 Önbevallás szerint liberális (12%)  Szakpolitikai kérdések és értékválasztás alapján liberális  Kapitalista (4%)  Emberi jogi (18%)  Kevesebb, mint.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Republikon Tolerancia-kutatások
Advertisements

Kormányszóvivői tájékoztató NYUGDÍJ-INTÉZKEDÉSEK 2006.
Dupláz-e a Jobbik? Mérők Klubja, január 30. Előadó: Závecz Tibor.
Kik azok a liberálisok és találnak-e pártot maguknak? A Republikon Intézet konferenciája, február 28. Előadó: Závecz Tibor.
Bizalom, társadalmi tőke, intézményi kötődés
„Gyere közelebb, menekülj el” A politikai szereplőkhöz kötődők és a tőlük távolságot tartók választási motivációi Előadó: Závecz Tibor, Ipsos Közügyek.
Mennyire szolidáris a magyar társadalom? Alapjövedelem, közmunka, segélyezés április 25. Előadó: Závecz Tibor.
A korrupció észlelése, elfogadása és gyakorlata Keller Tamás – Sik Endre Tárki Európai Társadalmi Jelentés, 2009.
Napfényen a „rejtőzködő szavazók” Mérők klubja április 24.
Internetezők az elektronikus kormányzatról és az Európai Unióról április 3. II. online média mobil- kommunikáció autók, márkák, vásárlás idegenforgalom,
GfK Hungária-Szonda Ipsos Internet Audience Research IV. negyedév időszakban végzett felmérés alapján készült A Magyar Online (Hajdú Online – Szabolcs.
Pearl Harbor a korabeli magyar sajtóban
VÁLSÁGÁLLÓ PORTFÓLIÓMENEDZSMENT KILÁTÁS A ‘B’ ÉPÜLETBŐL május 11. Sellyey Tamás, Indotek Group.
Tárki Európai társadalmi jelentés fejezet Állam és piac Janky Béla.
Amíg a mérésből előrejelzés lesz Mérők Klubja, április 24. Előadó: Závecz Tibor.
Non-profit szervezetek bevételi szerkezetének elemzése.
Kormányszóvivői tájékoztató. A gáz árának változása januárban GKM- PM tájékoztató december 14.
A tételek eljuttatása az iskolákba
A fogyasztás pszichológiája − Milyen a magyar fogyasztó
Információs társadalom és a társadalmi egyenlőtlenségek Tausz Katalin.
FÖLDRÉSZEK.
Előítéletmentesen a hajléktalanokkal szembeni előítéletekről
Sós Ildikó OTDK Megosztott szavazat a magyar országgyűlési választásokon.
A SZEGÉNYSÉG ÉS KIREKESZTÉS VÁLTOZÁSA, 2001–2006 Ferge Zsuzsa beszámolója MTA MEH 2006–2007-ben végzett stratégiai kutatások eredményeit bemutató ülésszak.
Tiltják? Tűrik? Támogatják? Hogyan viszonyulnak a szülők gyermekük internethasználatához?
Ismerje meg a Napi Gazdaság olvasóit! május 27.
Angelusz Róbert-Tardos Róbert A törésvonalak átrendeződése avagy a divergencia-spirál megjelenése? a Magyar Szociológiai Társaság Változás.Válság.Váltás.hu.
1 “Oly távol vagy tőlem és mégis közel...” Az Európai Unióval kapcsolatos attitűdök a hazai választók körében Göncz Borbála – Hegedűs István „Részvétel.
A politikai képviselettel és a bal-jobb dimenzióval kapcsolatok attitűdök Enyedi Zsolt (CEU) Részvétel és demokrácia, Politikai Viselkedés Szakosztály,
1. A fogyasztói társadalmak átalakulása az utóbbi fél évszázadban.
MÉRŐK KLUBJA Bernát Anikó, Fábián Zoltán (TÁRKI): Bal- és jobboldal: vonzások és választások szeptember 26. Budapest, Kossuth Klub.
Budapesti közvélemény-kutatási eredmények 2013 júliusi adatfelvétel alapján.
Hány szavazó hiányzik az ellenzéknek? január 30.
Pártok között botladozva az utolsó hetek lehetséges választói mozgásai Mérők Klubja, március 28. Előadó: Závecz Tibor.
Kevés- vagy sokpártrendszer Enyedi Zsolt (CEU). Pártrendszer-fragmentáció a választók szintjén.
A fülke magánya Minden, amit a rejtőzködő választói magatartásról tudni lehet Mérők Klubja, október 26. Előadó: Závecz Tibor.
Pártok és pártrendszerek
Munkaerő mobilitás Magyarországon
TÁMOP-5.5.5/08/1 A diszkrimináció elleni küzdelem – a társadalmi szemléletformálás és hatósági munka erősítése Az országos egyenlőbánásmód-referensi hálózat.
INTEGRÁCIÓ A FEJEKBEN? A romákkal kapcsolatos lakossági attitűdök Magyarországon Bernát Anikó TARKI Társadalomkutatási Intézet október 25.
 Kutatási kérdés  Euroszkepticizmus – és hogyan kell viszonyulni hozzá   Módszertani probléma: EU-val kapcsolatos attitűdök mérése  pontosan mekkora.
Szép esténk lesz…? Varga Mihály október 14. Fidesz- Magyar Polgári Szövetség Országgyűlés Képviselőcsoport Gazdasági Kabinet FIDESZ GAZDASÁGI KABINET.
EGÉSZSÉGMAGATARTÁS Egészségmagatartásnak nevezünk minden olyan tevékenységet, amelyet egy önmagát egészségesnek tartó személy vagy preventív céllal végez,
TETT KUTATÁS NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.
Társadalom- és foglalkoztatáspolitikai stratégiák hatása és hatékonysága Scharle Ágota Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet Budapest, november 12.
TÁMOP 5.5.1/A-10/ “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért” Foglalkoztatási.
Mennyire elégedett azzal, ahogy az országban mennek a dolgok?
Lap.hu oldalak dinamizálása Lap.hu találkozó – május 14.
Tudta-e Ön … ?. - Tudta-e Ön, –hogy a parlamenti képviselők összesen havi 360 millió forint fizetést kapnak a büdzséből?
Európai Unió Európai Unió 27 tagállam lakos km
A Dél-Alföld általános gazdasági helyzete és a mögötte meghúzódó EMBER
Fiatalok szegmentálása táplálkozási szokásaik szerint
A számítógépes elemzés alapjai
Tamás Pál: IDEOLÓGIÁK, REMÉNYEK, FÓBIÁK AZ ÚJABB POLITIKAI KULTÚRÁBAN február Adatfeldolgozás: Schmidt Andrea.
1 Egészség, biztosítás... Hidvégi Áron közvélemény- és piackutatási igazgató.
Felmérés a versenyképességről a Textil/Ruházati-, és Bőriparban az új Tagállamokban valamint Bulgáriában és Romániában. TERMELÉS KISKERESKEDELMI ELADÁSOK.
Parlamenti választások 2014-ben a 10 ezer főnél népesebb települések eredményeinek néhány sajátossága, érdekessége A Politikatörténeti Intézet konferenciája,
„Kincs, ami nincs” - a hazai szegények egészségi állapota - Havasi Éva és Horváth Gergely.
A HAZAI VÁLLALKOZÁSOK ÉS A VÁLLALKOZÓK LAKOSSÁGI MEGÍTÉLÉSE, NEGATÍV SZTEREOTÍPIÁK VIZSGÁLATA LAKOSSÁGI KVANTITATÍV FELMÉRÉS KUTATÁSI RIPORT JÚLIUS.
A számítógépes elemzés alapjai
1 hónappal az országgyűlési választások előtt Politikatörténti Intézet Dr. Stumpf István március 11.
Generációváltás az óvodában?
Digitális témahét.
Baloldali, liberális pártok 2016 elején Reiner Roland
A NÉPESÉG ÉS A GAZDASÁG TERÜLETI KÜLÖNBSÉGEI A POSZT-SZOCIALISTA ERDÉLYBEN Szerzők: Berekméri Mária, PhD hallgató Kurkó Ibolya, PhD hallgató BBTE Földrajz.
Speciális szóródás: Koncentráció
TOP SF Munkaerő-piaci és foglalkoztatási helyzetkép Székesfehérváron Mahler Balázs Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat.
A kutatás a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával,
Regisztrálás nemzetiségi szavazáshoz
Közvélemény- és piackutatási igazgató
Előadás másolata:

