A jóléti rendszerek fejlődése

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Néhány adat a Győrben élő időskorúakról
Advertisements

Bizalom, társadalmi tőke, intézményi kötődés
A gyermek, mint közjószág? Szeged, október 15. Gál Róbert Iván Múltunk van. Jövőnk lesz? dr. Kováts Zoltán emlékkonferencia.
A magyar gazdaság versenyképessége Vojnits Tamás április 2.
Tömeges elbocsátások, segélyezési plafon KORÓZS LAJOS ELNÖKSÉGI TAG.
„Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián,
Kutatási gyorsjelentés Omnibuszos kutatás meghatározott szakpolitikai témában – Egészségügy január.
Munkajog és társadalombiztosítás II.
1 BALESETBIZTOSÍTÁS (munkahelyi egészségbiztosítás) az üzleti biztosítók szerepvállalásával Összeállította: Magánbiztosítók egészségügyi reformbizottsága.
A magyar egészségbiztosítási rendszer
Az Európai Unió szociális dimenziója
Az egészségügy finanszírozásának problémái Adalékok a járulékreform kéréseihez Dr. Kincses Gyula ESKI.
A válság és ami utána következik….
Az Európai Unió létrejötte, bővítésének állomásai
Tárki Európai társadalmi jelentés fejezet Állam és piac Janky Béla.
Construma április 14. Dr. Maráczi Zsolt Otthonteremtési Program Javaslat Társaság a Lakásépítésért Egyesület 1/16.
Tanulmány a bizalomról Nyolc európai országban és az USA-ban október-november.
Új-Zéland történelme Új-Zéland történelme mintegy 1000 évet ölel fel, melynek első részében a sziget lakói (a maorik) teljes elszigeteltségben éltek, majd.
EU alapismeretek E-Learning.
Negyedik előadás Március 11
Összehasonlító gazdaságtan
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
Az adórendszerek változásai az elmúlt évtizedekben Halmosi Péter.
A család a globalizált világban
A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS KÉRDŐJELEI A TÁRSADALOM, A GAZDASÁG ÉS AZ ÖKOLÓGIA ÖSSZEFÜGGÉSE A GLOBÁLIS WILÁGBAN.
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
A MAGYAR MUNKAVÁLLALÓK MUNKAERŐ-PIACI JELLEMZŐI
1 Az Európai Unió Agrárpolitikai célkitűzései a kezdetekkor és napjainkban Csordás László.
A SZEGÉNYSÉG ÉS KIREKESZTÉS VÁLTOZÁSA, 2001–2006 Ferge Zsuzsa beszámolója MTA MEH 2006–2007-ben végzett stratégiai kutatások eredményeit bemutató ülésszak.
1 © kurtán sándor 2011 érdekérvényesítés és érdekegyeztetés az eu-ban munkavállalói szervezetek.
Segélyezési rendszer átalakítása
Mi a liberalizmus? "manchesteri" változat Alaptípus ("classic") "adóztató és költekező" (tax and spend) Liberalizmust inkább termékcsalád, semmint konkrét.
Összehasonlító gazdaságtan
Összehasonlító gazdaságtan
Összehasonlító gazdaságtan
Összehasonlító gazdaságtan
Kovács Álmos, szakállamtitkár Pénzügyminisztérium
„Családtámogatások, rugalmas munkavégzési formák és társadalmi kohézió” műhelykonferencia Budapest, november 24. Dr. Pulay Gyula, főigazgató, ÁSZ.
Nyugdíjkérdések közgazdász szemmel
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
Az Európai Únió csatlakozási folyamatai
AZ EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTOT BEFOLYÁ-SOLÓ TÁRSADALMI TÉNYEZŐK
Európa sereghajtói között Magyarországon 2007 óta 0,5%-kal csökkent a GDP-hez viszonyított díjbevétel Az európai átlag harmada, Hollandia és Nagy-Britannia.
A szociális biztonság koordinációja az Európai Unióban
EURÓPAI UNIÓS POLITIKÁK
EU regionalizmus Az EU regionális politikájának gyakorlata, megvalósulása, eszközrendszere, fejlesztési lehetőségei Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem.
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
Trendváltás a termékenység és a női foglalkoztatás kapcsolatában Dr. Pulay Gyulának, az ÁSZ Kutató Intézete főigazgatójának előadása „Tudomány a gyarapodó.
Megszorítások, reformok, versenyképesség – Magyarország 2006.
LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG A Magyar Köztársaság kormánya.
Európa regionális földrajza
A világválság jelenségei, gazdasági és társadalmi következményei
„Határon innen és határon túl – integráció és migráció a Kárpát-medencében” A Szociális és Munkaügyi Minisztérium és a munkaerő-migráció Korózs Lajos államtitkár.
Készítette: Tóth Zsuzsa Borsodi Szabolcs
1 Az Európai Unió Agrárpolitikai célkitűzései a kezdetekkor és napjainkban Csordás László.
Foglalkoztatottság, szegénység. Direkt kapcsolat a jövedelmi helyzet és a munkaerő-piaci státusz között Indirekt összefüggések – gyermeknevelés támogatása,
„I. Alternatív finanszírozási stratégiák” Sopron, október 3.
Szociális juttatások Írországban, az Egyesült Királyságban, Ausztriában és Németországban - családi ellátások Gellérné Lukács Éva.
1 Szociális védelmi kiadások Magyarországon és az Unióban Tokaji Károlyné, KSH „Kérdés és válaszok”, avagy SZEGÉNYSÉG és SEGÉLYEZÉS I. című szakmai konferencia.
Új egyensúly Sikerek és kihívások. 2 Felzárkózik a gazdaság.
A kommunista diktatúrák
Önkormányzati Egészségügyi Napok
A nemzetközi migráció globalizálódása
And what else?... Leszakadó gyerekek.
Az új rendeletek hatálya az uniós tagállamokra
A TB rendszerek koordinációja az EU-ban
Megbecsülés az idős embereknek
Szociális és társadalombiztosítási jog Bevezetés
Foglalkoztatás, szakképzés, jó gyakorlatok
A TB rendszerek koordinációja az EU-ban
Előadás másolata:

