Esélyteremtés lehetőségei a közoktatásban Mayer József Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Salgótarján, 2010. május 27.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A szakképzés jelene és jövője
Advertisements

Egy innováció nyomában
Az előadás témái Az ellenőrzés-értékelés-minősítés értelmezése, kapcsolata A portfólió fogalma, fajtái Érvek és ellenérvek a portfólió alkalmazásáról.
AZ EPICT TANÁRTOVÁBBKÉPZÉS HATÁSVIZSGÁLATA IKT-METRIA FELVÉTELEK ALAPJÁN Az IKT-metria mérőeszköz.
„Esélyteremtés és értékalakulás” Konferencia Megyeháza Kaposvár, 2009
Lehetséges-e ma átfogó közoktatási reform a finanszírozás reformja nélkül? Hermann Zoltán MTA Közgazdaságtudományi Intézet Oktatási.
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
A tanári munka sikerességének vizsgálata a pedagógiai attitűdök, a tanár-diák viszony és az iskolai élmények összefüggésrendszerében Indoklás.
Félévi értekezlet a Than Károly Gimnázium és Szakközépiskolában
Integráció a sportiskolai és a művészeti nevelés segítségével A Vajda Péter Ének-zenei Általános és Sportiskola pályázatáról Integráció sporttal és zenével.
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / A pedagógus(tovább)képzés kérdései és lehetőségei az egész napos iskola-
3. alprojekt A hátrányos, ill. halmozottan hátrányos helyzetű, a sajátos nevelési igényű illetve tanulási nehézségekkel küzdő tanulók fejlesztésére létrehozandó.
Kellenek-e nekünk a TISZKEK? Mártonfi György Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet A Vas Megyei Szakképzés-szervezési Társulás Országos TISZK Konferenciája.
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
„Keresztény nevelés – egyházi iskola” október 15.
TÁMOP /2 „Lenni, akik vagyunk, és azzá válni, amivé válni tehetségünk adatott: ez életünk egyetlen célja.” Robert Louis Stevenson.
A kompetencia-alapú oktatás megvalósítása a Katedra Informatikai és Művészeti Szakközépiskolában HEFOP / /1.0.
A köznevelési törvény tehetséggondozási aspektusai, felkészítés a minőségi felsőoktatásra a közoktatásban Dr. Kaposi József Oktatáskutató és Fejlesztő.
A középfokú oktatás szerkezeti változásai és az érettségivel kilépők Imre Anna – Híves Tamás Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 2010 június.
TÁMOP Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Befogadó intézmények Sárbogárdon
Az iskolai könyvtárhasználat hazai innovatív példái
A tételek eljuttatása az iskolákba
Didaktika 2. Tanügyi és iskolai szabályozás
Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Együtt egy-másért! TÁMOP-3.4.2/09/ október 28.
ISKOLAI MENTOR SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK
Középfokú képzés Magyarországon Nagy Mária szerk. (2003): Mindenki középiskolája. Országos Közoktatási Intézet, Bp.
Darupályák tervezésének alapjai
1 Kétségek között Göd, November 6-7. dr. Kiss József magánszemély.
Szaktanácsadói értekezlet május 27.. Pedagógiai szakmai szolgáltatás a pedagógiai értékelés (benne az azt megalapozó mérés), a szaktanácsadás, a.
Az oktatás az EU-ban Lisszaboni statégia: Célmeghatározás –mit –mikorra –ki által –milyen minőségben Az eszközök között kiemelt helyen az egész életen.
Chrappán Magdolna DE BTK Neveléstudományok Intézete.
dr. Szalkai István Pannon Egyetem, Veszprém
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
