A NORMANDIAI PARTRASZÁLLÁS

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A krétai csata A Merkúr hadművelet.
Advertisements

A N Á C I Z M U U S S.
Elméletek a reformáció magyarországi terjedésének okairól
A NÁCIZMUS HATALOMRA JUTÁSA
Az I. világháború
Hazánk német megszállása és a nyilas uralom
Egyszerűen hihetetlen Dwight D. Eisenhower tábor- noknak igaza volt, amikor elrendelte, hogy fényképez- zenek és filmen örökítsenek meg mindent, amit láttak.
Szinte lehetetlen??? DWIGHT D. EISENHOWER generálisnak igaza volt akkor, amikor megparancsolta, hogy minél több képeket és filmeket készítsenek a holokausztról.
A II. világháború és az azt lezáró békerendszerek
Nemzetközi kapcsolatok története I. ( )
A SZÖVETSÉGES DIPOMÁCIA
Helyszínek Places Míra & Szimi.
(A tudomány szemszögéből)
Új-Zéland történelme Új-Zéland történelme mintegy 1000 évet ölel fel, melynek első részében a sziget lakói (a maorik) teljes elszigeteltségben éltek, majd.
Call of duty 2.
Úton az újabb háború felé
A tábor: - Auschwitz I. - Auschwitz II. (Birkenau)
1848/49-es szabadságharc nemzetiségi, kisebbségi vonatkozása
A II. VILÁGHÁBORÚ Története Készítette: Orbán Balázs 9/A.
Benito Mussolini
4. A náci hatalomátvétel és következményei Németországban
A nácizmus Németországban. ( )
AZ OVERLORD-HADITERV.
1887. november 17-én Londonban született Henry Montgomery anglikán pap gyermekeként. Bernard Montgomery
Világjárványok az emberiség életében
Lengyel menekültek és magyar barátaik
Az amerikai (USA) kommunikáció
Bonaparte Napóleon.
MAGYARORSZÁG AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚBAN
Március 13.- ai budapesti kirándulás
Magyarország a II. világháborúban.
A Krími háború
A terrorizmus elleni küzdelem, avagy a 22-es csapdája 7.
Életrajz Született: 1937 április 28.-án Suniban, Tikrit külvárosában. Apja „meghalt”, mostohaapja nevelte 10 éves koráig amikor a nagybátyához költözött.
(A tudomány szemszögéből)‏
A lengyel hadjárat előzményei augusztus 31-én történt gleiwitzi eset. Náci titkosszolgálat lengyel szabotőröknek álcázták magukat. Majd elfoglalták.
„Ott föntről, ha ránk tekintenek a szüleink, örülnek.”
ISTEN KIRÁLYSÁGA Készítette: Jon A. Palmer. Isten királysága  Azért vagyunk a földön, hogy megváltoztassuk a forgatókönyveket…
Magyarország a második világháborúban
A második világháború kitörése
Egyház és a politika kapcsolata
A NÁCI DIKTATÚRA
Kecskemét az első világháború éveiben
HÁBORÚS RÉSZVÉTEL.
Demográfiai helyzet az OMM-ban
ELLENŐRZŐ KÉRDÉSEK 2. sz. oktatási kérdés anyagából Nem Háborús Műveletek 1. Emlékszik még a világháboruk megdöbbető adataira, melyik a helyes a, - 1.
Ritka és régi fényképek Kattints * * *.
Az I. világháború
A Pun-Római háborúk.
Út a szabadsághoz 1. Téma plakát feladatai. A totaliarianizmus A totalitarizmus csak a XX. században (az olasz fasizmus idején) jelent meg – először a.
A gyerekek így képzelik el az I. Világháborút
Az első világháború (csoda)fegyverei: Német hadiléghajók
A nácizmus hatalomra kerülése Németországban.  I. A szélsőjobboldali radikalizmus „képlete”  II. Út a hatalomhoz  III. A náci hatalom kiépülése.
A szövetségesek győzelme Ki volt Wernher von Braun? Mi volt a Hannibal-hadművelet?
karácsonyi történelem vetélkedője
A világháború kezdete július 28. – november 11.
Holokauszt gyerekszemmel
HOLOKAUSZT Készítette: Kiss Dóra Viktória 8.a Holokauszt
Julius Caesar.
A HARMADIK BIRODALOM.
IZRAEL ÉS AZ ARAB VILÁG Készítette: Mérő Dominika.
A SEMLEGESSÉGTŐL A DONI KATASZTRÓFÁIG
A szövetségesek felülkerekedése
AZ ANTIFASISZTA KOALÍCIÓ GYŐZELME
A 2. világháború jellegzetességei, borzalmai
A szövetségesek felülkerekedése
A totális háború ( ) (Totális háború=kiterjedt minden földrészre, óceánra, országra, valamint a hátországokra is) Tankönyv oldal.
A holocaust áldozatainak emléknapja
Előadás másolata:

A NORMANDIAI PARTRASZÁLLÁS A hadművelet az Overlord (hűbérúr) fedőnevet kapta. A hadművelet nagy részben azért lehetett sikeres, mert a németek azt hitték, hogy a partraszállás a Somme folyótól északra fog bekövetkezni. Ennek több oka volt: 1. Az átkelés itt volt a legrövidebb. 2. A légierő támogatása itt érvényesülhetett a legjobban. 3. A Ruhr-vidék- Németország gazdasági szíve felé is itt vezetett a legrövidebb út. 4. A Jubileum hadművelet. 1944 JÚNIUS 6 - AUGUSZTUS 25.