A jóléti rendszerek fejlődése Közép-Európa összehasonlító társadalom- és politikatörténete

Alapfogalmak jóléti (vagy: gondoskodó) állam: az állam felelősségvállalása polgá-rai jólétének egy meghatározott szintjéért, amit a jövedelmek újrael-osztása és a szociális szolgáltatások rendszere útján biztosít társadalombiztosítás: a munkahelyi balesetbiztosítás, egészségügyi, nyugdíj-, és munkanélküli-biztosítás összefoglaló neve. Általában valamiféle járulékfizetés alapján valósul meg szociális biztonság: a társadalombiztosítás négy fő ága + közegész-ségügy, szociális segélyezés, háborús károsultak segélyei, illetve a családok segélyezése (ezek nem kötődnek járulékfizetéshez) (ILO) szociális közkiadások: ide tartozik az egészségügy, a különféle nyugdíjak, a munkanélküli segély, az oktatásra, s más szociális szolgáltatásokra (pl. az anyasági juttatásokra, a rokkantak segélye-zésére, a családtámogatásra, a minimális jövedelmek garantálására, lakástámogatásra) fordított minden kiadás (OECD) szociális védelem: ld. az előbbit az oktatás kivételével (EU)

A jóléti rendszerek fő sajátosságai 1. rendszerint az ipari balesetbiztosítást vezették be legkorábban, majd a betegség-, a nyugdíj-, és legvégül a munkanélküli-biztosítást a kezdetben szűk körű szolgáltatások sajátos „érésen” mentek ke-resztül: egyre szélesebb körnek adtak egyre nagyobb juttatásokat az állam szerepe eleinte csekély (egyes csoportok számára kötelező-en választható magánbiztosítók), később megjelent az állami támogatású magánbiztosítás is a II. világháború után terjedt el az egész lakosságot átfogó, államilag ellenőrzött általános biztosítás néhány szolgáltatást már csak az állam finanszírozott (családi pótlék) a jóléti kiadásokat a GDP-ben elért arányuk szerint hasonlítjuk össze (a 20. sz. első felében csak a társadalombiztosítási kiadásokról van adat, később a szociális biztonságról, szociális közkiadásokról is, amelyek lényegesen nagyobb arányúak)