 Önbevallás szerint liberális (12%)  Szakpolitikai kérdések és értékválasztás alapján liberális  Kapitalista (4%)  Emberi jogi (18%)  Kevesebb, mint 5% tartozik egyszerre két kategóriába

 Társadalom kb. 30%-a tartozik valamelyik liberális csoportba: átfedés helyett párhuzamosság

 Átlagnál iskolázottabb csoport  Érettségivel rendelkezők aránya  Bal-jobb skála: bizonytalanság  Több mint harmaduk a középértéket választotta  Egyik oldalon sem alkotnak az átlagnál nagyobb tömböt  Magasabb munkaerő-piaci jelenlét  54% aktív, kereső tevékenység  12% tanul

 49% helyezte magát bal oldalra – a piacpárti megoldások pártolása elsősorban a baloldali, balliberális pártok városi szavazóira jellemző  Markánsan baloldali, ám nem kiemelkedően liberális szavazók: pártlogika megjelenése

 A csoport szocio-demográfiai jellemzői nem sokban térnek el a társadalom egészétől  Kivétel: lakóhely szerinti megoszlás  Budapest  Átlagnál nagyobb arányban vallják magukat baloldalinak

 A magyar társadalom körülbelül 30 százaléka tekinthető valamilyen szempontból liberálisnak, de ez három, egymás mellett létező és politikailag megosztott tábort jelent  A liberális önbevallású szavazók politikailag élesen elkülönülő táborokba rendeződnek  A kapitalista, piacpárti liberálisok politikailag kevésbé megosztottak, legnagyobb részül baloldali, balliberális párttal szimpatizál  Az emberi jogi liberálisok alkotják a legnagyobb csoportot, a társadalom minden szegmensében jelen vannak

 A bizonytalanok negyede tartja magát liberálisnak (lib-konz. skála alapján)  De komoly kritikával: 2/3-uk szerint rossz irányba mennek a dolgok  40 % kormányváltást szeretne, 40% szerint folytassa a Fidesz  70%-uk biztosan/valószínűleg elmegy végül, a Fideszre többen szavaznának, mint az Összefogásra

 A bal-jobb skálán felük jobboldalinak vallja magát  Nincs „zsigeri” kormánykritika  Inkább a „piaci” ügyekben tér el a véleményük, semmint ideológiai téren:  Jövedelmi egyenlőtlenség elfogadása  Rezsicsökkentés / 13. havi nyugdíj nagyobb elutasítása  Nemzeti Dohányboltok elutasítása

 Egyértelműen pozitívnak ítélik a tagságot  Kudarcként értékelik az ország nemzetközi elszigetelődését