Campden & Chorleywood Magyarország Kht.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette:Dobák Lídia
Advertisements

Reform ételek kutatás Trend International Market Research Kft.
TRUEFOOD szeminárium, november 12., Budapest, Magyarország A hagyományos élelmiszerek innovációival kapcsolatos fogyasztói viselkedés Margrethe Hersleth,
Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
A kibocsátáscsökkentés első számú eszköze az energiahatékonyság
Az elhízás és az egészséges étrend: fogyasztói felmérések értékelése
Élelmiszertermékek környezetterhelésének mérőszáma és annak érzékenysége az életciklus elemeire Environmental impact measurement of food products and its.
2010 ÉVI PCOS ORVOS ÉS KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓ
Helyes táplálkozás.
Egészséges táplálkozás
Boranalitika.
NEM MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK
Táplálkozás-egészségügyi ajánlás
KOMPLEX CUKORRENDSZEREK
Az egészséges fogyás útja 1. A túlsúly oka 2. A túlsúly típusai 3
SIXTH FRAMEWORK PROGRAMME Budapest © Campden BRI Mo. Nonprofit Kft. A hagyományos élelmiszer fogalmának fogyasztói és ipari szemléletű meghatározása.
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
Mennyire (információ)tudatos a magyar vásárló?
Élelmiszer profilanalízis bíráló paneljének minősítése
( Shorteningek) Édes-és zsiradékipari technológiák BSc 6.félév
Kísérlet.
Egészséges táplálkozás Mindent tudunk róla A csapból is ez folyik Unalmas téma Nem lehet semmit enni Mi jut eszünkbe róla ?
Készítette: Zsók Győző 10.C
Margarin Gyártás . Sára Renáta 10/C.
1. A digitális fényképezőgép felépítése
A faanyagban végbemenő változások és azok hatása Nedvességvesztés  u RTH.
Veszélyelemzés és a Kritikus Szabályozási Pontok meghatározása
A KEVERÉK-ÖSSZETÉTEL HATÁSA AZ ÜVEGHIBÁK JELLEGÉRE ÁS GYAKORISÁGÁRA
Reformtáplálkozás.
Változások az utóbbi évtizedekben
VII. Nemzetközi Médiakonferencia „A média hatása a gyermekekre és fiatalokra" szeptember Balatonalmádi Fiatal group leaderek Facebook használati.
HÍR gyűjteményből Íz-régiók a Kárpát- medencében Szegedyné Fricz Ágnes elnök HÍR Bíráló Bizottság.
Kalcium és D vitamin szerepe táplálkozásunkban
Termékpolitika Termékpiaci műveletek A termék piaci életgörbéje
Kedvező hatásai: Központi szerepet játszik a csontfejlődésben. Ha a kicsi gyermekek szervezetében alacsony a D-vitamin szintje, nem megfelelően fejlődik.
ALKALMAZÁSOK ÉS LEHETŐSÉGEK Dr. Fekete András egyetemi tanár BCE Élelmiszertudomány Kar Fizika-Automatika Tanszék.
Gyümölcslevek, ásványvíz, üdítők, tejtermékek
Az élelmiszerkutatás fő irányai: Jövőkép 2020-ig
TRUEFOOD záró-konferencia április munkacsomag A hagyományos élelmiszerekkel és azok innovációjával kapcsolatos fogyasztói vélemények Margrethe.
TRUEFOOD záró-konferencia április munkacsomag Hagyományos élelmiszerek tápértékének fejlesztése: szárított-érlelt sonkák sótartalmának csökkentése,
ADSZORPCIÓ.
ADSZORPCIÓ.
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
Megállapításunk célja:  biztosítani a termelés megszervezését és hozzáigazítását a kereslethez, különösen a minőség és a mennyiség tekintetében;  Ösztönözni.
 van jótékony koleszterin ?  gyógyítható a cukorbetegség ?  napoznunk kéne minnél többet, főleg 11-3 óráig és hogy kerülnünk kell a naptejet ?  kerülnünk.
A „Pálinkamester képzés” hallgatóinak laborlátogatása a WESSLING-ben Budapest A pálinka sikerének támogatása speciális laboratóriumi vizsgálatokkal.
A helyes táplálkozás.
Készítette: Oravecz Ágnes Gödöllői Református Líceum 11. Osztály 2012.
Aktív, egészséges életmód
Testi - lelki egyensúly
Az értékkategóriák.
Készítették: Kun Vivien Retkes Vanessza Urbán Ibolya 8.a.
A reklám centruma.
Klikk a folytatáshoz!. Az elmúlt évek során a cukorbetegség diétájának fogalma átértékelődött. A hangsúlyeltolódás lényege elsősorban az, hogy a II. típusú.
Klikk a folytatáshoz!. A szénhidráttartalmú ételeket újabban aszerint csoportosítják, hogy milyen mértékben emelik a vércukor szintjét. Ezzel új fogalom.
Hatósági díjak változása. BORÁSZATI DÍJTÉTELEK 1.1. A forgalomba hozatali engedély kiadásának és az ahhoz kapcsolódó analitikai vizsgálatok díja az alábbi.
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS Készítette: Nadin, Barbi, Cinti, Attila.
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
Szombathely és környéke Gasztronómiai séta. Földrajzi elhelyezkedése A város az Alpokalján, a Perint és Gyöngyös patakok lapályán, a Gyöngyös- sík nyugati.
GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK II.
A sejtet felépítő anyagok A sejtek anyagcseréje Tápanyagok Anyagcsere
DOWN Alapítvány Vámos Magdolna 2016.
Veszprém Megyei Kormányhivatal
Új alapanyagok, technológiák – Tradícionális ételek modern köntösben
Egészségtudatos gasztronómia
Költséghatékonyság és munkaerő optimalizálás a konyhában
10. rész :Táplálékunk összetevői
A HÚS FOGALMA, Tulajdonságai
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Előadás másolata:

Campden & Chorleywood Magyarország Kht. Az energiatartalom csökkentés hatása az élelmiszerek érzékszervi tulajdonságaira Campden & Chorleywood Magyarország Kht. Horváth E., Kuti T., Hegyi A., Nagy Zs. 2008. 03. 12.

A zsírok szerepe

A zsírok szerepe

A fogyasztói hozzáállás Ízzel kapcsolatos előítéletek --> Ki sem próbálják Régebben: valóban csökkent élvezeti érték A diétás étrend és nem az egészséges táplálkozás részének gondolják. A diétázók a fő fogyasztók. Egyéb akadály: ár! Férfiak és gyerekek alig fogyasztanak ilyet és tőlük nem is várható, amíg különbség lesz az ízben. Vendégeknek és barátoknak nem szívesen szolgálják fel. Vélemények: „ Ez is csak egy marketing trükk.” „Bizonyára mással helyettesítik a zsírt, cukrot, ami talán még rosszabb is.” „Ha nem nagyon nagy %-ban csökkentik a zsírt, cukrot, akkor mi értelme?”

A fogyasztók elvárásai Ne különbözzön a „normál” terméktől! Szempontok: hasonló minőségű legyen (íz, állomány) hasonló áron lehessen kapni Egyéb fogyasztói javaslatok: Ne elkülönítve, hanem a „normál” termékek mellett legyenek elhelyezve Legyen nagyobb választék Hasonló legyen a csomagolása

Hogyan lehet csökkenteni az élelmiszerek zsírtartalmát? 1. Kevesebb zsír felhasználása 2. Zsír eltávolítása a nyersanyagokból (pl. húsok: felületi zsiradék eltávolítása) 3. Zsír helyett víz 4. Zsírhelyettesítő anyagok 5. Olajban sütés helyett sütőben sütés (pl. snackek) Alkalmazás: Mindenféle élelmiszerben, de jellemzően: tejtermékek, húsáruk, sütőipari termékek

Zsírcsökkentés zsírhelyettesítő anyagokkal Definíció: olyan anyagok, melyek képesek a zsírok (egyes) funkcióit helyettesíteni az élelmiszerekben, ezáltal csökkentik az adott élelmiszer által a szervezetbe bevitt energiamennyiséget

Milyen hatásai vannak a zsírcsökkentésnek az érzékszervi jellemzőkre? A zsír szerepe: íz, illat kialakítása, krémesség, viszkozitás, alapvető nedvesítő hatás, fontos aromakomponensek hordozója A zsírcsökkentés hatásai: Tejtermékeknél a zsíros szájérzet csökkenése Margarinok, vajak fényességének, simaságának csökkenése Főtt kolbászok szaftossága, puhasága csökken Sajtok keménysége és gumissága nő

Zsiradékok és helyettesítő anyagok alkalmazhatóságának modellezése pörköltben 14 változatban modelleztük a különböző zsiradékok és zsírpótló anyagok tulajdonságainak változását különböző arányban adagolva, gyorsfagyasztott pörköltet használva alapanyagnak Type of samples Type of samples 100% 100% Lard Lard 100% 100% Lard + Lard + mangalica mangalica meat meat 100% 100% Sunflower oil Sunflower oil 100% 100% Margarine, 70% Margarine, 70% 100% 100% Margarine, 50% Margarine, 50% 100% 100% Walnut oil Walnut oil 100% 100% Palm oil Palm oil 50% 50% Lard + Lard + 50% 50% Sunflower oil Sunflower oil 50% 50% Lard Lard + 50% + 50% Margarine, 70% Margarine, 70% 50% Lard + 50% 50% Lard + 50% Margarine, 50% Margarine, 50% 50% 50% Lard Lard + 50% + 50% Walnut oil Walnut oil 50% 50% Lard Lard + 50% + 50% Palm oil Palm oil 50% 50% Lard + Z Lard + Z - - trim trim 50% 50% Lard + N Lard + N - - oil oil

