik Eszter
Színész Szerep Nézők  Színház lényege, ami nélkül, nincs színház  Nincs színház  Színész / szerep-be lépés,  Néző (közönség), több ember  Közös.
Győr Pláza Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület „SzínStér” Szenvedélybetegek Alacsonyküszöbű Ellátása Győr.
Személyes gondoskodást végző személyek körében végzett igényfelmérő kutatás bemutatása Nemzeti Csal á d- é s Szoci á lpolitikai Int é zet C í m: 1134 Budapest,
Az Ifjúság Program. Az ifjúsági projektek meghatározása Nemzetközi ifjúsági projekt: olyan projekt, amely a résztvevők személyiségfejlődését.
Önkéntesség az Észak-Magyarországi Régióban. A Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA) története A Demokratikus Ifjúságért Alapítványt 1999-ben hozta.
Hozzátartozói csoport
A projekt neve: A Berettyó-Körös Térségi Integrált Szakképző Központ modell létrehozása TÁMOP /2-2F A projekt az Európai Unió támogatásával,
Dél-alföldi SZAK-TÁR Dél-alföldi SZAK-TÁRTÁMOP /2/B Projekttájékoztató nap Szakmai program bemutatása Béthel Alapítvány.
AZ ANGOL NYELV TANÍTÁSA DRÁMAPEDAGÓGIAI MÓDSZEREK SEGÍTSÉGÉVEL SZAKIRÁNYÍTÓ: EMŐDI ANGÉLA ANGOLTANÁR 1O-ES SZÁMÚ ÁLTALÁNOS ISKOLA, SZATMÁRNÉMETI ZÁRÓKONFERENCIA.
„ LÉPTÉK az ÉRTÉK” Művészeti Tehetséggondozó Projekt TÁMOP / Nyitókonferencia és sajtótájékoztató május 6.
ISTEN IGÉJE ÉLETRE KEL. Mi is az a BIBLIODRÁMA? nincs definíció jellegű válasz „kísérleti spiritualitás” életre keltő, megelevenítő, játékban, testben.
Dr. Tóbiás László: A szociális képzők és a szociális szakma egészének hozzájárulása az inkluzív társadalom és a társadalmi részvétel fejlesztéséhez Inclusive.
A vállalati önkéntesség népszerűsítése Eger, június.
A projekt általános szakmai célkitűzései
Határtalanul Együtt egymásért a zene és a tánc világában HA /14 Premier Művészeti Szakközépiskola és Szakiskola.
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
Gersekaráti IKSZT – esély és lehetőség a közösség szolgálatára IKSZT Szakmai nap, Bak,
„FIGYELJÜNK EGYMÁSRA!” KOMPLEX MEGELŐZŐ, EGÉSZSÉG ÉS KOMPETENCIA FEJLESZTŐ MODELL PROGRAM a Szent József Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban Berényi.
Lehetőségek az esztétikai nevelésben - esztétikai nevelés és drámajáték -
Dramatikus technikák alkalmazása a tanári munkában Fodor Gábor 2009.
Hálózatok Támogató, segítő szerepek az ifjúsági munkában.
A köznevelési intézmények művészetpedagógiai módszertani megújítása
Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány
„Lépj feljebb. Tanulj tovább. Segítünk
A LURKÓ-TÁBOR, mint a jó gyakorlat dokumentációja
Back to Nature Egy kísérleti, természet-közeli, innovatív pedagógia kifejlesztése általános iskolák számára.
Égigérő mesefa Biblioterápiás foglalkozások az életminőség javításáért
főosztályvezető-helyettes
Győr Pláza Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület „SzínStér” Szenvedélybetegek Alacsonyküszöbű Ellátása Győr.
DRÁMAPEDAGÓGIA ÓVODAPEDAGÓGUSI SZEMMEL
Tanár neve | Kurzus száma
PROJEKTMÓDSZER Tratnyek Magdolna PhD
Osztályközösségben jelentkező problémák, közösségépítő foglalkozások
„Színes Mesevilág” Prevenciós Mesecsoport az óvodákban és iskolákban
Előadás másolata:

A playback színház Szent Erzsébet Caritas Alapítvány RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat Szekszárd, Munkácsy u. 7/A Telefon: 20/99 15-495 revszek@tolna.net www.revkaritasz.hu facebook/Rév Szekszárd