Kronológia Erwin Rommel Bernard Montgomery Június 6. U.S. 82. légi szállítású hadosztály (Detroit hadművelet), 101. légi szállítású hadosztály (Chicago hadművelet) és a 6. Brit légiszállítású hadosztály (Tonga hadművelet) éjfél után 15 perccel földet ér Normandiában. Öt óra 20 perckor amerikai és brit gépek bombázzák a part menti német állásokat. Öt óra 50-kor az inváziós flotta hajóágyúi megkezdik a tüzérségi előkészítést. Hat óra 20-kor partra száll a szárazföldi erők első hulláma, megkezdődik a partraszállás; ezzel megkezdődött a náci megszállás alatt álló Európa felszabadítására irányuló szövetséges invázió. Az első napon (D-day) 50 000 szövetséges katona szállt partra Normandiában, Július 7. – Caen elfoglalása. Július 17. – Erwin Rommel egy légitámadás folyamán autójában ülve megsebesült, később Hitler parancsára (a Hitler-ellenes összeesküvésben való részvétele miatt) megmérgezte magát. Augusztus 16. – Dragoon hadművelet, újabb nagyerejű partraszállás, augusztus 15-én a fő támadás előtt ejtőernyős különítmények landoltak. Augusztus 25. – November 16. – A Red Ball Expressz konvojrendszer működtetése, amely a hadianyag utánpótlást biztosította. Erwin Rommel Bernard Montgomery

Dwight David Eisenhower TÉRKÉP UTAH-OMAHA (AMERIKAI) GOLD-SWORD (BRIT) JUNO (KANADAI) Dwight David Eisenhower

A HOLOKAUSZT

Üldözöttek: ZSIDÓK CIGÁNYOK SZLÁVOK FOGYATÉKOSOK HOMOSZEXUÁLISOK JEHOVA TANÚI (VALLÁS) SZABADKŐMŰVESEK

ZSIDÓK Az antiszemitizmus valamennyi hagyományos eszköze (rémhírek terjesztése, gettók felállítása, a zsidók jogi és emberi diszkriminációja, gazdasági szerepük teljes megszüntetése) mellett iparszerű és tervszerű megsemmisítésükre törekedett. Anne Frank

CIGÁNYOK (ROMÁK) Mivel a cigányság kevésbé volt szervezett, mint a zsidóság, és mivel sokukat mindenféle nyilvántartásba vétel nélkül gyilkolták meg, az áldozatok számát nehezebb megállapítani; a becslések 1 500000-től 2 000 000-ig terjednek. A zsidó holokauszt árnyékában a porajmos sokáig ismeretlen maradt a közvélemény előtt. A cigányholokauszt emléknapja augusztus 2. A cigányok nem kaptak a zsidókéval összemérhető kárpótlást az atrocitások után.

FOGYATÉKOSOK 1939-től Németországban több százezer testi vagy szellemi fogyatékossággal élő embert öltek meg szisztematikusan, az ezen emberek összegyűjtésére szakosodott speciális „kórházakban”. Később a családok kötelesek voltak értelmi fogyatékos vagy testi fogyatékossággal élő hozzátartozóikat ilyen kórházakba helyezni. A nemzetiszocialista eszme szerint felsőbbrendű és fajtiszta, vagyis árja emberről szóló nézete alapján nem voltak kívánatosak a „tökéletlen” emberek. Főleg méreggel végeztek velük, a hozzátartozókkal pedig azt közölték, hogy betegség miatt haltak meg. Több mint 400 000 személyt sterilizáltak, öltek meg, vagy végeztek rajtuk genetikai kísérleteket akaratuk ellenére, válogatás nélkül. A gáz általi kivégzés elméletét fogyatékossággal élő személyek kivégzésére fejlesztették ki, később alkalmazták a haláltáborokban.

HOMOSZEXUÁLISAK Az alacsonyabb rendű fajnak minősített népek mellett olyan csoportok is a holokauszt célpontjaivá váltak, akik a náci erkölcsi ideálokkal összeegyeztethetetlenek voltak; közéjük tartoztak a homoszexuálisok is. Noha Hitler hatalomra kerülése előtt a homoszexualitás viszonylag elfogadottnak számított Németországban (a melegek számát 1928-ban 1,2 millióra becsülték. 1945-ig körülbelül 100 000 férfit tartóztattak le homoszexualitás miatt; mintegy felüket elítélték. A koncentrációs táborba küldöttek számát 5– 15 ezer közé teszik, a többiek közönséges börtönökbe kerültek. A táborokba zárt meleg férfiaknak rózsaszín háromszöget, a leszbikusoknak az antiszociális hajlamot jelző fekete háromszöget kellett viselniük. Az internáltak nagyobb része meghalt, részben annak köszönhetően, hogy nemcsak az őreik, hanem a fogolytársaik is kegyetlenül bántak velük. Egy kis részüket bírósági utasításra kasztrálták. Egyeseket megkínoztak vagy hormonkísérletekhez használtak. Egyes esetekben a homoszexualitás vádját ürügyként használták katolikus papok ellen.

Koncentrációs táborok A koncentrációs táborok főleg a totalitárius berendezkedésű államok egyik különösen kegyetlen, elrettentő büntetés-végrehajtási eszköze, lényegében börtöne. Sokszor háborúk idején állítják fel az ország hatalmi rendszerének fenntartására. Békeidőben is felállításra kerülhet, ahol a legfőbb cél a politikai ellenfelek megtörése, megsemmisítése. Később még számos más állam is követte példájukat, a 20. században igen elterjedt büntetési forma volt. Legismertebb koncentrácós táborok: Auswitz-Birkenau (Lengyelország) Buchenwald (Németország) Bergen-Belsen (Németország) Dachau (Németország) Sobibor (Lengyelország) Belzec (Lengyelország) Stalagluft (I, II, III IV)

Néhány kép