Zsiradékok és helyettesítő anyagok alkalmazhatóságának modellezése pörköltben

Zsiradékok és helyettesítő anyagok alkalmazhatóságának modellezése pörköltben

Zsiradékok és helyettesítő anyagok alkalmazhatóságának modellezése pörköltben -     Az étolajjal készült minták tetején volt a legvastagabb zsírréteg, és a zsírosság íz érzete a legintenzívebb, a felület vörös színe valamint a lé barna színe a legélénkebb. -      A 100% margarinnal és az 50% zsírral + a Z-Trim -el készített minták illata volt a legintenzívebb, és az utóbbi adalékanyagos minta íze volt a legharmonikusabb. -        A Z-Trim -el készült minta leve volt a legsűrűbb. Az adalékanyag (Z-trim, N-oil) hozzáadásával készült mintáknál a sós íz intenzitása kissé erősebbnek bizonyult, emellett enyhén csípős ízérzet is jelentkezett.

Zsírcsökkentés mértékének hatása az érzékszervi jellemzőkre 1. változat Hagyományos alapanyagokból, hagyományos ízesítéssel (kontroll) 2. változat „Félig” csökkentett energia tartalommal, (az energiatartalmat befolyásoló alkotók részleges - zsír, cukor – körülbelül 50%-os csökkentése) 3. változat Maximálisan csökkentett energia tartalommal, a szénhidrát, és zsiradék teljes kiváltásával

Zsírcsökkentés mértékének hatása a rakott káposzta érzékszervi jellemzőkre

Zsírcsökkentés mértékének hatása a szecsuáni csirke érzékszervi jellemzőkre

Az elkészítés (sütés) módjának hatása a termékek érzékszervi jellemzőire Hagyományos serpenyő Gőzpároló Sütőpároló Kontaktgrill Mikrohullámú sütő - csirkemell - fagyasztott halak - friss halak - sertéskaraj

Különböző elkészítési technikák összefoglalása

Csirkemell

Csirkemell

Csökkentett szénhidráttartalom A cukortartalom csökkentése: elsősorban édesítőszerek alkalmazása. Az édesítőszerek nem járulnak hozzá az élelmiszerek energiatartalmához, és megfelelők a cukorbetegek számára is. A sokoldalúságukat bizonyítja, hogy mind több kiskereskedelmi élelmiszer termékben alkalmazzák világszerte.

Édesítőszerek tanulmányozása tejes közegben 1. kísérletsorozat

Édesítőszerek tanulmányozása tejes közegben 2. kísérletsorozat

Édesítőszerek hatása Érzékszervi profilvizsgálat Szignifikáns eltéréseket mutattunk ki a következő íz jellemzőkben: ízharmónia, vaníliás íz, édes íz, telt íz, idegen íz. A Canderel felhasználása: összhatásában kevésbé telt és harmonikus hatást keltenek, a vaníliás íz kevésbé határozottan érezhető, emellett az édesítőszert nagyobb arányban tartalmazó mintáknál mellékíz jelentkezik. A Sweet-uppal készült minták: kellemes, telt, intenzívebben vaníliás íz jellemzi, azonban a kizárólag Sweet-up-ot tartalmazó minták esetében a kísérlet sorozatban is mellékíz jelentkezett. Mindkét modell minta esetén: az édesítőszer alkalmazása bizonyos koncentrációig elősegíti a harmonikus ízérzet kialakulását, azonban bizonyos arány felett kedvezőtlenül hat a termék íz jellemzőire az intenzívebben jelentkező mellékíz miatt.

Madártej

„Érzékszervi preferencia térkép” (PCA)

Édesítőszerek hatása, „érzékszervi preferencia térkép” (PCA térkép)” Canderellel készült minták: leginkább a külső megjelenésben látható eltérések, illetve az idegen íz jelenléte különbözteti meg a Sweet-uppal készült madártejektől. A kontroll mintához leginkább a C+0,2g Sweet-up (37g cukor + 0,2g Sweet-up) madártej minta áll a legközelebb, mert kellemesen édes, telt, harmonikus vaníliás íz jellemzi.

Köszönöm a figyelmet!