Mi a Playback Színház? spontán, rögtönzött színház; amelyben a közönség tagjai mondják el saját életükből vett történeteiket; a társulat tagjai ezeket jelenítik meg a színpadon; minden előadás egyszeri és megismételhetetlen színházi élmény; az előadások kapcsolatot teremtenek az emberek között: feltárják a bennünk lévő közös pontokat, így közösség formáló és megtartó erejük van;

A playback művészeti dimenziója A műfaj jellemzője: az élmény központúság, a közvetlenség, a személyes bevonódás; A színház eszközei: a kifejező mozgás és mimika, a zene, a jól megválasztott szó, a kellékek használata; A nézőket megszólítja, kapcsolatba hozza saját és mások megéléseivel, élményeivel; A színpad láthatóvá tesz, megemel, reflektorfénybe állít, lehetővé teszi, hogy más módon lássunk rá az életünkre, világunkra; A playback színház értékei: önmagunk kifejezése, önmagunk és mások értékelése, a kezdeményezés, az aktivitás és az együttműködés;

A playback története A műfaj a színház ősi elemeiből építkezik; Modernkori alapjait J. L. Moreno, a pszichodráma atyja teremtette meg barátaival Bécsben (1921., Stegreiftheater); A playback műfaj kidolgozása és a mozgalom elindítása Jonathan Fox, amerikai pszichodramatista és színházi szakember nevéhez fűződik (1974); A playback színházak ma már megtalálhatóak szerte a világban Kanadától Új-Zélandig. Magyarországon 1992-ben jött létre az első playback színház, Rögtönzések Színháza néven.

A playback módszer alkalmazása Az improvizáció segíti a bennünk lévő kreativitás, spontaneitás felszabadulását; A sajátos élménymegjelenítés olyan hatást vált ki a nézőben, ahogyan maga az élmény hatott, így az élmény feldolgozása könnyebbé válhat = segíti az énkép, önismeret fejlődését; A módszert használják: börtönökben, iskolákban, fogyatékos intézményekben, szenvedélybetegek rehabilitációjában, szervezetfejlesztésekben

Playback színház a TÁMOP projektben Facilitáló csoportok Playback színjátszó csoport a SZÍN-TÉR Klubban Playback színházi előadások Caritas RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat 7100 Szekszárd, Munkácsy u. 7/a. Tel: 06-74-413-037, 20-991-5495 Fax: 74-511-586, E-mail: revszek@tolna.net Web: www.revkaritasz.hu

Facilitáló csoport playback módszerrel A projekt megvalósításában résztvevő együttműködő partnerek, szakemberek, önkéntesek részére szakmai műhely keretében; Célja: ismerkedés a playback műfajjal, közösséggé formálódás, kohézió kialakulása; A workshop keretei: a projekt időtartama alatt 3 alkalommal, a projekt előrehaladásához igazodva, alkalmanként 4 órában; A pécsi playback színház tagjainak közreműködésével; Caritas RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat 7100 Szekszárd, Munkácsy u. 7/a. Tel: 06-74-413-037, 20-991-5495 Fax: 74-511-586, E-mail: revszek@tolna.net Web: www.revkaritasz.hu

Facilitáló csoport playback módszerrel A csoport 3 fő része: Első részben: rövid elméleti bevezető, a csoporttagok egyéni ráhangolódása, bemelegítése a cél olyan drámatechnikai eszközökkel, mint a zene, mozgás, hang, tánc; Második részben: egymásra hangolódás, a csoport- , a közösségélmény kialakítása a cél, páros, csoportos gyakorlatok, playback technikák kipróbálása, és gyakorlása révén; Harmadik rész: sajátélményekből, témákból képeket, történeteket jelenítünk meg, játszunk le.

Playback színjátszó csoport a SZÍN-TÉR Klubban célja: a fiatalok megismerjék azt az improvizációs színházi műfajt; önmagunk és történeteink művészi eszközökkel történő kifejezése; a feszültségek, félelmek drámai megjelenítése; katartikus átélésük és oldódásuk; havonta egy alkalommal (péntek), 3 órában; hangsúly a játékon, az együttjátszáson, a közös játék adta öröm megtapasztalásán van;

Playback Színházi előadások A Pécsi Playback Színház előadása: Nyitórendezvényen Kábítószer ellenes Világnapon („Mindennapi szenvedélyeink” címmel) Caritas RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat 7100 Szekszárd, Munkácsy u. 7/a. Tel: 06-74-413-037, 20-991-5495 Fax: 74-511-586, E-mail: revszek@tolna.net Web: www.revkaritasz.hu