A jóléti rendszerek kezdetei időszak Nyugat-Európa Kelet-Közép-Európa 19. század első két-harmada önkéntes biztosító egyesületek állami részvétel nélkül (ezek túl kicsik voltak, szűk körű és alacsony szintű szolgáltatást adtak) a család, a rokonság, az egyházak látták el a szociális gondoskodás szerepét 1880–1914 a modern állami szociális politika kezdete az 1880-as évek Németországában; 1914-re szinte minden államban volt valamilyen ba-leset-, betegség-, nyugdíjbiztosítás egyaránt. Ezek nem nagyvonalúak, a dinamikus növe-kedés lehetősége azonban megvolt. Fő célja a kiszolgáltatott helyzet megelőzése; állami szerepvállalással, kötelező (néhol viszont önkéntes) tagsággal; járulékfizetésre alapult. Eleinte csak a férfiak vettek részt benne. Kisebb arányban a rászorultsági elv is jelen volt. A GDP legnagyobb részét Németország fordította társadalombiztosításra (1–2,5%) Csehország (Ausztriá-val) a második, Magyar-ország pedig a harmadik európai ország, ahol bevezetik a betegség-biztosítást. A jóléti intézmények fejlődése a nyugati trendeknek megfelelő

A gondoskodó állam létrejötte időszak Nyugat-Európa Kelet-Közép-Európa Skandinávia 1918–39 a kötelező biztosítás lassan kiszorította az önkéntest; el-terjedtek az általános biztosí-tások. Németo., Anglia és Ausztria tb-kiadása a leg-több (4–5%) 1929 után terjed a munkanélküli-biztosítás. Nyugdíj: kb. a fizetés 12%-a a biztosítottak száma Csehszlovákiában gyor-san nőtt, Lengyelország-ban és Magyarországon viszont alacsony maradt; ám ezek esetében a juttatás színvonala elérte a nyugatiét a tb-kiadások szerények (Dániát kivéve 1%); a lefe-dettség terén viszont itt a leggyorsabb a bővülés 1945–60 NSZK, Franciao., Belgium, Ausztria tb-kiadása a legna-gyobb (8–10%); a költségek növekedése lelassult. Elterjed a családi pótlék. A bismarcki tb-modell mellett elterjed az Beveridge-típus (állampolgá-ri jogon járó juttatás; a jogo-sultak köre ugrásszerűen nő. Nyugdíj: a fizetés 20–30%-a A hagyományos szegény- politika megszűnt. A tb-jogosultak aránya gyor-san nőtt, de osztályszem-pontú diszkrimináció valósult meg (a juttatások lefelé nivellálása révén is). 1990-ig a szociálpoli-tika része az ártámogatás, de ennek hatása kétes tb-kiadásai még mindig kisebbek (1960-ban 5–8%)

A jóléti rendszerek kiterjedése időszak Nyugat-Európa Kelet-Közép-Európa Skandinávia 1960–75 a jóléti kiadások látványo-san növekednek; az eddig az élcsoportban lévő Ang-lia a sereghajtók közé ke-rült. A nyugdíjakra fordí-tott összeg lett a legna-gyobb tétel, de az egész-ségügyi kiadások növeke-dése volt a legnagyobb a jogosultak köre gyor-san nőtt, a jogosultság feltételei egységesül-tek, a diszkrimináció megszűnt. A lefedett-ség előbb érte el a 100%-ot, mint Ny-on. A juttatások relatív szintje viszont elmaradt felzárkózik, majd élre kerül a szociá-lis kiadások aránya terén (20–25%); leghamarabb itt válik közel 100%-sá a társadalmi lefedettség 1975–90 a tb-kiadások aránya 10–20%, a szociális közkiadá-soké 1980-ban 25–40% körül tetőzik; a gazdasági recesszió és az elöregedés lefékezte/megállította a jóléti programok bővü-lését. A nyugdíjak összege a fizetések 55–60%-a itt is gyorsan nőnek a kiadások; a nyugdíjak összege a fizetések 30–45%-a (Mo.-on 57%). A juttatások mértékét a fizetések nagyságából számították ki, ám egyre több juttatás állampolgári jogon járt a szociális közkia-dás tovább nő (35–40%); a nyugdíjak összege több, mint a fizetések 2/3-a, a táppénz mértéke majdnem megegye-zik a fizetésével