szakmérnök hallgatók számára
Miskolc-Diósgyőri Református Általános Iskola és Óvoda Nagy Attila
Poszt-szocialista országok eredményei PISA 2003 Cs L M Szl x olvasás matematika.
„ IKT-val támogatott új tanulási környezetek szerepe az oktatásban” „ IKT-val támogatott új tanulási környezetek szerepe az oktatásban ” augusztus.
A szakképzés jelene és jövője 7. Nevelésügyi Kongresszus augusztus 27. Dr. Szenes György főtitkár.
Számít, hogy 0,61 m2 ? A pedagógusok élet-, és munkakörülményei, a pedagógus életpálya teljességének tükrében Sági Matild Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
Személyközpontú diáktámogatás a Dobbantó programban Győrik Edit Kongresszus után – a változások folyamatában Budapest, május
Együttműködés a HUMÁN TISZK és a Mérei Intézet között SÁRIK ZOLTÁN.
TÁMOP /1-2F „Mércénk az ember” Oktatásfejlesztési munkacsoport.
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
var q = ( from c in dc.Customers where c.City == "London" where c.City == "London" select c).Including( c => c.Orders ); select c).Including(
Befogadó iskolák, befogadó pedagógus-közösségek
2008 február 26.1 Szonda Ipsos-GfK Hungária országos rádióhallgatottsági mérés 2008 január ● Módszertan Módszertan ● 15+ célcsoport  15+ célcsoport 
2007 július 24.1 Szonda Ipsos-GfK Hungária országos rádióhallgatottsági mérés 2007 június ●MódszertanMódszertan ●15+ célcsoport 15+ célcsoport  ●15+
2007 augusztus 27.1 Szonda Ipsos-GfK Hungária országos rádióhallgatottsági mérés 2007 július ●MódszertanMódszertan ●15+ célcsoport 15+ célcsoport  ●15+
2007 november 28.1 Szonda Ipsos-GfK Hungária országos rádióhallgatottsági mérés 2007 október ●MódszertanMódszertan ●15+ célcsoport 15+ célcsoport  ●15+
Iskolánk futó projektjei
Dr. Sediviné Balassa Ildikó: A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS ÁLTALÁNOS ÉS SPECIFIKUS JELLEMZŐI HOGYAN TANÍTSUNK EREDMÉNYESEBBEN? TANÉVNYITÓ SZOLNOK, VIII.
ÚJ ISKOLA, ÚJ TUDÁS ÚJ MAGYARORSZÁG KORMÁNYZATI KONFERENCIA március 4.
1 Mégis, kinek az érdeke? Szakvélemények, tantárgyi felmentések a nevelési tanácsadó, a szakértői bizottság és az iskolák szemszögéből Fehérvári Katalin.
Első esély - esélyegyenlőség a mai iskolarendszerben
A tanulói laptop program megvalósítása a Kecskédi Általános Iskolában.
Vezeti: Szigetváriné Söjtöry Andrea
Pedagógus-továbbképzések hasznosulása
Aktív és felelős állampolgárság – demokrácia – szabadság OFI - KONFERENCIA OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET Aktív és felelős állampolgárság.
Simon Gabriella A papíralapú portfólió
Összeállította: Kovács Tibor igh. A NDRÁSSY GYULA G IMNÁZIUM ÉS K OLLÉGIUM Nyílt nap
A tanári munka és foglalkoztatás indikátorai nemzetközi tükörben Imre Anna Oktatáskutatási és Fejlesztési Intézet november.
ROMA GYEREKEK AZ ISKOLÁBAN, ROMA FELNŐTTEK A MUNKAERŐPIACON
Az érettségi utáni továbbtanulást meghatározó tényezők
Példa egy ppt prezentációhoz
Összeállította: Kovács Tibor igh. A NDRÁSSY GYULA G IMNÁZIUM ÉS K OLLÉGIUM Nyílt nap
Hogyan válasszunk iskolát, tudnivalók iskolaválasztás előtt! 8. évfolyamra járó tanulók szüleinek tartandó értekezletre 8. évfolyamra járó tanulók szüleinek.
18 éves tankötelezettség A probléma és a kutatás rövid bemutatása Mártonfi György Budapest január 27.
A szakiskola jelene és jövője
Korai iskolaelhagyás és társadalmi következményei
Előadás másolata:

Esélyteremtés lehetőségei a közoktatásban Mayer József Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Salgótarján, május 27.

Kiknek kell esélyt teremteni? • Lehetőség szerint mindenkinek! De mit jelent az esély, és mit a méltányosság • a középosztályhoz tartozó tanulóknak, • a szegény családokból érkezőknek, • a tehetségeseknek, • a szerényebb képességűeknek, • a sajátos nevelést igénylőknek, • a városban vagy a falvakban élőknek, • A különféle kisebbségekhez tartozóknak… …stb?

Milyen lehetőségek állnak rendelkezésre? A közoktatásban már szinte mindent kitaláltunk és majdnem mindent alkalmaztunk: • Szakmai/pedagógiai és pénzügyi támogatások sokasága valósult meg • Hálózatokat szervezünk, tanuló szervezetté alakítjuk az iskolákat • Szakmai és módszertani pedagógus-továbbképzéseket szervezünk • Támogatásokat biztosítunk az iskolák menedzsmentjének • Van tehetséggondozás és hátránykompenzáció …és így tovább!

Mit kell tehát változtatni az esélynövelés és a méltányosság érdekében? • Az „iskola” küldetésnyilatkozatát” és „rejtett tantervét” • A tanárszerepet • A tantárgy-pedagógiát és a tanulási folyamatot • A „tanórát” illetve az időháztartás mintázatait • A diákot • Az iskola „szövetségesi” környezetét • A pedagógusképzést és a pedagógus-továbbképzést • Az iskola kapcsolatrendszerének (partnerhálózatának) minőségét, súlypontjait

Az iskolázottság várható alakulása

. A népesség iskolázottsága, 1930, 1960, 1970, 1980, 1990, 2001 és 2005 (%)

. Középfokú továbbtanulási arányok iskolakategóriák és településkategóriák szerint, 2005 (%)

A középfokú oktatásba felvettek tendenciája

Kiknek kell tehát leginkább esélyt nyújtani?

A legnagyobb probléma: a nem tanulók

A második nagy probléma: a kimaradók

Problémát (is) jelenthető tanulók a középfokú oktatásban (fő) Mayer József12

A sajátos nevelést igénylők Mayer József13

Iskolatípusok és tanulói problémák – „Az egyes képzési programokban a tanulók körülbelül hány százalékát jellemezné úgy, hogy…” (a megjelölt százalékos részarányok átlaga iskolatípusonként) Mayer József14

Olvasó és nem olvasó tanulók 15

A különféle különórákra járók aránya

Különórák gyakorisága (a válaszok százalékos részarányában) I. 17

Különórák gyakorisága (a válaszok százalékos részarányában) II. 18

…és a legnagyobb probléma: a rövid tanulói utak és az alacsony iskolázottság újratermelődése

20 Régiónkénti megoszlás (%)

21 Településtípusonkénti arány (%)

22 Szülők iskolázottsága (%)

23 Az iskolaelhagyás okai (%)

24 Továbbtanulási szándék (%)

Miért nehéz az esélynyújtás?

32 •

33 Hogyan válhat relevánssá a kihívásokkal szemben az iskola? Hagyományos szerep és környezet: Lokális és textuális memóriaintézmény Nemzeti (és helyi) kultúra „papíralapú” átadása Iskolára (tantermekre - tanórákra) épülő tanulási környezet biztosítása Hagyományos tanár – (diák) szerep(ek) és kapcsolat Új szerep és környezet: Globális, multimediális, interaktív intézmény Hálózatokban jelenlévő iskolák – hálózatokban tanuló diákok: iskolán és tantermeken (tanórákon) túlmutató tanulásszervezés és új módszertani kultúra Új típusú tanár –diák kapcsolat: Tanulást irányító tanár – irányított individuális ismeretszerzést preferáló diák Egyénre szabott tanulási útvonalak kialakítása

„Szeret(ne)-e Ön saját iskolájukba járni diákként?” (összesítés – %) 34

év között tanulók Mayer József35

Az előadás a következő kutatásokra épül: A tanulók munkaterhei Magyarországon OKI, Versenyképesség a közoktatásban OFI, 2007/2008. Agressziókutatás a fővárosban MFPPI, 2008/2009. Humán-erőforrás kutatás a fővárosban MFPPI, Tanulók támogatása a szakképzésben MFPPI, 2010 (publikálás előtt!)

Köszönöm a figyelmüket! Mayer József37