A jóléti államok fő vonásai a jóléti kiadások 1945–50 között bővültek először (élénk szociális törvénykezés) 1960–75 között ismét dinamikus bővülés. Ennek okai: egyre többféle jóléti program (pl. lakástámogatás, családi pótlék) nőtt a programok lakossági lefedettsége (közelíti a 100%-ot) egyre több alkalmazott, majd az önállóak, végül a családtagok is biztosítottak országonkénti eltérések: rászorultsági elven (Bismarcki, konzervatív típus) vagy állampolgári jogon (Beveridge-típusú, szociáldemokrata modell) jár a biztosítás a politikai jogokkal szemben a szociális jogok alulról felfelé (a szegényebbektől a gazdagabbak felé) terjedtek el ahol a juttatások kevésbé terjedtek ki a középosztályra, ott a rendszer társadalmi támogatottsága kicsi; válság esetén a kiadásokat vissza is fogták (pl. Angliában) nőtt az ellátások színvonala is (közelíti a fizetések nagyságát) az oktatási és egészségügyi rendszer fejlődése is költséges 1973 után pedig újra megjelent a tömeges munkanélküliség is a jóléti rendszerek az olajválságok után válságba kerültek: a gazda-sági növekedés lassulása nem tette lehetővé a kiadások növelését. Kialakult az „új szegények” rétege, akik „állami függésbe” kerültek

A jóléti rendszerek alaptípusai 1. Szociáldemokrata Konzervatív Liberális A szociális jogok alapja alanyi, állampolgári munkavégzés, státusz rászorultság Szervezési elv állampolgári garanciák és társadalombiztosítás társadalombiztosítás segélyezés és magánbiztosítás Adminisztráció állami korporatív alapú önkormányzati központi és helyi állami, ill. a piac A piac szerepe a jóléti szektorban kicsi korlátozott jelentős A magánbiztosítás szerepe A jövedelemigazo-láshoz kötött juttatások szerepe A szolgáltatások szerepe a jóléti szektoron belül

A jóléti rendszerek alaptípusai 2. Szociáldemokrata Konzervatív Liberális A teljes foglalkoz-tatottságra irányuló politikák szerepe jelentős korlátozott kicsi Az állami újraelosztás mértéke közepes alacsony A jóléti intézmé-nyek szerepe egyenlősítő státuszt megőrző piackorrigáló Társadalmi jelleg középosztályos a társadalom kettészakadása A szegénység mértéke mérsékelt magas Példák Svédország, Dánia, Norvégia, Finnország kontinentális Nyugat-Európa (pl. Németország, Franciaország, Ausztria, Olaszország) Egyesült Államok, Nagy-Britannia (korlátokkal)

A jóléti fejlődés mozgatói diffúziós folyamat (a jó példa ragadós) szocioökonómiai okok: az iparosodás társadalmi hatása igényelte, a gazdasági következményei pedig lehetővé is tették a bevezetését demográfiai okok (pl. az elöregedés, gyerekszám csökkenése) politikai okok (pl. a választójog kiterjesztése, Angliában a szervezett munkásság nyomása, 1929 után a válságok elkerülésének szándéka is) nem mutatható ki közvetlen összefüggés a kormánypártok politikai iránya és a jóléti rendszer bevezetése között autoriter államok gyakran előbb vezették be (legitimációs okokból) Ez jellemző Németo.-ra is (felülről bevezetett reformok) a már kialakult állami beavatkozást nehéz is lett volna visszafejleszteni egyik ok sem emelhető ki abszolút mértékben, mindegyik ellen számos ellenérv hozható fel a szocioökonómiai elmélet magyarázza legjobban a jóléti rendszerek összeurópai elterjedését az országok közötti különbségek viszont főleg politikai okokkal magyarázhatók